stupii mei de poliuretan

Creat de dodo79, Octombrie 21, 2013, 07:54:14 PM

« precedentul - următorul »

dodo79

Citat din: fiug1970 din Ianuarie 31, 2014, 11:15:24 PM
ba se formeaza, ca lemnul in contact cu albinele devine ceruit,propolizat(imi scapa denumirea a ceva ce nu absoarbe apa.... :mad:)
poate in primul an,cand stupii sant noi,nu, dar cu trecerea anilor lemnul devine impermeabil,plasticat,iar apa aluneca ca dupa gasca....
poliuretanul nu lasa sa se transfere schimbarile de temperatura precum lemnul(care nici el nu este de neglijat la capitolul asta....)
impermeabil voiai sa zici.si la poliuretan se face condens.el curge pe perete si iasa pe fundul AV.acest fenomen se intampla doar dupa diafragma.nu in partea cuibului.rar cand am gasit picuri de apa in coltul opus ghemului.nu erau mai mari de 5-6 cm patrati.asta se intampla cand lasi tavita(siber) introdusa in soclu. daca vezi pozele se poate vedea ca la stupi nu am tavite.le introduc doar la temperaturi sub -14,-15 gradesi atunci doar pe o treime din plasa AV

fiug1970

inseamna ca la puliuretan poti ierna doar in sistem horn?
impermeabil/nu penetreaza apa
absorbant/absoarbe apa
lemnul,in mod normal absoarbe o anumita cantitate de apa(daca nu este lacuit,vopsit,propolizat,parafinat,ceruit,etc acoperit cu o substanta,sau pelicula impermeabila)
stiu rolul la subar,aveam la sobele de teracota la bageac(intre soba si cosul de fum)o tabla pe care o împingeam sa obtureze iesirea de fum când se stingea jarul in soba,sa se mentina caldura in soba.voi folositi subarul sa mariti sau sa micsorati tirajul natural(in cazul iernarii tip horn)pt.eliminarea umiditatii excesive,nu?

dodo79

Citat din: fiug1970 din Ianuarie 31, 2014, 11:42:15 PM
impermeabil/nu penetreaza apa
absorbant/absoarbe apa
lemnul,in mod normal absoarbe o anumita cantitate de apa(daca nu este lacuit,vopsit,propolizat,parafinat,ceruit,etc acoperit cu o substanta,sau pelicula impermeabila)
stiu rolul la subar,aveam la sobele de teracota la bageac(intre soba si cosul de fum)o tabla pe care o împingeam sa obtureze iesirea de fum când se stingea jarul in soba,sa se mentina caldura in soba.voi folositi subarul sa mariti sau sa micsorati tirajul natural(in cazul iernarii tip horn)pt.eliminarea umiditatii excesive,nu?
la mine au iernat in clopot.
referitor la subar este ptr reglarea aerisirii pe timp de frig si mentinerea temperaturii in stup.iti dai seama ca nu e tot una sa intre aerul rece pe toata suprafata sau doar pe o portiune.bineinteles  ca datorita acestei aerisiri(ventilatii) se formeaza mai mult sau mai putin umiditatea

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Ianuarie 31, 2014, 11:07:53 PM
....... dar nu cred ca in stupii de lemn nu se formeaza stropi de apa cand ierneaza.
Nu ai cum sa-i vezi Dodo pt ca ii "suge" lemnul intretinand acel "minunat"....MUCEGAI!!!  =)) =)) =)) =))

SPYKAL

Citat din: fiug1970 din Ianuarie 31, 2014, 11:42:15 PM
Tizule, nu ai sa poti ierna niciodata in sistemul horn atata timp cat ai fund AV si este deschis permanent.

SPYKAL

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 30, 2014, 08:10:47 PM
Faptul ca poliuretanul + folia nu permit nici un fel de transfer al aerului intre interior si exterior duce la aparitia condensului in interior.
Stimate domn, tocmai asta face poliuretanul mult mai bine decat lemnul. Regleaza acest transfer.  :wink2: :wink: :wink: :wink2:

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Ianuarie 30, 2014, 03:34:36 PM
cateva poze cu curatirea stupului si ...........al stomacului :)
Prietene, abia acum am vaut pozele. Te mananca in varful degetelor? Ce ai cu albinele? De ce nu le lasi in pace? Sa nu te aud in primavara ca.....chițăi.

dodo79

Citat din: SPYKAL din Februarie 01, 2014, 07:33:57 AM
Citat din: dodo79 din Ianuarie 30, 2014, 03:34:36 PM
cateva poze cu curatirea stupului si ...........al stomacului :)
Prietene, abia acum am vaut pozele. Te mananca in varful degetelor? Ce ai cu albinele? De ce nu le lasi in pace? Sa nu te aud in primavara ca.....chițăi.
:nono: :nono: chitaiam eu daca nu aveau turta

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Februarie 01, 2014, 03:08:15 PM
Aiurea! De ce le dai turta? Au cumva puiet?

dodo79

Citat din: SPYKAL din Februarie 01, 2014, 04:32:54 PM
prietenul meu .dupa cum ti-am spus si in toamna mierea era foarte putina.le-am pus turte.iti reamintesc acele poze nu erau de la mine.erau de la nea Aurel.batranelu ala de care ti-am povestit.si cele cu curatenia stomacului.in timp ce le-am pus turte au iesit cateva afara pe deasupra.
stii bine ca eu le-am lasat cate 10 kg miere.la mine stupul cu 4 rame are inca mai mult de jumatate miere pe faguri.
se pare ca ai cam sarit peste postarile din topic.

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Februarie 01, 2014, 10:28:54 PM
Citat din: SPYKAL din Februarie 01, 2014, 04:32:54 PM
prietenul meu .dupa cum ti-am spus si in toamna mierea era foarte putina.le-am pus turte.iti reamintesc acele poze nu erau de la mine.erau de la nea Aurel.batranelu ala de care ti-am povestit.si cele cu curatenia stomacului.in timp ce le-am pus turte au iesit cateva afara pe deasupra.
stii bine ca eu le-am lasat cate 10 kg miere.la mine stupul cu 4 rame are inca mai mult de jumatate miere pe faguri.
se pare ca ai cam sarit peste postarile din topic.
Scuze prietene. Mai uita omul. Acum mi-am adus aminte despre ce este vorba. Stima si respect!!!

dodo79

inca 2 casute gata de folosire.caut chiriasi  :)

SPYKAL

Citat din: dodo79 din Februarie 09, 2014, 04:14:47 PM
inca 2 casute gata de folosire.caut chiriasi  :)
Bravo prietene.!!! =D> =D> =D> Mi-ai luat-o cu mult inainte. Spune-mi te rog, cum a prins vopseaua pe ei?

rarescyp

spunemi te rog cu ce i- ai vopsit...?vopseava nu se decojeste in timp de la expunerea lor la soare..?
cate straturi de vopsea ai dat???
ALBINA - o afacere 'zburatoare'....

dodo79

Citat din: rarescyp din Februarie 10, 2014, 06:27:10 AM
spunemi te rog cu ce i- ai vopsit...?vopseava nu se decojeste in timp de la expunerea lor la soare..?
cate straturi de vopsea ai dat???
vopsea pe baza de apa.Genius pro se numeste.se gaseste la Baumax.cutii de 0,75 -33 lei.vopseaua nu se decojeste daca stupii de poliuretan sunt slefuiti cu hartie abraziva sa au iesit porii din cauza radiatiilor UV.daca stupii sunt luciosi nu prinde vopseaua pe ei sau daca prinde se decojeste.am dat 3 straturi la verde si 2 la galben.poliuretanul fiind galben ajunge 2 straturi.rola trafalet micuta.cu pistolul ai pierdere.poti face un stup in config din poza.cu rola poti face 3 tupi in configuratia din poza.atasezfoto cu cutiile de la vopsea.se gasesc si culori ca :rosu,albastru,alb,maro ,gri, crem.cutii mai mari erau doar din ultimele 3 culori.
atentie !!!fiind o vopsea pe baza de apa nu incercati sa ingrosati vopseaua pe suport.al doilea strat se da doar dupa ce primul sa uscat.e nevoie de caldura.eu le-am vopsit in casa.
atasez si o poza cu 2 capace dupa primul strat si o poza cu instructiuni ale vopselei
spor la treaba