Apicultura la distanta... in Romania

Creat de CDA_1984, Octombrie 29, 2013, 08:07:22 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Citat din: marian sima din Noiembrie 02, 2013, 08:44:43 PM
Johny matca de roire are cresterea de populatie cea mai rapida,unii apicultori merg pe asemenea matci .......
......si familia in care se afla intra cel mai rapid in friguri.  :smile:

marian sima

Pentru a lucra cu matci de roire trebuie sa stii anumite chestii ca sa ai rezultate,acum lasa-ma sa am si eu secretele mele. :smile:

pharaonu75

Citat din: marian sima din Noiembrie 02, 2013, 08:52:05 PM
Pentru a lucra cu matci de roire trebuie sa stii anumite chestii ca sa ai rezultate,acum lasa-ma sa am si eu secretele mele. :smile:

CE ŢIE NU-ŢI PLACE, ALTUIA NU-I FACE! Asa spune o fărâmă din înţelepciunea populară românească!
Deci, Mariane, nu o mai da cotită şi spune repede secretele, pentru ca altfel sărim şi noi la gâtul tău exact cum faci tu cu Dan Mărgărit. =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

Desi nu este in sustinerea parerii mele despre stupii lui DM, spun aici (am mai spus-o la topicul :"Despre substanta de matca":

Citat din: stefan1 din Decembrie 30, 2012, 11:48:00 PM
     Utilizari posibile ale substantei de matca (QMP)
Apicultirii din America o pot gasi  sub forma comerciala, produsul Bee Boost.
  Iata si cateva utilizari:
-  La roii la pachet. Acestia nu sunt doriti totdeauna cu regine. Se exporta de ex in Peninsula Araba sau in Coreea, pentru a mari populatia familiilor folosite la polenizari. Pentru a nu stresa albinele la transport, matca se inlocuieste cu administrarea substantei de matca, fara a se constata diferente in calitatea roilor la beneficiar. Pretul dozei de QMP este in jur de 2 $, mult mai putin decat o regina. Un roi la pachet fara regina costa ceva mai putin de 100 $ americani.
-  La atragerea roilor. Plasat in locuri accesibile, mareste sansele de a atrage roii.
-  La fecundarea reginelor. Plasat de exemplu pe un balon sau pe o prajina, feromonul mandibular atrage trantorii, creind o densitate necesara pentru imperechere. Atrage de asemenea si reginele, incat astfel se pot crea locuri de imperechere in apropierea stupinei, micsorand peicolele la care sunt expuse reginele la zboruri lungi.
In statiunile de fecundare a matcilor s-a constatat ca aplicarea de substanta de matca la nuclee preintampina parasirea acestora de catre lucratoare si maresc deci sansele de reusita. De asemenea s-a constatat ca dupa doua-trei cicluri de crestere a reginelor, nucleele care au primit si QMP erau semnificativ mai populate. Si procentajul de matci fecundate a crescut de la 65% la nucleele netratate, la 80 % pentru care au primit si QMP. Totusi se apreciaza ca la crescatoriile unde natural se realizeaza un procentaj de 75-80% reusita, nu mai renteaza aplicarea substantei de matca. Efectul ei este mai evident in conditii vitrege de imperechere, in conditii de vant sau la sfarsitul perioadei de crestere de matci.
  S-au facut si incercari de crestere a cantitatii de hrana adusa de albine, de sirop, turte sau polen, prin adaugarea de Bee Boost, dar nu s-a constatat un efect pozitiv.
  S-au mai facut studii cu componentele (cele cinci) din QMP, sa se vada care din ele determina agresivitatea unei regine fata de alta, dar nu s-au obtinut rezultate concludente. Am mai vorbit despre efectul synergic in cazul QMP + puiet necapacit asupra inhibarii instinctului de crestere de botci. Un efect asemanator este si intre componentele substantei de matca. Fiecare din componente are un efect redus asupra albinelor sau reginei. Numai luate impreuna si in proportiile bine stabilite se obtine efectul cunoscut al acestui feromon.
  S-a studiat si reactia albinelor fata de o albina pe care s-a aplicat foarte multa substanta de matca. Albinele se comporta fata de aceasta ca si cum ar fi o matca straina.

Eu cred ca daca facea acea operatie de ajutare cu roi la pachet ar fi spus. In plus, in momentul in care ajuti o familie cu albina suplimentara e greu sa mai faci selectia familiilor cele mai bune, ca nu mai stii ce contributie a avut albina stupului si cat au strans albinele adaugate. Pe de alta parte vazand ce evolutie au nucleele facute probabil la sfarsitul lui mai sau in iunie doar cu un fagur de puiet(!!), pot sa-mi explic populatiile stupilor mari.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Citat din: marian sima din Noiembrie 02, 2013, 05:25:58 PM
Uitasem ,roi la pachet dar fara matca. :rotfl: =)) =)) =))
Am observat ca te umfla rasul in momentul in care ramai fara argumente, iar in ultimul timp te distrezi foarte mult.
Daca-ti inchipui cumva ca asta ar fi un mod foarte subtil de ai ofensa pe ceilalti, trebuie sa te dezamagesc: crede-ma, toata subtilitatea asta e doar in imaginatia ta, in realitate este vorba de un comportament infantil.
Citat din: marian sima din Noiembrie 02, 2013, 01:03:26 PM
Roiurile la pachet se cumpara de obicei cu o matca tanara,acel roi  cu matca tanara are o valoare totusi nu cred ca depaseste valoarea matci de 1000 de dolari.
Pentru unificare trebuie sa elimini una dintre matci,cauti matca in alea 2 kg de albina sau elimini matca de 1000 de dolari?
Cred ca a inteles toata lumea, in afara de tine, ca matcile "de 1000 de $" nu se baga in stupii de productie, deci nu au nici o treaba cu o eventuala repopulare cu roiuri la pachet. Pe de alta parte, cu toate ca reginele din roiurile la pachet nu depasesc valoarea de 15 €, nimeni nu-si permite riscul de a le pierde, drept pentru care nu sunt aruncate in mijlocul albinelor ci sunt protejate in colivii, deci nu e nevoie sa "cauti matca in alea 2 kg de albina".
Citat din: marian sima din Noiembrie 02, 2013, 01:03:26 PMRoi la pachet sant alta mancare de peste.
Intr-adevar, numai ca tu nu ai gustat din mancarea asta.
Roiuri la pachet fara regine:
http://nuke.apival.net/Portals/0/articoli/Ripopolamenti.pdf
http://www.apimed.com/pacchi.htm
http://amodeocarlo.com/it/mieli_api_nere_siciliane/

marian sima

Citat din: abeja din Noiembrie 02, 2013, 10:12:23 PM
Citat din: marian sima din Noiembrie 02, 2013, 07:07:41 PM
Bai Abeja  am venit cu dovada a cea ce se numeste roi la pachet ,tu zici ca pe alte meleaguri la  populatia ajutatoare  de albina care se alatura unei familii i se spune roi la pachet  .
Nu poti dovedi si incepi sa te cufuresti pe gura.

Sunt  oameni  care sunt " tari  de  cap" si  tu  esti  unul  dintre  ei.Daca  la  meseria  ta  nu  stii de  cate  feluri sunt  roiurile  la  pachet ......eu  ma  opresc  aici ca  nu vreau sa  am  vreo  interdictie  pusa  de  fuctionari. ))/ ))/

Obombo roi este si o aglomerare de stele.
Apicol insa cand spui roi e cu totul altceva,pana si explicatia   dex-ului in dreptul albinelor  este de grup de albina cu matca.
Dupa tine e corect sa spui ca un stup e format din mai multi roi cea ce e o prostie.

Cat despre matca de 1000 de dolari eu am inteles ca nu se foloseste la productie insa ce nu intelegi tu este ca acea matca provine de pe Continentul European si Asiatic,locuri unde nu are nici valoarea de 1000 de dolari si nu ajunge la o dezvoltare de 110 rame de ME.

Bătrânul

Citat din: joohny din Noiembrie 02, 2013, 06:12:41 PM
Va salut.Pai daca e vb. asa vreau si eu una si 3 micronuclee de la Batrinul.Se poate ?Sanatate.
joohny daca tu nu ai fi joohny ci Ion ai stii proverbul " dar din dar se face rai"  dar intrucit esti joohny crez ca poti pacali pe crescator sa-ti de una "selectionata " ca ulterior sa-i faci "chiaburi". Cunosc personal pe acesti crescator si afla de la mine " te vor lasa sa crezi ca esti mai destept decit ei.  =D> :bzz: :bzz:

abeja

^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^

romikele

Bre, da` s-a cam umflat tărâța-n voi  :D
Mariane, las-o moartă, că roii la pachet sunt fără matcă, aia vine separat și trebuie să ai grijă cum le-o dai ca să o primească.
Dacă eu am botci dar n-am albină pentru roi, comand roi la pachet de 1-1,5-2 kile, cât vreau de puternic să-l fac și îi altoiesc botca de la mine.
Tu vrei să mă convingi că ce am comandat nu e roi? Da`ce e?

marian sima

Bai eu nu sant atotstiitor insa unele lucruri care nu se intalnesc la mine in tara si nu am tangeta cu ele incerc sa le deduc tehnic.

Si tehnic spun destul de concret ca o familie de albine nu este formata din mai multi roi ca nu are cum,familia de albine e formata din populatia ei ,daca ei populatie cu scopul de a o atasa altui stup nu ai cum sa-i spui roi .

Ca in unele zone se foloseste aceasta expresie uite ca  nu stiam insa dupa mine este o expresie fortata ,roiul este roi si populatia ajutatoare este populatie ajutatoare .

Cat despre partea cu credulitatea daca unii cumpara matci din Europa si pe urma le baga la suprapret atribuindule caracteristici pe care nu le au e treaba mea ce cred.

Nu  oblig pe nimeni sa creada cea ce cred eu ,doar am pus niste intrebari la care aia cu minte sclipitoare nu pot sa raspunda.
Una dintre intrebari este ;Unde in Europa exista matci Buckfast care dezvolta populatie de 110 rame ME?

Eu am ras la unele afirmatii ale tale ,daca erai un om civilizat puteai sa razi si tu pe chestia ca nu am stiut ca in unele tari la albina fara matca ii zice roi.
Dar desigur ca tu preferi partea mai violenta,eu sant un tip glumet insa pot sa-ti raspund si cu aceasi moneda  .

Publicamente,mergi pe cararea ta si lasa-l pe Marian sa creada ce vrea.

Obombo

Citat din: marian sima din Noiembrie 03, 2013, 08:06:26 AM
Obombo roi este si o aglomerare de stele.
Apicol insa cand spui roi e cu totul altceva,pana si explicatia   dex-ului in dreptul albinelor  este de grup de albina cu matca.
Dupa tine e corect sa spui ca un stup e format din mai multi roi cea ce e o prostie.
Nu consider DEX-ul o sursa de informatii in domeniul apiculturi.
Citat din: marian sima din Noiembrie 03, 2013, 10:31:19 AM
Eu am ras la unele afirmatii ale tale ,daca erai un om civilizat puteai sa razi si tu pe chestia ca nu am stiut ca in unele tari la albina fara matca ii zice roi.
Avem idei diferite despre ce inseamna a fi civilizat.

marian sima

Mda,DEX-ul nu e carte de apicultura ci un dictionar in care gasesti corectitudinea anumitor cuvinte.

Referitor la civilizatie,am vazut pozitia ta fata de cineva care se amuza si am vazut si pozitia fata de cineva care vorbeste vulgar.

E clar ca nu avem aceleasi idei.

Obombo

Reactia respectiva a fost cauzata tocmai de mesajul tau provocator. De altfel, tu ai raspuns pe acelasi ton, deci, nu ai de ce sa te plangi.
Citez din regulamentul forumului:
"9. Este de preferat să te abții de a răspunde cu o insultă dacă ești provocat sau consideri că altcineva a postat un mesaj "inflamator". Nu contează cine a început primul. Folosește funcția de raportare a unui post pentru a atrage atenţia moderatorilor asupra acelei persoane."

marian sima

Tete ce mesaj provocator ,am ras de o absurditate.
Acea ca Dan cumpara roi la pachet si ii adauga la populatia existenta in stupi lui.

Care e mesajul provocator???????????????????
Cat despre roi eu ca si Romikele numesc roi populatia de albina care urmeaza sa primeasca o matca.
Populatia detasata de la un stup pentru a intari alt stup (asa cum spunea Abeja) eu nu o numesc roi,e ceva inpropiu.
Acum insa nu neg ca aceasta expresie se foloseste prin alte parti,eu unul chiar nu stiam.

Ca voi vreti sa ocoliti o prostie(acea de a spune ca Dan da roi la pachet stupilor lui)cu vorbe urate si cu tertipuri este altceva si tine de civilizatie.

Obombo

Citat din: marian sima din Noiembrie 03, 2013, 03:35:39 PM
Care e mesajul provocator???????????????????
Rasul zeflemitor drept raspuns in lipsa altor argumente, este provocator. Se poate intampla sa gasesti afirmatiile cuiva comice, dar in ultimul timp tie ti se intampla foarte des chestia asta, in special cand este vorba despre Dan Margarit.
Citat din: marian sima din Noiembrie 03, 2013, 03:35:39 PMCa voi vreti sa ocoliti o prostie(acea de a spune ca Dan da roi la pachet stupilor lui)cu vorbe urate si cu tertipuri este altceva si tine de civilizatie.
Eu nu vreau sa ocolesc nimic, nici macar nu am intrat in meritul discutiei, m-am limitat doar sa afirm ca exista roiuri la pachet (dupa terminologia romaneasca) de 2 kg, fara regina.