Sa ma apuc sau nu

Creat de baczy20, Octombrie 19, 2013, 03:23:19 PM

« precedentul - următorul »

dodo79

salut baczy.si eu am inceput de anul acesta cu un roi,pe care l-am divizat in iunie si am obtinut 2.in 15 iulie am plecat si eu peste hotare si m-am intors pe 13 septembrie.eu zic sa te apuci daca iti place apicultura dar cu 2-3 stupi in primul an.
albinelor mele le-a mers bine mai ales ca nu le-a deranjat nimeni.si pe urma am avut timp si de pregatirea de iarna.La tine unde locuiesti au ce culege pana tarziu,asa ca nu o sa fie problema cu culesul.daca vii la targ vei afla mai multe.solutii sunt,doar trebuie puse in practica.daca ai avea si cine sa te ajute putin e si mai ok.
nu baga in seama pe toti.ia invataminte de doar de la cei care iti da si explicatii.sunt cativa ,printre care si d-nul kiwi bee de la care poti invata multe.
asa ca hotarestete pe ce tip de stupi vrei sa mergi si dai bataie.eu folosesc stupi de poliuretan.sunt mai scumpi dar merita pretul.
sanatate

baczy20

Dl Morozan vreau sa precizez ca teoria si practica sunt 2 lucruri total diferite. Eu ma gandeam la apicultura stationara, nu vreau sa ma inbogatesc din apicultura, vreau doar sa produc strictul necesar pentru familie. intrebarea am puso pentru ca nu vreau sa omor bietele vietati. stiu ca pentru o familie ajunge si o familie de albine dar daca tot ma ocup atunci sa fie si pentru vecini :D. Acum o sa spuneti ca pot sa si cumpar miere sau alte produse apicole, dar nu este aceasi chestie.

oroles

Citat din: morozan simion din Octombrie 20, 2013, 10:57:23 AM
ziceai ca ai studiat literatura de specialitate, nu? pai acolo scrie care este perioada activa a familiilor de albine, din 15 mai incepe salcamul 1 si 2 iunie poliflora, iulie tei si poliflora august floarea soarelui si inainte de toate rapita, deci tu in perioada ceea mai importanta lipsesti

Pe hartie suna bine. Cum a fost la mine anul acesta: la salcam a prins 2 zile (in rest a plouat la greu); la tei a plouat, doar din cand in cand ne-a mai dat o pauza de cules. Luna iunie bifate 21 de zile cu ploaie, restul de 9 zile au putut culege si ele ceva. Cand m-am uitat in  stupi la sfarsitul lui iunie nici nu aveai ce extrage. In iulie cartile vrobesc despre "pauza din cules" in care, din cauza temperaturilor ridicate ar scadea cantitatea de nectar. Cert este ca la mine la sfarsitul lui iulie si inceputul lui august au recuperat serios. Chiar nu imi venea sa cred.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

morozan simion

eu vorbeam din punct de vedere stationar pt ca sistationar practic, nu-mipermite locul de munca sa fac pastoral, dar ma rog fiecre intelege ce vrea, iti recomand sa te apuci si apoi vezi ce iese
mult noroc si dibacie i-ti doresc

cipriene

de ce ne mai intrebi?
tu esti singurul care stii raspunsul la intrebarea asta!
vrei sa-ti spunem noi ceea ce stii deja?
apuca-te de albinarit si vezi ce-o sa iasa
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

cristi ciuc

Baczy, ai o genă care își va spune cuvântul.
Eu cred că ar trebui să duci mai departe tradiția familiei.
Oricum se pare că gândurile tale se îndreaptă și spre apicultură .
Colegii ți-au dat sfaturi bune.
Ar trebui totuși să găsești pe cineva, un prieten, cu ceva cunoștințe, care să-ți acopere golul de cca. 2 luni, foarte important pentru evoluția albinelor.
Numai bine!

baczy20

Cristi Ciuc multumesc pentru incurajare. problema cu persoana care mar putea ajuta este ca habar nu are, nu deosebeste albina de viespe ))/ . Situatia este in felul urmator, eu sunt din alba dar de doi ani m-am mutat in Sovata unde traiesc acum, de aceea nu prea am cu cine colabora. M-am gandit la varianta ca sa vorbesc cu cel de la care o sa cumpar albinele, dar si asta este doar un gand ca poate nu acepta, fiindca are si el destula treaba sau este plecat la pastoral. Eu cred ca timpul va rezolva toate si o sa vedem.
Sanatate

Florin D.

Citat din: morozan simion din Octombrie 20, 2013, 10:57:23 AM
ziceai ca ai studiat literatura de specialitate, nu? pai acolo scrie care este perioada activa a familiilor de albine, din 15 mai incepe salcamul 1 si 2 iunie poliflora, iulie tei si poliflora august floarea soarelui si inainte de toate rapita, deci tu in perioada ceea mai importanta lipsesti

Vedeti ca, in acest caz, teoria nu prea da cu practica.
Salcamul I e dus pana la 15 mai iar salcamul II e cam pe finish si el la acea data. Catre sfarsitul lui mai s-a cam dus si salcamul III.
Teiul e in a doua jumatate a lunii iunie.
Floarea soarelui incepe in a treia decada a lunii iunie si de la jumatatea lui iulie e cam dusa si ea. Tine cel mult pana la sfarsitul lui iulie.
In august cartile sunt deja facute. Eventual se pot duce stupii pe lunci ori la fanete tarzii pentru a prinde macar culesuri de intretinere.

SPYKAL

Citat din: baczy20 din Octombrie 24, 2013, 10:17:26 AM
.... Eu cred ca timpul va rezolva toate si o sa vedem.
Este mare diferenta intre ...a vrea si ...a putea. Fa ceea ce crezi ca este mai bine pentru tine....iar in rest.....citez "timpul va rezolva toate si o sa vedem". .Parerea mea. Spor in tot ceea ce faci si vei face. Stima si respect!!!