• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

puiet necompact

Creat de aditza_71, Iulie 06, 2013, 02:03:23 a.m.

« precedentul - următorul »

aditza_71

Am o matca  din 2012 care numai ponteaza compact.Ce as putea sa-i fac?Am inteles ca cea mai buna metoda ar fi sa-i rup o aripa sau un picior din fata si apoi isi trage botca de schimbare linistita.E buna metoda?Sau e prea tarziu acum s-o fac?Ce parere aveti?

catalin_d

Matcile de schimb linistit sunt cele mai bune calitativ, iar matcile din luna august sunt mai bune decat in celelalte luni ale anului. Eu cred ca ai toate sansele sa reusesti sa schimbi matca, asa ca nu vad ce ai avea de pierdut daca incerci.

bucovineanu

Schilodirea reginei nu are intotdeauna efectul dorit, nu duce de fiecare data la schimbare.. Eu nu procedez in acest fel. Am avut un caz in care regina nu avea un picior nu stiu cauza si  nu a fost schimbata de-a lungul  aproape a doua sezoane, pana nu am shimbat-o eu. Unii taie cate o aripa reginelor pentru a nu roi si nu sunt schimbate de catre albine.

romikele

Citat din: catalin_d din Iulie 06, 2013, 09:11:53 a.m.Matcile de schimb linistit sunt cele mai bune calitativ

Argumente? ... eu nu sunt de aceeași părere  :P

Citat din: catalin_d din Iulie 06, 2013, 09:11:53 a.m.matcile din luna august sunt mai bune decat in celelalte luni ale anului

Argumentează și această afirmație! De ce...???

Ioan Olaru

 Matcile nu se schilodesc cum are chef apicultorul altfel se poate intampla ca albinele sa nu le schimbe asa cum sa intamplat putin mai sus , se schilodesc matcile care intra in al treilea an de viata , acestea intra aproape tot timpul in schimb linistit , aceasta informatie este preluata dintr-o carte.
  Matcile obtinute in luna august vor oua pana la finele lui octombrie , din cauza intarzaieri pontei matca va observa necesitatea de a avea nevoie de albine si fiind tanara nu este in ritm deocamdat cu anotimpu , dar nu sunt neaparat mai bune ci mai degraba intarzaiate.
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

aditza_71

Am inteles idea.Pana la urma ieri am fost la stupul respective si am omorat matca.Acum astept cateva zile sa vad daca si-a tras botca de schimbare linistita.

[email protected]@LIN

Citat din: aditza_71 din Iulie 07, 2013, 08:31:21 p.m.
Am inteles idea.Pana la urma ieri am fost la stupul respective si am omorat matca.Acum astept cateva zile sa vad daca si-a tras botca de schimbare linistita.

:nono: daca ai omorat matca o sa isi traga botci sigur,doar ca or sa fie de salvare nu de schimbare linistita.

marius_vfp

Citat din: aditza_71 din Iulie 07, 2013, 08:31:21 p.m.
eri am fost la stupul respective si am omorat matca.


ai facut cea mai nasoala miscare posibila , oare cum ? altceva nu ai putut face , mai bine ai cauta prin alti stupi poate gasesti niste botce sai dai una , rupi botca de salvare si exact in acelasi loc libesti botca recoltata din alt stup.

de unde ai dedus ca nu ponteaza compact , vezi ca in aceasta perioada cand culesul merge bine la tei si floarea soarelui ele blocheaza cuibul astfel vei avea celule cu miere in cuib chiar si putin umplute nu pline ochi , matca nu ponteaza decat acolo unde celula e pregatita , sunt sigur ca ai omorat matca de 1 an de pomana fara sa fi avut nimic.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

marian_6777

Nu mai face miscari pripite. Intreaba pe forum, se va gasi cineva sa raspunda. Sunt lucruri elementare, pe care nu le stapanesti. Marius are dreptate. Eu am format un roi cu matca neamperecheata.Am inceput stimulare cu sirop, Ce puneam, trageau tot in disperare. La vreo trei zile verific... si-mi dau palme. Ramele blocate. Am oprit stimularea. Pana s-a apucat matca de ponta, au eliberat si albinele ramele. Albine am de o luna jumate, dar citesc de cam un an  aproape in fiecare zi cate ceva despre ele. Fa si tu acelasi lucru. :)
 
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

flamadeezy

pacat de matca!eu chiar daca dispun de alta matca imperecheata nu omor matca batrana in perioada asta a anului,mai bine o mut in alt stup cu o rama de puiet care care eclozeaza si pina la pregatirea de iarna mai "storc" niste material biologic din aceasta cu care mai ajut alte familii!

aditza_71

Marius nu era cuibul blocat, m-am uitat sigur.Poate nu am experienta ta in apicultura dar   sa stii ca m-am uitat foarte atent si de mai bine de o luna ponteaza rar,  nu este compact puietul.Si sa stii ca din aprilie aceasta familie am intarit-o cu 4 rame cu puiet capacit si tot degeaba.Am pus si cat la acest stup cu rame cu Fa  si  nu a crescut deloc.Ce era sa-i fac daca vad ca nu ponteaza compact?Sper sa-si traga botci de SL. Ma duc maine la stupi si sunt curios sa vad daca are botci.

marius_vfp

4 faguri de puiet bagat  , , ii rupeam gatu din prima si faceam unificare ))/

spor.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

aditza_71

Ms Marius.Ieri m-am dus la ele si si si-au tras botci , dar erau foarte afresive m-au intepat  vreo 2 si prin blugi pe la picioare.Agresivitatea  este probabil de la faptul ca nu au matca? Sau? Multa miere si mult spor Marius.

aditza_71

Scuze pt. mai sus erau agresive , in loc de afresive cum am scris. M-am grabit la scris.

Kiwi Bee

Citat din: aditza_71 din Iulie 07, 2013, 08:31:21 p.m.
Am inteles idea.Pana la urma ieri am fost la stupul respective si am omorat matca.Acum astept cateva zile sa vad daca si-a tras botca de schimbare linistita.


O recomandare.
Daca ai omorit matca pe 6 iulie atunci pe 12-13 iulie eu as rupe toate botcile. Din acel moment albinele nu mai au de unde sasi traga orice botca, deci nici o sansa pt ele. Apoi lasi stupul in pace 24 de ore(sau 24 de secunde.... este optiunea ta, in caza ca nu te poti deplasa la stupi zilnic) si bagi la mijloc o rama de la alt stup(de la stupul tau preferat) cu oua super proaspete. La Dadant este putin mai greu de gasit rame pline numai cu oua super proaspete(care sint inca prea tinere pt transvazare) dar la mine la Langstroth(cca 3/4 Dandat) nu am probleme.
Cu o astfel de rama sansele, ca matca noua asa fie de calitate, sint foarte bune.