puiet necompact

Creat de aditza_71, Iulie 06, 2013, 12:03:23 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Mai am eu pina sa devin apicultor bun. Dar cert este cami plac lucrurile explicate un pic mai altfel decit prin carti..... mai pe intelesul tuturor. Nu am citit multe carti apicole la viata mea dar pot sa spun ca nu conteaza din ce tara sau in ce limba sa scris acea carte caci au un punct comun. Trebuie sa sti putina apicultura ca sa intelegi lucurile din prima. Si atunci ce fac aceia care nu sau intilnit nici macar cu o albina in viata lor? Pai in general li se va recomanda, chiar si aici in NZ: "...dute stai pe linga un apicultor batrin si ai sa inveti de la el/ea...".
Cel mai bine este sa inveti de peste tot de unde ti se ofera posibilitatea. Eu nu pot sa uit cind mentorul lui tata spunea intro seara de vara stind la masa cu o lampa de petrol in cabana din stupina ca ".... un stup oricit de slab dar sanatos iti face o rama de miere sin ruptul capului pe cind un stup bolnav poate sa moara inainte de ati aduna o lingura de miere.....".
Ei, poate ca nu a spus exact cu aceste cuvinte dar ideea este aceiasi: SA AI CUNOSTINTE CIT MAI BOGATE DESPRE BOLILE ALBINELOR. Daca sti se identifici o boala a albinelor inca in stadiul primar garantat vei sti ce trebuie sa faci.
Am avut ocazia sa fiu intrebat de catre neozeelandezi si romani(care traiesc in NZ sau alte tari) despre albine. Nu conteaza nationalitatea, totii au avut aceleasi intrebari:
-cita miere da un stup?
-cit costa un stup?
-unii mai intrebau la ce pret merge mierea la en-gross?

Dar absolut niciunul nu ma intrebat daca albinele au boli sau care sint riscurile de a pierde stupi!!!

Revenid la regine va dau o opinie dea mea si poate intelegeti mai bine "de ce" si "cum" cu reginele:
In primul rind sint 2 categorii de stupari. Unii schimba reginele regulat anual iar ceilalti doar la 2-3 ani(si tata era cam tot asa). Acestia din urma poate ca sint mai buni stupari decit cei care isi schimba reginele anual.Asa vorbind in mare.

Cei care sii schimba la 2-3 ani au foarte mult de lucru pt au de a face cu colonii care intrun fel au diferite comportamente(mici diferente). Aceste mici diferente se pot tine in friu si pot fi evidentiate pina la un moment dat si anume nu veti vedea astfel de stupari cu un numar foarte mare de stupi. Nu este greu sa ti evidenta virstei matcii la oricit de multe stupi(de exempu citiva stupi cu regina din 2012 Mai, citiva au din 2012 Aug-Sept si citiva au din 2013 Iun). Nu poti sa ai la toti stupii reginele pt 3 ani caci se mai intimpla situatii neasteptate cind trebuie sa bagi o regina noua si de aici apar diferitele virste.
Deci cum am scris evidenta nu este partea grea, un caiet si un creion si atit. Dar familiile cu regina tinara se comporta putin diferit de familiile cu regina de 1-2 ani. Lucrind cu un amestec de astfel de familii apicultorul va avea muschiul ochilor foarte incordat si va avea experienta de zi cu zi sal putem numi apicultor care se descurca in orice conditii. Ei bine partea negativa este ca fizic nu se poate lucra cu un numar mare de stupi. Nu joiesti. Sau mai iei niste ajutoare pe linga tine sau te limitezi la un numar de stupi cit sa rezisti. De la 300 de familii in sus vorbim de exceptii.
Totodata acesti stupari trebuie sa produca si regine de calitate foarte buna caci intentia lor este sa reziste acea regina chiar si 3 ani. Aici nu prea mai merge cu improvizarile caci te joci cu focul. Deci acesti stupari sint elita.

Stuparii ca isi schimba reginele anual la rindul lor pot fi impartiti in 2 categorii. Cei caresi schimba reginele primavara(cind se pot face regine la prima ora) si cei caresi schimba regina toamna.

Cei cu regine de primavara vor sa aibe regine noi pt culesurile de nectar si orice sar intimpla pe timpul sezonului(trebuie data o regina noua la careva stup) in primavara urmatoare acel stup va primi o regina noua. Evident ca modul de lucru cu astfel de stupi devine mai usor deoarece reginele de primavara nu au in general planuri de roit pe timpul sezonului. Acesti stupari nu se mai intilnesc cu diferite comportamente in paralel deci si lucru este mai simplu. Categoric se poate lucra cu un numar rezonabil de stupi. Reginele nu tebuie sa fie super bombe caci trebuie sa reziste doar un an. Dupa sezon se vor odihni si in primavara vor fi inlocuite.

Cei caresi schimba reginele toamna nu au in programul de lucru schimbarea reginelor in primavara. Evident familiile care au murit pe timp de iarna vor fi refacute cu regine noi. Dupa parerea mea ca sa ai familii mari si puternice care pot sati faca productie reginele trebuiesc exploatate la maxim, si anume sati oua in prostie(aici intervine si rasa reginei) deci daca oferim stupul potrivit cu spatiu suficient aceste regine intrun fel se vor epuiza pina la toamna. Oricum nu au fost crescute pt a servi 2-3 ani cu toate ca un procent mai mic precis ca ar face fata chiar si 2-3 ani. Avantajul este ca si in cazul reginelor de primavara si anume lucrul este mai simlificat si se pot ingriji un numar mai mare de stupi.
Totodata reginele facute la sfirsitul verii au o bogatie de trintori si nu este nevoie de o evidenta prea mare ca sa sti de la care stup vrei sa iei oua/larve. Pur si simplu vezi pe parcursul sezonului care dintre stupi merge super bine(stup sanatos, matca prolifica). Daca se ofera conditii bune de iernat atunci aceste regine ramin sanatoase si din primavara vor lucra in ritm foarte bun. Eu incerc sa ma incadrez in aceasta categorie.
Deci cum se vede in ultimele 2 cazuri(categorii) nu trebuiesc regine foarte bune care sa reziste garantat 2-3 ani. Si reginele obtinute prin improvizari vor face fatza timp de 12 luni.
Ei bine intentia nu este sa stam pt totdeauna cu imprivizatii, deci treptat se pot construi nuclee de imperechere ca sa ne imbogateasca/dezvolte echipamentul apicol, dar totodata nu treuie sa ne speriem daca nu avem la indemina un echipament profesionist care....... costa $.

Una din concluzii poate fi urmatoarea. Reginele obtinute prim metode improvizate nu inseamna ca sint proaste caliltativ ba chiar pot fi foarte bune pt un an dar nu vi le recomand pe timp de 2-3 ani. Regine bomba care sa reziste 2-3 ani se pot face dupa citiva ani buni de experienta cu un minim de citeva zeci de stupi.

Nu cred ca am spus nimic nou nici in acesta postare doar poate mam exprimat putin diferit fatza de cum este scris prin carti.

aditza_71

Kiwi e f. bine cum ai explicat si de data asta.Le zici "mura n-gura" cum se mai spune pe la noi in Moldova , adica sa inteleaga tot poporul.Din modul cum explicit tu , eu inteleg ca ai f.multa experienta practica si un alt mare atu pe care il ai fata de alti apicultori este faptul ca ai crescut intr-o familie de apicultori ; am inteles ca tatal tau era sau este apicultor, bunicul tau a fost apicultor.Deci nu ai luat-o de la zero ai avut ceva notiuni despre o matca , un trantor, podisor, etc.Este foarte important aspectul asta si poti fi considerat  very lucky.Acum dak nu sunt prea indiscret  cum de ai ajuns tocmai in N.Zeelanda?Si acum cand iti scriu, sper ca esti bine pentru ca am vazut  la TV, ca a fost un cutremur ieri in N.Zeelanda de 7 gr.pe scara Richter.A fost chiar atat de mare cum au zis la stiri, ca de multe ori televiziunile mai si infloresc uneori.Astept raspunsul tau. Multe  salutari din Romania si numai bine.

marius_vfp

Citat din: Kiwi Bee din Iulie 21, 2013, 04:02:59 PM
Revenid la regine va dau o opinie dea mea si poate intelegeti mai bine "de ce" si "cum" cu reginele:

Cei caresi schimba reginele toamna nu au in programul de lucru schimbarea reginelor in primavara.


salut , ce sfat poti da unui incepator care are aprox 20 stupi , cum e mai bine sa schimbe reginele primavara sau toamna , eu prefer vara dupa culesul de tei , iar formarea roiurilor noi, dupa salcam.

spor la treburi .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Kiwi Bee

Marius, este o intrebare grea si nu pot sa dau un raspuns 100% asa sau 100% invers.
Dar pot sa dau exemple si fiecare apicultor isi va dezvolta oricum un stil dupa o vreme.
Mie niciodata nu mia iesit pasenta sami fac reginele la inceputul sezonului caci nu eram pregatit niciodata cu toate cele. Posibil ca un incepator ar fi in acelasi caz(am sa dezbat asta imediat).
Evident daca trebuie sami refac unii stupi dupa o pierdere din iarna atunci o voi face cind reusesc dar nicidecum nu destul de devreme cum ar trebui. Deci pierd timp. Schimbatul reginelor in mijlocul sezonului cum am inteles ca fac unii(cei care pleaca la salcim fara regine pt a fortza doicile sa iasa la cules -> o productie mai mare) nu este varianta mea preferata dar cei care o practica in felul acesta precis ca siau dezvoltat un stil de lucru specific si sint multumiti(treab se compenseaza sin mierea de salcim care are o valoare buna $$$$$  ^:)^ ) .
Dat fiind ca eu practic numai stationar cum defapt practica si tatal meu(bunicii mei nu au facut apicultura) imi pot face regine in a doua jumatate a verii si le introduc cind nu mai avem culesuri - toamna. Am incercat si varianta sami fac regine in toamna dat fiind ca avem o clima buna. Acum in plina iarna sa lasat frigul si avem +10 grade celsius  :D
In primavara inca avem ploi multe si asta poate sati rastoarne toate planurile. Avem o clima sub sub-tropicala si daca dimineata ai soare si este frumos afara nu inseamna ca dupa masa nu poti avea o ploaie cu galeata. Cam de la Craciun incepe vremea constant buna far ploi.... dese.
Deci cu reginele facute in toamna am muscato putin. Trebuiesc facute un numar mai mare de regine/botci caci este ultima suta de metri cind mai faci regine si daca nu ies lucrurile bine(nu ai destule regine imperecheate) de unde mai iei alta regina? Pai cumperi de la altum mai destept care sia facut mai multe decit ia trebuit. Deci si eu le fac din timp dar vor sta in nucleele de imperechere pina toamna. Atunci le schimb.
Tu Marius, pleci la floarea soarelui cu regine noi? Banuiesc ca nu, dar le ai ca dupa floarea soarelui sau in septembrie sa le schimbi astfel reginele noi nu sint obosite/uzate de la nimic.
Posibil ca pt un incepator ar mege mai bine aceasta varianta dar nu pot sa spun asta 100%. Daca greseste ceva poate sa ramina fara regina in pragul iernii. Hupps.

Si acum uite un caz al unui apicultor neozeelandez. Defapt sint doi parteneri cu peste 900 de stupi de productie. Aici folosim exact acelasi model de stupi cum puteti vedea in filmele lui DM din Canada. Deci pt cuib avem doua cutii de Langstroth 1/1 , cca. Dadant 3/4. Acesti stupari la indrumarea altora au trecut de la 2 cutii la 1. O singura cutie de cca Dadant 3/4 pt cuib. Ei zic ca li sa marit productia de miere aprope la dublu. Si mai fac si polenizare dupa culesuri.
La pria mam gindit ca precis au regine carnica sau orice altceva dar ni regine italiene caci aceste colonoii au nevoie de loc.
Uite ca am gresit. Defapt lucreaza numai si numai cu regine italiene. Dar cum ... mam intrebat.... imposibil ca vor avea la roiuri prin copaci de zici cai expo de roiuri. Nu au mai multe roiri ca si altii ba chiar tin treba in friu foarte bine - sint multumiti. Cum naiba? Cum se poate?
Isi fac reginele cit mai timpuriu. Asta nu miau zis dar presupun ca folosesc foitze/faguri cu celule de trintori inca din iulie-august ca sa aiba trintori cit mai devreme. Pt asa ceva se poate folosi si o rama claditoare cu fagurele/celulele de trintori avut din sezonul precedent. Deci se fortzeaza aparitia trintoilor ca sa se poata imperecheaa reginele noi. Deci partea asta nu miau spuso dar banuiesc ca o rezolva in modul acesta.
Inainte sa inceapa sezonul de cules ei scot un roi de 4 rame din fiecare stup.... ei bine isi refac si pierderile din iarna, astfel stupii slabesc. In locul celor 4 rame merg 4 rame noi astfel nu mai au problme de roit. Roiurile de care nu au nevoie primesc evident o regina noua si sint vindute. Baietii fac bani inaite de a face primul cules. Totodata isi schimba si reginele lor cu care vor trece si iarna urmatoare.
Tot asa nu miau spus dar ramine sa cred/presupun ca au regine de rezerva in cazul in care mai pried vreo regina in sezon in special la polenizare.
Deci acesta metoda necesita mai multe lucruri eu personal nu am incercato. Daca ai fi pensionar sau ai trai numai din apicultura atunci oricare dar vad ca esti profesor deci in primavara este ultima suta de metri in anul scolar si posibil ca este mai dificil sati orgainzezi lucrurile pt crescut de regine timpurii si introduse inainte de primul cules.
Habar nam ce este mai bine pt altul.

marius_vfp

multumesc de raspuns kiwi bee.  asadar marea problema pe care o vad , si care la fel am considerato si eu , sunt trantorii.

intreb un alt apicultor din zona, cand si cum produce prima serie de matci , apoi zice  pe la  sfarsitul lui april inceputul lui mai , ma gandesc oare ce trantori viabili sunt atunci . sunt sigur ca la multi dintre noi li sa intamplat ca o matca mai batraoara sa se schimbe linistit in primavara devreme , dar sa nu se imperecheze corespunzator sau  chiar si cazul cand ramane nefecundata din lipsa trantorilor si nu mai avem ce face cu ea, este si cazul meu , consider ca trantorii sunt un pion destul de principal in viata albinelor, asa ca prefer sa imi produc matcile putin mai tarziu dupa culesul de salcam , dar e buna ideea introducerii unei rame cu fagure de trantor cat mai timpuriu pentru a avea o siguranta , si numai in stupii care au dat productii bune .

spor .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

cornelioandanciu

La inceputul lui mai ai trantori berechet, si daca faci atunci nuclee pe care ulterior le transformi in familii, in toamna vor fi familii in toata regula.Cu conditia ca sa tragi regine doar din familii bune.
Va salut.

dan sebastian

Sunt sigur ca fiind in emisfera sudica ai anotimpurile inversate. Sper sa nu fi bagat pe multi incepatori in ceata cu craciunul primavara. Interesanta metoda cu roiul devreme care presupun ca se face cu matca batrana, iar familia cu cele 4 foite va avea matca din botca. Totul depinde de culesul din natura. Cred ca si o matca carpatina facuta undeva la munte pe la 800 m altitudine ar da rezultate bune in NZ. Nu italienele sunt totul. In Romania e acum nebunia cu buckfast sau cele italiene, linguista sau ce tipuri or mai fi, iar majoritatea au uitat ca albina cel mai bine aclimatizata este cea autothtona. Si daca vrei sa ai doar carpatina nu ai sanse. Au vecinii trantori si pt tine, ba caucaziene de carne care doar fac un furtisag excelent ba alte rase.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.