Fan Club DAN MARGARIT !

Creat de Bătrânul, Octombrie 24, 2013, 09:23:38 AM

« precedentul - următorul »

marian sima

Colegule Porfy e adevarat nu am pus filmulete cu modul meu de lucru  insa eu lucrez singur singurel in stupina ,nu am aparatura pentru o filmare eficienta,chiar nu m-am gandit sa filmez anumite chestii.

Am pus decat cateva fotografii explicative pe undeva,insa daca dv doriti am sa realizez si filmulete in care sa explic anumite metode apicole.

Nu vroiam sa mai intervin pe acest topic dar vad ca dv ma fortati.

La inceput ca si dl Cornel nu credeam in realizarea acelei productii de miere insa analizand mai bine situatia mi-am dat seama ca este posibila.

Asa ca am cautat sa aflu principiile care stau la dezvoltarea acelei colonii masive de albina deoarece pentru mine reprezinta eficienta maxima.

In ultimul timp m-am gandit la ultimele culesuri din Canada ,adica la cele mai slabe unde au fost ridicate cate doua caturi cu miere.
la o prima vedere de la o asemenea familie doua caturi de recolta par putin insa nu este asa.

Doua caturi de recolta vine c-am 50 de kg de miere,pe 110 rame de albina,aceasta populatie vine la noi in patru stupi de 20 de rame .
inseamna ca media de miere culeasa pe cei patru stupi trebuia sa fie de 12,5 kg aceasta cantitate de miere nu reprezinta o recolta tocmai abundenta.
Ba daca ei in calcul puietul de la cei patru stupi rezulta ca ai mult mai putina lucratoare si mierea marfa a-r fi undeva sub 10 kg pe stup deoarece in loc de 20 de rame cu puiet ai de ingrijit si hranit 40.
Daca ne gandim la iernat la patru stupi buni trebuie sa asiguri 120 de kg de miere.
La un stup Canadian e deajuns 50 de kg de sirop,asa ca ai un castig suplimentar.
Primavara o buna parte din nectar se pierde din cauza nedezvoltari familiilor ,o astfel de familie e gata de cules inca din prima zi.

Eu unul am incercat sa aprofundez dincolo de barierele impuse de cea ce se prezenta.
Pot spune ca am inteles sistemul cu toati pasi de dezvoltare,sistemul e aplicabil si in Romania dar nu in schema care e pusa in practica de unii.

Tema e inchisa pentru mine acum nu stiu daca sa filmez sau nu cea ce vreau sa pun in practica. :) :wink:
Va salut de undeva de pe marginea lacului cu undita-n mana. :)A-s vrea eu dar nu am timp.

MIHALACHE

Daca filmele lui D Margarit ne ajuta sa fim an stare sa facem stupii ME macar pe 4 corpuri  si tot ar trebui sa multumim acestui om ca ne-a aratat cum sa procedam.

marian sima

Stupi pe patru corpuri poti fi facuti cu un minim de cunostinte apicole si fara sa vezi filmele.

Chestia este la cine trece de 6 corpuri.
Pentru Ramania este mai de ajutor multietajatul redus.

Insa intelegerea unor elemente face diferenta dintre succes si dezastru in cazul multietajatilor.

Obombo

Citat din: cornelioandanciu din Noiembrie 21, 2013, 07:20:03 PM... eu recunosc ca si mie imi vine greu sa cred ca se realizeaza trei sute de kg per stup in stationar, cu tot respectul pentru Dan Margarit ! Dumneavoastra credeti ca se pot obtine trei sute de kg de miere per stup in stationar? In trei luni de sezon apicol?
Mda... si mie imi vine greu sa cred asa ceva, mai ales ca n-am vazìut pe nicaieri treaba asta. Poti sa precizezi in care film se vede stupul care a produs o asemenea cantitate?

cornelioandanciu

Nu-mi mai aduc aminte exact, D.M.spunea undeva ca stupii produc 250 kg per familie , unii chiar 300, o sa caut filmuletul daca nu este sters cumva.
Va salut.

Kiwi Bee

Citat din: Obombo din Noiembrie 21, 2013, 09:50:30 PM
Citat din: cornelioandanciu din Noiembrie 21, 2013, 07:20:03 PM... eu recunosc ca si mie imi vine greu sa cred ca se realizeaza trei sute de kg per stup in stationar, cu tot respectul pentru Dan Margarit ! Dumneavoastra credeti ca se pot obtine trei sute de kg de miere per stup in stationar? In trei luni de sezon apicol?
Mda... si mie imi vine greu sa cred asa ceva, mai ales ca n-am vazìut pe nicaieri treaba asta. Poti sa precizezi in care film se vede stupul care a produs o asemenea cantitate?

Obombo, cred ca este ultimul film unde se arata si vorbeste de stupul care a facut 20 de caturi. Dintr-un corp de Langstroth 1/1 scoti garantat 17kg miere curat..... inmultzit cu 20...... iti iese bine de tot.

Daca analizam pt un moment teoria lui Stefan1 putem sa credem ca realizarea a 200kg mire in medie este posibila. Evident numai daca conditziile enumerate de Stefan se indeplinesc caci eu personal cred ca numai cu 1-2 din acele conditzii nu potzi realiza asa cantitatzi an de an.

Sa zicem ca cei de la Wendell nu se extind pe mai mult de om raza de 200km. Daca nu cadetzi de acord atunci oricum vetzi interveni.

Primele 3 conditzii ale lui Stefan sint:

-Zona melifera care ofera un cules continuu. Este un argument bun si real al lui Stefan mai ales ca DM mentzion eaza de mai mulote ori de "norocul" cu zona melifera + ca ne si arata, asa cu m mentzioneaza si Stefan, intrun film cind conduce masina printre lanurile de rapitza care au fost cultivate cu decalaj. Un lan este in plina floare iar celalalt urmeaza sa fie de curind. Nu cred ca putem contesta un astfel de argument mai ales ca nu sint mii de stupi in zona.

-Clima din acea zona asa cum spune Stefan isi face treaba bine. Este o zona cu clima continentala unde flora se dezvolta intro perioada de timp foarte scurta nefiind vara lunga ca si in Europa. Deci inca un punct bun pt culesul continuu. Este logic, nu?

-Ziua mai lunga decit in zona centrala a Europei deci albina pleaca de acsa mai devreme si poate lucra pina seara tirziu. Iarasi un argument din partea lui Stefan de care nu are rost sa ne legam. Cu toate ca precis nu este o zi lunga ca si prin Alaska dar totusi teoria isi are locul.

Ar mai fi inca un punct de care amintesc imediat dar nu inainte de a mentziona ca cele trei puncte de mai sus pt pica din joc.

Insasi DM spune intrun film din 2012 cind i sa terminat deja culesul si are stupii pe 2 corpuri precum altzi stupari din zona lui au facut medii de 100, 110, 120kg.
Hoppa-Hoppa cum adica altzii din acea raza de 200km nu au acelesi conditzii de nectar continuu?
Nu au aceiasi clima? Pt ei ziua nu este la fel de lunga?

Urmatorul punct ar fi regina prolifica care insa de una singura nu ar face asa mare diferenta.... aproape dublu fatza de altzi stupari. Si altzi stupari sint prosti din acea raza de 200km? Nusi pot cumpara regine prolifice? Celelalte conditzii le au si ei.

marian sima

Kiwi Bee.
Zona melifera care ofera un cules continuu,e in mintea unor apicultori care habar au de agricultura si de pamant.
Rapita este o cultura care solicita foarte mult solul,la orice cultura pentru randament trebuie sa-i faci un asolament ,de acea acolo se cultiva lucerna care reface elementele din sol si ceva cereale.

Nu poti avea anul acesta rapita la anul rapita si sa o tii tot asa,e o prostie.

V-am spus destul de clar ca un stup  Dadant de 20 de rame aplicat linga stupina Canadiana ar fi scos sub 10 kg de miere pe cules la ultimele doua culesuri.

Si sub 100 de kg de miere pe tot sezonul.

Asa ca zona melifera nu e cu nimic spectaculoasa ,spectaculoasa e tehnologia .

joohny

Va salut.D-le Marian,adevarat ,trebuie sa se faca rotatia culturilor deoarece se inmultesc daunatorii iar productia scade..Sanatate.

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

Kiwi Bee

Citat din: apivasmob din Noiembrie 22, 2013, 01:25:23 PM
Citat din: Stefan Madalin din Noiembrie 21, 2013, 05:54:11 PM
Multi mor pe marnea lacului cu undita'n mana .
aici ce ai vrut sa scri

Posibil ca "marginea"

Marian ai dreptate cu rotatzia culturilor. Eu mam gindit doar pe 1 singur sezon. Oricum nu cred sa fie gauri mari intre culesuri si totusi nu oricine din aceiasi zona scoate cantitatzi mari de miere. Evident ramine tehnologia. Si eu la asta mam referit mai sus dar cu alte cuvinte.

stefan1

Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 22, 2013, 02:17:58 AM

Insasi DM spune intrun film din 2012 cind i sa terminat deja culesul si are stupii pe 2 corpuri precum altzi stupari din zona lui au facut medii de 100, 110, 120kg.
Hoppa-Hoppa cum adica altzii din acea raza de 200km nu au acelesi conditzii de nectar continuu?
Nu au aceiasi clima? Pt ei ziua nu este la fel de lunga?

Urmatorul punct ar fi regina prolifica care insa de una singura nu ar face asa mare diferenta.... aproape dublu fatza de altzi stupari. Si altzi stupari sint prosti din acea raza de 200km? Nusi pot cumpara regine prolifice? Celelalte conditzii le au si ei.

Explicatii se pot gasi pentru orice lucru.
  Nici la noi stuparii nu obtin aceleasi productii desi merg langa acelasi lan (in pastoral) sau au stupinile vecine (in stationar). Daca media pe tara a productiei pe familie de albine la noi este 15-18 kg, sunt stupari care obtin constant peste 50 kg sau chiar mult mai mult. E adevarat ca aceia fac pastoral, unii mai fac si alte 'manevre', dar cum am spus, si cei care merg la acelasi cules obtin productii mult diferite.
Eu nu am vizionat videoclipul de care spui. Intr-un altul stiu ca a spus ca el are productii "ceva mai mari" decat stuparii vecini.
Sa spun cateva posibile cauze:
- tehnologia diferita. Am dat cu cateva postari in urma un link de la o firma tot canadiana, din alta zona, care avea cu totul o alta tehnologie: cuibul pe un singur corp de Lagstroth, fara urdinis superior, cu mai putine caturi etc.
  - incarcarea apicola a zonei mai mare
  - o mai slaba colaborare intre agronom si apicultor, incat perioadele de cules pe total sezon sa fie mai mici
  - o altfel de ingrijire a familiilor. E posibil ca primavara sa iasa mai slabe sau este posibil sa nu elimine din efectiv familiile care "nu tin pasul", familii care pot trage media productiei in jos
  - poate au alta sursa de matci sau isi fac singuri matci, fara a tine cont de deprecierea rasei in generatiile urmatoare
  - o posibila stare de sanatate mai slaba, data fie de rasa fie de procedurile aplicate in intretinere
Am mai spus ca eu am impresia ca stergerea acelor videoclipuri s-a facut tocmai ca afacerea sa fie protejata fata de concurenta locala si nu de romani, care oricum suntem o cantitate neglijabila (cam 3%) din comertul mondial cu miere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Stefan ai dreptate,tehnologia poate sa difere.
Am fost o data la salcam si langa mine a venit doi apicultori cu Laynsi cu cat,la urdinisele lor era furnal de albina.
Oameni aveau un obicei ciudat ,toata ziua taiau la trantori nu tineau cont ca e in plin cules,cum aveau stupi deschisi in permanenta am avut ocazia sa arunc o privire in stupi,aici iar populatia batea cu mult puietul si ponta matci insa oameni erau destul de comunicativi si au spus ca ei jumatate din populatia de albine o au acasa si este mai economic sa intareasca cu albina si puiet populatia plecata la cules.

Nu mai vorbesc de recolta lor,cand noi asteptam ca albina sa umple ramele cu miere ei extrageau.

Media la recolta de miere in Romania este una falsa ,sant inregistrati multi stupi ca sa intre in proiectele Europene si sant alti apicultori mai in varsta dar cu experienta care valorifica mierea asa cum pot si cantitatile de miere nu se ragasesc in acte.
Cantitatea banuiesc ca este luata dupa achizitiile de la procesatori si ce se exporta ,pai mai sant si alte cantitati de miere unde stupi pot fi inregistrati dar mierea marfa nu este inregistrata.

E o prostie sa te ei dupa aceasta statistica.
Referitor la filmuletul de care vorbesti adevarat cuibul era pe un corp dar nu avea mai putine caturi,aduti aminte ca ti-am atras atentia ca un stup cu matca izolata pe un corp nu are cum sa dezvolte 11 caturi de populatie.
Stiu ca multi apicultori Romani stiu Engleza insa nu stiu cati apicultori Canadieni stiu Romana,iar vii cu tertipuri.
Cantitatea aceasta neglijabila de 3% exportau miere in Canada prin anul 2000 ,lucrul acesta l-am aflat de la procesatorul din slobozia de Ialomita,acolo unde eu am dus mierea si pe urma am fost sunat si rugat sa mai duc miere pentru ca ei sa complecteze un lot pe care il trimeteau chiar in Canada.
Atunci era mierea la achizitie 7,4 lei acum cat este?
Ba gasesti miere Canadiana in supermarketuri care nu prea aduce a miere.

D006

Citat din: marian sima din Noiembrie 23, 2013, 09:09:59 AM
1)E o prostie sa te ei dupa aceasta statistica.

2)Cantitatea aceasta neglijabila de 3% exportau miere in Canada prin anul 2000 ,lucrul acesta l-am aflat de la procesatorul din slobozia de Ialomita,acolo unde eu am dus mierea si pe urma am fost sunat si rugat sa mai duc miere pentru ca ei sa complecteze un lot pe care il trimeteau chiar in Canada.

1)  nu te baga unde nu te pricepi !  statistica e o stiinta cu mult mai grea decat apicultura . oamenii de acolo stiu ce spun.
2) De ce te miri ??? in canada se produce doar posirca numita "canola" . Canadienii cu dare de mana cumpara din Romania si Ungaria miere de calitate .

marian sima

Nu ma pricep la statistica insa stiu ca este facuta pe niste date ,ori in acele date nu se regasesc multe.
De ex,eu dau peste 100 de kg de miere la rude ,prieteni,bonus pe deasupra plati pentru lucruri si servicii de care am fost multumit si in multe alte cazuri.
La fel ca mine fac majoritatea apicultorilor,e calculata aceasta marja?

D006

E o chestie complicata de analiza matematica unde se ia in calcul si mierea pentru autoconsum si multe alea . Matematica nu e punctul  meu forte ! Dar am incredere in matematicieni.