Fan Club DAN MARGARIT !

Creat de Bătrânul, Octombrie 24, 2013, 09:23:38 AM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

nu stiu ce intelegeti dv prin hibrid, dar hibridarea nu este un lucru rau. nu ne referim aici la incrucisarea dintre cal si magar= catarul care nu se mai reproduce. prin incrucisarea a doua rase sau linii perfectionate cu insusiri pregnant diferite ex. buna culegatoare dar f agresiva, prin incrucisarea cu o rasa blanda sa amelioram agrsivitatea, cea ce este benefic pentru apicultor, predispozitia la roire etc. biologia nefiind matematica, corectarea sau imbunatatirea unor insusiri se face prin cerecetare, selectie, de oameni dedicati acestui tip de activitate. dupa cum spuneati si dv. vaca a ajuns sa dea 50 l lapte sau mai mult, dar asta nu s-aintamplat peste noapte. daca nimeni nu ar crede in aceste lucruri care par miraculoase, progresul nu ar exista!
cu stima,
marius

rusu marius mircea

sigur ca si simpla selectie pe care o facem noi, sau unii dintre noi, producand matci de la cele  mai bune familii este un pas inainte, dar adevarata performanta se face de catre cercetatori dupa cum spuneam mai sus. alternativa este achizitia de matci performante din locuri cu clima asemanatoare cu a noastra, fara sa introducem boli noi, care sa ne decimeze efectivele pe care le avem. aceste schimburi internationale trebuie sa se faca controlat de o institutie abilitata.
marius

marian sima

Marius aceasta discutie hibrid -rasa am mai avut-o cu altii apicultori mai de mult,la vremea acea eu spuneam ca Buckfastul este un hibrid ei nu ca este rasa deoarece urmasele i-si pastreaza linia.
Atunci am zis ca ei ,erau mai multi si am zis ca poate au dreptate ,acum in discutia cu Stefan am adus la cunostinta cea ce invatasem de la colegi mei .
Insa dupa o analiza mai amanuntita mi-am dat seama ca ,colegi de atunci greseau asa ca Stefan are dreptate Buckfastul este un hibrid.

Din acei colegi care erau entuziasmati de albina galbena astazi unii spun ca nu este buna si au revenit la albina noastra.

Sant cazuri izolate de apicultori care folosesc albina adusa din Germania insa tehnologia de lucru este diferita de apicultura clasica.
Vrei sa lucrezi nemteste devii dependent de neamt insa le faci mult rau celor din jurul tau deoarece imperecherea unei rase cu hibrid da exemplare mediocre.
Ba chiar urmasi de ordin 2-3-4----------- ai hibridului nu au nici o valoare deoarece  acesti urmasi de ordin 3-4---------nu mai seamana cu matca hibrid ci cu parintii si inaintasele acesteia ba chiar poate sa ia de la inaintasi doar partile proaste.

Este foarte costisitor sa devii dependent de laboratoare.
Si uitete ce se intampla cu porumbul ,prima recolta a hibrizilor e foarte buna pe urma productia decade chiar daca samanta e luata direct din laborator.
Acum cauta rasa curata  de porumb tot la mici producatori din Peru sau Chile .
Asa se intampla cu multe plante deoarece ceva modificat nu e sustenabil de natura.





stefan1

  Am deturnat iar discutia de la motivul initial al controversei: este posibil sau nu ca DM sa realizeze productiile pe care le spune si sa aiba familiile asa cum arata? Eu si si altii spun ca este posibil, altii spun ca e imposibil si el face manevre oculte pentru a realiza ce arata (in special se insinueaza ca vine cu albina suplimentara si ca face hraniri in sezonul activ). La a doua suspiciune Dan a raspuns, dar acuzatiile au continuat. Despre adausul de albine el nu a spus ca fiind ceva sistematic. A vorbit doar de echilibrarea familiilor primavara, cand se si fac uniele nuclee pentru a evita roirile inainte de inceperea sezonului de cules. De asemenea zicea ca desfiinteaza familiile care nu 'tin pasul' cu celelalte si le inlocuiesc cu nuclee valoroase. Mai vorbeste de pierderi de familii pe timp de iarna si de familii observate toamna ca nu iau cele doua galeti de sirop si care inseamna ca nu au matca si trebuiesc desfiintate (probabil inlocuite iar cu familii noi).
  Faptul ca foloseste hibrizi este bagat in discutie de dragul contrazicerii. El a spus ce regine foloseste. Ca sa il dezamagesc pe Marian ii spun ca si ceea ce el numeste matci rusesti, nu sunt matci aduse din rusia, ci sunt hibrizi obtinuti probabil in SUA, avand unul din stramosi albine rusesti care se despaducheaza.
  Despre albine razistente la varroa am scris aici:
   http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1372.0
sau aici:
   http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1371.0
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Stefan eu am pus niste intrebari la care nu vrei sa raspunzi.
1Daca arata tutul pe fata de ce spune ca nu prezinta tot?
2Ce este de ascuns daca totul decurge asa cum zici tu?
2De ce nu ne spune si noua sursa acelor matci?eu am pe cineva care merge in fiacare vara la copii lui in Canada persoana respectiva imi este ruda si a avut si stupi stie cum sa transporte niste matci,matcile de herghelie au analizele si certificatele la zi asa ca e posibil sa aduc de acolo acel material biologic.

Eu vrau sa transpun practic cea ce pentru voi e de neatins,adica sa-ti explic mai pe Romaneste ,eu cand imi pun in minte sa fac ceva pai nu ma las pana nu realizez acel lucru.

Ca sa realizezi ceva trebuie mai inainte sa studiezi bine si amanuntit chestiunea pe care trebuie sa o faci.

Nimeni nu mi-a raspuns daca se regasesc acele familii masive si in natura Canadiana,daca ele trec iarna Canadiana in stare naturala.
Daca nu trec iarna inseamna ca familiile din stup sint ajutate de mana omului ,mana care prezinta doar o parte din tehnica.
Am spus din primavara va arat cum lucreaza acest sistem restul nu mai are rost sa discutam.

stefan1

#170
 Pentru Marian
  Am mai raspuns la toate intrebarile, insa uneori avem un dialog al surzilor.
1. Dan lucreaza intr-o firma care are anumite secrete de productie. Initial a aratat in videoclipuri mai mult si probabil a fost avertizat ca a incalcat anumite interdictii si de aceea unele au fost eliminate si nicidecum pentru ca tu sau alcineva a spus ceva pe acest forum care il prindea ca a trisat. Am mai spus despre un forumist care a lucrat (si poate mai lucreaza) in Italia si a avertizat de la inceput cand a revenit, sa nu il intrebam despre cum lucreaza, ca nu are voie sa spuna nimic si vrea sa mai poata sa lucreze acolo. E asa greu de inteles? De fapt filmele sterse au stat destul de mult pe net, au putut fi copiate de catre oricine si oricine a vazut ca nu era vorba de nu stiu ce secrete acolo. Operatiile pe care le fac in stupina sunt aproape sigur o procedura care s-a cristalizat dupa zeci de ani de exploatare si incercari cu reusite si esecuri, adaptate perfect zonei, felului de cules, raselor folosite, felului de stupi etc. Mai mult pentru concurenta locala, e posibil ca conducerea firmei sa interzica livrarea de-a gata a intregii tehnologii.
2. Am explicat mai sus ce este de ascuns. Ce cred eu ca DM de la inceput a vrut sa nu spuna este vorba de medicatia pe care o aplica albinelor, felul medicamentelor si dozajul. Poate si alte lucruri de finete, dar eu cel putin nu cred ca o operatie cum ar fi adausul repetat de albine (ca nu ar fi suficient sa dai o data albine care la asa culesuri mari se epuizeaza in 2-3-4-5 saptamani) nu ar fi fost macar odata sugerata, dar nu a facut-o.
3. A spus ca aduc matci din Danemarca si din Ontario. Despre matcile 'rusesti' nu stiu daca a spus. Dan a mai raspuns la unele intrebari puse de romani, dar la felul cum a fost receptat pe acest topic, cu neincredere sau chiar cu acuzatii, ma indoiesc ca mai este dispus sa raspunda. De altfel ar fi receptat cu aceeasi neincredere cu care ati reactionat cand a vorbit ca exista (fara sa spuna ca el foloseste) (si va asigur eu ca exista), matci cu sute de $ si char matci care sunt inestimabile. Am mai spus proverbul evreesc:" Daca vrei sa mulgi vaca, trebuie sa te apleci." Noi vrem sa procedam astfel: "Spune tot ce stii, ca daca nu inseamna ca vrei sa ne minti!"

  Faptul ca vrei neaparat sa copiezi pe Dan e o dovada ca n-ai inteles decat partial ce el a zis. A repetat de multe ori ca multe lucruri de acolo nu se potrivesc la noi. Atitudinea: "Ai tu matci cu 1000$, iti arat ca si eu am cu 1100! Ai tu 6 caturi pe stup? Iti arat ca si eu pun 7? Deci cine-i mai tare?" nu cred ca-i atitudinea cea mai inteleapta.
  De ce vrei sa stii daca astfel de familii pot trai in natura fara interventia omului? In mod sigur nu ar putea trai, ca ai vazut ce protectie termica le face Dan; de asemenea mierea de rapita nu-i prea buna pentru iernare si asta este un motiv pentru care le da sirop toamna. De asemenea tratamentele. Dar nici vitele noastre nu ar putea ierna singure afara, dar pentru aia spunem ca sunt rase valoroase. Ba din ce rasele sunt mai productive, sunt mai sensibile la anumite boli, dar omul isi asuma asta, pentru a obtine productii mai mari. Chiar daca ar trece iarna, acei hibrizi nu si-ar perpetua aceleasi caractere genetice si performantele le-ar scadea rapid.
  Daca citeai link-urile pe care le-am dat mai sus, vedeai ca sunt si pericole ca sa aduci asemenea rase la noi. Din graficul ala se vedea ca cea mai rezistenta rasa la parazitul traheal (Acarapis woodi) este Carnica si deci si albina autohtona care este un fel de. Dan vorbeste si despre aceasta boala. Noi stim ca la noi nu exista, deci nu o tratam, desi la vecini exista. Odata cu materialul biologic se aduc si bolile aferente. De asemenea tratamentele pe care ei le administreaza in hrana, la noi sunt interzise. Fie le folosesti si nu mai poti sa-ti valorifici mierea decat incalcand legea, fie nu le administrezi si risti sa apara boli cu toate efectele colaterale. O matca de 100$ oare merita sa o ai daca urmasii din a doua sau a treia generatie nu mai sunt buni de nimic?
  Dar nu mai stiu de ce imi pierd eu timpul cu explicatii! Cumpara si vezi!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

#171
Ciprian Dan prezentand apicultura Canadiana a creat un curent care copiaza cea ce se prezinta,acest curent este format de incepatori care iau de bun cea ce vad pe sticla,ba chiar Dan incurajeaza pe anumiti incepatori care copiaza sistemul.
Insa nu spune nimic de "SECRETELE DE FABRICATIE"de care vorbeste Stefan si pe care domnul Dan le tine bine ascunse.
Apicultori cu experienta de care tu aduci aminte pun totul pe seama culesului continu,adica pe ceva ce nu exista iar o parte din ei spun ca au indoieli in cea ce se prezinta ,insa oameni nu comenteaza nimic ca sa nu supere pe cei captivati de acest sistem.
Mai intreaba pe altii in particular si vezi ce spun.

Cat despre filmuletele sterse ,ele demascau partea secreta si ascunsa a acelui sistem de stuparit.

Dragos are o vorba ''Adevarul spus pe jumatate nu este adevar''.
Apicultori cu experienta cum este chiar nea Janese spun ca nu prea ai ce sa transpui din apicultura de acolo ,ba eu chiar consider pierderile tale minimale si te scutesc de un efort financiar care s-ar lasa cu pierderi.

Stefan ,Canadieni in filmuletele lor prezinta interdictii mai amanuntite decat cea ce a pus Dan.
Culmea ca interdictiile acestea au fost tocmai pe filmuletele decare eu am adus aminte.

Spui ca a adus matci din Danemarca insa au fost apicoltori care l-au intrebat de unde pot procura matci.
Raspunsul lui a fost ''NU STIU"Danemarca nu e prea departe putea sa-i indrume pe acei oameni care l-au intrebat in particular.

Nu vreau sa copiez sistemul lui ci sa arat cum functioneaza aplicand partea secreta,atitudinea neinteleapta este la matale cand afirmi ca fac aceste lucruri pentru a arata cine e mai tare.
Nu indraznesc sa ma compar eu nu lucrez la industrial si nici macar nu mi-a trecut prin minte.
Vreu sa dovedesc cum functioneaza sistemul si o transpunere in practica arata  daca aplicand cea ce eu spun se regaseste sau nu in realitate.

Boala de care vorbesti exista la vecini datorita introduceri matcilor nemtesti .
Eu nu mai cumpar nimic ,am matci de calitate chiar la mine in stupina.




marian sima

Matca de 1000 de dolari se merita sa o ai daca dezvolta o asemenea familie ,o tii patru ani si tragi linie numai din ea fara a trage matci din ficele ei,binenteles ca trebuiesc 3-4 asemenea matci.

Si cine e la industrial se merita.
Numai ca tu nu intelegi .

M@rinero

#173
Citat din: CiprianBretean din Noiembrie 19, 2013, 01:14:04 AM
D-le Marian , nu va citesc postarile, dar acum le-am citit pentru a-l intelege pe d-nul Stefan1 .
Eu fiind incepator vreau sa va multumesc ca va intereseaza binele meu , dar din atata sarg de care dati dovada observ ca suparati apicultori cu experienta foarte multa, pe care eu ii respect . Pe d-nul Dan M l-ati determinat sa nu mai puna filmulete pe yutube, desi nu avea cum sa induca pe cineva [icepator] in eroare cu stilul lui de lucru . El incepe prin a avertiza pe cei ce-l urmaresc ca nu neaparat se potriveste ce face el cu ceea ce se poate face in Romania . N-a cerut bani n-a incercat sa vanda nimic , nu este membru pe forum deci actiunile lui erau dezinteresate . Dar ati aparut d-voastra cu suspiciuni rautacioase si l-ati facut sa se retraga .
In momentul in care apicultori din Romania i-au luat apararea v-ati continuat polemica [in loc sa va opritii] si probabil din dezgustul pe care l-au simtit cand au realizat cu cine au de-a face ca ori ce  om destept s-au retras . Asta nu-mi convine mie ; ca nu se mai posteaza idei interesante din care eu [nu uitati un INCEPATOR pe care va laudati ca vreti sa-l protejatii] nu mai am ce sa invat , ca doar n-am sa stau in fata calculatorului sa va citesc jignirile la adresa altuia

PS  D-nul Dan M are tot dreptul sa pastreze anumite secrete

:bravo:Subscriu, dar exista o explicatie pentru tot ce se scrie (de f. multe ori agramat) defaimator  la adresa unor persoane bineintentionate cum este si  D-l Dan Margarit care este un bun ROMAN care-si ajuta semenii dezinteresat, si anume acesti ,,profesionisti''  in ale apiculturii care arunca cu noroi si care sunt inca la capitolul teste, nu le cade prea bine ca cineva sa le umbreasca meritele indraznind sa arate cam cum se face o apicultura la modul profi, ei considerandu-se (pana acuma)  cu recolta de 80-100 kg ca fiind ,,profesori'' ,iar acuma nu prea mai pot da lectii ca pana acuma ,,Pinguinilor'' nemaivorbind de vanzarea inventarului apicol . =D>
Normal ca, tot nu se poate spune.
Ca sa poti ajunge la o asa performanta sunt anumite  secrete profesionale care nu se spun, iar ei vor sa scoata ,,ursu' din barlog" aici pe forum sa-l balacareasca/umileasca si sa-l traga de limba dedandu-se la tot felul de metode josnice, probabil din cauza unei inertii comuniste.
Prin aceste filme s-a dovedit a fi  un tip de stup castigator, gata testat,( lipsind la noi  baza
melifera f. bogata, selectia matcilor) si de aici frustrarea unora ca nu stiu sa aplice metode adecvate pentru a face performanta .
Eu sper ca Dl. D.Margarit va mai posta ca si pana acum pentru noi astialalti care ,,punem botu"si sa incerce sa faca abstractie de rautatile spuse de doar cativa  ,,atotstiutori''
Numa' bine la toti.

marian sima

#174
Poti sa subscrii ca de citat nu ai cum sa te citezi . :)
A inceput sustinatori cu un singur mesaj postat, fara date referitoare la locatie ,nume real si varsta. :wink:

Remarcabil este ca strainezi ne invata cand ne ducem la ei dar noi le aratam doar muschii la ai nostri.

Ca esenta  ramane secreta nu se poate spune.

Cine face acum productie de 80 de kg poate sa se apropie incet incet si de media din Canada ginind  :)anumite lucruri.

Cine face productii de 12 kg spune ca e imposibil,altii care cunosc si mai putina apicultura deja au plecat sa puna in practica cea ce vad in filmulete crezand ca este deajuns.

Am primit mesaj pe privat de la apicultor care a copiat cutia dar acum e in dificultate si nu stie ce sa faca,din pacate nr lor are sa fie in crestere .
Acum de ce mi se adreseaza mie si nu celui care a prezentat partial schema acestui sistem?

Cat despre baza melifera foarte bogata doua caturi la doua culesuri spune mult cand ai albina pe 110 rame.

Cu 110 rame de albina la salcam,tei si floarea -soarelui depasesti productia Canadiana ,numai ca unii pun botu la cea ce nu inteleg.

Si uite ce spune cineva.

Cumpăr Mătci BUCKFAST în anul 2014!
« : Iunie 16, 2013, 06:06:23 p.m. »
Da..."Omul își face iarna car și vara sanie!" De aceea vreau să fiu pregătit, să fiu contactat de cineva care se ocupă cu creșterea acestor
Mătci Buckfast. Anul viitor vreau să pot cumpăra și eu 3-5 Mătci Buckfast împerecheate,(20 Mai-15 Iunie) din două considerente:
Sunt foarte Liniștitte și Recordiste. Am unul  Buckfast și la mine a fost campion anul acesta.




apivasmob

Urmariti acest film va rog si dupa aceea comentati tot din CANADA .

Пчеловодство в Канаде
Sanatate tuturor apicultorilor

NiKoN

Citat din: marian sima din Noiembrie 19, 2013, 04:07:26 PM

Am primit mesaj pe privat de la apicultor care a copiat cutia dar acum e in dificultate si nu stie ce sa faca,din pacate nr lor are sa fie in crestere .
Acum de ce mi se adreseaza mie si nu celui care a prezentat partial schema acestui sistem?



D-le Sima, acum sincer sa fiu nu va inteleg deloc demersul. Acest model de stup este utilizat pe scara larga in Romania sub denumirea de etajat. Nu este o lada gen biostup, care sa te tina pe loc sau care sa iti ingroape banii. Corpurile sunt de aceeasi dimensiune si iti ofera libertatea de a le schimba pozitia dupa bunul plac,de a dimensiona o familie pe x caturi in raport cu puterea ei. Lucruri deja stiute, dar ocolite cu intentie in demersul d-voastra. Nu cred ca vreun incepator are pretentia de a atinge recordurile din Canada, dar poate fi atras in a practica apicultura simplu si eficient, folosind acelasi tip de rama in toata stupina. Ma asteptam ca, dupa anii de apicultura lasati in spate, sa fiti mult mai activ in topicul care dezbate impactul schemei Ursu in viata apicultorilor aflati la inceput de drum.
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

bucovineanu

Mariane, am urmarit o parte din postarile tale la acest subiect. Nu prea vad rostul acestor discutii. Tu zici ca aperi incepatorii care vor sa adopte metodele lui DM. Crezi ca daca vor citi postarile tale se vor lasa pagubasi? Fiecare e liber sa incerce orice. Cei care cred ca din apicultura poti sa te imbogatesti rapid sunt greu de convins ca nu e asa. Lazile folosite de DM se folosesc si la noi de vreo suta de ani.  Asa ca nu vad de ce atata patima si incrancenare.
Oricum eu cred ca ar fi cazul sa se termine discutiile la acest subiect pentru ca nu se ajunge nicaieri.
Filmele lui DM contin foarte multe informatii si fiecare dintre noi e liber sa aleaga si sa foloseasca ceea ce crede ca se potriveste in conditiile de clima si cules din Romania. Nu astept raspunsul tau, pentru ca oricum nu voi continua dialogul.

mape 48-petru manea

Am urmarit filmul pus de Apivasmob EXCEPTIONAL---ce am inteles eu :  comentatoarea spune  nasa zemlea ---adica Rusia (SE referea la matci ?)--mai spunea "balsoi nectara "am vazut cuib pe un sincur cat,o familie avea 2 -3 caturi de magazin ,rame pline 3-4 kg miere pe o rama,mutarea la alt cules imediat dupa recoltarea mieri---de aici deduc ca media de miere pe stup era 60-70 kg deci DM avea DREPTATE ce spunea in filmele lui 200 kg stup pe un sezon

marian sima

Nikon sant apicultori care au dat mare atentie expresiei ''Nu se umbla in cuib ''oameni au copiat cea ce sa prezentat si atat.
Cat despre acuzatia pe care mi-o aduci ''de lucruri ocolite de mine"uitete in topic.
Eu am spus de mult ca apicultura Canadiana este prezentata in Manualul apicultorului insa acolo stupul ME este la capacitatea pe care poate sa o devolte o matca foarte buna fara interventia apicultorului cu populatie sau puiet.

La Ursu mi-am spus o data parerea,acea lada nu este pentru scopul in care este prezentata insa in mana unui cunoscator poate fi buna in dezvoltarea efectivului.

Cat despre filmuletul pus de Apivasmob acolo este prezentata o rotatie a caturilor in care caturile pline sant inlocuite de altele goale,stupii au un format normal familiile au fost vizitate inaintea culesului si atunci cand toti stupi sant tari umbli la ei fara frica furtisagului.

Eu am incetat sa fac referire la anumite chestii si am spus ca ramane sa pun in practica cea ce cred eu.

Insa se vine cu acuzatii nefondate ca  cea a lui Nikon si cu expresi ca a lui Stefan in care spune ca Dan a zis ca matcile sant din Danemarca,insa altora li sa dat alt raspuns.

Asa ca .....................