Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".

Creat de badguy_goodguy, Iunie 10, 2013, 11:04:00 PM

« precedentul - următorul »

NiKoN

Erau niste intrebari adresate unor cunoscatori, pentru a clarifica niste informatii studiate din manualele apicole sau puse la indemana prin acest forum. In unele cazuri se sublinia rolul decisiv al albinelor ce lucreaza in stup(dezvoltare,roire), in acest caz cel al culegatoarelor. Intre matca si culegatoare se afla albina tanara. Oare nu are cel putin aceeasi importanta ca si restul albinelor lucratoare? Oare nu primesc, interpreteaza si transmit informatia din si inspre camp? Cum se explica culesul de polen? Se face din initiativa culegatoarelor sau a doicilor care sunt in criza de polen?
Raspunsul d-lui Stefan in aceasta chestiune este cel putin echilibrat.
Citat din: stefan1 din Februarie 04, 2015, 09:32:22 AM
   Parerea mea am mai spus-o toata activitatea din stup este dirijata de multitdinea de feromoni secretati atat de matca cat si de albine si de trantori si imprastiati odata cu schimbul de hrana sai prin contact intre toti membrii familiei. Nu putem zice ca matca, trantorii sau albinele tinere sau batrane dicteaza activitatea in stup.
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

marian sima

#106
Cum spunea Andrei dezvoltarea populatiei are la baza hrana,lipsa hranei duce la diminuarea pontei,regresul puietului.

O familie cand este in regres rar roieste.

Ce spun altii.

Astfel, de la prima la a patra zi din viata lor, albinele lucratoare curata celulele si incalzesc puietul. În zilele 5 si 6 au grija de puietul mai mare. De la a 6-a la a 12-a zi, o albina lucratoare are grija de larve si devine o parte din anturajul reginei. In timpul celei de-a 7-a si a 13-a zi a existentei sale secreta ceara si construieste fagurii pentru miere. In timpul celei de-a 15-a zi pana in a 21-a zi a vietii sale sale albina lucratoare comprima polen in celulele in forma de fagure.

Atunci cand aceasta perioada se termina devin albine paznic. Ele protejeaza intrarea in stup si sigileaza stupul cu propolis. In a 21-a zi si a 24-a sunt albine cercetas. Acesta este momentul in care o albina descopera prima ei sursa de alimentare . Albina cercetas cheama albinele culegatoare cu ajutorul faimosului dans al albinelor.. Un dans circular indica faptul ca sursa de alimentare se afla la mai putin de 100 de metri de stup in timp ce un dans semi-circular indica o sursa de hrana mult mai la distanta. Albina cercetas poate evalua chiar si abundenta unei anume surse de hrana . Astfel, ele pot mobiliza numarul exact de albine necesare pentru exploatarea corecta a sursei respective de alimentare .


Deci puietul de lucratoare e doica de la a 6 zi pana la a 12 a zi,pai stagnarea pontei matci nu se produce in ultima zi de roire ci mult mai devreme.

Roiul natural plecat pe craca sta si acolo pana la aproximativ 3 zile ,ca sa nu mai zic de interventiile vremi care tine familia pe loc,cand se aseaza in noua locatie mai dureaza cel putin o zi pana face faguri de ponta.

Daca albina culegatoare nu redevine doica cine are grija de puiet ca perioada de doicire se c-am duce?

Apicultori ai mai in varsta cand simteau ca o familie roieste fugeau repede stropiau stupul cu apa la urdinis si bateau cu un bat intr-o tabla simuland tunete.

Pai acum cine recunostea suntele scoase de un tunet si umiditatea?

Ce spune randurile de mai sus?

Cand albina devine cercetas mobilizeaza si celelalte albine ba e in stare sa faca evaluari,actiunile albinelor vine in urma mobilizari si mobilizarea nu o face puietul.

Roitul e o mobilizare.
Furtisagul e o mobilizare.
Culesul e o mobilizare.
Incalzitul stupului primavara cand e frig e o mobilizare.
Ghemul de iernare e o mobilizare.
Atacul asupra amenintarilor e o mobilizare.

Mobilizarea este data de albina matura,nu de doica de asemenea si evaluarea situatiilor.




Ignatov Andrei

Uneori, chiar si 200 de zile pe an, familia are in componentza sa doar albine culegatoare policalificate!

Culegatoarea este "membru permanent" al familiei de albine!!!
"Sezonierii" sunt... doar sezonieri, cu importantza lor...

Ignatov Andrei

#108
Citat din: NiKoN din Februarie 04, 2015, 11:57:01 AM
Se face din initiativa culegatoarelor sau a doicilor care sunt in criza de polen?

Intr-o familie echilibrata doicile nu ajung in criza de polen, pentru ca se va depune puiet numai in functie de rezervele de hrana.

Cand doicile "sunt in criza de polen" nu mai vorbim de biologia familiei de albine, ci de exploatarea familiei de albine, iar in acest caz este vorba numai de rezultatul muncii exploatatorului!!!

bucovineanu

Mai fratilor eu spun ca nu are rost sa ne certam pentu zilele in care albinele hranesc puietul sau fac alte lucrari in stup sau in afara lui. Chiar daca noi nu stim exact cum sta treaba, ele stiu ce au de facut.   :smile: Si asa nu le putem noi dirija care ce si cand sa faca.

filip

Cum se explica fenomenul;
Regina ponteaza oua in celule iar albinele nu le iau pe toate in crestere, desi exista suficienta albina matura in stup?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

In viata coloniei de albine apar diferite situatii,intoxicari cu polen cu pesticide sau intoxicatii de alta natura .

Hrana pentru puiet este compromisa in anumite stadii, de aici apare insuficienta de a hrani o parte din larvele.

Nu toata albina merge pe sursa respectiva.






stefan1

Citat din: Ignatov Andrei din Februarie 04, 2015, 09:52:02 AM
...
Fiind totul legat de hrana, este normal ca albina culegatoare sa fie factorul decisiv.

  Este o simplificare. Cum am spune ca cel mai important la o masina este benzina, ca fara ea nu merge.
In I Corinteni 12;20-22 se spune:
"20.    Dar acum sunt multe mădulare, însă un singur trup.
21.    Şi nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuinţă de tine; sau, iarăşi capul să zică picioarelor: N-am trebuinţă de voi.
22.    Ci cu mult mai mult mădularele trupului, care par a fi mai slabe, sunt mai trebuincioase."

  Iti raspund doar la cateva dintre afirmatii:
- albina care ierneaza nu poate fi numita la gramada albina culegatoare. Se stie ca pentru o buna iernare cat mai multa albina trebuie nici sa nu creasca puiet nici sa nu prelucreze miere. Deci raman tot la primele faze de activitate, urmand ca doar primavara sa treaca pe rand prin fazele de doici, de gospodarire a nectarului sau polenului adus si doar la urma sa devina culegatoare.
- la ce a spus iar Marian, ca albina culegatoare mobilizeaza familia, eu spun ca nu trebuie sa punem asa problema. Albinele isi fac fiecare datoria dupa varsta si dupa nevoile coloniei. Acum poate vedeti albine care se duc dupa apa, chiar pe vreme rece. Nu putem sa spunem ca duc apa ca sa forteze inceperea cresterii puietului, ci mai degraba ca albinele doice care au inceput cresterea puietului le cer acestora apa. La fel si cu polenul, cine a pus colectoare stie ca din ce este mai mult puiet in stup, cu atat mai mult polen aduc culegatoarele, deci satisfac cererea doicelor. Raman la parerea ca nici o casta nu este conducatoare si fiecare are rolul lor important in viata familiei. De fapt cred ca ai prefera un roi la pachet cu albina tanara, decat unul din culegatoare .
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Nea Stefane,daca eu spuneam ca puietul este important veneai cu specificatia ca albina matura e mai importanta.
Mereu te-ai manifestat impotriva la cea ce eu am spus,colonia de albina nu are nimic dea-a face cu madularele trupului cum spui,ca o colonie de albine  este intr-o continua modificare si albina chiar spune trantorilor nu mai avem nevoie de voi,asa ca pentru mine chiar nu mai conteaza ce spui atata timp cat  faci asta  cu intentia de a combate cea ce eu afirm.




valter

Citat din: marian sima din Februarie 06, 2015, 07:37:31 PM
Nea Stefane,daca eu spuneam ca puietul este important veneai cu specificatia ca albina matura e mai importanta.
Mereu te-ai manifestat impotriva la cea ce eu am spus,colonia de albina nu are nimic dea-a face cu madularele trupului cum spui,ca o colonie de albine  este intr-o continua modificare si albina chiar spune trantorilor nu mai avem nevoie de voi,asa ca pentru mine chiar nu mai conteaza ce spui atata timp cat  faci asta  cu intentia de a combate cea ce eu afirm.

Mariane...zi tu ca nu te-ai simtit bine astazi?
Conferentierea a fost prea captivanta...la Palatul copiilor  din Slobozia...si am uitat de subler ori rigla de la librarie...

ps. Sunt mai greu de demontat(in realitate) decat i-ti imaginezi...nu stiu daca ai sesizat.
Ia sfatul meu(de prieten drag) ca e mai bine sa nu te pi.i impotriva vantului...fiecare dintre noi e de demontat.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

Ignatov Andrei

Citat din: stefan1 din Februarie 05, 2015, 03:45:53 AM

  Iti raspund doar la cateva dintre afirmatii:
- albina care ierneaza nu poate fi numita la gramada albina culegatoare. Se stie ca pentru o buna iernare cat mai multa albina trebuie nici sa nu creasca puiet nici sa nu prelucreze miere. Deci raman tot la primele faze de activitate, urmand ca doar primavara sa treaca pe rand prin fazele de doici, de gospodarire a nectarului sau polenului adus si doar la urma sa devina culegatoare.

Domnule Stefan1, toata stima si respectul!!!
Nu va suparati, dar faceti unele confuzii!!!
Stiti despre ce este vorba, doar ca le amestecati.
Albina ce intra pe iarna trebuie - in primul rand - sa fie culegatoare!
Doar ca este o culegatoare metamorfozata!
Albina de iarna nu culege pentru ca stie ca nu are de unde, nu pentru ca nu este culegatoare!!!

stefan1

 Asa a inceput aceasta controversa:

Citat din: marian sima din Ianuarie 30, 2015, 04:38:09 PM
Stii dumneata unele momente din viata stupului sunt hotarate de albina matura.

Roitul.
Tragerea de botci,de salvare ,de schimbare si de roire.
Preluarea pontei in locul matci la stupi bezmetici.

Am spus si ma repet daca acea familie nu are in caracteristica buna-ingrijire a botcilor poti sa adaugi cate rame cu puiet vrei,albina matura decide daca vrea botci sau nu vrea.


  La care eu doar mi-am exprimat o indoiala:

Citat din: stefan1 din Ianuarie 31, 2015, 02:16:25 AM
  Nu stiu de unde stii ca albinele batrane iau acele decizii. Eu ma indoiesc. Pe de alta parte, daca o familie nu creste botci eu suspectez alte cauze. Principala, dupa mine, este aducerea substantei de matca de catre unele albine (tinere in special), care au capatat acces intr-o familie vecina si fac o naveta intre cele doua familii. De aceea cazurile cele mai frecvente de nereusita a matcilor se intalnesc la stupi 2 in unu sau in pavilioane. O familie care genetic nu are instinct sa-si creasca matca noua la disparitia celei vechi eu cred ca nu exista, ca in mii de ani purtatoarele acelor gene ar fi disparut daca nu-si cresteau urmasi.

  Urmatoarea ta postare este deja cu incercari de jignire:
Citat din: marian sima din Ianuarie 31, 2015, 09:08:22 AM
Nea Stefan si eu pot spune ca ma indoiesc ca polul nord este cartografiat gresit insa trebuie sa explic si de ce.

1. La o roire in care mai multe matci au eclozat ai vazut cine tin matcile departe una de alta ca sa nu se omoare?Iti spun eu,albina batrana .
2. Stii cine sisteaza culesul albina batrana.
3. Stii cine nu mai lasa matca sa ponteze,albina batrana.

Spui ca albina tanara face naveta intre doua familii ,cand de Rusalii cand se merge cu imparteala?
Eu te-am mai vazut sustanand bazaconii ...

  Am cautat sa argumentez uneori chiar pe puncte si nu e greu de combatut. Si la ce ai scris mai sus, :
1. garzile la regine eu stiu ca sunt din albine tinere
2. Aici vrei sa sugerezi ca se sisteaza culesul ca sa intre in frigurile roitului; ori este invers, culesul se sisteaza in ultima faza de crestere a botcilor si e o perioada de acumulare pentru albinele care vor forma roiul. Altfel daca e cules albinele vor culege, daca se da sirop albinele il vor lua, eu nu am auzit de o greva a culegatoarelor
3. Matca ponteaza in functie de cum este hranita de albinele care secreta laptisor, deci de albinele tinere.

  Mai tarziu ai venit si cu alte calificative, nu numai pentru mine ci si pentru Filip, anume ca te-ai convins ca nu stim apicultura. Eu nu ma supar pentru acest limbaj, pentru ca nu ma afecteaza si nu ti-am raspuns in consecinta. Las pe fiecare sa fie de acord sau sa respinga argumentele aduse de fiecare. Numai tie ti se pare ca daca cineva nu este de acord cu ceea ce ai spus la un moment dat, are ceva personal cu tine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: Ignatov Andrei din Februarie 07, 2015, 01:24:02 AM

Domnule Stefan1, toata stima si respectul!!!
Nu va suparati, dar faceti unele confuzii!!!
Stiti despre ce este vorba, doar ca le amestecati.
Albina ce intra pe iarna trebuie - in primul rand - sa fie culegatoare!
Doar ca este o culegatoare metamorfozata!
Albina de iarna nu culege pentru ca stie ca nu are de unde, nu pentru ca nu este culegatoare!!!

  Si eu iti respect parerea dar nu sunt de acord cu ea.
Nu putem numi albina culegatoare o albina care nu a facut nici un zbor sa culeaga. E o potentiala culegatoare cum eu as fi un potential crescator de porumbei. Chiar si in cazuri de furtisag in iarna sau primavara, tot albina mai batrana si mai uzata pleaca la furat, iar rezerva de albina tanara (biologic) se pastreaza pentru muncile din stup.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Nea Stefane le amesteci le faci varza.
Spui ca daca e cules albina culege in momentul roiri.

Pai atunci de ce o familie opreste culesul si da in roire iar celelalte i-si vad in continuare de cules?
Spui ca matca ponteaza dupa cum este hranita de albinele tinere foarte adevarat dar albinele tinere o hranesc in functie de fluxul de hrana care vine din afara stupului,acel flux il da culegatoarea.

Spui ca albina tanara se pastreaza pentru muncile din stup,domnule dar ce capacitate are aceasta albina sa se pastreze pentru muncile din stup,cum ignora ea necesitatile de moment ale coloniei si sta ferma pe pozitia ei .

Nea Stefeane mai sus am prezentat ordinea interioara de lucru intr-un stup ,albina din stup nu lucreaza haotic ,totul este pe etape de varsta.

Atunci insa cand din diferite motive lipseste o veriga din acest lant trofic ea este inlocuita  de albine care au trecut prin stadiul respectiv sau este obligate sa faca un salt ca sa suplineasca locul gol.
Insa puietul prea tanar nu poate suplini lipsa culegatoarelor.
Albina tanara nu se pastreaza ci albina batrana se sacrifica deoarece albina are intiparita in gena ei perpetuarea speciei.

Valter ce sa spun,ma bucur ca ne-am cunoscut esti un tip hazliu bun de mers cu el la o partida de pescuit  si de depanat glume si umor pe malul apei.

Cat privitor la demontat,vorba ta nimeni nu este de demontat,nici chiar tu,in acele scurte momente nu am incercat sa te demontez si nici nu am luaut seama sa vad cat de demontabil esti, eu nu ma lupt sa demontez pe nimeni ,de ce mamarea se intelege asta nu stiu,trec la demontat dabia dupa ce sunt atacat.
De fel eu nu doresc decat o discutie cat mai realista asupra a cea ce inseamna albina.

Cat referitor la sfatul tau , e un sfat bun insa natura mea este sa merg contra vantului ,asa am fost si asa voi ramane mereu.


Daca unii nu mergeau contra vantului si acuma eram cu funiile de gat urcandune in copaci pentru a culege niste miere pentru uzul familial.

Insa unii au mers contra vantului si suntem aici .





stefan1

#119
  O sa raspund pentru ultima data pe acest subiect.
"Spui ca daca e cules albina culege in momentul roiri.
Pai atunci de ce o familie opreste culesul si da in roire iar celelalte i-si vad in continuare de cules?
Spui ca matca ponteaza dupa cum este hranita de albinele tinere foarte adevarat dar albinele tinere o hranesc in functie de fluxul de hrana care vine din afara stupului,acel flux il da culegatoarea."

  Incepi cu in neadevar. Nu vreau sa cred ca esti incapabil sa intelegi ce am scris: am spus ca reducerea culesului este doar cu cateva zile inainte de roire, cand deja botcile sunt formate, si deci nu aceasta reducere este cauza intrarii in frigurile roitului. Cum am spus, albina tanara odihnita (fara destula ocupatie) este o cauza importanta a roitului. Spun tanara, pentru ca culegatoarea poate merge in camp chiar cand e cules foarte slab, deci ea continua sa aiba ocupatie, pe cand albina tanara shomeaza, daca nu are de prelucrat miere, de crescut faguri si de crescut sufucient puiet (limitat de capacitatea matcii de a oua sau de alte cauze).
"Spui ca albina tanara se pastreaza pentru muncile din stup,domnule dar ce capacitate are aceasta albina sa se pastreze pentru muncile din stup,cum ignora ea necesitatile de moment ale coloniei si sta ferma pe pozitia ei ."
  Da, se pastreaza, nu fac cu schimbul, o zi in stup si una la cules. La asta m-am referit cand am spus ca se pastreaza, nu la faptul ca nu face nimic. Fac muncile tot separate pe caste, doice sau cu alte treburi in stup si culegatoare, desi toate sunt albine din toamna, deci de cateva luni.
"Nea Stefeane mai sus am prezentat ordinea interioara de lucru intr-un stup ,albina din stup nu lucreaza haotic ,totul este pe etape de varsta.
Atunci insa cand din diferite motive lipseste o veriga din acest lant trofic ea este inlocuita  de albine care au trecut prin stadiul respectiv sau este obligate sa faca un salt ca sa suplineasca locul gol.
"
  Si cine te-a contrazis? (Iar folosesti gresit "lantul trofic".)
  "Insa puietul prea tanar nu poate suplini lipsa culegatoarelor."
  Partial adevarat; ai vazut la familiile care pierd culegatoarele, dupa cca 3 zile incep sa vina culegatoare. Si la culesurile mari, albinele devin culegatoare cu cateva zile mai devreme decat normal.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)