Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".

Creat de badguy_goodguy, Iunie 10, 2013, 11:04:00 PM

« precedentul - următorul »

valter

Citat din: dan sebastian din Ianuarie 31, 2015, 04:22:59 AM
Si totusi anual intalnim 1 sau 2 fam. care ne scot peri albi. Daca nu sunt familii sunt 2 roi, etc.

Bine...bine! dar celelalta 50-100 i-si vad de treaba...si se fecundeaza cu usurinta.
Fecundarea matcilor in familii f puternice se produce in general cu oarece intarziere in comparatie cu un nucleu de 3-4 rame Dadant.

Situatia pe care o prezinti se poate rezolva...doar cu rabdare sau cu un nucleu repozitionat in locul familiei ''problema''.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

marian sima

Abejo,Petre Tutea spunea.''O caruta de tarani au tinut in sah imperii".
Asta nu insemna ca imperiile acelea nu ii atacau.
Este deranjant pentru unii dotore ca un taran sa le explice cum sta treaba cu bolile albinelor.
Este deranjant pentru altii care se cred mari apicultori ca un taran sa le explice comportamentul coloniei de albine.

Pot sa faca ei ca trenul pe miristie taranul le detaliaza din cunoasterea albinelor si taranului nu-i e frica decat de cel care a creat albina.

Restul e un fum .



stefan1

Citat din: marian sima din Ianuarie 31, 2015, 09:08:22 AM
...
Spui ca albina tanara face naveta intre doua familii ,cand de Rusalii cand se merge cu imparteala?
Eu te-am mai vazut sustanand bazaconii pentru a apara tampeniile altora,dar nu te-am vazut sa sustii o cauza dreapta cand un apicultor e jignit doar pentru ca a prezentat niste botci in dimensiunile din grafic.

  Mariane, tu nu poti sa sustii o discutie normala, fara insultarea preopinentului?
  De ce crezi ca daca insulti esti mai convingator? De ce crezi ca ai totdeauna dreptate?

  Nu stiu daca merita sa mai incep o controversa cu tine. Despre albina care circula de la un stup fara matca la unul vecin cu matca, am verificat personal, cu albine marcate si te asigur ca era asa.
Despre albina batrana care hotaraste roirea sa imi spui unde ai citit. Eu am explicat aici  parerea mea despre roire:
 
Citat din: stefan1 din Octombrie 12, 2007, 01:32:43 PM
Cred ca instinctul de roire are si o componente genetica. Eu as incerca o explicatie astfel: Viata albinei e etapizata pe diferite activitati, dintre care ultima este de culegatoare. Albinele doice sunt intre 6-12 zile , de altfel cu mare variabilitate in functie de perioada din an, de necesitatile familiei, de culesuri etc .Urmeaza perioada de cerese, dar care se intrepatrunde cu cea de doice dar si cu cea de prelucrare a nactarului.Toate aceste albine tinere si puternice sunt cele care, daca se simt neutilizate, demareaza procesul de roire.Cele care le da de lucru tuturor sunt matca -printr-o suprafata mai mica sau mai mare de puiet - si albinele culegetoare, care aduc cele necesare stupului, in special nectar si polen. Daca genetic perioada de albina culegatoare incepe mai devreme iar cea de albina doica e mai mica, atunci nu e un surplus de laptisor, care sa se utilizeze la cresterea botcelor. De asemenea o albina genetic cu o viata mai lunga va avea o perioada de cules mai mare si va putea da de lucru albinelor tinere din stup. Pe langa acestea mai sunt multi factori care influenteaza roirea. Si stuparul poate influenta comportarea stupului de ex prin fagurii dati la crescut, dar si prin deranjarea cuibului prin orice mijloc: prin transporturi sau prin schimbarea corpurilor la multietajati, sau interschimbarea ramelor, sau prin stupul rotativ de care am citit recent. Totul e ca albinele tinere sa aiba permanent de lucru. Dar cea mai buna solutie este un cules foarte bun.
Despre matcile care sunt impiedicate sa se omoare de catre albina batrana, iar este foarte discutabil. Botcile sunt ingrijite de albine doice care au varsta obisnuita 6-12 zile. Acestea supravegheaza si botcile inainte de aclozare, hranesc inca din botci matcile cand matcile scot trompa din botca si le impiedica sa se elibereze din botci pana in momentul roirii. Matcile in roi se pare ca au fiecare o suita de albine devotate, tot dintre albinele tinere, care sunt cele mai atrase de matca. Cele care fug pe suprafata 'caciulii' de albine se pare ca sunt primele care vor fi eliminate.
In cresterea de botci am scris despre rolul determinant al substantei de matca. Pe de alta parte ca sa faca botci trebuie sa fie albine care secreta si prelucreaza ceara, ori acele albine sunt din randul cereselor care sunt de varsta doicelor sau oricum sub 20 de zile in mod normal. Nu cred ca ele lucreaza sub comanda albinelor batrane. De asemenea secretia de laptisor o fac tot albinele tinere si nici decum cele batrane al caror rol este culesul.
  Cine vrea poate citi si topicul asta:  http://forum-discutii.apiardeal.com/index.php?topic=5756.msg125639#msg125639
  Daca tu te-ai referit la stupii bezmetici, asta este un caz particular si rar, iar acolo comportamentu acelor albine este alterat de dezvoltarea anormala a ovarelor, tot din cauza lipsei substantei de matca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marian sima

Asta e culmea spui ca un stup fara matca nu se bezmeticeste datorita faptului ca albina aceia intra la un stup cu matca si care e interesul acelei albine?

Ce spui e contra naturi si cu marcar ai vopsit niste hoate care normal ca vizita stupul vecin fara matca.

Intradevar botcile sunt ingrijite de albine doice dar albina matura decide numarul de botci ,albina matura cara oul si il pune in botca in anumite situatii.

Ca sa aflii mai multe despre albine eu i-ti dau un incubator de capacitate mare,bagi in el 10 rame cu puiet capacit si pe urma i-mi spui si mie daca acea albina tanara trage botci cand introduci rama cu  oua,le creiezi conditii de roit dar numai cu albina care nu a iesit din stup si sa-mi spui si mie daca roieste .

Asa ca draga nea Stefanica pentru cultura dumitale generala sa stii ca intr-un stup fara puiet albina batrana poate deveni doica cereasa si alte alea dar un stup fara albina care a iesit afara din stup e terminat.

Nu-ti mai zic de albina batrana care cunoaste vreemea si oranduieste aranjarea depozitelor penntru iarna .


Cat ce spui despre roire in acel citat este o prostie,o mare prostie .
Pai ce in primul an de viata al unei matci nu se intalneste situatia spusa de dumneata?
De ce nu roieste?
Alta prostie pe care o spui este ''Cele care dau de lucru tutoror este matca printr-o suprafata mai mica sau mai mare de puiet''.
Ai dreptate matca blocheaza cuibul cu miere ca sa ponteze si ea mai putin. :rotfl: =)) =)) =))
Sau batrana care vine de afara si preda mierea pentru depus unde vrea ea.

La orizontali in pat cald laterala expusa spre urdinis este umpluta prima cu miere ,pai de ce? nu e albina tanara care are grija de tot dupa cum spui?

i-ti spun eu pe acea latura debaraseaza albina batrana mierea ,dabia pe urma umple si cealalta latura.

Sa-ti mai vorbesc de albina batrana ?
Pe timp de iarna in lipsa de hrana cine se sacrifica?Vezi ca scrie in carti.
Cine recunoaste vremea ?albina care nu aiesit afara din stup?Cine oranduieste aranjarea depozitelor de hrana toamna in functie de cunoasterea vremi care are sa vina?

Scuzama cand am spus ca scrii bazaconii a fost o constatare si nu o intentie de jignire.



marian sima

Pentru cei care doresc sa stie cum sta treaba cu roirea .

Nea Stefan a dat mai sus o explicatie despre roire ,desigur o explicatie din carti eronata si necomplecta.

Si acum sa va explic eu cum sta treaba cu roitul.

Colonia de albine este o comunitate in care indivizi care compun aceasta comunitate formeaza un lant trofic ,datorita substantei de matca acesti indivizi se recunosc intre ei deasemenea  fiecare individ are rolul lui in comunitate ,acest lucru este dat de varsta individului si de sexul lui .

Aceasta comunitate este sustinuta de catre matca .

Ca orice entitate care se gaseste in natura colonia de albine urmareste perpetuarea speciei si inmultirea ei.

Nea Stefan a explicat ceva insa din prisma omului care nu se apleaca asupra albinelor.

Niciodata,dar niciodata nu va roi o familie care are albina doica in plus,care are puiet de albina care sta degeaba .

Si stiti de ce?Eheee copii mosului eu v-am explicat asta dar ce sa va fac daca nu stiti sa cititi.

Familia de albine nu roieste daca nu are trantori ,asa ca poate sa indeplineasca ce spune nea Stefan dar acea familie nu roieste.

Stiu sunt unii habarnisti care vor zice pai stai ca in primul an spermateca matci e umfalata si de acea nu rezulta oua nefecundate.

Nu este adevarat, nr de trantori intr-o colonie de albine e stabilit de albina si de albina majora.

De acea in perioada de toamna puietul de trantore dispare ,albina pregateste matca pentru iesire la zborul de imperechere ,o asteapta la urdinis si tocmai de acea stie ca,cu o matca tanara colonia este in floare si nu are rost sa se divizeze pentru supravietuirea speciei.

Din anul 2 se schimba treaba albina lasa goale pe rama celulele de trantore ,colonia daca intruneste conditiile spuse de nea Stefan + un nr considerabil de trantori va roi.

Si desigur ca va roi si fara un nr de doici prea mare.
Ca sa va convingeti in momentul cand vedeti ca o colonie trage botci de salvare linistita turnatii nectar ,veti avea surpriza sa vedeti cum acea colonie care a tras botci de schimbare linistita va roi.

Pai cum ca o familie care schimba matca linistit este in declin,ba are caratoare mai multa decat doici.
Lucrul acesta se intampla si daca in natura vine un un cules spontan si puternic de nectar.

Pai atunci unde sunt cauzele spuse de nea Stefan?

Asa ca factori de roit sunt,dorinta de perpetuare si inmultire a speciei,factori naturali dati de cules si clima si dabia pe urma diferenta de nr de indivizi intre anumite categorii.


Cat referitor la a doua bazaconie.
Albina se plimba din stupul ei in stupul vecin.

Cunoasteti destul de bine ca pozitionati anumiti stupi capteaza albina altor stupi.

Pai cum albina aceasta nu se mai intoarce in stupul ei de bastina?
De ce este primita?Deoarece intra in stup cu gusa plina.

Pai cum o albina cu gusa goala intra dintr-un stup in altul si pentru ce?
A ,e albina doica si stupul vecin a dat anunt ca are nevoie de doici ,bonus se intoarce si ea cu miros de matca .
Si uite asa e un dute-vino .
Sa nu recunosti un furtisag linistit e grav.

Care mai vreti sa va luati la tranta cu mine puneti mana si cunoasteti albina ,am dreptate fiinca stiu ce si cum se manca apicultura.Nu mai veniti nepregatiti.

filip

@marianeeeeeeeee,
nimeni nu detine adevarul absolut.
Genetica albinei face diferenta.
Am avut albine negre care umblau la furat cand salcamul dadea productii record,cum am scos un ram din stup deja erau prezente.
Cand ajungea stupul pe 7-8 rame deja intra in friguri.
Chestiunea expusa de tine cu doicile fara obiectul muncii e relativa.
Regina nu are posibilitate de a se harani singura dupa imperechere.Inainte de roire i se aplica o cura de slabire,timp in care e redusa ponta.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Pai ce sa-ti fac daca nu stii sa citesti ,tocmai asta spuneam.

Uite cateva randuri scoase din mesajul scris mai sus.

Asa ca factori de roit sunt,dorinta de perpetuare si inmultire a speciei,factori naturali dati de cules si clima si dabia pe urma diferenta de nr de indivizi intre anumite categorii.

Ori dorinta de perpetuare a speciei este inscrisa in genetica si eu am asezat-o peprimul loc.

Chestia cu doicile fara obiectul munci a spus-o nea Stefan ,eu am afirmat doar ce spui adica ca e relativa .

De acea am dat ca exemplu stupul care schimba linistit matca dar care da in roit daca in momentul acela apare o sursa abundenta de nectar.

Referitor la ponta matci se stie ca ea creste odata cu cresterea nectarului care este adus in stup.

Cand albina matura inceteaza sa aduca nectar pauza ponta.

Eu asta explicam in mesajele scrise anterior dar daca unii nu stiu sa citeasca eu nu am nici o vina.


filip

Sigur daca ar fi intre ghilimele zicerea altora ,ne-ar fi mai usor.
Da nu putem toti sa ne ridicam la nivelul tau.
Cum ar fi sa explici pe intelesul celor prosti printre care ma numar si eu.................
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Citat din: marian sima din Ianuarie 31, 2015, 09:08:22 AM
Nea Stefan si eu pot spune ca ma indoiesc ca polul nord este cartografiat gresit insa trebuie sa explic si de ce.

La o roire in care mai multe matci au eclozat ai vazut cine tin matcile departe una de alta ca sa nu se omoare?Iti spun eu,albina batrana .
Stii cine sisteaza culesul albina batrana.
Stii cine nu mai lasa matca sa ponteze,albina batrana.

Spui ca albina tanara face naveta intre doua familii ,cand de Rusalii cand se merge cu imparteala?
Eu te-am mai vazut sustanand bazaconii pentru a apara tampeniile altora,dar nu te-am vazut sa sustii o cauza dreapta cand un apicultor e jignit doar pentru ca a prezentat niste botci in dimensiunile din grafic.

Ai aici spus destul de clar ca albina batrana  sisteaza culesul ca urmare a sistari culesului matca nu mai e hranita si nu mai ponteaza.
Ba chiar nu mai este lasata sa ponteze.
Sunt momente in viata coloniei cand nu se aduce nectar de afara insa matca nu opreste de tot ponta ca in timpul roitului ci doar o diminueaza mult.

Restul la ce ai spus ti-am explicat in randurile de sus.

Nu am vorbit cu incepatori ci doar cu apicultori care se pun deandoua realitati apicole  .




filip

@marianeeee,
albinele doici produc laptisorul de matca.
Albinele culegatoare sisteaza culesul datorita semnalului dat de Doici.
Daca culesul e atat de abudent atunci botcile sunt roase si se contramandeaza roitul pentru o perioada de timp.
Apicultorii meseriasi au vazut laptisor de matca intr-o celula de albine a unui ram ce urmeaza a fi ouat.
Asta e semnalul dat de albine prin haranirea matcii din abudenta pentru a mentine ponta.
Deci albinele culegatoare doar accidental produc laptisor de matca si suplinesc activitatea DOICILOR.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Te contrazici singur adineauri spuneai ca "Chestia cu doicile fara obiectul munci e relativa".

Albinele doici produc laptisorul de matca in functie de cum sunt hranite daca de afara nu vine nectar cantitatea laptisorului de matca este diminuata.
O familie intrata in Frigul roitului nu o intrerupe un cules abundent ,ba din contra.
Doar interventia omului o intoarce de la roit.

Un sfat cand ma vai strangeti voi la simpozioane de astea apicole sa ma invitati ca sa va explic cum sta treaba cu albina. :wink:
Dar trebuie sa faceti cinste. :nod:




bucovineanu

Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 02:28:46 PM

O familie intrata in Frigul roitului nu o intrerupe un cules abundent ,ba din contra.
Doar interventia omului o intoarce de la roit.

Aici treaba sta exact invers: in timpul culesurilor abundente familiile intrate in friguri rod botcile fara ca omul sa intervina.
Iar o familie care a intrat in friguri si e in faza avansata cu pregatirile, cu greu poate fi intoarsa, chiar daca se distrug botcile.
Cel putin asa e in stupina mea.  :smile:

filip

#73
Citat din: marian sima din Februarie 01, 2015, 02:28:46 PM
Te contrazici singur adineauri spuneai ca "Chestia cu doicile fara obiectul munci e relativa".

Albinele doici produc laptisorul de matca in functie de cum sunt hranite daca de afara nu vine nectar cantitatea laptisorului de matca este diminuata.
O familie intrata in Frigul roitului nu o intrerupe un cules abundent ,ba din contra.
Doar interventia omului o intoarce de la roit.

Un sfat cand ma vai strangeti voi la simpozioane de astea apicole sa ma invitati ca sa va explic cum sta treaba cu albina. :wink:
Dar trebuie sa faceti cinste. :nod:
Tu ori nu pricepi ori o tii intruna doar de dragul a fi "Gica contra"
O familie care genetic nu e programata pe roit excesiv,cantitatea de doici fara obiectul muncii nu provoaca roitul.
O alta familie de albine roitoare nu trebuie neaparat sa aiba doici fara obiectul muncii sa provoace frigurile roitului.
Daca vrei o sa-ti explic cum am explicat nepotilor:
Am cumparat un flex din germania ,nepotii erau curiosi ce fac cu el?
-Egalizez aripile la culegatoare pentru a putea ateriza cu mierea in stup fara probleme.
Dupa ce s-o gandit ei un timp o zis ca e imposibil sa o fac singur,cine tine albinele sa tai eu cu flexul?
Apropos.....
Restrangerea ouatului in lipsa de cules si intrarea in frigurile roitului sunt doua fenomene care trebuie tratate separat
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

#74
Citat din: filip din Februarie 01, 2015, 02:07:04 PM
@marianeeee,
albinele doici produc laptisorul de matca.
Albinele culegatoare sisteaza culesul datorita semnalului dat de Doici.
Daca culesul e atat de abudent atunci botcile sunt roase si se contramandeaza roitul pentru o perioada de timp.
Apicultorii meseriasi au vazut laptisor de matca intr-o celula de albine a unui ram ce urmeaza a fi ouat.
Asta e semnalul dat de albine prin haranirea matcii din abudenta pentru a mentine ponta.
Deci albinele culegatoare doar accidental produc laptisor de matca si suplinesc activitatea DOICILOR.

Declari ca albinele doici produc laptisorul de matca si ca albina culegatoare sisteaza culesul datorita semnalului dat de doici.

Eu ti-am spus ca treaba sta tocmai invers ,albina doica produce laptisorul de matca  in urma hraniri cu nectar ,nectar adus de albina culegatoare adica de albina matura.

De acea daca albina matura nu aduce nectar pauza productie de ceara ,oricate albine tinere a-ti avea voi si de acea pauza puiet orcat de albine doici a-ti avea voi.

De acea albina matura are in grija oranduirea coloniei de albina ,o colonie fara albina matura nu este in stare nici sa se apere .

Cat referitor la abundenta de nectar va intreb intr-un an obisnuit cu un cules in parametri cand roiesc albinele in tampul culesului cand familiile sunt la salcam ,la tei si la alte culesuri abundente sau cand sunt intre culesuri?

Roitul este de mai multe feluri insa se pare ca nu stiti asta,adica roitul determinat de un an cum a fost anul trecut familiile ajunse la capacitate maxima nu aveau obiectul munci ,adica familii ajunse in varf de dezvoltare nu au activitate si atunci dau in roit.
Si roitul datorat abundentei culesului adica roitul de care vorbia nea Stefan ,stupul este umplut cu miere ,ponta este blocata ,albina doica este intr-o cantitate foarte mare puietul este diminuat ,numai este spatiu de depozitat nectar ,de vanturat,nu mai este loc de crescut faguri si atunci familia intra in roit.

Si al treilea fel de roit in care matca e o babuta provenita dintr-o familie roitoare si duce caracteristica mai departe ea roieste indiferent de factori de mai sus.

Si vorbalui nea Bucovineanu o familie intrata in frigurile roitului greu mai poate fi intoarsa.
Cand deja ai in jur de 50 de botci chiar fara ponta in unele roitul deja e avansat.