Materiale izolatoare

Creat de oroles, Septembrie 09, 2013, 01:05:45 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
M-am decis pe urmatoarea metoda de impachetare a stupilor pentru iarna. Stupii mei au podisor din scandura de 2,5+ peretii de 3,5, asa ca nu as vrea sa exagerez cu impachetarea. Totusi, m-am gandit ca deasupra sa pun niste carton presat (recomandat de romikele) pentru  a absorbi din umezeala iar peste carton o pernuta cu fan. Scandurelele podisoarelor nu etanseizeaza perfect, ceea ce permite evaporarea si absorbtia.  Cartonul il am de la niste mobila il voi pune deasupra. Tot de la mobila mi-a ramas un soi de folie de polietilena cu care as putea sa umplu spatiul gol dintre diafragma si perete. Folia seamana cu cea care se pune sub parchet (a nu se confunda cu polistirenul extrudat). Credeti ca este stropita cu vreun insecticid ceva? Pe ea nu scrie asa ceva...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

De evitat materialele sintetice sau plasticul.
De preferat scandurele la podisor, material textil permisiv la circulatia aerului si cartoane, bune absorbante a condensului.
Sunt f. bune pernutele din papura sau panza umplute cu talas.

marius_vfp

oroles , materialul ala de pe sub parchet e  isopren , unii il mai cheama shoric
scandurelele de podisor au 25mm , cam grosute , la o asa grosime nici nu ar mai trebui sa-ti faci griji,carton deasupra si pace.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cristi ciuc

Citat din: romikele din Septembrie 09, 2013, 06:28:57 PM
De evitat materialele sintetice sau plasticul.
De preferat scandurele la podisor, material textil permisiv la circulatia aerului si cartoane, bune absorbante a condensului.
Sunt f. bune pernutele din papura sau panza umplute cu talas.
Niciodată nu este prea târziu să experimentăm..., dar, dacă se poate învăța din experiența altora, este bine să fie evitate materialele sintetice la împachetare și OSB-ul pentru construirea lăzilor.

oroles

Citat din: marius_vfp din Septembrie 09, 2013, 07:05:05 PM
oroles , materialul ala de pe sub parchet e  isopren , unii il mai cheama shoric
scandurelele de podisor au 25mm , cam grosute , la o asa grosime nici nu ar mai trebui sa-ti faci griji,carton deasupra si pace.
Asa e marius_vfp. Cred ca e isopren. Daca l-as bagain pernute crezi ca ar fi bun pentru izolare?

Multumiri si lui romikele!

dorindafi

oroles scrie : Stupii mei au podisor din scandura de 2,5+ peretii de 3,5,

potzi sa ai peretzii stupilor shi de 10 cm shi de 2, temperatura in interiorul cuibului va fi aceeashi
impachetarea consta in tratament,miere de calitate shi lipsa mucegai   :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

oroles

Citat din: dorindafi din Septembrie 09, 2013, 08:55:31 PM

potzi sa ai peretzii stupilor shi de 10 cm shi de 2, temperatura in interiorul cuibului va fi aceeashi
Perfec de acord, dar sa imi spui ca nu pui niciun material izolator ca nu te cred. Toate astea le-am facut pana acum. Sper sa fie bine.

romikele

Citat din: oroles din Septembrie 09, 2013, 09:05:13 PM
Citat din: dorindafi din Septembrie 09, 2013, 08:55:31 PM

Perfec de acord, dar sa imi spui ca nu pui niciun material izolator ca nu te cred. Toate astea le-am facut pana acum. Sper sa fie bine.

Dorin are perfecta dreptate.
Eu iernez fara masuri speciale, doar doua randuri de material textil peste podisor (cu plasa pe toata suprafata, peste folie - fund AV).

marius_vfp

eu vad treburile cam asa , problema majora se axeaza pe eliminarea vaporilor de apa degajati de albina printr-o aerisire/ventilatie adecvata ,fara racirea excesiva a cuibului, daca ventilatie e prea mare e prea frig daca e prea mica apare mucegaiul , trebuie gasita o cale de mijloc , cu cel mai mic consum de hrana.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

romikele

Soluția cea mai bună este cea din imagine:

dan.smarandoi

1) Gaura se acopera cu vreo tabla ceva?....daca da cand anume,vara,iarna?
2) Daca ma hotarasc sa fac astfel de gauri la stupii orizontali 20 rame,unde anume e indicat sa fie gaura,in dreptul cuibului(a urdinisului)sau mai spre diafragma?

romikele

Citat din: dan.smarandoi din Septembrie 10, 2013, 08:51:25 AM
2) Daca ma hotarasc sa fac astfel de gauri la stupii orizontali 20 rame,unde anume e indicat sa fie gaura,in dreptul cuibului(a urdinisului)sau mai spre diafragma?

1. da, cu un sibar de tabla care se introduce doar iarna cand incepe ponta matcilor.
2. dupa cum se vede in poza, in partea opusa urdinisului. La orizontal se pot practica doua orificii, cate unul in dreptul fiecarui urdinis. Sunt foarte eficiente, diametrul minim de 20 cm (pot fi si patrate, fara probleme).

oroles

Citat din: romikele din Septembrie 10, 2013, 12:28:35 PM
Citat din: dan.smarandoi din Septembrie 10, 2013, 08:51:25 AM

1. da, cu un sibar de tabla care se introduce doar iarna cand incepe ponta matcilor.
2. dupa cum se vede in poza, in partea opusa urdinisului. La orizontal se pot practica doua orificii, cate unul in dreptul fiecarui urdinis. Sunt foarte eficiente, diametrul minim de 20 cm (pot fi si patrate, fara probleme).
Eu am o astfel de gaura in podisor. Credeti ca este buna?

tatar ady

Acel sibar il tineti deschis si iarna pt aerisire?
Eu am stupi asemanatori doar ca gaurile sunt patrate, stupul este pe 12 rame si ramele sunt pe pat cald.
Vreau sa iernez pe 7-8 rame dupa care sa pun diafragma si un polistiren.
Podisorul este din plasa de sarma cu inaltimea de 4 cm.
Cum as putea sa iernez mai bine,avand in vedere ca in zona mea este f frig(Toplita,HR)?
Ma gandeam sa pun o paturica,niste carton sau ziare in podisor iar sibar sa-l las deschis.
Ce parere aveti?

romikele

Si la podisor exista eficienta, la metoda de iernare tip horn.
La metoda "clopot" nu are ce cauta aceasta gaura in podisor pe timp de iarna.