Materiale izolatoare

Creat de oroles, Septembrie 09, 2013, 01:05:45 PM

« precedentul - următorul »

tatar ady

Care gaura din podisor?
Pana la urma sibar il tineti inchis pe parcursul iernii?

romikele

Citat din: tatar ady din Septembrie 10, 2013, 01:02:32 PM
Acel sibar il tineti deschis si iarna pt aerisire?
Eu am stupi asemanatori doar ca gaurile sunt patrate, stupul este pe 12 rame si ramele sunt pe pat cald.
Vreau sa iernez pe 7-8 rame dupa care sa pun diafragma si un polistiren.
Podisorul este din plasa de sarma cu inaltimea de 4 cm.
Cum as putea sa iernez mai bine,avand in vedere ca in zona mea este f frig(Toplita,HR)?
Ma gandeam sa pun o paturica,niste carton sau ziare in podisor iar sibar sa-l las deschis.
Ce parere aveti?

Eu am stupii cu fund complet acoperit cu plasa, in care iernez in sistem "clopot", fara sibar pe toata perioada.
La stupul din imagine, pentru eliminarea condensului sibarul poate fi partial deschis, el se inchide imediat ce apare prima generatie de puiet, pentru a evita racirea sa.

Tehnologiile difera de zona in care se ierneaza. Pentru Toplita inchiderea mai timpurie a sibarului e de preferat.
Cele mai corecte masuri se pot afla dupa propriile constatari. Se pot experimenta pe 2...3. stupi cateva scenarii - cu subarul scos, cu el introdus partial, sau inchis la maxim - si se vor aplica cele mai bune rezultate.

@oroles zicea ca are o gaura in podisor... fiecare are o gaura undeva  :D

tatar ady

La mine puietul apare pe la jumatatea lui februarie,daca pana la inceputul lui februarie tin sibar deschis pe jumatate va afecta cu ceva familia sa ierneze bine?
Are rost sa pun dupa diafragma polistiren?

marius_vfp

Citat din: romikele din Septembrie 10, 2013, 12:28:35 PM
diametrul minim de 20 cm (pot fi si patrate, fara probleme).

lipseste cumva o virgula , 2 cm ati vrut sa spuneti minim banuiesc ,

sunt in comert ,asa numitele carote de lemn cu 15 ron maxim pe la bricolaje se gasesc , sunt la diferite preturi ,eu am niste panarame da imi fac treaba cu ele .
am vazut la altii ca practica 5 gauri pe fund  cu sibar.
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

oroles

Citat din: romikele din Septembrie 10, 2013, 01:03:52 PM
Si la podisor exista eficienta, la metoda de iernare tip horn.
La metoda "clopot" nu are ce cauta aceasta gaura in podisor pe timp de iarna.
Am citit mult despre iernarea tip horn si tip clopot. Cred  ca am priceput principiul la ambele. Ceea ce  am priceput eu: La metoda tip horn pe care am adoptat-o, trebuie sa existe un firicel de aer care sa treaca prin ghem, intrand prin urdinis si evacuandu-se printr-o mica fanta (0,5 cm) prin podisor. Corect? La mine, in scandura de la podisor am data o gaura cu diametrul unui capac de 400 grame, cu scopul de a face hranirile prin el. Cred ca ar putea fi folosit si ca aerisire daca dau cateva gauri in capacul de borcan pe care l-am pus acolo, asigurand evacuarea vaporilor din stup. Oricum podisorul nu este etans. Are mici fante pe unde aerul poate circula...

Si acum o intrebare? De ce propolizeaza albina acele fante, daca in principiu, trecerea aerului prin ele i-ar folosi? Probabil e  o masura de izolare termica, nestiind ca apicultorul va interveni cu masuri suplimentare de asigurare a caldurii. Practic, cu o izolare excesiva facem mai mult rau albinei.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Bătrânul

Cu orice problema eu intreb albinele. Este cineva care stie mai bine decit ele?

romikele

Citat din: marius_vfp din Septembrie 10, 2013, 01:38:14 PM
lipseste cumva o virgula , 2 cm ati vrut sa spuneti minim banuiesc ,
Nu lipseste nimic, e vorba de douăzeci de centimetri  :D

livulik

eu am stupii cu plasa AV pe tot fundul...nu folosesc subarul DECAT la tratamente...
dar nu m-am despartit complet de folia de deasupra decat vreo 3 saptamani anul asta (cand a fost perioada caniculara)...pina acum vreo 2 saptamani acopeream cu ea portiunea cu ramele de puiet iar acum, de exemplu, sunt complet acoperiti cu folia (noaptea se invarte temperatura pe la 9-13 grade)

Asa vor ramane si la iarna (asa au fost si iarna trecuta) doar ca schimb folia cu una noua putin mai groasa sa fiu sigur ca nu o "ciupesc" cand asez capacul!

marius_vfp

Citat din: romikele din Septembrie 10, 2013, 03:10:11 PM

Nu lipseste nimic, e vorba de douăzeci de centimetri  :D

cea din imagine era mult mai mica , din aceasta cauza am intrebat.
multumesc.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

davcosti

Am  terminat cu completarea cu Sirop a rezervelor de iernat, am ridicat Hrănitoarele din podișor și am pus folie + polistiren extrudat pe podișor și am polistiren și-n capac...Ținând cont că stupii sunt cu plasă Antivaroua...
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

dorindafi

Citat din: romikele din Septembrie 10, 2013, 12:28:35 PM
Citat din: dan.smarandoi din Septembrie 10, 2013, 08:51:25 AM
1) Gaura se acopera cu vreo tabla ceva?....daca da cand anume,vara,iarna?
2) Daca ma hotarasc sa fac astfel de gauri la stupii orizontali 20 rame,unde anume e indicat sa fie gaura,in dreptul cuibului(a urdinisului)sau mai spre diafragma?

1. da, cu un sibar de tabla care se introduce doar iarna cand incepe ponta matcilor.
2. dupa cum se vede in poza, in partea opusa urdinisului. La orizontal se pot practica doua orificii, cate unul in dreptul fiecarui urdinis. Sunt foarte eficiente, diametrul minim de 20 cm (pot fi si patrate, fara probleme).
punctul 1 = probabil fiind diferentza de zona eu nu folosesc acel sibar
creeaza condens
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

Citat din: davcosti din Septembrie 10, 2013, 08:39:56 PM
Am  terminat cu completarea cu Sirop a rezervelor de iernat, am ridicat Hrănitoarele din podișor și am pus folie + polistiren extrudat pe podișor și am polistiren și-n capac...Ținând cont că stupii sunt cu plasă Antivaroua...
shi eshti sigur ca au suficienta hrana  :roll:
1-ramele in care mai este puiet presupunem ca le vei scoate din cuib shi nu va mai fi nevoie sa le incarci cu miere
2-suntem la inceputul lui septembrie , ce faci inca 30/40 de zile pina la impachetare ?
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

sorinma

Citat din: romikele din Septembrie 10, 2013, 01:10:29 PM
Citat din: tatar ady din Septembrie 10, 2013, 01:02:32 PM
Acel sibar il tineti deschis si iarna pt aerisire?
Eu am stupi asemanatori doar ca gaurile sunt patrate, stupul este pe 12 rame si ramele sunt pe pat cald.
Vreau sa iernez pe 7-8 rame dupa care sa pun diafragma si un polistiren.
Podisorul este din plasa de sarma cu inaltimea de 4 cm.
Cum as putea sa iernez mai bine,avand in vedere ca in zona mea este f frig(Toplita,HR)?
Ma gandeam sa pun o paturica,niste carton sau ziare in podisor iar sibar sa-l las deschis.
Ce parere aveti?

Eu am stupii cu fund complet acoperit cu plasa, in care iernez in sistem "clopot", fara sibar pe toata perioada.
La stupul din imagine, pentru eliminarea condensului sibarul poate fi partial deschis, el se inchide imediat ce apare prima generatie de puiet, pentru a evita racirea sa.

Tehnologiile difera de zona in care se ierneaza. Pentru Toplita inchiderea mai timpurie a sibarului e de preferat.
Cele mai corecte masuri se pot afla dupa propriile constatari. Se pot experimenta pe 2...3. stupi cateva scenarii - cu subarul scos, cu el introdus partial, sau inchis la maxim - si se vor aplica cele mai bune rezultate.

@oroles zicea ca are o gaura in podisor... fiecare are o gaura undeva  :D

cred ca ma multe daca le numarmsi pe cele din buzunar....  :yahoo_cry:
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

davcosti

Citat din: dorindafi din Septembrie 10, 2013, 10:43:46 PM
Citat din: davcosti din Septembrie 10, 2013, 08:39:56 PM
shi eshti sigur ca au suficienta hrana  :roll:
1-ramele in care mai este puiet presupunem ca le vei scoate din cuib shi nu va mai fi nevoie sa le incarci cu miere
2-suntem la inceputul lui septembrie , ce faci inca 30/40 de zile pina la impachetare ?
Am cântărit fiecare stup în parte și după completarea cu Sirop aveam în plus cu 21-22 kg față de înainte de completare și oricum mai trec pe la ei și pot interveni la nevoie-la împachetare. Când va fi timpul de turte proteice și energetice în februarie și martie...Mai aduc și ei ceva polen de întreținere și flori perene...Știu că este mult timp de acum până-n primăvară! :nono:
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

oroles

Citat
Am cântărit fiecare stup în parte și după completarea cu Sirop aveam în plus cu 21-22 kg față de înainte de completare și oricum mai trec pe la ei și pot interveni la nevoie-la împachetare. Când va fi timpul de turte proteice și energetice în februarie și martie...Mai aduc și ei ceva polen de întreținere și flori perene...Știu că este mult timp de acum până-n primăvară! :nono:

Nu te supara ca te intreb, dar eu nu inteleg multe... Daca ai avut dupa completare in plus 21-22 kg, ma intreb cat aveai inainte?! Eu stiu ca pe iarna 15-17 kg sunt suficiente pentru o familie si 12 kg de miere de calitate pentru un roi. In plus, cel mult 50% din miere trebuie sa fie din stimulare / completare. Ai cumva 44 kg de miere in stup?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani