Cum organizam cuibul?

Creat de oroles, Noiembrie 02, 2013, 03:50:33 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Soia are acel ulei care face rau albinelor,asa ca boabele de soia trebuiesc date printr-o presa de ulei.

Eu in primavara am folosit soia granulata din magazin am dat-o prin rajnita de cafea si a fost bine.

marius_vfp

Citat din: oroles din Noiembrie 06, 2013, 03:40:26 PM


Nu, dar asa stiu ca nu e din vina mea, ci din vina lor! :D Ma astept ca cei care fac Apifonda sa fie seriosi, desi am invatat ca nemtii nu sunt neaparat mai seriosi.
Da. Ca sa iasa fina o dai intai prin rasnita manuala. Apoi mai dau o dată prin rasnita electrica.

oroles se pare ca aruncam ciorile pe terenul altuia , ca sa ne scapam de grija/vinovatie , si crezi tu ca daca neamtu iti da tie apifonda cu zahar provenit din sfecla tratata , tu poti dovedi asta ,
parerea mea e ca ce-i facut in casa de mana omului/proprietarul stupilor , e alta treaba , ce e cumparat cine stie ce cac..t e .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

Citat

oroles se pare ca aruncam ciorile pe terenul altuia , ca sa ne scapam de grija/vinovatie , si crezi tu ca daca neamtu iti da tie apifonda cu zahar provenit din sfecla tratata , tu poti dovedi asta ,
parerea mea e ca ce-i facut in casa de mana omului/proprietarul stupilor , e alta treaba , ce e cumparat cine stie ce cac..t e .
spor
Am glumit (a se vedea ranjetul de la sfarsitul frazei). Chiar spuneam intr-un alt topic despre neseriozitatea nemtilor. Nu am nicio baza pe ei. Am fost in Germania si stiu cum se face agricultura la ei. Chestia e ca, din cate stiu eu Apifonda se face si aproape de mine, la Roman (Agrana parca se numeste fabrica, fiind cumparata de nemtii de la Sudzucker. Unii ziceau doar ca e distribuitor. Am un prieten acolo si o sa il intreb sa vad ce stie...), deci zaharul e posibil sa fie romanesc. Era asa un mod de a te proteja psihic... Dai vina pe altul. De regula oamenii au tendinta de a-si atribui lor succesele (gasesc cauze interne) si gasesc cauze externe cand e vorba de esecuri (ghinionul, de exemplu). Asa am facut eu!

Nu am folosit Apifonda. Chiar am vazut compozitia si nu mi-a placut ce vad. Apiluk, Apimel par mai "altfel". Adica mai au si altceva inafara de zahar. La iarna nu stiu ce o sa le dau, dar vreau sa le dau si eu pentru stimulare niste turte.

CitatSoia are acel ulei care face rau albinelor,asa ca boabele de soia trebuiesc date printr-o presa de ulei.

Eu in primavara am folosit soia granulata din magazin am dat-o prin rajnita de cafea si a fost bine.

Daca e uscata natural, nu cred ca pune probleme. Dar daca mi-ai zis, nu o voi folosi.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Obombo

Citat din: oroles din Noiembrie 05, 2013, 04:48:05 PMCat despre ce am zis eu, cred ca nu am zis nimic care sa se contrazica. Ti-am aratat si ce spune A. Malaiu. Eventual as mai putea sa fac o schema pentru a intelege.
:rotfl:
Mda, n-ar fi rau sa faci o schema, poate intelegem si noi tarlii cate ceva. Nu de alta, da' mie imi da cam asa:
albinele vad zaharul mai degraba ca pe nectar decat ca pe miere si se formeaza astfel senzatia de cules
+
simpla descapacire si trecere a ramei dupa diafragma da impresia familiei de albine de cules
=
deci, turtele sunt bune pentru STIMULARE.

Se cheama silogism si este o concluzie logica rezultanta din doua premize, doar ca eu nu vad logica... deci, fa o schita, poate imi pica fisa.


Citat din: oroles din Noiembrie 05, 2013, 07:58:30 AMRomania e aproape de limita nordica a cresterii albinelor. Mai sus de noi, la ucrainieni se cam termina cu  albinele. Frigurile sunt destul de putenice iarna uneori.
Citat din: oroles din Noiembrie 05, 2013, 04:48:05 PMLa noi, ne-a dat Dumnezeu ne-a dat clima buna pentru cresterea albinelor, si cred ca la asta chiar stam bine. Productii mai mari de miere au state cu o clima mai blanda (Grecia, Spania, Germania).
Oroles, vezi ca tineai harta cu susu-n jos, Germania e mai la nord fata de Romania si nu poate sta in aceeasi oala cu Grecia si Spania.  Dupa cum am mai spus, albine se cresc si in nordul extrem al Europei, deci la ucrainieni nu se termina nimnic.


Citat din: oroles din Noiembrie 05, 2013, 11:13:06 AMExplicatiile continua si le poti citi si tu din imaginea scanata de mine si atasata.
Scuze, dar nu le pot citi. Lecturile astea mi se pareau interesante acu' 20-30 de ani, acum nu mai am rabdare sa le citesc, sunt rasuflate. De fapt, eu nu contestam ce scrie Malaiu, contestam ce spui tu.


Citat din: oroles din Noiembrie 04, 2013, 10:08:27 PMPoti sa ai la intrarea in iarna miere 80-90% pe mai toate ramele. ... Pana la sfarsitul lui ianuarie se consuma ceva miere. De aceea o turta deasupra capului le poate SALVA.
Vad ca ocolesti subiectul: inca nu ai explica de ce trebuie SALVATA o familie plina de miere.


Citat din: oroles din Noiembrie 05, 2013, 04:48:05 PMExagerezi! Nu cred ca am jignit pe cineva pe acest forum! Ca am mentionat niste lucruri reale despre romanii din Italia, este altceva...
Nu ai jignit in mod direct, ca sa nu incalci regulamentul , te-ai limitat doar sa faci niste aluzii. Oricum, nu esti singurul carte din lipsa de argumete se leaga de munca mea sau de situatia mea materiala. O fi ca sunt limitat, dar nu pot sa intelg ce gasiti voi rusinos intr-o munca cinstita. Ce nu e in regula cu cei care culeg portocale sau spala veceuri? Oroles, asculta ce-ti spune un prost: daca n-am fi noi, sarantocii ignoranti care spalam veceuri, voi, intelighentia, cei care ne priviti de sus si strambati din nas, ati fi plini de rahat pana la genunchi.


P.S: Cand raspunzi, incearca sa ramai concentrat pe argument, n-o da din oala in poala, ca uite asa am ajuns de la studiile "stiintifice" despre mierea faraonilor, la vinul jeleu si de la mierea din bomboane la situatia dezastroasa din Germania.

Obombo

Citat din: oroles din Noiembrie 06, 2013, 08:37:43 AM
Citat din: Traian. S. din Noiembrie 06, 2013, 08:15:57 AM
si daca nu am miere suficenta in stup, ce se mai poate face pentru complectare in acest timp.
Nu mai completa acum ca e tarziu. Te sfatuiesc sa faci in felul urmator. Pana la sfarsitul lui ianuarie le supraveghezi, adica le asculti. Daca nu se aude tare zumzetul cand bati in peretele stupului dupa care se potoleste inseamna ca sunt ramase fara hrana. La sfarsitul lui ianuarie le bagi o turta deasupra ghemului (recunosti ghemul dupa numarul de albine stranse gramada). Ai grija sa dai turta numai dupa primul zbor de curatire,
Exista metode mai rapide pentru a scapa de albine :wink2:.
Traian, daca nu ai rezerve suficiente, fa cum ti-a spus Mape, ca omul vorbeste di experienta, nu din carti si pune turte acum, nu la sfarsitul lu' ianuarie sau cand nu le mai auzi bazaind, ca nu se stie cum va fi iarana si daca prinzi o perioada de timp urat care nu-ti permite sa deschizi stupii, risti sa ramai fara albine. Mai bine sa te trezesti in primavara cu ramele pline de miere neconsumata, decat cu stupii goi.


Citat din: oroles din Noiembrie 06, 2013, 03:29:47 PMTrebuie ca zaharul pudra sa provina dintr-o cultura de sfecla de zahar netratata pentru daunatori. Altfel risti pierderea albinelor.
:uimit:
Omule, trage frana de mana. Despre ce vorbesti tu aici? Toata sfecla de zahar, in afara de cea bio, este tratata. Daca mor albinele care au la dispozitie o viata de cel mult cateva luni pentru a consuma o cantitate limitata de zahar "ortravitor", oamenii, care consumama zeci de chilograme in zeci de ani, ar fi trebuit sa fi disparut de pe fata pamantului de mult.

Traian. S.


mape 48-petru manea

Da este buna ---pune-o acum sa mai aiba timp sa o dizolve si sa o care in cuib

oroles

#82
Citat:rotfl:
Mda, n-ar fi rau sa faci o schema, poate intelegem si noi tarlii cate ceva. Nu de alta, da' mie imi da cam asa:
albinele vad zaharul mai degraba ca pe nectar decat ca pe miere si se formeaza astfel senzatia de cules
+
simpla descapacire si trecere a ramei dupa diafragma da impresia familiei de albine de cules
=
deci, turtele sunt bune pentru STIMULARE.

Se cheama silogism si este o concluzie logica rezultanta din doua premize, doar ca eu nu vad logica... deci, fa o schita, poate imi pica fisa.

Daca ai fi stiut ce e un silogism l-ai fi pus corect in ecuatie. Nu stiu cum vorbiti despre silogisme cand nu stapaniti bine termenul. Schema ta nu respecta silogismul meu. Ai pus semnul "+" care ar putea fi tradus in silogismul tau prin "si", cand de fapt e "ori".  Se numeste eroare logica. Senzatia de cules la albine nu este data de modul cum percepe ea hrana, ca individ. Albina e o insecta sociala si "senzatia de cules", pentru silogismul tau, nu o are ea ca individ, ci intreaga familie de albine.

O explicatie simpla e ca orice ar ingera albina (nectar, turta de zahar, miere descapacita), abdomenul se umfla, anumite glande emit un miros specific (cum scrie in foaia atasata de mine, are miros asemanator cu roinita), mirosul atrage celelalte albine care cred ca e o sursa de cules. De aici rezulta ca turta e buna la stimulare. Simplu, nu? Nu am vrut sa fac o schema deoarece te vad sensibil si nu as vrea sa te simti prost iarasi. De aici rezulta ca turtele sunt bune pentru stimulare.

Pentru intelegerea termenului de nectar, se poate consulta ABC-ul apicol. De fapt nectarul e un lichid care contine zahar. A se vedea http://ro.wikipedia.org/wiki/Nectar Aaa... da uitasem ca tu nu citesti de fapt. In plus refuzi orice argument logic. Te-am intrebat ca daca la albine le dai miere si sirop de zahar intr-un hranitor separat, ce trag prima data in cuib, mierea sau zaharul? Dupa ce faci experimentul sa ma anunti si pe mine ce concluzii tragi! Confunda albinele mierea si siropul de zahar? Dar folosind silogismele tale, s-ar putea...


CitatOroles, vezi ca tineai harta cu susu-n jos, Germania e mai la nord fata de Romania si nu poate sta in aceeasi oala cu Grecia si Spania.  Dupa cum am mai spus, albine se cresc si in nordul extrem al Europei, deci la ucrainieni nu se termina nimic.

Ma tem ca iarasi trebuie sa raspund unei ineptii, si nu imi place. Pentru cunostintele tale, vestul si nord vestul Germaniei are o clima temperat oceanica. Masele de aer oceanice aduc ploi si temperaturi mai ridicate. Nu am vorbit de tari care se afla mai la sud de noi ci de "tari cu clima mai blanda". Silogismul tau, iar e gresit. Pentru informatia ta, Romania are o clima temperat continentala caracterizata de veri calduroase si ierni geroase. Nu vreau sa te mai pun sa compari mediile multianuale de temmperatura pentru aceste state pentru ca iti da cu - . Cat despre statele cele nordice de care imi vorbesti, ignori cateva argumente pe care ti le-am pus la dispozitie. In plus aceste state, nu au o clima chiar atat de rece pe cat iti imaginezi tu, facand o analogie incorecta cu amplasarea teritoriala mai la nord, mai la sud. De exemplu ai sa vezi ca mai intotdeauna e mai cald la Copenhaga ca la Bucuresti. Dupa logica ta mai la nord inseamna neaparat mai frig. Mongolia e pe aceeasi paralela cu Germannia. In Mongolia e frig de crapa pietrele, in Germania e altceva... Nordul Germaniei si sudul Siberiei sunt pe aceeasi paralela... Si totusi sunt cam incomparabile ca temperaturi! Limita cresterii albinelor include zona ce pleaca din Danemarca, vine prin nordul Germaniei, trece prin sudul Ucrainei si iese in Cauzaz.  De exemplu se spune ca Romania este la limita nordica a vitei de vie si la limita sudica a cartofului. Asta nu inseamna ca bulgarii nu pun cartofi si ucrainienii nu pun struguri, desi ar trebui sa se aprinda un beculet acolo de ce rusii si ucrainienii beau mai mult vodca. La albine e mai complicat. Se incearca o aclimatizare a lor in zone cu climat rece. Acest lucru s-a discutat si aseara la un curs de apicultura, unde s-a spus clar ca "albinele nu au nectarul necesar unui cules bun". In plus frigul iernii le cam ucide. Ca mai sunt unii care vor sa le creasca si fac eforturi supraomenesti, e altceva!


CitatScuze, dar nu le pot citi. Lecturile astea mi se pareau interesante acu' 20-30 de ani, acum nu mai am rabdare sa le citesc, sunt rasuflate. De fapt, eu nu contestam ce scrie Malaiu, contestam ce spui tu.
Aici e diferenta dintre mine si tine. In urma cu ceva ani, intr-o vizita la strabunicul meu careavea 4 clase l-am observat pe acesta cum citea o carte imprumutata de mine - Ulita copilarieie de Ionel Teodoreanu. O citea cu o atentie si o modestie care m-a surprins. Eu o citisem doar pentru ca era recomandata la scoala. Dupa o discutie cu el, mi-am dat seama ca intelesese mai mult din cartea aia decat intelesesem eu. De atunci citesc si cea mai "mizerabila carte" la fel ca el. Aici e diferenta intre mine si tine!


CitatVad ca ocolesti subiectul: inca nu ai explica de ce trebuie SALVATA o familie plina de miere.

Ca statistician marunt ce sunt stiu ca atunci cand faci niste experimente pentru masurarea consumului de miere trebuie sa izolezi niste variabile precum soarecii din stup sau alte variabile care ti-a putea influenta consumul de miere. Calculele sunt facute pentru conditii de temperatura normala, conditii de umiditate normala si curenti de aer normali. "Normal" inseamna aici lipsa excesului. Totusi, daca prinzi o iarna cu geruri napraznice si lungi si vanturi care iti sufla pe urdinis, s-ar putea sa gasesti raspunsul. Aaa.. Pe net este un filmulet cu Dan Margarit (parca!) cand ajuta la scoaterea stupilor din nametii de 2 m care au fost la noi acum un an. In vremea aia eram in Germania si le aratam imagini. Au zis ca nu au vazut asa ceva niciodata la ei. Bineinteles, doar ei nu au crivat!


CitatNu ai jignit in mod direct, ca sa nu incalci regulamentul , te-ai limitat doar sa faci niste aluzii. Oricum, nu esti singurul carte din lipsa de argumete se leaga de munca mea sau de situatia mea materiala. O fi ca sunt limitat, dar nu pot sa intelg ce gasiti voi rusinos intr-o munca cinstita. Ce nu e in regula cu cei care culeg portocale sau spala veceuri? Oroles, asculta ce-ti spune un prost: daca n-am fi noi, sarantocii ignoranti care spalam veceuri, voi, intelighentia, cei care ne priviti de sus si strambati din nas, ati fi plini de rahat pana la genunchi.
1. De regulament "mi se falfaie"... (Sper sa nu vada romikele :P)
2. Nu m-am considerat niciodata ca fiind parte din inteligentsia si nici nu o sa o fac vreodata. Ba dimpotriva, provin dintr-o familie din clasa mijlocie spre saraca si niciodata nu o sa ma consider superior in ceea ce priveste conditia sociala. Am facut si eu munci care nu sunt onorabile si stiu cum e. Un ban castigat cinstit trebuie intotdeauna apreciat. Ce am zis eu ca ma deranjeaza FRACASOMANIA. E acel sentiment de superioritate fata de cultura de provenienta, coroborat cu sentimentul de inferioritate fata de cultura adoptiva. Pentru intelegere, cand vin aici in tara, cei din strainatate au impresia unei superioritati fata de cei din tara, iar cand ajung acolo se trezesc la realitate, simtind o inferioritate fata de cultura care i-a adoptat. Exemplele cu spalatorii de WC-uri a fost o modalitate de a explica acest fenomen. In plus, lucrurile sunt reale. Multi care au plecat de aici fac acolo o munca inferioara, ce-i drept pe alti bani. A se citi "alti bani" si nu "bani mai multi" cum zic toti. Faptul ca euro e mai puternic ca leul nu inseamna ca acolo castigi mai multi bani, ci raportat la tara din care ai plecat, castigi mult mai mult. De aici si "excesele" pe care le fac pe corpurile lor: mananca ieftin si putin, economisesc excesiv ignorand unele aspecte precum sanatatea. Sunt o groaza de studii despre romanii din strainatate si ti le-as putea pune la sipozitie, numai daca ai citi!


CitatCand raspunzi, incearca sa ramai concentrat pe argument, n-o da din oala in poala, ca uite asa am ajuns de la studiile "stiintifice" despre mierea faraonilor, la vinul jeleu si de la mierea din bomboane la situatia dezastroasa din Germania.

Aha... Asa am sa fac...
1. Mierea lui Tutankhamon nu stiu daca a existat (nu a "faraonilor" cum zici tu). Citisem un articol al unui jurnalist care probabil si el cauta celebritatea. Am gasiit inventarul mormantului acestui faraon si se pare ca nu exista nicio referire la vreun vas cu miere. Exista totusi referiri la vase cu miere mult mai vechi descoperite
[url]http://www.eurasianet.org/node/65204]http://www.eurasianet.org/node/65204] [url]http://www.eurasianet.org/node/65204 [/url]

2. Jeleul de vin e o reteta delicioasa. Ce spuneam eu e altceva.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2072381/Worlds-oldest-bottle-wine-Historians-debate-open-350AD-vintage.html

Vinul de aici are 1650 si se afla la muzeul Pfalz din Germania. Parca are asa, bucati solide prin el... :D


3. Situatia dezastruoasa din Germania, asa ai inteles-o tu. Mai pe scurt eu spuneam ca acolo nu umbla caini cu covrigi in coada.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

#83
Citat
Omule, trage frana de mana. Despre ce vorbesti tu aici? Toata sfecla de zahar, in afara de cea bio, este tratata. Daca mor albinele care au la dispozitie o viata de cel mult cateva luni pentru a consuma o cantitate limitata de zahar "ortravitor", oamenii, care consumama zeci de chilograme in zeci de ani, ar fi trebuit sa fi disparut de pe fata pamantului de mult.

Bunici mei au cultivat sfecla de zahar 20 de ani, pe suprafete destul de mari. Nu am vazut sa o trateze. Sfecla era colectata si dusa la procesat la fabrica de zahar de la Roman, care era foarte aproape. O singura data am oprit-o pe bunnica pe cand incerca sa aplica DDT de pe vremea CAP-urilor pe niste culturi mici.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

#84
Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 07, 2013, 08:21:33 AM
Da este buna ---pune-o acum sa mai aiba timp sa o dizolve si sa o care in cuib

Ma depaseste. Totusi logica mea e alta... Ca sa ajunga in cuib putine sanse sa o capaceasca si de aici or groaza de consecinte posibile ca acrirea, fermentarea etc... Spuneti-i macar omului sa lase numai rame pline full de albine daca da apifonda, altfel risca sa se acreasca zaharul bagat in rame.
In plus, nu mai punem uzura albinelor. Una e sa dai acum zahar cand mai are 4 luni de iarna si una e sa dai la sfarsitul lui ianuarie cand mai are o luna. Eu asa as fi facut daca as fi stiut ca au miere pana in ianuarie - adica 3-4 kg.

Daca vremea nu ii permite si are 1-3 stupi ii poate baga intr-o incapere incalzita si le pune turta. :d
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Obombo

Hai sa mai scriu niste ineptii. :rotfl:
Oroles, tuturor ni se intampla sa mai spunem cate o trasnaie din cand in cand; important este sa o recunoastem si sa recunoastem, dar tu, nu si nu, trebuie sa ai dreptate cu orice chip si atunci raspunzi cu mesaje stufoase, tulburi apele, schimbi subiectul, imi atribui afirmatii pe care nu le-am facut si pierzi timpul incercand sa le demontezi...

Intai spui ca limita cresterii albinelor e in Ucraina, dupa care admiti ca se pot creste si mai in nord, chiar daca productia e mica. Ce faci, depasesti limita? Ori se pot creste, ori nu, una din doua.
Despre Germania tu ai spus ca are o clima blanda ca Spania si Grecia. Impresia e ca vorbeai in termeni absoluti, nu comparativ cu Siberia. Dute si stai trei luni in Grecia sau Spania, dupa care mai vorbim despre clima blanda.

Despre cartea lui Malaiu n-am spus ca ar fi mizerabila, am spus doar ca sunt lucruri pe care le-am citit acum 20-30 de ani si mi se par rasuflate. Sa-ti dau un exemplu: daca lasi o sticla de bere fara dop, berea "se rasufla". Chiar daca nu e alterata si are acelasi continut de alcool, nu o bei cu placere. Ei bine, eu prefer berea proaspata, dar respect gusturile tale.
"Aaa... da uitasem ca tu nu citesti de fapt." O alta aluzie la ignoranta mea, ceea ce demonstreaza la ce nidel vrei sa duci discutia. Poti sa te concenrtezi pe ideii si sa lasi deoparte ceea ce sunt sau fac eu?
Sau, ma rog, ceea ce tu iti inchipui ca as fi sau as face.

Am vorbit despre mierea faraonilor pentru ca exista mai multe legende despre mierea gasita in mormintele lor, dar nu cred ca terminologia este importanta aici. Ce am vrut sa spun, este ca in momentul in care te-am contrazis ai abandonat brusc argumentul si ai dat-o pe vin. Stiu care este diferenta dintre jeleul de vin (am cateva borcanele acasa) si chestia aia cu aspect ciudat care se vede in poza si din care ma indoiesc ca te poti "face praf". Cel mult, poti face o toxiinfectie alimentara.

Cat despre sfecla de zahar, iar ai schimbat macazul. Nu este nici o legatura intre ce ai afirmat tu si ce fac bunicii tai. Daca zaharul obtinut din sfecla tratata ar fi atat de otravitor incat sa omoare albinele si noi am fi moti de mult.

Acu' a mai ramas sa lamurim treaba cu silogismul, dar ca sa nu ma lungesc prea mult o sa fac un exemplu pe intelesul tuturor:
-premisa 1: planetele au o forma rotuna
-premisa 2: Pamantul este o planeta
-concluzie: Pamantul este rotund
(nu-mi contesta forma pamantului, stiu ca nu e rotunda, era doar un exemplu si nu vreau sa incepem o discutie despre astronomie :D)

Sintetizand afirmatia ta:
-zaharul e stimulent precum nectarul
-rama descapacita dupa diafragma e stimulenta
-deci, turtele de zahar sunt stimulente

Daca nu reusesti sa vezi defectul, e inutil sa mai discutam.

mape 48-petru manea

Oroles,
eu am incercat sa dau un sfat practic unui coleg care a pus o intrebare--dar tu ii dai inainte cu turta in ianuarie --tu alegi sa-ti moara de foame sau pui turta mai devreme
Observ ca esti mai invatat si mai cu experienta decat mine si de aceea nu intru in polemica cu tine
P.S. Vezi ca te asteapta Marian la cotitura ,poate te intelegi mai bine cu el ca va potriviti de minune   :hi:

oroles

Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 07, 2013, 04:48:55 PM
Oroles,
eu am incercat sa dau un sfat practic unui coleg care a pus o intrebare--dar tu ii dai inainte cu turta in ianuarie --tu alegi sa-ti moara de foame sau pui turta mai devreme
Observ ca esti mai invatat si mai cu experienta decat mine si de aceea nu intru in polemica cu tine
P.S. Vezi ca te asteapta Marian la cotitura ,poate te intelegi mai bine cu el ca va potriviti de minune   :hi:
Nu stiu cine e Marian si nu vad de ce m-as potrivi cu el.
De acum voi aplica un principiu de viata esential, care mie mi-a placut foarte mult: "Sa nu crezi tot ce auzi, sa nu spui tot ce stii, sa nu faci tot ce poti" (Serafim Rose).
Pentru tine, nu exista in posturile omului referire la faptul ca nu are miere deloc. Daca nu avea deloc ii spuneam sa puna turta. As fi tare curios sa vad daca familia ar supravietui pana in primavara in situatia aplicarii planului tau. Ai doua planuri, planul A si planul B. Planul A, ai 60% sanse sa moara toate albinele aplicand formula ta si planul B, ai 40% sanse sa nu iti moara nicio albina aplicand planul meu. Pe care o alegi? Daca vei gasi raspunsul la intrebare iti vei da seama care e diferenta intre planul meu si planul tau... :)

Silentio stampa!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

mape 48-petru manea

Mai este si planul C---NU MAI AM CE DISCUTA CU TINE 

stefan1

  Ma amestec si eu intr-o discutie in care vad ca pasiunile sunt mari, dar nu ma bag in toate temele de controversa.
  Mape, ca stupar cu multa experienta cred ca are dreptate. S-a mai discutat pe forum de un fenomen mai putin frecvent, dar totusi intalnit si de mine, dar nu in stupina mea: familii care au murit cu turta deasupra, dar fara a mai avea miere in faguri. Se pare ca e bine ca totdeauna in stup sa mai fie ceva razerva de miere usor de luat, chiar daca albinele consuma mai mult din turta. Este posibil ca in momentul cand isi termina rezervele de miere, familia sa intre intr-o stare de agitatie, care o face sa nu mai mentina ghemul in stare optima si sa creasca mult consumul, astfel incat nu pot dizolva din turta cantitatea de zahar necesara mentinerii temperaturii si mor. Sau poate nu mai au destula umiditate sa dizolve acea turta (in cazul consumului si de miere, care contine mai multa apa ca turta, ar putea folosi si aceasta apa la dizolvarea turtei). In plus rezerva de 3-4 kg de miere nu este repartizata uniform si se poate ca pe 2-3 intervale albinele sa ramana fara miere inainte de a epuiza toate rezervele din stup, iar o turta le-ar salva. Mentionez ca eu nu dau turte la albine si sunt de parerea ca daca au rezerve indestulatoare nu este bine sa li se dea turte, dar multi stupari valorosi au alta parere si poate ei au dreptate. Eu consider ca daca albinele incep sa consume turta, activitatea in familie se intensifica, acel regim foarte economicos de iermare este abandonat si consumul total din iarna creste, cu cresterea proportionala a cantitatii de reziduri (fecale), lucru periculos daca nu avem 'ferestre de zbor' in lunile de iarna. De asemenea consumul de turte poate duce la inceperea cresterii puietului prea timpuriu, lucru pe care cel putin eu, la clima de la mine, nu o doresc.
  Referitor la turta vazuta ca un cules sau mai degraba ca nectar decat ca miere, eu sunt de parerea lui Oroles. Ca si nectarul, turta dizolvata sau siropul necesita procesare pentru a deveni miere. Aceasta procesare o fac albinele prin incarcarea in guse, adausul de invertaza. La toate insectele sociale este fenomenul de trofilaxie, adica hrana se trece de la individ la individ, deci majoritatea albinelor vor veni in contact cu siropul sau turta dizolvata. S-au facut experiente cu sirop marcat radioactiv si in 1-2 ore aproape toti indivizii coloniei aveau particule radioactive, desi respectivul sirop l-au luat doar cateva albine. E adevarat ca aceste experiente s-au facut in sezonul activ.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)