Organizarea cuibului pentru iarna

Creat de oroles, August 20, 2013, 08:11:33 AM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Vin si eu cu o intrebare pentru experimentati:
Am vazut la cineva care organiza cuibul pentru iernare urmatoarea varianta:
Prima rama din stup, lipita de peretele exterior, era goala, cladita si mai inchisa la culoare. Cel mult punea una cu putina miere in ea.
Apoi adauga 7-8 rame dupa principiul deja cunoscut: cele mai pline la margini si cele mai goale, cu loc pentru puiet la mijloc (bineinteles respectand necesarul pentru fiecare rama). Ce m-a intrigat pe mine, a fost lasarea ramei goale la peretele exterior. Nu imi permit sa contest aceasta practica deoarece apicultorul respectiv are experienta de cateva generatii. Vreau pareri despre aceasta practica. Este corect asa, bineinteles din punctul vostru de vedere? Din ce am mai vazut la altii, nu se practica lasarea laterala a ramei goale.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

NiKoN

Acea rama goala nu va fi acoperita de albina si va favoriza aparitia condensului si a mucegaiului. Nu as face o astfel de impachetare. :nono:
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

sandupop

Oroles, trăiești mai mult ca mine.. :yes:.....mi-ai luat-o înainte,  am vrut sa deschid si eu un topic cu acest subiect. Felicitari tie :bravo: este bine venit in acesta perioada pentru noi începătorii.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

oroles

Citat din: sandupop din August 20, 2013, 03:14:39 PM
Oroles, trăiești mai mult ca mine.. :yes:.....mi-ai luat-o înainte,  am vrut sa deschid si eu un topic cu acest subiect. Felicitari tie :bravo: este bine venit in acesta perioada pentru noi începătorii.

Eu stiam ca cei curiosi mor mai repede. S-ar putea sa imi mananci coliva!
Oricum, am uitat sa fac ceva precizari.
1. Chestia asta o face la organizarea cuibului, organizare pe care o face in luna august. Persoana in cauza mi-a zis ca tot ce stie el e practic si nu din carti. El mi-a zis ca in jurul Santamariei (15 august) incepe organizarea cuibului pentru iarna.
2. Lasa in cuib 7 rame cu miere (in functie de puterea stupului), nesocotind rama asta goala. Organizeaza bilateral cuibul (vorbim de familii normale nu de nuclee sau familii slabe). Pune 2 rame pline: una la un capat, si una la cealalta. Urmeaza apoi, spre centru una cu miere+pastura, apoi puietul. Rama goala la peretele exterior o lasa ca spatiu pentru cladit miere, in eventualitatea in care toamna va fi mai lunga si albinele voi avea nevoie si de acel spatiu pentru a-l umple cu miere.

sandupop

Cu rama aia goală,  este logic,  dar in cazul zonei mele nu se prea poate aplica deoarece, nu cred ca mai este cules, dimineata este rece deja, au fost zilele astea 8-9 grade, eu inca nu am inceput organizarea pentru iarna...

oroles

Citat din: sandupop din August 21, 2013, 09:52:37 AM
Cu rama aia goală,  este logic,  dar in cazul zonei mele nu se prea poate aplica deoarece, nu cred ca mai este cules, dimineata este rece deja, au fost zilele astea 8-9 grade, eu inca nu am inceput organizarea pentru iarna...

Cel care organizeaza asa cuibul, mi-a zis ca anul trecut, si in mai toti anii a avut 0 pierderi. Mie imi e frica sa nu se deplaseze ghemul spre rama goala (in cazul in care nu va fi bagata miere in ea) si nicidecum de condens. Condensul este favorizat de alte conditii, dupa mine, pe care nu am de gand sa le aplic in cazul stupilor mei (folosirea foliei) si etanseizarea stupilor. Mai simplu spus, ermetizarea stupilor printr-o grija mult prea mare pentru pierderea de caldura, duce la condens.

marius_vfp

am vazut stupi rasturnati ,cu fund antivarroa , care au stat asa mai bine de o saptamana , chiar ninsese si in ei , si albina inca nu murise toata , nu cred ca frigul le afecteaza in asa mare masura daca au mancare de calitate si matca sa nu fi inceput ponta , insa mucegaiul si condensul le poate ucide , am avut un stup care a facut condens din cauza foliei , albinelee ziceai ca fac sauna ,si totusi tabla era trasa nu imi explic de ce .

referitor la iernare , nici eu nu las rama la marginea dinspre peretele stupuilui , pun o rama mai veche care oricum albinele o vor goli pe partea cu peretele dinspre vest  (aceasta rama urmeaza in primavara sa o bag la topit ) cuibul il fac intotdeauna la vest iar ultima rama dinspre est de langa diafragma e cea mai noua sau nici construita in intregime , acea rama va fi scoasa si data dupa diafragma pentru ca albinele sa traga in cuib , daca gresesc cu ceva spuneti-mi .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

sandupop

Si eu am iernat cu folie si am avut de suferit,  o sa incerc sa fac un podisor ca la stupii Warre, din panza de sac îmbibată cu fiertura de faina, peste care as pune ceva absorbant, ex frunze, paie sau de ce nu tocatura de hartie, ......la sotia mea la serviciu am vazut aparate de tocat hartie care fac franjuri sau bucăți mai mici, niste ziare tocate ar putea fi materialul izolator si absorbant de care as avea nevoie .......inca mai experimentez, ....sau poate niste saltelute din tocatura de hartie.

bucovineanu

Acele rame goale pot fi lasate la marginea cuibului daca se lasa suficiente rame cu miere in cuib. Daca si acele rame goale sunt ocupate de albine, atunci marginea ghemului va ocupa acele rame si albinele de pe margini sunt condamnate sa moara din start. Nu vad nici un avantaj in folosirea acelor rame.

oroles

Citat din: bucovineanu din August 22, 2013, 09:53:10 PM
Acele rame goale pot fi lasate la marginea cuibului daca se lasa suficiente rame cu miere in cuib. Daca si acele rame goale sunt ocupate de albine, atunci marginea ghemului va ocupa acele rame si albinele de pe margini sunt condamnate sa moara din start. Nu vad nici un avantaj in folosirea acelor rame.
Superba explicatia! Multumesc domnule Bucovineanu.
Bagat la cap.
Nu stiu daca m-am facut inteles. Rama asta goala se lasa la 15 august. Pana la intrarea in iarna are timp sa se umple cu miere / pastura.

Apropo de pastura, ce facem cu ramele care au pastura in diferite cantitati si nu mai incap in cuib la organizarea cuibului? Mi-au ramas 3 rame cu pastura si nu stiu ce sa fac cu ea!

tatar ady

Domnule Sandu anul trecut cum ati iernat ?
Ce ati pus peste folie?Eu am avut puse cateva paturici dar tot condens mi-a facut,am indoit un capat al foliei si tot condens .
Nu mai stiu cum sa fac impachetarea anul acesta ,dar sigur voi renunta la folie.
Cred ca o sapun o paturica nu foarte groasa direct pe rame,ce parere aveti?

NiKoN

Eu am iernat stupii (10 rame /fund normal) cu o panza de bumbac (cearceaf de spital) peste rame si 2-3 straturi de carton din cutiile de pizza, pe care le schimbam periodic. Diafragma ce a despartit cuibul de restul stupului a fost din polistiren extrudat de 2 cm. In zona mea temperaturile coboara frecvent sub - 20 de grade celsius!

tatar ady

Si la mine la Toplita este frig cat cuprinde (polul nord).
La cat timp trebuia schimbat cartonul,se umezea ?
Ati avut pierderi cu acest tip de impachetare?

ioanardelean55

Folia e buna spre sfirsitul perioadei de iernare  dupa 20 feb.

NiKoN

In prima parte a iernarii nu se umezesc foarte repede. Odata cu aparitia puietului, le schimbam cam la 7 zile. Nu am avut pierderi deocamdata, insa vorbim de o stupina mica. O sa vad in iarna aceasta cum va fi, cu cele 18 sperante aliniate pe vatra. Si ca o obsevatie proprie, iarna iau podisorul cu plasa de pe stup, pentru a evita formarea picaturilor de apa si umezirea materialeor izolante.