Cum organizam cuibul?

Creat de oroles, Noiembrie 02, 2013, 03:50:33 PM

« precedentul - următorul »

SPYKAL

Citat din: marius_vfp din Noiembrie 04, 2013, 08:12:47 PM
parerea mea e ca rama aia ar fi bine s-o pastrezi , si s-o dai pe la primavara tot deasupra sau la mijlocul lui februar.
spor
Ai dreptate in ceea ce spui dar cred ca si metoda folosita de Marin din Serbia este buna. El foloseste rame deasupra cuiburilor organizate atat in pat rece (cele de pe pavilion) cat si pentru cei in pat cald (cei orizontali) si pune aceste rame in momentul cand ii pregateste pentru iernare. Mi se pare o metoda interesanta numai ca eu nu o pot folosi la tipul meu de stup, spatiul pana la capac nu imi permite. Stima si respect!!!

Obombo

Citat din: oroles din Noiembrie 04, 2013, 10:08:27 PM
Primul lucru care trebuie semnalat: Albina nu se atinge de turta daca are miere.

Turta poate avea 2 roluri:

1. Stimulare
2. Salvarea familiei de albine.

1. Unele turte contin hrana proteica ceea ce stimuleaza matca sa depuna oua. Citeam o carte in care se spune ca albinele nu sunt proaste sa confunde mierea cu zaharul. Zaharul il vad mai degraba ca pe nectar decat ca pe miere si se formeaza astfel senzatia de cules. De exemplu, simpla descapacire si trecere a ramei dupa diafragma da impresia familiei de albine de cules si asta se vede si in ponta matcii. Deci, turtele sunt bune pentru STIMULARE.

2. Poti sa ai la intrarea in iarna miere 80-90% pe mai toate ramele. Pana la sfarsitul lui ianuarie se consuma ceva miere. Daca vremea nu permite ghemul nu se rupe si nu se poate deplasa pe ramele cu miere. De aceea o turta deasupra capului le poate SALVA. Toate manualele vorbesc despre albine moarte cu mierea la nas.

Cred ca nu prea am inteles nimic :uimit:
Daca albina nu se atinge de turte cand are miere la dispozitie, cum se poate face stimularea?
Daca albinele, care nu sunt proaste, nu confunda mierea cu zaharul, cum se face ca atat turtele cat si ramele descapacite dupa diafragma dau impresia de cules?
Cum se poata ca o familie iernata pe rame cu 80-90% de miere sa trebuiasca a fi SALVATA la sfarsitul lui ianuarie?

stefan1

Citat din: Aurelian A. din Noiembrie 04, 2013, 05:11:09 PM
Deci ca o prima concluzie,e mai bine sa fie ramele centrale full? sau am inteles eu gresit? :roll:

Lucrurile sunt putin mai nuantate. O alta tendinta a albinelor este de a posta ghemul astfel incat sa aiba o suprafata a lui cat mai mare in contact cu coroanele de miere. Ori aceasta cerinta este satisfacuta mai bine de dispozitia bilaterala a fagorilor plini.
  Cel mai facil, in timpul iernii, albinele folosesc mierea de deasupra ghemului. Aceasta se mentine sau devine fluida doar prin caldura fiziologica degajata de ghem. Pentru a lua mierea care nu a fost in contact cu ghemul, albinele trebuie intai sa incalzeasca local aceasta miere. Lucrul asta se produce prin actionarea ritmica a muschilor toracici (cei mai puternici muschi ai albinei). Aceasta se face insa cu consum de energie si cu uzura albinei. De aceea albinele vor sa fie in permanenta in contact cu o anumita suprafata a coroanelor de miere.
  La asezarea centrala a fagurilor plini exista riscul ca ghemul sa se formeze doar pe o parte din fagurii cuibului, limitati ca de o diafragma de unul sau mai multi faguri centrali. Daca ii prind asa iarna, atunci greu se muta pe alti faguri si se poate sa moara acolo de foame. Solutia este restrangerea cuibului pe cate rame pot sa fie bine ocupate de albine. Astfel sunt fortate sa isi faca cuibul central, vor manca pana vine frigul o anumita cantitate de miere din centru-fata (de obicei), facandu-si acolo un spatiu gol care va deveni centrul ghemului si care se va urca in sus si spate (iarasi exista unele exceptii), pe masura ce se va consuma mierea.
  Mentionez ca albinelor nu le place sa acopere prea mare suprafata cu miere si prefera sa aseze ghemul imediat sub coroanele de miere, acoperind doar o dunga subtire din suprafata cu miere din fiecare fagur.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

CitatCred ca nu prea am inteles nimic :uimit:
Daca albina nu se atinge de turte cand are miere la dispozitie, cum se poate face stimularea?
Daca albinele, care nu sunt proaste, nu confunda mierea cu zaharul, cum se face ca atat turtele cat si ramele descapacite dupa diafragma dau impresia de cules?

Nu ti-o ia in inauarie si februarie, dar in martie tot o ia. Si nu cred ca e  apicultor care sa o scoata si sa o arunce daca albinele nu au vrut-o. Doar  in cazul in care s-a stricat, ceea ce e putin probabil tinand cont de conditiile de pastrare trecute pe Apifonda. Pentru a vedea ca nu confunda mierea cu zaharul, hranestele simultan cu miere si sirop de zahar. Vezi pe care o cara prima in cuib. :D E ca si la om. E buna o salata dar parca tot mai buna e o friptura la gratar mare. Si acum depinde ce ai la indemana... Daca ti-e foame si nu ai la indemana decat paine, poti supravietui si cu paine... Una e instinctul de acumulare si alta e instinctul de supravietuire.

Albinele capata impresia de cules dupa zona in care se afla substanta. Daca mierea sau zaharul e in faguri si e capacita e clar ca nu va da impresia de cules.

CitatCum se poata ca o familie iernata pe rame cu 80-90% de miere sa trebuiasca a fi SALVATA la sfarsitul lui ianuarie?
Romania e aproape de limita nordica a cresterii albinelor. Mai sus de noi, la ucrainieni se cam termina cu  albinele. Frigurile sunt destul de putenice iarna uneori. Daca ai rame cu 80-90% miere nu inseamna ca poti sta linistit. Depinde de cum e iarna. Daca  de exemplu matca se apuca si ponteaza la sfarsitul lui decembrie (cand sa presupunem ca afara e cald) si familia e surprinsa apoi de geruri mari, consumul va creste simtitor. Majoritatea cartilor de apicultura dau consumul per familie pe iarna, dar ceea ce nu observa multi e ca studiile sunt facute in zone calde gen Franta, Spania. Si unde mai pui ca sunt si alti factori care cresc consumul albinelor foarte mult: prezenta soarecilor in stup, zgomotele. Daca de exemplu ai un soarece in stup nici 50 kg de miere nu le vor ajunge pana in primavara. :D

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Obombo

Oroles, eu m-am limitat sa comentez ce ai scris tu. Spui ca albinele vad zaharul ca pe nectar, deci stimulent si dai ca exemplu descapacirea dupa diafragma. Nu prea e nici o legatura.
Trebuie sa te hotarasti daca Romania e o tara cu clima aproape polara sau daca in decembrie e atat de cald in cat reginele incep ponta. Din cate stiue eu, albine se cresc si in Finlanda sau Norvegia, tari care nu au o clima chiar tropicala. In afara de asta, reginele nu incep ponta in decembrie doar pentru ca sunt cateva zile mai calduroase, sunt mai multi fatorii care influenteaza inceperea pontei si chiar daca ar fi asa, ponta ar fi limitata la cateva zeci de celule.
Cand spui rame cu 80-90% miere, nu se subintelege ca ar fi inclus si un soarece. De fapt, este posibil ca albinele sa iasa destul de bine din iarna, chiar daca au avut un "chirias".

Tema pentru acasa: cauta prin cartile tale consumul de miere in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie (in Romania), descopera pe cate rame formeaza ghemul de iernare o familie normala, calculeaza cantitatea de miere din ramele ocupate de ghem, tinand cont de faptul ca sunt pline in proportie de 80-90% si in sfarsit, calculeaza cantitatea de miere disponibila pe aceste rame la sfarsitul lunii ianuarie.

oroles

Citat din: Obombo din Noiembrie 05, 2013, 09:39:35 AM
Oroles, eu m-am limitat sa comentez ce ai scris tu. Spui ca albinele vad zaharul ca pe nectar, deci stimulent si dai ca exemplu descapacirea dupa diafragma. Nu prea e nici o legatura.
Trebuie sa te hotarasti daca Romania e o tara cu clima aproape polara sau daca in decembrie e atat de cald in cat reginele incep ponta. Din cate stiue eu, albine se cresc si in Finlanda sau Norvegia, tari care nu au o clima chiar tropicala. In afara de asta, reginele nu incep ponta in decembrie doar pentru ca sunt cateva zile mai calduroase, sunt mai multi fatorii care influenteaza inceperea pontei si chiar daca ar fi asa, ponta ar fi limitata la cateva zeci de celule.
Cand spui rame cu 80-90% miere, nu se subintelege ca ar fi inclus si un soarece. De fapt, este posibil ca albinele sa iasa destul de bine din iarna, chiar daca au avut un "chirias".

Tema pentru acasa: cauta prin cartile tale consumul de miere in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie (in Romania), descopera pe cate rame formeaza ghemul de iernare o familie normala, calculeaza cantitatea de miere din ramele ocupate de ghem, tinand cont de faptul ca sunt pline in proportie de 80-90% si in sfarsit, calculeaza cantitatea de miere disponibila pe aceste rame la sfarsitul lunii ianuarie.
Obombo, sunt incepator, dar nu si prost! A durat un pic pana am gasit locul unde am citit. Problema mea e ca am o memorie buna. Uneori citesc, retin, dar nu prea reflexiv.

Hai sa vedem ce scrie A. Malaiu in Stuparitul la pagina 96:
"Hranirile stimulente [...] se fac in perioadele si in cazul in care  nu exista culesuri naturale de intretinere, indiferent de cantitatea de miere existente in familii Ele incep prin administrarea turtelor de miere cristalizata sau serbet de zahar inca din perioada de iernare.  O data cu incalzirea vremii [...] hranirea stimulenta se poate realiza prin descapacirea fagurilor [...]"

Explicatiile continua si le poti citi si tu din imaginea scanata de mine si atasata.

Poti sa cresti albine si la Polul Nord (glumesc). Daca nu ai productie si "surplusul" mierii (asa numita miere marfa) nu exista, degeaba le cresti. Am mai spus de povestea roiului din biserica din Arhangelsk Rusia (loc foarte friguros). Dupa 5 ani lasat nederanjat avea un surplus de 5 kg de miere, adica o medie de 1 kg pe an.

PS: Prefer sa citesc o carte si sa o invat decat maii multe si sa nu invat nimic.

Obombo

Poate ai citit da' n-ai retinut :D
Citat din: Obombo din Noiembrie 05, 2013, 09:39:35 AM
Oroles, eu m-am limitat sa comentez ce ai scris tu.
Adica asta:
Citat din: oroles din Noiembrie 04, 2013, 10:08:27 PMCiteam o carte in care se spune ca albinele nu sunt proaste sa confunde mierea cu zaharul. Zaharul il vad mai degraba ca pe nectar decat ca pe miere si se formeaza astfel senzatia de cules. De exemplu, simpla descapacire si trecere a ramei dupa diafragma da impresia familiei de albine de cules si asta se vede si in ponta matcii. Deci, turtele sunt bune pentru STIMULARE.
Acu', e drept ca eu sunt un ignorant cu patru clase care spala veceuri prin Itlaia si probabil ca e normal ca explicatia ta sa mi se para confuza: ...zaharul il vad ca pe nectar ... se formeaza senzatia de cules. De exemplu, simpla descapacire a ramei dupa diafragma da impresia de cules. Deci, turtele sunt bune pentru STIMULARE.

Apicultorii din nordul Europei nu tin albinele drept animale de companie, le cresc pentru a produce miere.

marian sima

Organizarea centrala este mai buna ,mai ales daca ai stupi in pat cald.

oroles

CitatAcu', e drept ca eu sunt un ignorant cu patru clase care spala veceuri prin Itlaia

Exagerezi! Nu cred ca am jignit pe cineva pe acest forum! Ca am mentionat niste lucruri reale despre romanii din Italia, este altceva...

CitatApicultorii din nordul Europei nu tin albinele drept animale de companie, le cresc pentru a produce miere.

Da asa e, dar te-ai uitat pe productia lor de miere? Mai la nord de Romania albinele nu mai sunt rentabile! La Universitatea din Minesota este un curs de crestere a albinelor in zone cu climat rece. Costa destul de mult cursul. Au facut chiar si un program pentru asa ceva. Lor li se pare ceva nemaipomenit.

Au si pagina de facebook.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.600493696630880.1073741825.199044953442425&type=3

La noi, ne-a dat Dumnezeu ne-a dat clima buna pentru cresterea albinelor, si cred ca la asta chiar stam bine. Productii mai mari de miere au state cu o clima mai blanda (Grecia, Spania, Germania).

Cat despre ce am zis eu, cred ca nu am zis nimic care sa se contrazica. Ti-am aratat si ce spune A. Malaiu. Eventual as mai putea sa fac o schema pentru a intelege.

Bonus. Cum se formeaza senzatia de cules. A se citi din atasamente de la "Este, in general, cunoscut ca... (p. 53)" pana la "Simtul tactil" (p.54). Acolo se explica faptul ca sunt implicate niste glande care genereaza un miros unic atunci cand albinele isi umplu gusa cu nectar.

SPYKAL

Citat din: marian sima din Noiembrie 05, 2013, 02:11:50 PM
Organizarea centrala este mai buna ,mai ales daca ai stupi in pat cald.
Si in pat rece organizarea cuibului este la fel de buna, singura conditie este sa il strangi maxim.Albina sa acopere toate ramele si rezerva de miere suficienta pentru o iernare fara dureri de cap. Sau mai exista o metoda pe care am invatat-o de la un batran stupar. Dansul, dupa ce facea hranirile de completare (daca era cazul) si tratamentele pe care le facea la vremea aceea, nu mai umbla in stupi pana in luna martie. Si a tinut  150 de familiide albine  pana la varsta de 87 ani. Stima si respect!!!
P.s. Eu sunt incepator, dar rog pe cei mult mai experimentati ca mine sa comenteze aceasta metoda.

Traian. S.

Sunt si eu incepator, cata miere trebue sa aiba o familie pe timp de iarna?

oroles

Citat din: Traian. S. din Noiembrie 05, 2013, 07:55:10 PM
1. Depinde de familie
2. Depinde cine spune

Un raspuns bun ar fi "suficienta".
Unii autori mentionează un minim de 8 kg pentru roi mai slabi. Altii mentioneaza cel putin 13 kg. La albine, ce-i mai mult nu strica.
La familiile puternice circa intre 13 kg si 20 kg. Eu sunt de parere ca la roi slabi sa se lase macar 13 kg iar la familiile puternice cca 15 kg. Contrar asteptarilor noastre de incepatori, in familiile slabe albinele consuma mai mult decat una puternica. La mine, ultimul roi prins are 11 kg.

apivasmob

pentru Traian. S.
« : Azi la 19:55:10 »

nici o rama ramasa in cuib sa nu aiba sub 2.5kg (centrale iar pe exterior 3 - 3.5 kg)de aici faci calculul tu in functie de puterea familiei.

Si cum spunea SPYKAL
"in pat rece organizarea cuibului este la fel de buna, singura conditie este sa il strangi maxim"
Sanatate tuturor apicultorilor

bucovineanu

Citat din: oroles din Noiembrie 05, 2013, 08:19:21 PM
Eu sunt de parere ca la roi slabi sa se lase macar 13 kg iar la familiile puternice cca 15 kg. Contrar asteptarilor noastre de incepatori, in familiile slabe albinele consuma mai mult decat una puternica. La mine, ultimul roi prins are 11 kg.
Foarte adevarata afirmatia de mai sus referitoare la consum. Consumul pe kg de albina e mai mare la familiile slabe decat la cele puternice.  Desi ar parea un paradox, nu trebuie uitat acest lucru.
Nu mai aminti intruna ca esti incepator. Postarile demonstreza cu totul altceva.

oroles

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 05, 2013, 08:56:47 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 05, 2013, 08:19:21 PM
Eu sunt de parere ca la roi slabi sa se lase macar 13 kg iar la familiile puternice cca 15 kg. Contrar asteptarilor noastre de incepatori, in familiile slabe albinele consuma mai mult decat una puternica. La mine, ultimul roi prins are 11 kg.
Foarte adevarata afirmatia de mai sus referitoare la consum. Consumul pe kg de albina e mai mare la familiile slabe decat la cele puternice.  Desi ar parea un paradox, nu trebuie uitat acest lucru.
Nu mai aminti intruna ca esti incepator. Postarile demonstreza cu totul altceva.

Nu stiu daca am experienta necesara. Mai am o singura experienta pe care trebuie sa o trec si apoi pot spune ca nu mai sunt incepator - IERNAREA. Daca am facut totul bine, ar trebui sa iasa toti in primavara.

La organizarea cuiburilor mi-a aratat un apicultor mai experimentat cum se face. Eram foarte bucuros ca ma asista la cativa si imi arata cata miere trebuie sa aiba un stup ca sa ierneze bine. Cand am auzit ca vine, m-am gandit sa il duc la cei mai slabi pe care ii am. Logica era urmatoarea: Daca zice ca cei mai slabi au miere suficienta atunci la cei mai puternici stiu cam cat le trebuie. El zicea ca am dar mie imi dadea impresia ca nu am. La unii am ajuns sa calculez exact cam cata miere au prin folosirea cantarului, a unor rame si a unui stup gol identic cu cel pe care il aveam cu albine. Asa am ajuns la concluzia ca acel roi are 11 kg.