Sa ma apuc sau nu

Creat de baczy20, Octombrie 19, 2013, 03:23:19 PM

« precedentul - următorul »

baczy20

Buna Ziua,
de un an sunt "apicultor" (fac apicultura pe burta, adica citesc si ma documentez). stupi inca nu am, acum vreau sai cumpar la targul din Sighisoara, mam gandit la 5 bucati pentru inceput. problema ar fi ca trebuie sa plec in fiecare an 2 luni (15 iulie- 15 septembrie), precizez ca nu pot sa am tangenta deloc cu stupii si nici altcineva cine sa se ocupe de ei. ce ma sfatuiti sa fac?

bucovineanu

Mai intai bun venit pe forum. Perioada in care trebuie sa pleci este perioada in care stupii trebuie pregatiti pentru iarna. Dar in mare poti face acest lucru si inainte de a pleca, iar ultimele operatiuni dupa 15 septembrie. Daca exista dragoste de albine si vointa, nimic nu e imposibil.

baczy20

Va multumesc domnu Bucovineanu pentru sustinere. Dragoste (microb) am pentru ca de mic am crescut intre ele, (bunicul avea in grija vreo 400 de stupi) ma fascinau cu sarguinta si complexitatea lor.

istodorescu vasile

puteti dribla aceasta perioada fiindca daca reveniti pe 15 septembrie aveti destul timp sa aranjati stupii pentru iarna asta in conditiile in care v-ati ingrijit sa  le asigurati rezerve de hrana suficiente pentru sezonul de iarna inainte de plecare . mult succes :bravo:

morozan simion

1. daca vrei sa-ti iei stupi asteapta pana la primavara, toamna nu e recomandat, risti in primavara sa nu mai ai nici unul, luna aprilie este luna in care ar fi bine sa-i achizitionezi
2. daca in iulie cand este  cel mai important sa fi langa ei eu zic sa nu te apuci, nu are rost, asteapta pana cand in sezonul activ sa te ocupi de ei.
3. incepe doar cu 2 stupi ca sa te obisnuiesti, apoi incet cresti numarul lor

baczy20

nu mam exprimat bine. cand ziceam de stupi ma refeream la lazi albinele sigur ca doar in primavara vreau sa le cumpar. lazile vreau sa le pun la punct pana in primavara(vopsit, insarmat rame etc etc)
din cate am citit este recomandat sa te apuci cu 3 dar eu sunt un pic mai incapatanat si am sa incerc din prima cu 5.

pharaonu75

Vino la Sighisoara la intalnirea forumistilor si poti afla pe viu, mai multe
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

dorindafi

:hi:  :hi:  :hi: baczy20
SA MA APUC SAU NU = SA MA INSOR SAU NU  :D   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

baczy20

Pharaonu75 - am sa fiu acolo dar nu stiu cat timp o sa am
dorindafi - si asta este o intrebare la mine   :)

morozan simion

succes, sa ai parte de bucurii si ce ce nu mari succesuri :nudie:

cipriene

Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Kiwi Bee

Bun venit Bacy20.
Daca bunicul tau nu tia fost destul sa fi inspirat despre ce mai vorbim?

Nu vad motivul pt care sa te impiedice cele 2 luni pina cind esti plecat. In acea perioada nu mai trebuie sati fie frica de roiri. Faci o ultima extractie de miere inainte de plecare si lasi stupii fara caturi ca sasi blocheze cuibul.
Ei, nu stiu din ce zona esti si nici ce flora ai prin jur deci probabil vei fi mai avantajat de caturi mici.
Cind te reintorci prin Septembrie mai mult ca sigur ca familiile vor fi pline de mincare si nici nu mai trebuie sa le da nimic pt iarna.

morozan simion

sau poti face apicultura doar cu lazi, iti ieilazile le pui pe pozitie cu urdinisurule spre sud si astepti sa vezi ca poate o intra ceva in ele. Asa cu siguranta poti lipsii si mai mult de 2 luni, chiar 12 luni :hippo:

baczy20

Dl Kiwi bee va multumesc pentru incurajare si rabdare.
Dl Morozan Simion- intrebarea am pus-o in modul cel mai serios si nu pentru a fi subiect de gluma.  daca nu puteti sau nu vreti sa ma sfatuiti va rog sa va abtineti. Va multumesc

morozan simion

ziceai ca ai studiat literatura de specialitate, nu? pai acolo scrie care este perioada activa a familiilor de albine, din 15 mai incepe salcamul 1 si 2 iunie poliflora, iulie tei si poliflora august floarea soarelui si inainte de toate rapita, deci tu in perioada ceea mai importanta lipsesti