Fan Club DAN MARGARIT !

Creat de Bătrânul, Octombrie 24, 2013, 09:23:38 AM

« precedentul - următorul »

mosunick

Citat din: marian sima din Noiembrie 16, 2013, 04:12:36 PM
De ce transpuneti totul personal.
Eu spun ca apicultura Canadiana functioneaza pe principiul FAMILII DE BAZA+MATERIAL BIOLOGIC AJUTATOR.
Primul filmulet era destul de concludent acolo se spunea destul de clar ca sant 3000 de familii si 2000 de roiuri.
Stupi nu sant facuti la aceasta marime pentru a aparea in filmulete ci pentru o recolta cat mai eficienta.
Se cunoaste ca atunci cand albina culegatoare depaseste cu mult puietul ai productii maxime.

Asa gandesc si eu. Si chiar cred ca e fezabil si indicat sa ai familii ajutatoare. Aplicabil si la Romanica.
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

CDA_1984

Citat din: marian sima din Noiembrie 16, 2013, 08:21:39 AM
Tinerama un hibrid in ziua de astazi este obtinut pe linie de laborator,nu demult arata la tv un hibrid de bovina de carne care la virsta de 6 luni ajunsese la greutatea de 800 de kg .
In natura poti sa faci tu 1000 de incrucisari ca nu obtii asa ceva.
Si ca tu sa intelegi mai bine vad ca trebuie sa-ti explic babeste.
Daca tu formezi un hibrid asa cum zici tu din doua rase in materialul obtinut ai genele ambelor rase insa dupa un anumit nr de exemplare multiplicate hibridul tau nu va mai corespunde chiar daca-l imperechezi tu cu trantori buni .
Una din genele parintilor care au stat la baza creeri hibridului va fi dominanta si ai dat totul peste cap datorita ca obtii un material de o calitate inferioara chiar fata de parinti.

Uite aici ce spune dex-ul in dreptul rasei .

Si eu spuneam tot ca tine ca Buckfastul e hibrid insa au venit altii si au spus ca este rasa.

RÁSĂ s.f. 1. Varietate a unei specii de animale domestice deosebită de alte varietăți ale aceleiași specii și ale cărei caractere distinctive se transmit de la o generație la alta;

Încrucişarea între diferite rase se practică cu scopul de a obţine produşi cu însuşiri valoroase, de a îmbunătăţi o rasă sau pentru a crea rase noi.
De unde a spus Dan ca ia matcile?
Mariane, lasa frate si tu ceva de la tine ca Stefan are dreptate 100%, vorbesti de parca Chivotul Legamantului este la tine in gradina, esti detinatorul adevarului absolut. Daca nu se controleaza in totalitate incrucisariile nu vei avea niciodata o matca F1 prolifica, cu mostenirea caracterelor propuse. Este secretul lui Dan M. si a celor care cresc matci de calitatea cea mai mare ce mostenire genetica trebuie sa aiba familia de la care tranavazezi ca sa obti F1 de calitatea cea mai mare, precum si cea a trantorilor. Chiar daca ai gena dominanta hetero sau homozigota, dar ai trantori cu diversitate genetica total diferita fata de cea dominanta, aceasta va fi descompusa in perechi datorita fenomenului de segregare astfel obtinandu-se matci F1 cu insusiri de heterozis de exceptie cu mult peste cele parentale. Numai ca transmiterea caracterelor nu se poate face decat asa cum am spus numai in anumite conditii de gene recesive care faciliteaza tranzitia in perechi heterozigote. Oare cum ar arata aceasta linie? :)  Matci de 1000E exista...... la profesionisti!  :hi: :hi: :hi: :hi: :hi:
Omul fara Dumnezeu este o biata fiinta care vine de nicaieri si pleaca spre nicaieri - P. Tutea

marian sima

Omul de acolo spune ca nu prezinta tot procesul tehnologic,acest lucru il recunoasteti si voi,atunci ce ramane ascuns si de ce daca jucam cu cartile pe fata?
Insa se aduc in discutie unele lucruri care nu se comenteaza in filmulete ,gen cules continu,hibrizi,cand omul spune destul de clar ca lucreaza cu albina ruseasca.
Punctele discutate de mine au fost sterse chiar primul filmulet in care se discuta de familiile de baza si rezerva de material biologic.

Nu sant impotriva sistemului insa prezentat incomplect este nefunctional ba chiar face mult rau.

marian sima

Voi vorbiti de F1 ,insa nu uitati ca albina nu este gaina ca sa controlezi imperecherea 100%a materialului genetic ,matca/trantori.
Si Dan vorbia destul de clar in filmulete de RASA nu de hibrizi.
Albina ruseasca de care vorbia e albina de rasa si nu hibrid.

CDA_1984

Citat din: marian sima din Noiembrie 16, 2013, 06:50:33 PM
Voi vorbiti de F1 ,insa nu uitati ca albina nu este gaina ca sa controlezi imperecherea 100%a materialului genetic ,matca/trantori.
Pai cum mai Mariane ca DM ne-a prezentat intr-unul din ultimele filme cativa stupi de productie cu recorduri de BK
Omul fara Dumnezeu este o biata fiinta care vine de nicaieri si pleaca spre nicaieri - P. Tutea

Eduard Rotaru

Citat din: CDA_1984 din Noiembrie 16, 2013, 07:03:57 PM
Citat din: marian sima din Noiembrie 16, 2013, 06:50:33 PM
Pai cum mai Mariane ca DM ne-a prezentat intr-unul din ultimele filme cativa stupi de productie cu recorduri de BK
Pe langa Rasa mai sunt cateva trucuri cum ar fi: solutie caspica, argint coloidal, medicamente administrate corect, etc

mosunick

Are albine SELECTIONATE rusesti si Buckfast. Asta a spus.
Cred ca asta e unul din minusurile de la noi. SELECTIA pe zeci de ani a unei rase in vederea reproducerii.
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

bucovineanu

La noi, unde fiecare a adus regine de unde a vrut, e foarte greu chiar imposibil, sa mai poti pastra o rasa pura.

marian sima

Eu pot sa va demonstrez inca din primavara sistemul functional,dv puteti sa-mi demonstrati mie cea ce spuneti?

Caselor mari de apicultura din SUA le-a scapat albina ucigasa,sant curios cum se dezvolta o famile de albina cu matca F1 scapata in natura ,face ea fata ierni Canadiene acolo unde o mare parte a anului este iarna?

Se dezvolta la dimensiunea stupilor din filmulete?
Daca face fata selectia poate fi compromisa,am spus albina nu e gaina.
Daca nu face fata ierni Canadiene orice comentariu pe baza selectiei e de prisos.

bucovineanu

In ultima postare, intrebarea imi este adresata mie?

marian sima

Era adresata in general.

Si ceva pentru cei care cred ca in Canada totul e roz.
Urmariti subiectul si vedeti ca regiunile afectate sant cele cu hibrizi de inalta clasa,ca sa nu mai zic de albina ce poate perturba imperecherea matcilor.

http://www.erd.ro/Ce_se_%C3%AEnt%C3%A2mpl_cu_albinele

Kiwi Bee

Mariane, jurnalistul care a scris articolul este ramas in urma. Iarna trecuta deci in primavara acestui an sau inregistrat niste pierderi de colonii de au ramas canadenii masca. In Manitoba am citit de 70% pierderi, tare nasol.

marian sima

Trebuie sa intelegem ca natura i-si face propia hibridare ea este hibridarea sanatoasa si se face in timp .
Si ca sa va dau un exemplu din legumicultura,in Romania ca peste tot au fost aduse tomate insa pe parcursul timpului soiurile Romanesti de tomate difera de alte soiuri straine ,la fel cartoful,porumbul si multe alte plante.

Incrucisarile repetate si facute intr-o perioada scurta de timp nu sant adaptate factorului exterior si chiar daca aparent dau rezultate bune pe timp indelungat sant dezastroase.

Toata ingineria aceasta pe care unii o lauda nu va duce decat la FOAMETE ,BOLI si in viitor la o CRIZA ALIMENTARA.

rusu marius mircea

d-le Marian, natura face selectia foarte buna dupa cum ziciai, dar trebuie sa intelegi ca prin cercetare serioasa, facuta de profesionisti, prin inseminari artificiale si nu numai perioada de a obtine albine de inalta performanta se scurteaza foarte mult-asta fiind unul din scopurile cercetarii-vanzatorii de matci de la noi nu fac cercetare, ei fac o selectie dupa unele insusiri-cand o sa facem investitii masive in cercetare sigur vom obtine matci cu potential biologic de nivelul matcilor lui Dan Margarit
marius

marian sima

Sant de acord cu ameliorarea raselor dar nu cu hibrizi facuti peste noapte,eu am crezut ca acolo se lucreaza cu matci selectionate si nu hibridate.

Au aparut hibrizi de rosii insa trebuie sa consumi 5 rosii ca sa ajungi la valoarea nutritiva a unei rosii originale.
Au aparut hibrizi de bovine care dau 50 de litri de lapte pe zii insa acei 50 de litri nu au consistenta si valoarea nutritiva a laptelui dat de o bovina de rasa.

Stiti ce face hibridul consuma mai multe resurse decat rasa si marfa rezultata este de cele mai multe ori de proasta calitate.

Mai bine doua familii de albine bune decat una hibridata.
Uneori ne dam seama de ce am avut dabia dupa ce nu mai avem.