Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".

Creat de badguy_goodguy, Iunie 10, 2013, 11:04:00 PM

« precedentul - următorul »

filip

@marianeeeee,
ai auzit de fenomenul prin care o DOICA sare unele etape.Din doica ajunge culegatoare.
O sa-ti povestesc un fenomen intalnit in stupina proprie.
Am avut ani in care inainte de salcam am avut stupii foarte puternici,atunci din 3-4 stupi am facut un roi pe 10 rame.
Toata albina zburata s-a intors inapoi in stupi,a ramas albina tanara si cea care a eclozionat.
Fiind un cules deosebit la 3 zile dupa ce am facut roiul,toate celulele din care a eclozionat puietul erau pline de miere proaspeta.
In alte conditii era nevoie de 10 zile pentru a avea atatea culegatoare.
Prin postarea de mai sus mi-ai aratat ca ai multe carente de remediat pana ajungi un apicultor desavarsit.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Nea Filipe eu spuneam o vorba prin alte parti''In timpul culesului e bine sa trimiti si matca la cules de nectar"
E o vorba a stuparilor cu experienta si sunt metode prin care determini albina sa devina din doica culegatoare.

Insa aste sunt artificii ,eu vorbiam de mersul natural al coloniei si nu de artificii.

Ca asa si eu am facu experiment,am luat o familie in plin cules am asezat-o in traiectoria altor culegatoare ,am lasat familia fara puiet doar cu trei rame si periodic adagam cate putin puiet sau oua.

Acea familie a strans peste 55 kg de miere la un cules datorita prezentei feromonului de matca adus zilnic de la albinele noi care populau stupul si datorita ramei cu oua si  puiet in toate fazele albina nu tragea botci.

Insa noi nu vorbim de exceptii de la regula.

Cat desavarsit nimeni nu este desavarsit ,daca te crezi un apicultor ata de bun te invit in zonala la un cules de floarea-soarelui sa vedem care scoate o medie mai mare de miere pe colonie.

filip

Eu nu fac pastoral.
Recordul meu a fost de 35 kg miere de la o singura fam la salcam la o singura extractie.
Dar era prin 2ooo.............
Prin 2oo9  o medie de 25 kg/fam.Dovada
http://filip41.sunphoto.ro/Apicultura_2009/XVQDDUEGXKBKFQKRBVT
De atunci am avut fam puternice dar rezultate modeste.
A nu se uita ca eu iernez doar pe miere,de cand am stupi nu stiu daca am dat 40kg de inlocuitori.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Nae Filipe stii de ce-mi pare rau,ca am dat cartile de apicultura unui incepator ,daca le aveam ti le trimeteam ca sa vezi cum sta treaba cu roitul .

Eu cand ii spun unuia ca este gresit ii arat unde a gresit ,fara demonstratie afirmatia facuta nu are nici o valoare.

Restul e cancan .

Mihai Sergiu

Care sunt cartile despre apicultura din bibliografia dumneavoastra sau care au fost?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

marian sima

Diverse manuale si carti apicole eu am mai dat citate din ele atat pe acest forum cat si pe celalalt.

filip

#81
Manualul apicol trebuie adaptat in functie de corciturile din batatura.
Asta e mai greu de inteles pentru cei care ii dau inainte cu litera scrisa.
Cat de adaptata e albina provenita din matci importate la clima si culesul din romania?
Eu unul nu voi accepta albina furajata in batatura,pentru asta incerc sa am matci inainte de salcam ori dupa tei cand nu exista apicultori ce fac pastoral in zona.
Cat despre Manualul apicultorului editia 1967 cu coperti galben-maroniu cu celule hexagonale il am acasa,de asemeni editii mai noi.
Eu de cand ma stiu am fost printre albine.
Tin minte ca intr-o iarna am plecat cu bunicul cu sania trasa de vaci pe deal dupa fan.Am incarcat circa 1 m inaltime fiindca zapada era mare apoi bunicu zice;
-Nepoate ,hai sa ascultam albinele in cojnite!
-Astea plang de foame spune bunicul,e prea frig sa le pun farfurie cu miere desubt.Maine venim cu borcane cu miere,decupam fundul cojnitei usor si le punem borcanul cu miere legat la gura cu tifon.
Asa am salvat albinele la inceput de luna Martie
Unii specialisti nu au vazut cojnite din liane captusite cu balega de vaca iar ca protectie un coif facut din scoarta de cires......
Doamne ce vremuri frumoase am mai trait.............
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

filip

Am avut norocul sa am doi bunici care au avut albine.Unul a fost mai sarac si avea albine in cojnite facute de el cand pastea vacile pe deal.Celalalt bunic era mai avut cunostea tamplarie facea lazi,avea centrifuga si presa micuta de facut foite.Deci microbul il am de mic si respect albina.
Asta asa ca Fapt divers pentru cei care s-au apucat de apicultura datorita fondurilor UE si diverselor publicatii care spun ca un apicultor castiga mii de Euro pe luna.Termenul luna e valabil pentru cei care parasesc pamantul...........
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Sunt unul care am corectat de nenumarate ori litera scrisa ,vezi recent topicul ''Despre substanta de matca".
Nu am accesat fonduri europene insa nu ma doare capul de cei care au accesat ,in fapt este un lucru bun deoarece straini au le greu venituri din bani europeni.

Ajutati de ilocuitori de miere si de polen altii produc sute de roiuri si pot intradevar sa castige mii de euro pe luna .







stefan1

Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 08:44:03 AM
1.Asta e culmea spui ca un stup fara matca nu se bezmeticeste datorita faptului ca albina aceia intra la un stup cu matca si care e interesul acelei albine?

2.Ce spui e contra naturi si cu marcar ai vopsit niste hoate care normal ca vizita stupul vecin fara matca.

3.Intradevar botcile sunt ingrijite de albine doice dar albina matura decide numarul de botci ,albina matura cara oul si il pune in botca in anumite situatii.

4.Ca sa aflii mai multe despre albine eu i-ti dau un incubator de capacitate mare,bagi in el 10 rame cu puiet capacit si pe urma i-mi spui si mie daca acea albina tanara trage botci cand introduci rama cu  oua,le creiezi conditii de roit dar numai cu albina care nu a iesit din stup si sa-mi spui si mie daca roieste .

5.Asa ca draga nea Stefanica pentru cultura dumitale generala sa stii ca intr-un stup fara puiet albina batrana poate deveni doica cereasa si alte alea dar un stup fara albina care a iesit afara din stup e terminat.

6.Nu-ti mai zic de albina batrana care cunoaste vreemea si oranduieste aranjarea depozitelor penntru iarna .


7.Cat ce spui despre roire in acel citat este o prostie,o mare prostie .
Pai ce in primul an de viata al unei matci nu se intalneste situatia spusa de dumneata?
De ce nu roieste?
8.Alta prostie pe care o spui este ''Cele care dau de lucru tutoror este matca printr-o suprafata mai mica sau mai mare de puiet''.
Ai dreptate matca blocheaza cuibul cu miere ca sa ponteze si ea mai putin. :rotfl: =)) =)) =))
Sau batrana care vine de afara si preda mierea pentru depus unde vrea ea.

La orizontali in pat cald laterala expusa spre urdinis este umpluta prima cu miere ,pai de ce? nu e albina tanara care are grija de tot dupa cum spui?

i-ti spun eu pe acea latura debaraseaza albina batrana mierea ,dabia pe urma umple si cealalta latura.

Sa-ti mai vorbesc de albina batrana ?
9.Pe timp de iarna in lipsa de hrana cine se sacrifica?Vezi ca scrie in carti.
10.Cine recunoaste vremea ?albina care nu aiesit afara din stup?Cine oranduieste aranjarea depozitelor de hrana toamna in functie de cunoasterea vremi care are sa vina?

Scuzama cand am spus ca scrii bazaconii a fost o constatare si nu o intentie de jignire.

  Am intrat in hora - trebuie sa joc! o sa iti raspund pe rand.
"1.Asta e culmea spui ca un stup fara matca nu se bezmeticeste datorita faptului ca albina aceia intra la un stup cu matca si care e interesul acelei albine?"
Eu nu am spus asta. Un stup fara matca nu se bezmeticeste de a doua zi. In unele cazuri, in lipsa matcii, chiar daca si-a tras botci, albinele (tinere in primul rand) sunt atrase de substanta de matca din familia vecina (din aceeasi lada sau din lazi vecine). Am scris la alt topic ca intr-o familie normala albinele care imprastie substanta de matca in tot stupul, numite si "albine mesager" au in general intre 2 si 9 zile. Substanta de matca are si o componenta volatila (vezi in cazul roirii), asa ca aceste albine sunt atrase de substanta de matca din familiile vecine. In vreme de vara si cules, aceste albine tinere sunt acceptate in familia vecina si pentru ca nu au substanta de matca a propriei familii. Unele din aceste albine chiar raman in noua familie, dar altele se intorc si raspandesc substanta de matca in propria familie. In special daca aceste albine se pot deplasa in mers intre cele doua urdinise, se poate vedea aceasta deplasare. Si de aceea stuparii stiu si pun scandurele care sa impiedice circulatia intre urdinise (in special in pavilioane sau lazi duble). Aceste familii in care se aduce substanta de matca de la vecini, vor avea probleme cu reusita matcilor propri sau cu cresterea de noi botci.

" 2.Ce spui e contra naturi si cu marcar ai vopsit niste hoate care normal ca vizita stupul vecin fara matca."
Da, eu sunt stupar de ieri si nu pot sa imi dau seama ce se intampla cu stupii. Albinele hoate au un comportament specific pe care fiecare stupar cu experienta il cunoaste. Ti-am spus ca daca au posibilitatea, acele albine se deplaseaza in mers de la un urdinis la altul si nu sunt albine batrane implicate de obicei in furtisaguri. De asemenea seara acele albine se regasesc in stupul fara matca si nu invers. Alteori albinele se deosebesc ca aspect din doua familii deferite (cu inele galbene sau fara)si e usor sa vezi care este in deplasare. Din motive de spatiu am avut si mai am si cate doua familii intr-o lada, asa ca asemenea cazuri am avut de multe ori. Cand vad ca o familie esueaza sa-si formeze matca sunt atent si la acest aspect si de multe ori gasesc ca aceasta este cauza nereusitei.

  "3.Intradevar botcile sunt ingrijite de albine doice dar albina matura decide numarul de botci ,albina matura cara oul si il pune in botca in anumite situatii."
  Unde ai vazut tu asta si cum procedeaza concret? Adica albina batrana (care daca stii nici nu prea sta in zona puietului), sta langa doicele care cresc botci si le spun pe care sa o pastreze si pe care sa o paraseasca? Si ce le face daca nu asculta?
Cat cu oul furat, au fost discutii pe forum, s-a mai scris si in carti. Unii zic ca intr-un procent infim, albinele pot sa-si resusciteze o capacitate atavica de a oua oua fertile, chiar fara a fi din familii bezmetice. Cercetatori englezi chiar au gasit familii la care aceasta capacitate este mai frecventa, dar spun ca rar poate iesi in final o regina viabila din acele botci. Problema este discutabila dar sa nu imi spui ca tu ai vazut albina cu oul in gura si dupa buletin era o albina batrana. Sa lasam doar atat ca era o albina care a furat un ou.

"4.Ca sa aflii mai multe despre albine eu i-ti dau un incubator de capacitate mare,bagi in el 10 rame cu puiet capacit si pe urma i-mi spui si mie daca acea albina tanara trage botci cand introduci rama cu  oua,le creiezi conditii de roit dar numai cu albina care nu a iesit din stup si sa-mi spui si mie daca roieste ."
  La prima parte a intrebarii, cred ca tu ai crescut albine in incubator si ai ajuns la acea concluzie. Eu nu am facut-o asa ca nu ma pot pronunta. In a doua parte iar trebuie sa te contrazic. Am avut in mai multe randuri cand dintr-un stup care a itrat in frigurile roitului am scos fagurii cu puiet si botci de curand capacite, mutandu-i pe alta pozitie. In cuibul vechi ramanea regina, 1-2 faguri cu puiet mic sau oua si restul alti faguri artificiali sau nu. Roiul ramanea fara culegatoare si deci fara zbor cca 3 zile. Ei acest roi, dupa eclozionarea primelor matci, uneori mi-au roit. E clar ca nu au avut albina batrana ci doar culegatoarele care s-au format dupa mutare. De fapt multi stupari distrug botcile din roi astfel formati, lasand numai doua, de obicei de varste diferite, cu aceeasi ratiune.

"5.Asa ca draga nea Stefanica pentru cultura dumitale generala sa stii ca intr-un stup fara puiet albina batrana poate deveni doica cereasa si alte alea dar un stup fara albina care a iesit afara din stup e terminat."
Las impertinenta ta neobservata si iti spun ca e o practica destul de raspandita de a diviza familiile pe aceeasi vatra. Familia mutata fie cu matca fie fara, ramane fara culegatoare. Dupa tine ar trebui sa se prapadeasca, ca nu are batrane sa le comande. Din fericire ele nu stiu superteoriile tale si se dezvolta normal. Trebuie doar sa asiguri apa familiei fara culegatoare. Cea care nu are matca isi va trage botci chiar daca ii lipsesc batranele si va face matci faine daca are suficienta albina si cu ce sa hraneasca acele botci.

"6.Nu-ti mai zic de albina batrana care cunoaste vreemea si oranduieste aranjarea depozitelor penntru iarna ."
Albina batrana cunoaste vremea. Saraca albina de 20 de zile care pleaca la cules proasta ca noaptea si o prinde ploaia in camp! Sau face dublu cu cate o albina batrana? Sunt rase, ca Ligustica, care au un mai scazut simt de anticipare si la care pierderile in caz de ploi de vara sunt mai mari. oare alea nu au batrane, sau e ceva genetic?
Cu oranduirea rezervelor in stup, se stie ca albina culegatoare are putine sarcini in stup. De ce vrei tu sa-mi spui ca albinele care normal prelucreaza si aranjeaza mierea sunt comandate de albinele batrane? Iarasi in roii mutati care au pierdut albina batrana, poti vedea cum trag mierea de pe margini in apropierea puietului si-si oranduiesc bine cuibul, desi nu au batrane.

"7.Cat ce spui despre roire in acel citat este o prostie,o mare prostie . Pai ce in primul an de viata al unei matci nu se intalneste situatia spusa de dumneata? De ce nu roieste?"
  Daca citeai tot, am spus ca roirea este un fenomen complex si sunt o multime de factori cu o influenta mai mare sau mai mica. De fapt am spus in alta parte ca viata familiei dealbine este sub influenta multitudinii de feromoni care circula in stup proveniti fie de la regina, fie de la albine fie de la trantori. In total sunt 15 glande endocrine la cele trei caste din stup si lucruri pe care noi le consideram 'rationale' sunt de fapt un raspuns al colectivitatii la 'supa' de feromoni care circula in acea familie. Matca are un rol esential, cantitatea de feromoni produsi de ea difera de-a lungul vietii. Inntr-un topic pe care mi l-ai citat despre sunstanta de matca ai vazut experientele cu familii la care li s-a dat suplimentar substanta de matca si modul cum aceasta a influentat tendinta de roire. Si trantorii au un rol in acest tot care este familia. Incearca si da la un roi faguri crescatori cu trantori de la familii batrane, doar asa de dragul experientei.

"8.Alta prostie pe care o spui este ''Cele care dau de lucru tutoror este matca printr-o suprafata mai mica sau mai mare de puiet''.
Ai dreptate matca blocheaza cuibul cu miere ca sa ponteze si ea mai putin. :rotfl: =)) =)) =))
Sau batrana care vine de afara si preda mierea pentru depus unde vrea ea.

La orizontali in pat cald laterala expusa spre urdinis este umpluta prima cu miere ,pai de ce? nu e albina tanara care are grija de tot dupa cum spui?

i-ti spun eu pe acea latura debaraseaza albina batrana mierea ,dabia pe urma umple si cealalta latura.

Sa-ti mai vorbesc de albina batrana ?"

  Iar ai citat incomplet ca sa poti rastalmaci. Am spus ca matca si culegatoarele dau de lucru tuturor albinelor din stup. In ce priveste matca, prin ce capacitate de a oua are. Poate sa tot aiba spatiu, daca e o matca slaba sau cu defecte, va oua suprafete mici de puiet si deci putine doici vor avea de lucru. Se stie ca in asemenea cazuri albinele isi trag mai repede botci. Uneori doar pentru schimbarea matcii, dar alteori si pentru a roi mai cu seama in cazul matcilor batrane.
  Sustii intruna ca albina batrana dicteaza unde sa se puna mierea. Trebuie sa scoti o carte, ca treaba asta nu a observat-o nimeni pana acum. Albina culegatoare preda mierea din gusa altor albine mai tinere din cuib si ele pleaca la alta cursa. Ce fac acelea cu nectarul e un proces complex, se pune initial in multe celule, pentru evaporarea apei, se reiau in gusa si se mai amesteca cu secretii care sa produca invertirea si se depoziteaza tot mai aproape de locul definitiv. Nu stiu cand se amesteca albinele batrane in acest proces.

"9.Pe timp de iarna in lipsa de hrana cine se sacrifica?Vezi ca scrie in carti."
  Cine te-a contrazis la asta? Este inscris in codul lor genetic si este o masura foarte rationala desi ele nu au ratiune. Probabil cele care nu au facut asa si si-au sacrificat albina tanara, au pierit, ca cele batrane scapate tot mureau curand de batranete. La fel si faptul ca albinele batrane sunt primele care se sacrifica intepand, este tot pentru a salva pe cele tinere si capabile de munca.

"10.Cine recunoaste vremea ?albina care nu aiesit afara din stup?Cine oranduieste aranjarea depozitelor de hrana toamna in functie de cunoasterea vremi care are sa vina?"
Aici te-ai repetat, asa ca nu-ti mai raspund.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 11:16:18 AM
Pentru cei care doresc sa stie cum sta treaba cu roirea .

Nea Stefan a dat mai sus o explicatie despre roire ,desigur o explicatie din carti eronata si necomplecta.

Si acum sa va explic eu cum sta treaba cu roitul.

Colonia de albine este o comunitate in care indivizi care compun aceasta comunitate formeaza un lant trofic ,datorita substantei de matca acesti indivizi se recunosc intre ei deasemenea  fiecare individ are rolul lui in comunitate ,acest lucru este dat de varsta individului si de sexul lui .

Aceasta comunitate este sustinuta de catre matca .

Ca orice entitate care se gaseste in natura colonia de albine urmareste perpetuarea speciei si inmultirea ei.

Nea Stefan a explicat ceva insa din prisma omului care nu se apleaca asupra albinelor.

Niciodata,dar niciodata nu va roi o familie care are albina doica in plus,care are puiet de albina care sta degeaba .

Si stiti de ce?Eheee copii mosului eu v-am explicat asta dar ce sa va fac daca nu stiti sa cititi.

Familia de albine nu roieste daca nu are trantori ,asa ca poate sa indeplineasca ce spune nea Stefan dar acea familie nu roieste.

Stiu sunt unii habarnisti care vor zice pai stai ca in primul an spermateca matci e umfalata si de acea nu rezulta oua nefecundate.

Nu este adevarat, nr de trantori intr-o colonie de albine e stabilit de albina si de albina majora.

De acea in perioada de toamna puietul de trantore dispare ,albina pregateste matca pentru iesire la zborul de imperechere ,o asteapta la urdinis si tocmai de acea stie ca,cu o matca tanara colonia este in floare si nu are rost sa se divizeze pentru supravietuirea speciei.

Din anul 2 se schimba treaba albina lasa goale pe rama celulele de trantore ,colonia daca intruneste conditiile spuse de nea Stefan + un nr considerabil de trantori va roi.

Si desigur ca va roi si fara un nr de doici prea mare.
Ca sa va convingeti in momentul cand vedeti ca o colonie trage botci de salvare linistita turnatii nectar ,veti avea surpriza sa vedeti cum acea colonie care a tras botci de schimbare linistita va roi.

Pai cum ca o familie care schimba matca linistit este in declin,ba are caratoare mai multa decat doici.
Lucrul acesta se intampla si daca in natura vine un un cules spontan si puternic de nectar.

Pai atunci unde sunt cauzele spuse de nea Stefan?

Asa ca factori de roit sunt,dorinta de perpetuare si inmultire a speciei,factori naturali dati de cules si clima si dabia pe urma diferenta de nr de indivizi intre anumite categorii.


Cat referitor la a doua bazaconie.
Albina se plimba din stupul ei in stupul vecin.

Cunoasteti destul de bine ca pozitionati anumiti stupi capteaza albina altor stupi.

Pai cum albina aceasta nu se mai intoarce in stupul ei de bastina?
De ce este primita?Deoarece intra in stup cu gusa plina.

Pai cum o albina cu gusa goala intra dintr-un stup in altul si pentru ce?
A ,e albina doica si stupul vecin a dat anunt ca are nevoie de doici ,bonus se intoarce si ea cu miros de matca .
Si uite asa e un dute-vino .
Sa nu recunosti un furtisag linistit e grav.

Care mai vreti sa va luati la tranta cu mine puneti mana si cunoasteti albina ,am dreptate fiinca stiu ce si cum se manca apicultura.Nu mai veniti nepregatiti.

  I s prea multe sa le reiau iar. raspund doar pe scurt.
- Lantul trofic e cu totul altceva decat sugerezi tu.
- Spui ca culesurile mari determina albinele sa roiasca. Nu-i asa ci invers.
- De albina care 'se plimba' intre stupi am vorbit. Intrebi de ce se duce la alt stup. Feromonul de matca atrage. Pe acest principiu se bazeaza o seama de produse de atras roi, dar se observa si daca ai pus mana pe o matca. albinele vin pe degetele respective sau o matca strivita atrage albine. Albinele tinere, fara nici o intentie de furtisg sunt mai usor tolerate intr-n stup. Dupa ce capata mirosul stupului, pot intra si iesi nestingherite, mai cu seama ca nu mai vin in contact cu feromonii altei matci.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 03:38:50 PM

Declari ca albinele doici produc laptisorul de matca si ca albina culegatoare sisteaza culesul datorita semnalului dat de doici.
Eu ti-am spus ca treaba sta tocmai invers ,albina doica produce laptisorul de matca  in urma hraniri cu nectar ,nectar adus de albina culegatoare adica de albina matura.
De acea daca albina matura nu aduce nectar pauza productie de ceara ,oricate albine tinere a-ti avea voi si de acea pauza puiet orcat de albine doici a-ti avea voi.
De acea albina matura are in grija oranduirea coloniei de albina ,o colonie fara albina matura nu este in stare nici sa se apere .
Cat referitor la abundenta de nectar va intreb intr-un an obisnuit cu un cules in parametri cand roiesc albinele in tampul culesului cand familiile sunt la salcam ,la tei si la alte culesuri abundente sau cand sunt intre culesuri?
Roitul este de mai multe feluri insa se pare ca nu stiti asta,adica roitul determinat de un an cum a fost anul trecut familiile ajunse la capacitate maxima nu aveau obiectul munci ,adica familii ajunse in varf de dezvoltare nu au activitate si atunci dau in roit.
Si roitul datorat abundentei culesului adica roitul de care vorbia nea Stefan ,stupul este umplut cu miere ,ponta este blocata ,albina doica este intr-o cantitate foarte mare puietul este diminuat ,numai este spatiu de depozitat nectar ,de vanturat,nu mai este loc de crescut faguri si atunci familia intra in roit.

Si al treilea fel de roit in care matca e o babuta provenita dintr-o familie roitoare si duce caracteristica mai departe ea roieste indiferent de factori de mai sus.

Si vorbalui nea Bucovineanu o familie intrata in frigurile roitului greu mai poate fi intoarsa.
Cand deja ai in jur de 50 de botci chiar fara ponta in unele roitul deja e avansat.

  - Vorbesti ca albina batrana decide sa intrerupa culesul si declanseaza roirea. Iarasi lucrurile sunt invers. Instinctul de acumulare este foarte mare si uneori se face chiar neglijand cresterea puietului. Albinele nu decid ele incetarea culesului. Poate te referi la perioada premergatoare iesirii roilor. Aia e o perioada de acumulare, cand albina hotarata sa roiasca se ingrasa si se intareste sa faca fata muncilor dure la noua casa. Aceste procese insa se produc dupa ce botcile sunt intr-un anumit stadiu si nu inainte de inceperea cresterii de botci. Deci sistarea culesului este o urmare si nu o cauza a frigurilor roitului, pentru ca niciodata efectul nu poate fi inaintea cauzei.
-  Apararea familiei o face albine in plina putere, cam la 20 de zile. Sigur ca o familie echilibrata se apara mai bine.  tot rau se apara o familie bezmetica desi are toate albinele batrane.
- Vorbesti de mai multe situatii cand stupii roiesc: albina multa si lipsa de activitate/ stupii blocati cu miere/ matca batrana si mai slabuta. In toate cazurile se intalneste ce am spus, adica albina tanara care nu are ce face in primul caz din lipsa de cules, in al doilea din lipsa suprafetelor de puiet la care se adauga rezervele mari din stup, care da nadejde albinelor care raman dupa roire ca vor avea suficiente rezerve ca sa ierneze iar in al treielea din cauza puietului insuficient si batranetii reginei care tot trebuie schimbata. In toate deci se vede lipsa de ocupatie pentru albinele tinere.  Sigur ca factorul genetic este important, dar vorbind de conditii egale, eu m-am referit la ce cauze ar putea reduce presiunea roitului. Presiunea de roire este mare la inceputul culesurilor mari, dar doar daca la inceperea culesului stupii deja sunt cu plan de roit. Si aici este o isusire dobandita de albine in mii de ani; adica daca roiul iese la inceputul unui cules, are resurse bogate sa-si creasca faguri si sa-si adune ceva rezerve la noua locuinta, mai cu seama ca albina care pleaca este odihnita, inca neuzata de culesuri.Altfel, de multe ori cateva zile de cules puternic fac chiar si familii care au deja botci capacite sa le roada si sa culeaga cu toate fortele .
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

valter

#87
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 11:16:18 AM
Pentru cei care doresc sa stie cum sta treaba cu roirea ...................

Care mai vreti sa va luati la tranta cu mine puneti mana si cunoasteti albina ,am dreptate fiinca stiu ce si cum se manca apicultura.Nu mai veniti nepregatiti.
Nae Filipe stii de ce-mi pare rau,ca am dat cartile de apicultura unui incepator ,daca le aveam ti le trimeteam ca sa vezi cum sta treaba cu roitul ...

Uneori zanbeam. Acum m-am tavalit de ras.

Frate ...daca posteaza fiecare cate 2020 de postari idioate...ar fi nebunie mare.
Te salut cu drag Stefan1.


ps. Plec la garla, la o stiuca cu icre care cica nu roieste...ca io stiu.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

marian sima

Nea Stefane .

1.Cu toti stim ca fiecare stup are la urdinis albina care pazeste intrarea in stup ,acea albina nu primeste albina straina decat daca acea albina aduce nectar in stup.

Chestia cu ''Se plimba de la un stup la altul ''este ori o anomalie in stupi dumitale ori o inchipuire .

2.Albinele hoate au un comportament specific ele cauta sa intre in viteza pe urdinis si nu poposeste prea mult pe scandura de zbor insa asta la un furtisag violent ,la un furtisag linistit unde e implicata o singura familie albina chiar se comporta firesc .

3La punctul 3 scoti perla si spui ca albina batrana nu sta in zona puietului.
Pai la salcam cand e frig afara albina de ce sta pe stup si nu se duce la cules?
Ce face croseteaza la ciorapi ?
Asa pentru cunostinta dumitale generala sa stii ca albina batrana nu pleaca la cules tocmai pentru a incalzi puietul .
O regasesti in zona puietului si stii cum i-ti dai seama deschide cuibul si ea e prima care te ataca.

La punctul 4.
Iar albinile dumitale iesite din tipar ,ca sa roiasca o famile albina cercetasa trebuie sa descrie in stup o locatie unde urmeaza sa se aseze familia.
Chestia cu albina nu a iesit din stup si a roit ,pacat insa cu nu stiai ca roiul lasat cu mai multe botci va roi ,treaba este ca nu ai invatat minte dupa o prima intamplare.

In acel roi sigur a mai ramas din albina batrana ,asta ca sa te convingi ca la roire albina matura are si alte ocupatii.

5Tare chestia cu impartitul familiei pe aceasi vatra ,era bine daca cunosteai si modul de impartire,cartile si apicultori buni spun cum sa imparti culegatoarea perfect .
Habarnisti impart familiile astfel incat puietul sa ramana intr-o parte si gulegatoare intr-o parte .

Astfel nenorocesc acea familie deoarece partea cu albina tanara stagneaza si partea cu albina culegatoare se va trezi peste cateva zile depopulata.

6La punctul acesta iar aio albina iesita din tipare.
Stupari cu experienta cunosc faptul ca atunci cand albina e violenta inainte ca vremea sa se inrautateasca ,inainte de inceperea ploi vedem destul de clar la urdinis cum albina se strange de la cules.
Imtradevar in unele zile de vara cu canicula si precipitatii spontane albina mai este prinsa dar asta nu este o regula,de obicei albina sisteaza culesul inainte ploi.

Legat de roire in citatul pe care lai dat nu ai spus nimic de trantori ori ei intregesc acea serie de factori care declanseaza roitul.


Declari ca culesurile mari nu favorizeaza roitul,uite ce spun altii.

.În cazul în care în familii există un mare număr de albine doici tinere, cuibul este blocat astfel că se restrâng treptat fagurii cu suprafeţe cu celule cu puiet necăpăcit, spaţiul din stup devine insuficient.
.Roirea trebuie privită şi ca un determinism biologie obiectiv, ca o tendinţă firească a familiilor de albine de perpetuare a speciei. Fenomenul roirii este favorizat sau declanşat de: înghesuială, ventilaţie îngreunată a cuibului, lipsa de spaţiu pentru clădirea fagurilor şi depozitarea nectarului prin blocarea fagurilor noi clădiţi cu provizii, având ca urmare frânarea sau chiar întreruperea ouatului mătcii (restrângerea ouatului mătcilor din lipsă de spaţiu) ceea ce determină aglomerarea în cuib a albinelor tinere, lipsa activităţii la aceste albine tinere care, nemaiavând larve de hrănit îngurgitează lăptişorul de matcă ceea ce cauzează dezechilibru hormonal şi apariţia frigurilor roitului, expunerea familiilor în plin soare ceea ce conduce la o căldură excesivă în cuib - dezechilibrul biologic şi termic cauzat de lipsa tot mai accentuată a resurselor nectarifere- , timpul nefavorabil zborului albinelor, apariţia primelor botci naturale, amplasarea stupinei în plin soare sau caracterul de familie roitoare, comportament ce se poate manifesta repetat la acelaşi stup cu albine, şi alţi factori.

Ce blocheaza cuibul daca nu un cules puternic?
Ce determina inghesuiala daca nu un cules puternic?

E pacat ca nu stii ca unii apicultori inmultesc familiile prin provocarea roitului ,dar desigur ca dupa dumneata acesti stupari provoaca roitul flamanzind stupi.

Eu i-ti spun ca provoci roitul daca te pui cu sirop si puiet pe acea familie.
Dar desigur ca nu aveai de unde sa stii.
in fapt ti-am explicat destul de clar ca roitul este de mai multe feluri,la voi exista un singur fel de roit. :)

O tii una si buna cu albina tanara ca zboara dintr-un stup in altul,scutura o rama de albina tanara la alt urdinis sa vezi ce se intampla,insa i-ti place sa jonglezi cu aberatii.

Vad ca nu ai ajuns sa constientizezi ca albina fara matca nu e violenta.

Ti-am explicat destul de clar treaba cu roitul insa la cate lacune ai despre albina nu ai cum sa intelegi.
Mai citeste carti apicole,acolo ai descris destul de clar actiunea albinei pe grupe de varsta,insa contrar naturi pentru dumneata colonia de albine este un fel de societate unde aia in fasa conduce si ea decizii,asta este atat poti sa intelegi.

valter

Citat din: marian sima din Februarie 02, 2015, 09:39:33 AM
Nea
...o inchipuire .
Habarnisti impart familiile astfel incat ...

Eu i-ti spun ca provoci roitul ...
Dar desigur ca nu aveai de unde sa stii.

...insa i-ti place sa jonglezi cu aberatii.

Ti-am explicat destul de clar treaba cu roitul insa la cate lacune ai despre albina nu ai cum sa intelegi.
Mai citeste carti apicole.........asta este atat poti sa intelegi.

Semnatura inventatorului e geniala, ca dealtfel si caracterul...calamitate vecina cu cataclismul.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.