Gratie urdinis

Creat de oroles, Octombrie 08, 2013, 11:00:38 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Zilele trecute a fost cam frig si albinele mele s-au strans in ghem. Am reusit sa le asigur si izolarea. Am pus diafragma de extrudat si dupa diafragma carpe, salteluta de paie. Deasupra am pus carton ondulat cu striatii, pus cu fata in jos ca sa circule un pic aerul  dedesupt si sa nu mucegaiasca si peste carton saci de canepa cu cateva paie. Mentionez ca am podisorul din scandurele. Am lasat mici fante intre scandurelele podisorului pentru a asigura ventilatia in cuib.

Nu stiu cum sa procedez cu gratiile. De alaltaieri s-a incalzit destul de tare. Gratiile de urdinis au fost puse de frica soarecilor care au invadat toate spatiile incalzite (in hambare e plin de soareci). Fiind cald, albinele ies in numar mare. Uneori fac chiar barba la urdinis. Credeti ca ar trebui sa mai deschid urdinisurile?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

G. Iulian

Lasă-i așa, și eu am pus la urdiniș gratiile și nu le mai scot până în primăvară chiar dacă se anunță 20 grade în zona mea, este adevărat că 18 din 20 au plasă AV pe toată suprafața iar ceilalți doi pe o suprafață mai mică.  :hi:  :hi:  :hi:

cipriene

Citat din: oroles din Octombrie 08, 2013, 11:00:38 PM
Am pus diafragma de extrudat si dupa diafragma carpe, salteluta de paie. Deasupra am pus carton ondulat cu striatii, pus cu fata in jos ca sa circule un pic aerul  dedesupt si sa nu mucegaiasca si peste carton saci de canepa cu cateva paie.

chiloti de lana nu le-ai pus?
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

oroles

Citat din: cipriene din Octombrie 20, 2013, 12:35:04 AM
Citat din: oroles din Octombrie 08, 2013, 11:00:38 PM
Am pus diafragma de extrudat si dupa diafragma carpe, salteluta de paie. Deasupra am pus carton ondulat cu striatii, pus cu fata in jos ca sa circule un pic aerul  dedesupt si sa nu mucegaiasca si peste carton saci de canepa cu cateva paie.

chiloti de lana nu le-ai pus?
Le-am pus ochelari de soare!

vranceanul

ceva prafuri de tras pe ''trompa'' nu le- ati pus (asa de vrajeala)???
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

ioanardelean55

Vezi ce patesti daca le-ai spus tot ce ai facut ?  ))/ ))/ ))/ Deja unii  ( Stupari ) au terminat lucru la stupi si acum au chef de glume .  =)) =)) =)) ATENTIE mare  ca sint  periculosi ........... DAR si simpatici . =)) =)) =))

oroles

Citat din: ioanardelean55 din Octombrie 20, 2013, 03:24:57 PM
Vezi ce patesti daca le-ai spus tot ce ai facut ?  ))/ ))/ ))/ Deja unii  ( Stupari ) au terminat lucru la stupi si acum au chef de glume .  =)) =)) =)) ATENTIE mare  ca sint  periculosi ........... DAR si simpatici . =)) =)) =))

In liceu aveam un coleg care tot lua bataie. Isi trecea pe un carnetel care l-a jignit, care i-a mai dat una dupa cap. Cand nu erai atent iti impusca si el una si fugea. Deja lista mea e destul de lunga si trebuie sa ma pun pe treaba... :)))

ioanardelean55

=)) =)) =)) =))  :bravo: Sa fi sanatos  sa poti da  =D> =D> =D> DAR sa nu fugi .  %%- %%-

SUCCES

cipriene

draga Oroles,
nu credeam ca este posibil sa faca cineva ce le-ai facut tu.
dar sincer, de ce i-ai impachetat atat?
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

dredd

iernarea excesiva nu e buna. iata de ce, in a doua parte a filmului:

Impachetarea pentru iernat a familiilor de albine

oroles

Citat din: cipriene din Octombrie 20, 2013, 11:37:00 PM
draga Oroles,
nu credeam ca este posibil sa faca cineva ce le-ai facut tu.
dar sincer, de ce i-ai impachetat atat?

Nu stiu de unde ati tras concluzia ca sunt impachetate excesiv!?
1. Apicultorul care m-a invatat pe mine si alti cativa care ii cunosc folosesc cu succes diafragma de extrudat. A se vedea filmuletele lui Dan Puisoru unde arata si el ca foloseste diafragma de extrudat.
2. Diafragma de extrudat nu este etansa asigurand circulatia aerului. La fel si podisorul. In fiecare podisor am gaura pentru ventilatie.
3. Saltelutele zic eu ca e impropriu sa le numesc asa. Sunt saci de canepa care nu au mai mult de 2 maini de paie. Tesatura nu e deasa asa ca le permite sa circule aerul. Cartonul de  sub saltelute este striat (are niste nervuri) care permit circulatia aerului pe sub ele.
4. Majoritatea cartilor de apicultura recomanda folosirea saltelutelor de paie sau a pernelor de stuf.
5. Mergand primavara trecuta, in vizita la un  apicultor am observat ca la revizie avea dupa diafragma si vata minerala. Din cei 67 de stupi care i-a rezolvat in ziua aceea, doar unul avea ceva condens iar albinele erau in viata. Din spusele lui pe acel stup batuse zapada, fiind la margine.

feerary

Unii chiar pun calorifer in stup.
Consider ca ai cam exagerat cu impachetarea. Era destul diafragmele si eventual un carton peste podisor.

G. Iulian

Chiar dacă ai exagerat un pic cu împachetarea, la iarnă ai să stai mai liniștit, dar nu foarte liniștit ca orice începător.  :hi:  :hi:  :hi:

oroles

Citat din: feerary din Octombrie 21, 2013, 06:36:08 PM
Unii chiar pun calorifer in stup.
Consider ca ai cam exagerat cu impachetarea. Era destul diafragmele si eventual un carton peste podisor.

Am sa vad cum sta treaba in week-endul asta! Am auzit ca va fi vreme buna. Toate cartile spun ca izolarea nu e pentru a asigura caldura in stup, ci pentru a le proteja de schimbarile bruste de vreme. Chiar aseara citeam ca temperatura in stup nu variaza la fel de mult ca temperatura din interiorul ghemului de iernare.

Fane

Lumea sa mai modernizat ,au apărut și fundurile antivaroua împachetarea se mai face și în funcție de modelu de stup. asta trebuie spus oamenilor, dar știți cum e omul din greșeli învață.