Cum organizam cuibul?

Creat de oroles, Noiembrie 02, 2013, 03:50:33 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Am vazut un film la televizor unde o cercetatoare din apicultura spunea : "indiferent cata experienta avem ,in fiecare an mai invatam ceva " cata dreptate avea   :nod:

oroles

Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 05, 2013, 09:47:54 PM
Am vazut un film la televizor unde o cercetatoare din apicultura spunea : "indiferent cata experienta avem ,in fiecare an mai invatam ceva " cata dreptate avea   :nod:

Cand ma uit la nea Marin din Serbia si vad albinele lui imi vine sa intru in pamant de rusine :rusine:. La ce stupi doldora de albine are! E drept ca la mine sunt toti roi de anul acesta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Traian. S.

si daca nu am miere suficenta in stup, ce se mai poate face pentru complectare in acest timp.

SPYKAL

Citat din: Traian. S. din Noiembrie 06, 2013, 08:15:57 AM
si daca nu am miere suficenta in stup, ce se mai poate face pentru complectare in acest timp.
Pungi cu miere calduta pusa pe rame. Si asta cat mai urgent. Stima si respect!!!

oroles

Citat din: Traian. S. din Noiembrie 06, 2013, 08:15:57 AM
Rugaciuni! Glumesc, dar s-ar putea sa fie bune!

Nu mai completa acum ca e tarziu. Te sfatuiesc sa faci in felul urmator. Pana la sfarsitul lui ianuarie le supraveghezi, adica le asculti. Daca nu se aude tare zumzetul cand bati in peretele stupului dupa care se potoleste inseamna ca sunt ramase fara hrana. La sfarsitul lui ianuarie le bagi o turta deasupra ghemului (recunosti ghemul dupa numarul de albine stranse gramada). Ai grija sa dai turta numai dupa primul zbor de curatire,

mape 48-petru manea

Turta energetica sepoate pune atunci cand este nevoie -nu trebuie asteptat zborul de curatire (asta cu zborul de curatire este valabil la turta proteica )  :hi:

NiKoN

Citat
La sfarsitul lui ianuarie le bagi o turta deasupra ghemului (recunosti ghemul dupa numarul de albine stranse gramada). Ai grija sa dai turta numai dupa primul zbor de curatire,
Din ce citisem pe aceasta tema rezulta ca doar turta ce contine si polen se da dupa zborul de curatire. Si tot din literatura de specialitate citisem ca in situatiile de acest gen se formeaza cuibul de iernare unilateral, incepand cu cea ma plina rama la perete si cea mai goala la diafragma.
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

mape 48-petru manea

Cand ai miere mai putina in cuib trebuie strns bine cuibul si ramele mai pline se pun pr centru si ramele cu mai putina mire se pun descrescand spre parti ---indiferent in ce parte va face ghemul vor cuprinde si ramele din centru care au mai multa  miere

oroles

Citat
Din ce citisem pe aceasta tema rezulta ca doar turta ce contine si polen se da dupa zborul de curatire. Si tot din literatura de specialitate citisem ca in situatiile de acest gen se formeaza cuibul de iernare unilateral, incepand cu cea ma plina rama la perete si cea mai goala la diafragma.

In mod normal incarcaturi rectale vor avea albinele si de la miere. Si daca mananca miere, si daca mananca zahar tot trebuie sa iasa la zbor de curatire pentru a nu se scapa pe rame. La  turta cu polen cum ai zis tu e musai sa iasa inainte la zborul de curatire. Chiar daca albinele nu au iesit la zbor de curatire si trag sa moara de foame, e mai bine sa le dea o turta, dupa care sa faca doua cruci in loc de una. Strangerea cuibului si organizarea centrala e absolut necesara.

Recomandarea ACA: "Foarte importante pentru dezvoltarea familiilor de albine, turtele proteice, nu se vor administra în această lună [februarie] dacă, la cel puţin 2 săptămâni de la administrarea acestora, timpul nu permite efectuarea zborurilor de curăţire, situaţie greu previzibilă; de aceea pentru mai multă siguranţă este bine ca aceste turte să fie administrate începand cu a doua jumătate a lunii martie."

sandupop

Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 06, 2013, 08:42:27 AM
Turta energetica sepoate pune atunci cand este nevoie -nu trebuie asteptat zborul de curatire (asta cu zborul de curatire este valabil la turta proteica )  :hi:
Din ce este facuta turta energetica ? :uimit:
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

oroles

Citat din: sandupop din Noiembrie 06, 2013, 12:11:08 PM
Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 06, 2013, 08:42:27 AM
Din ce este facuta turta energetica ? :uimit:

Depinde!
Daca o iei din comert (Apiluk, Apifonda, Apimel) au zaharuri (sucroza, glucoza, fructoza etc.) in diferite concentratii.
Turta de zahar de casa are zahar  pudra (patru parti) si miere (o parte). Eventual se mai poate pune si ceaiuri. Zaharul pudra se framanta cu mierea usor incalzita pana ia aspectul de aluat. La cea proteica se pune, pe langa cele enumerate polen pastrat la congelator sau alternative proteice (faina de soia, lapte praf degresat, drojdie de bere furajera). Cantitatea de proiteina nu trebuie sa depaseasca dupa unii 5%, dupa altii 10% din motivele mai sus aratate.

sandupop

Mulțumesc pentru răspuns. Cred ca cele facute in casa sunt mai bune, dar necesita mai multa manopera...

oroles

Citat din: sandupop din Noiembrie 06, 2013, 02:04:27 PM
Mulțumesc pentru răspuns. Cred ca cele facute in casa sunt mai bune, dar necesita mai multa manopera...

Nu as fi atat de sigur din 2 motive.
1. Trebuie ca zaharul pudra sa provina dintr-o cultura de sfecla de zahar netratata pentru daunatori. Altfel risti pierderea albinelor.
2. Cele cumparate au in compozitie zahar pudra foarte bine macinat (in cristale foarte mici) care este mai usor acceptat de catre albine. Daca cristalele sunt prea mari risti ca albinele sa il care afara. Din ce stiu eu, turtele de casa ar trebui putin umectate inainte de introducere pentru ca albina sa nu ti le scoata afara. Daca sunt uscate nu o pot manca. Pentru a fi sigur ca ai cristale foarte mici in zaharul pudra poti folosi o rasnita electrica de cafea. Eu am incercat-o si la faina de soia si mi-a iesit bine. Daca iei faina de soia gata te costa o groaza. Daca iei 1kg de soia de la targuri unde vin cu furaje te costa 3 lei si iti ajunge pe tot anul
:D

sandupop

Dar producatorii industriali folosesc zahar de la culturi netratate, poti avea aceasta certitudine.?
Faina de soia ai facut-o tot cu rasnita?

oroles

Citat din: sandupop din Noiembrie 06, 2013, 03:34:16 PM
Dar producatorii industriali folosesc zahar de la culturi netratate, poti avea aceasta certitudine.?
Faina de soia ai facut-o tot cu rasnita?

Nu, dar asa stiu ca nu e din vina mea, ci din vina lor! :D Ma astept ca cei care fac Apifonda sa fie seriosi, desi am invatat ca nemtii nu sunt neaparat mai seriosi.
Da. Ca sa iasa fina o dai intai prin rasnita manuala. Apoi mai dau o dată prin rasnita electrica.