stupii mei de poliuretan

Creat de dodo79, Octombrie 21, 2013, 07:54:14 PM

« precedentul - următorul »

Cipi

nu ma mai complic, l-am scuturat, l-am lasat fara rame, l-am infometat, i-am dat botca, am gasit regina acum 10-11 zile, azi nu era nici urma de regina... nu a functionat. ce e interesant e ca in celule e doar cate un singur ou, nu mai multe  :rotfl:. in doua saptamani vor fi doar trantori in acel stup, deci nu are rost.

Stupul din lemn e cel bezmetic, in mijloc am un roisor, iar ultimul este o familie care mi-a roit. mai am un roi in curte facut in luna mai care acum e pe 6-7 rame de puiet.

la ultimul stup este foarte multa albina la urdinis, care sa fie cauza? si aseara cand am mers sa-i iau tot asa era chiar daca afara ploua, a trebuit sa le stropesc cu apa ca sa pot inchide urdinisul.

bucovineanu

Nu e nimic anormal. Vremea fiind asa cum e,  albinele au obturat urdinisul pentru a nu avea curent in stup.  :smile:

oroles

Si eu am gasit in perioada asta "barbi" dinastea la urdinis. Cand m-am apropiat si m-am uitat erau in mare parte trantori pe care albina nu ii mai primea. Stateau bagati unul in altul la urdinis pentru a se incalzi. Puteai sa ii legi la caruta. :D Se pare ca anul acesta macelul trantorilor a inceput mai devreme. Si in stup am vazut cum erau fugariti si alungati si puietul de trantor descapacit. Si asta ar putea fi una din cauze. Imbulzeala formata de incercarea trantorilor de a reintra in stup si tendinta albinelor de a proteja urdinisul de acestia. Oricum stiu ele ce fac!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dodo79

Citat din: Cipi din Iulie 23, 2014, 10:24:19 PM
habar nu am... la inceputul lui iunie avea matca, dupa aia....
nu ma mai chinui cu el, nu mai am ce salva, albina e din ce in ce mai putina, puiet da trantor in celula de lucratoare.
asta mi-a fost invatatura de minte.
sper ca ai invatat. :D
ti-am mai spus sa nu lasi pe altii sa aiba grija de stupii tai.eu te-am sfatuit din proprie experienta.mai bine sa gresesti tu si sa inveti din asta decat sa te lucreze altii si sa ramai tu cu paguba.
asemanator am patit si eu.pe mine ma facut pe fata.mi-a fost luata regina cu rama pe care era pusa cusca.se vedea urma la cusca.in schimb mi-a pus o rama cu botci. :)
de atunci nu umbla nimeni la stupii mei.
daca am nevoie urgenta de un sfat sun un prieten si ma sfatuiesc.daca gresim asta e.cel mai bine e sa umbli tu cu ei si asa o sa iti dai seama de multe lucruri.
Citat din: Cipi din Iulie 23, 2014, 10:40:39 PM

la ultimul stup este foarte multa albina la urdinis, care sa fie cauza? si aseara cand am mers sa-i iau tot asa era chiar daca afara ploua, a trebuit sa le stropesc cu apa ca sa pot inchide urdinisul.
pune burete pana la jumatatea urdinisului,sau pana cel putin 1/3 din lungimea lui
sper ca nu ai tavita(siber) pusa?

dodo79

Citat din: oroles din Iulie 24, 2014, 09:21:06 AM
Si eu am gasit in perioada asta "barbi" dinastea la urdinis. Cand m-am apropiat si m-am uitat erau in mare parte trantori pe care albina nu ii mai primea. Stateau bagati unul in altul la urdinis pentru a se incalzi. Puteai sa ii legi la caruta. :D Se pare ca anul acesta macelul trantorilor a inceput mai devreme. Si in stup am vazut cum erau fugariti si alungati si puietul de trantor descapacit. Si asta ar putea fi una din cauze. Imbulzeala formata de incercarea trantorilor de a reintra in stup si tendinta albinelor de a proteja urdinisul de acestia. Oricum stiu ele ce fac!
la el se vede ca e albina si nu trantor.
eu cred ca se datoreaza si faptului ca scarita e uda si au iesit la adapat.se vad multe care beu apa de pe scarita

TDI

Citat din: Cipi din Iulie 23, 2014, 10:40:39 PM
nu ma mai complic, l-am scuturat, l-am lasat fara rame, l-am infometat, i-am dat botca, am gasit regina acum 10-11 zile, azi nu era nici urma de regina... nu a functionat. ce e interesant e ca in celule e doar cate un singur ou, nu mai multe  :rotfl:. in doua saptamani vor fi doar trantori in acel stup, deci nu are rost.

Stupul din lemn e cel bezmetic, in mijloc am un roisor, iar ultimul este o familie care mi-a roit. mai am un roi in curte facut in luna mai care acum e pe 6-7 rame de puiet.

e posibil sa ai matca, uneori reginele tinere sunt extraordinar de greu de găsit. Daca e cate un singur ou pe mijlocul celulei e probabil sa ai matca. Uneori reginele tinere oua in prima săptămână foarte dezordonat si pana la 3 oua in celula. Nu te grabi, asteapta puietul capacit.

MOTANUL

Si eu am avut probleme cu o familie roitoare. Cum facea o regina pleca si iar ramanea fara. Tot asa cam 1 luna jumatate.
Nu stiu din ce motiv nu s-a bezmeticit (a stat fara oua si regina o perioada foarte mare). Pana l-a urma si-a facut botci dintr-o rama cu puiet de 1 zi din alt neam de albine (luat din alta familie) si matca respectiva a ramas bine-merci in cutie. Acum lucrurile par sa fi intrat in normal.
E adevarat ca au mers in pierdere grav (de la 6-7 rame s-a restrans familia la un minim de 2 rame si un pic). Acum este la un 3 rame jumatate. Va trebui ajutat sa treaca peste iarna (decizia o iau mai in toamna - cat si cum il ajut).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

dodo79

Citat din: MOTANUL din Iulie 24, 2014, 11:17:25 AM
Va trebui ajutat sa treaca peste iarna (decizia o iau mai in toamna - cat si cum il ajut).
nu in toamna,ci acum trebuie ajutat cu rame cu puiet gata de ecluzionare.chiar azi am unificat un roi prins acum vreo 2 saptamani pe 2 rame .i-am mai dat o rama cu puiet care trebuie sa iasa cu albina cu tot.deseara pun si niste poze sa vezi cum arata la 10 minute dupa unificare.
daca nu are cules da-le sirop.ai sa te minunezi in toamna sa vezi ce mare va fi.este inca timp destul.

MOTANUL

Asta e bine de stiut. Eu ma gandeam sa ii ajut mai incolo (sa ii las sa traga singuri in perioada asta). Adevarul este ca pe ce trece vremea va fi puiet capacit din ce in ce mai putin.

Eu inca stau indoit pentru ca unul din roiuri deja are 6 rame; Iar al doilea daca lucrurile merg bine va avea 7. Cel care l-am mutat separat (singurul cu probleme reale si pe putine rame) la care nu m-am mai uitat de vreo 3-4 saptamani clar va trebui ajutat.
Cum ai procedat sa decurga bine unificarea?

La mine au si faguri crescuti si miere (ii ajut cu sirop rar - pentru ca trec rar pe la ei). Albinele lipsesc  :bzz:
Cu rabdare o sa fie si albine. Practic un singur stup din 4 mai ridica semne de intrebare.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cipi

Totusi acel stup se pare ca vroia sa roiasca, ieri la verificare am gasit botci cu larva si laptisor, i-am scos o rama de puiet capacit si i-am dat-o roisorului facut la inceputul lunii cu matca de la domnul bucovineanu, in locul ei am pus o rama cu oua si larve din roi, am mai scos din el doua rame albe care nu erau atinse de matca (am inteles ca in perioada asta matca nu mai oua in rame albe) si in locul lor am bagat doua rame la cladit,  sfaturi primite pe facebook pe grupul apicultorilor din romania. astept critici.

poza de aseara la ora 1:00

SPYKAL

Citat din: Cipi din Iulie 24, 2014, 06:25:26 PM
Totusi acel stup se pare ca vroia sa roiasca, ieri la verificare am gasit botci cu larva si laptisor, i-am scos o rama de puiet capacit si i-am dat-o roisorului facut la inceputul lunii cu matca de la domnul bucovineanu, in locul ei am pus o rama cu oua si larve din roi, am mai scos din el doua rame albe care nu erau atinse de matca (am inteles ca in perioada asta matca nu mai oua in rame albe) si in locul lor am bagat doua rame la cladit,  sfaturi primite pe facebook pe grupul apicultorilor din romania. astept critici.
poza de aseara la ora 1:00
NU este vorba de nicio ventilatie a stupului. La acest model de stup nu are voie sa apara albina asa ca in poza decat dintr-un singur motiv. La felul cum arata in poza parca se pregateste de roire dar nu este cazul la vremea asta. De cand nu l-ai controlat cu mare atentie? Vezi ca acum este perioada botcilor in poliuretan. Daca stii ca ai matca de valoare in el nu rata momentul. Stiu ce spun. Pune o poza cu interiorul stupului. Banuiesc ca nu ai magazie pe el.Stima si respect!!

Cipi

Ieri l-am controlat si i-am distrus botcile si potirasele, nu e o matca de valoare, e doar una de roire eclozionata la sfarsitul lunii mai. Nu, nu are magazie.
Nu cred ca e ok sa-l deschid astazi inca o data, o sa-i fac maine o poza.

SPYKAL

Cipi

TDI

Citat din: Cipi din Iulie 24, 2014, 07:26:05 PMnu e o matca de valoare, e doar una de roire eclozionata la sfarsitul lunii mai.
Peste vreo 4-6 saptamani când ai sa te uiti la ceilalti stupi si ai sa mai ai nevoie de albina, sa stii ca ai albina de rezerva in stupul asta. Matca valorează mai putin decât nimic.