Gratie urdinis

Creat de oroles, Octombrie 08, 2013, 11:00:38 PM

« precedentul - următorul »

cipriene

ce noroc pe albine ca a aparut extrudatu. oare ce se intampla cu familiile care ierneaza singure, prin scorburi?
citesc si ma amuz cand vad atata infofoleala la bietele albine.
acelasi lucru se intampla cu stupizii care imbraca iarna cainii cu haine. pe maidanezi nu-i imbraca nimeni si totusi nu dispar!!!
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

oroles

Citat din: cipriene din Octombrie 23, 2013, 11:00:50 PM
ce noroc pe albine ca a aparut extrudatu. oare ce se intampla cu familiile care ierneaza singure, prin scorburi?
citesc si ma amuz cand vad atata infofoleala la bietele albine.
acelasi lucru se intampla cu stupizii care imbraca iarna cainii cu haine. pe maidanezi nu-i imbraca nimeni si totusi nu dispar!!!
"G. Călinescu care are stupi Layens cu ramă inaltă, de peste 25 de ani iernează coloniile pe 4 faguri plini cu miere căpăcită plus 2 faguri goi la margine. Inceplnd din luna mai pune la rezervă fagurii plini şi căpăciţi cu mierea cea mai bună. In pragul iernii cind mătcile au incetat cu totul ouatul, comprimă coloniile fie cat de puternice la 4 rame pline cu miere, lasand insa intervale de 13—14 mm Intre ele. Împachetează colonia cu doua diafragme, după care pune perne cu material ce păstrează căldura. Albinele stau pe miere, o încălzesc, ea menţine căldură fiind termostabilă, iar iernarea se face in cele mol bune condiţii : consumul de miere este de numai 4 kg. La 10—12 februarie introduce in mijloc cei doi faguri goi pentru ouatul mătcii" (Hristea, 1976, 279)

Probabil Hristea nu o fi vreo autoritate in apicultura.

Si sa nu comparam albinele din mediul natural cu cele intretinute de apicultor. E ca si cum ai compara porcul cu mistretul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

cipriene

ma rog, fiecare face cum il taie capul.

oroles

Citat din: cipriene din Octombrie 25, 2013, 12:56:15 AM
ma rog, fiecare face cum il taie capul.
@Cipriene. Romania este destul de diversa in ceea ce priveste clima si relieful. Una e sa tii albinele la Timisoara sau Constanta unde clima e submediteraneana, si cu putin noroc albinele au in dieta si plante din zona mediteraneana si una e sa ai stupii la Vicovul de Sus. Daca ai stupii in zona Ialomitei, la tine iernile sunt mai blande. Cat am facut facultatea nu imi venea sa cred ce diferente semnificative erau intre Bacau si Bucuresti. Plecam din Bacau pe un frig de crapau pietrele cu zapada si cand ajungeam in Bucuresti era uscat. Cand am plecat la mare pe 20 iulieam intalnit pe drum apicultori. In zona Galati si Dobrogea se cam incheia culesul, floarea soarelui fiind aproape buna de trierat. La noi in Bacau erau toate verzi.

Cunosc apicultori din zonele mai sus amintite care nici macar nu organizeaza cuibul pentru iernat. Le lasa exact asa cum sunt ele, cu toate ramele. Iar de pierderi nu prea mi s-au plans.

1. Din ce am citit. Izolarea nu se face pentru a asigura caldura in cuib. Desi in interiorul ghemului temperatura e destul de ridicata, in stup temperatura e relativ scazuta. Izolarea se face pentru protectia albinelor de oscilatiile de temperatura, care pot fi periculoase. De exemplu ar fi fost de preferat sa ai mai multe zile cu temperatura scazuta, dar constanta, decat zile cu temperaturi oscilante (cand rece, cand cald). Acest lucru favorizeaza condensul si aparitia mucegaiului. De aceea s-au si produs si stupi cu sistem de incalzire si stupi de poliuretan. De aceea e buna si izolarea, dar nu excesiva.

2. Cel mai important e ca albinele sa aiba hrana. Si de curentii de aer rece, si de frig pot scapa foarte usor daca au miere suficienta. Este celebra istoria unui roi care a supravietuit 5 ani de zile in turla unei biserici din Arhangelsk, un loc foarte rece din Rusia.

bucovineanu

Citat din: oroles din Octombrie 25, 2013, 02:34:04 PM

1. Din ce am citit. Izolarea nu se face pentru a asigura caldura in cuib. Desi in interiorul ghemului temperatura e destul de ridicata, in stup temperatura e relativ scazuta. Izolarea se face pentru protectia albinelor de oscilatiile de temperatura, care pot fi periculoase. De exemplu ar fi fost de preferat sa ai mai multe zile cu temperatura scazuta, dar constanta, decat zile cu temperaturi oscilante (cand rece, cand cald). Acest lucru favorizeaza condensul si aparitia mucegaiului.

2. Cel mai important e ca albinele sa aiba hrana. Si de curentii de aer rece, si de frig pot scapa foarte usor daca au miere suficienta. Este celebra istoria unui roi care a supravietuit 5 ani de zile in turla unei biserici din Arhangelsk, un loc foarte rece din Rusia.
Foarte mult adevar in cele spuse mai sus.

cipriene

draga Oroles,
ce incerc eu sa spun este faptul ca si in zona Bacaului si in zona Ialomitei albinele se cresc de mult, chiar fff de mult, albine fara sa se impacheteze atat pe perioada iernii.
eu nu sunt un stupar batran sau cu prea multa experienta, dar ma gandesc ca pe aici pe forum sunt diversi "incepatori" care citesc toate aceste "tehnici de infofolire" a bietelor albine.
chestia aia cum ca "temperaturile oscilante" dintr-o zi afecteaza familia de albine mi se pare ridicola. cred ca de la inceputul lumii, cu mici si rare exceptii, temperaturile dintre zi si noapte au fost diferite. 

oroles

Citat din: cipriene din Octombrie 25, 2013, 11:09:35 PM
draga Oroles,
ce incerc eu sa spun este faptul ca si in zona Bacaului si in zona Ialomitei albinele se cresc de mult, chiar fff de mult, albine fara sa se impacheteze atat pe perioada iernii.
eu nu sunt un stupar batran sau cu prea multa experienta, dar ma gandesc ca pe aici pe forum sunt diversi "incepatori" care citesc toate aceste "tehnici de infofolire" a bietelor albine.
chestia aia cum ca "temperaturile oscilante" dintr-o zi afecteaza familia de albine mi se pare ridicola. cred ca de la inceputul lumii, cu mici si rare exceptii, temperaturile dintre zi si noapte au fost diferite.
Am o statie meteo care inregistreaza toate temperaturile din ultima luna si le memoreaza. S-au inregistrat temperaturi intre -2 grade si 25 de grade luna aceasta. Nu ti se par oscilante? Am facut si un excel cu temperaturi pe zile si ore, pe care ti le-as putea pune la dispozitie. Cum ti se pare? Sunt oscilatii mari sau nu?

In natura isi aleg foarte bine locul. In paduri, temperaturile nu sunt asa de scazute iar curentii, de obicei sunt inexistenti. Pe fundul unei scorburi in care stau albinele se afla multe resturi de lemn (asemenea celulozei) care aigura izolatia si absorb umezeala. Peretii scorburii sunt mai grosi decat ai stupilor nostri. Desi grosimea nu este asa de importanta pentru a asigura izolarea ci are efect asupra curentilor de aer. Uneori trebuie sa bagi drujba serios ca sa ajungi la ele. Dar una e albina salbatica si una e albina de stup. E cunoscut ca albina salbatica este mai rezistenta la ger (pentru ca nu ii ia nimeni mancarea!), mai rezistenta la boli, mai agresiva, cu un instinct de roire mai pronuntat etc. Un mic dezavantaj pentru albinele salbatice ar fi populatia mai mica. Albinele salbatice au, de regula o populatie mult mai scazuta decat  majoritatea stupilor nostri,capacitatea scorburilor fiind destul de mica, comparativ cu un stup sistematic iar controlul asupra roirii fiind facut de catre apicultor. In salbaticie dimensiunea urdinisului este controlata de catre albine prin propolizare. Propolisul este folosit si pentru a netezi peretii scorburii la interior. Ti se par ca nu au destula izolatie? Ca o gluma, se pare ca albinele nu aleg nici varianta de iernare stil "horn" si nici cea stil "clopot".  :lol:

bucovineanu

Albinele nu mor din cauza frigului. S-a repetat de multe ori acest lucru. Am povestit ca am gasit un stup soclu detasabil care s-a rasturnat. S-a desfacut, au iesit ramele peste care a nins. Nu stiu cat timp a stat astfel. L-am pus la loc si a iesit cu bine in primavara. Deci asa cum spuneam albinele nu mor de frig. Totul e sa aiba mancare. Aici e diferenta dintre o familie impachetata si una neimpachetata in stup cu peretii subtiri. Bineinteles familia din stupul neimpachetat va consuma mai mult decat daca stupul va avea peretii si podisorul mai grosi. Aceasta pentru ca si una si celalalta trebuie sa mentina aceeasi temperatura in ghem. Diferenta de consum nu e foarte mare, dar uneori un kg de miere in plus aflata in apropierea puietului face diferenta dintre viata si moarte pentru familia de albine.

cipriene

kamy

Ei,la capitolu impachetari ma numar printre codasi,de obicei pregatesc albinele de iernat dupa inghet cand sant sigurca nu mai au pana primavara zboruri de agrement!atunci ma apuc de gaurit ramele,ajut nuclele cu ultima rama cu albina de la cele mai puternice si fiinca nu mai zboara sant sansemari sa ramana!si furtisag ioc!
Pana in decembrie 22 sa zicem cand ziua incepe catinel sa se mareasca consumul e neglijabil,cand incep cu puietul atunci incarca factura!
Albinele neinpachetate consuma mai mult dar e nevoie sa iasa mai des sa-si faca nevoile!am prabalit io!

dany 1

Salutare,
GRATII URDINIS.......ei  bine  azi  am  vazut  la  un  stupar ceva ce  m-a  mirat,  inca  mai  avea  gratiile  la  urdinis  :uimit: , si  unde  poti  afla parerrile  mai  multor apicultori  decat  aici?!!
Eu  unul  le-am  inlaturat  deja.....voi?
Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

Aurelian A.

Si eu le-am inlaturat demult...  fiecare face cum crede dar nu prea mai au rost acum :hi:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga