Organizarea cuibului pentru iarna

Creat de oroles, August 20, 2013, 08:11:33 AM

« precedentul - următorul »

G. Iulian

Îmi poate spune cineva cum face organizarea cuibului pentru iarnă în pat cald? Mulțumesc anticipat.  :hi:

cipik

Citat din: tomy81 din Septembrie 04, 2013, 05:10:17 PM
Am dadant cu fund cu plasa.
CUM sa-i inpachetez ca 2 ani la rand am avut pierderi in iarna si inca tot nu m-am invatat.
MErge sistem clopot daca da atunci folia o dau in jos peste cuib sau o pun peste stup , stiu cum e clopot dar am avut pierderi si cu folie peste cuib si coborata in jos pe langa ultima rama,si cu folie peste toate ramele.
Tabla sa o introduc complet si sa las in spate 2 cm pentru aerisire. Placuta de zbor sa o iau jos, sau sa inchid urdinisul cu ea , aerisirea se face prin cei 2 cm de la fund.
M-am gandit sai grupez cate 4, gen Canada, si tabla sa o baga din fata stupului si sa las 2 cm in spate dar atunci cum sunt grupati se mai face aerisire.
ca sai grupez cate 4 trebuie sa renunt la capace , dar am podisoare din PFL si in ele o sa bag polistiren extrudat de 2 cm, si ca capace o sa pun placi de polistiren extrudat peste toti 4.
ramele sa le gauresc la mijloc, 1 gaura,pentru circulatia albinelor
o sa fie OK.
multumesc pentru ajutor
Salut
Ca cineva sa iti poate da un sfat cat mai bun, posteaza te rog regiunea unde iti iernezi stupi, asa poate unul dintre veterani de pe forum care sunt din apropierea ta, sa poata sa iti dea sfaturi.
Mai multe sfaturi nu iti pot da, ca si tine incerc mai multe tipuri de impachetari. Anul acesta incerc sa inlocuiesc diafragma cu o bucata de polistiren (cu doua gauri la jumatate) etans pe pereti si spatiu cat un urdins jos pe fundul stupuli, o rama cu miere si inca o diafragrama ca cea dinainte. Folia va o pun din peretele stupuli pana la ultima diafragma, unde se va inchide etans. Aerisire vor avea prin plasa care nu este acoperita cu folie ci cu niste bucati de material textil, de preferat un material care sa tina caldura dar sa permita totusi aerului sa treaca. Ma bate gandul sa dublez peretele stupului, dar nici nu vreau sa denaturez capacitatea familie de albine de a fii independenta si de asi purta singura de grija.
Sanatate
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

cipik

Citat din: Gheorghevici I din Septembrie 04, 2013, 08:31:39 PM
Îmi poate spune cineva cum face organizarea cuibului pentru iarnă în pat cald? Mulțumesc anticipat.  :hi:
Salut
Specifica tipul de stup folosit. In principiu la iernarea in pat cald, peretele care are urdinis are paralel ramele din cuib.
Sanatate.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

romikele

Eu pun prima rama de la urdinis de acoperire, cu cat mai multe rezerve de hrana, dupa care ramele cu puiet, cu rezerve descrescatoare catre centrul cuibului, apoi crescatoare pana la ultima rama de acoperire cu rezerve similare cu a primei rame. Urmeaza diafragma, dupa care descapacesc "doar" cate o rama cu provizii razlete, pentru a fi curatata si pregatita pentru sezonul urmator.

http://www.proapicultura.ro/iernarea_familiilor_de_albine/capitolul3.htm

Amplasarea bilaterală...

G. Iulian

Mulțumesc mult. Am doar 2 Layenși de 12 rame în pat cald și nu știam cum să fac mai exact.  :thanks:  :hi:  :hi:  :hi:

ioanardelean55

Iernarea in pat cald e identica cu iernarea in pat rece .sau patu cald  la 90*.