Matci moarte in bigudiu/botca +alte "PROBLEME".

Creat de badguy_goodguy, Iunie 10, 2013, 11:04:00 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Nea Janesule,vezi ma ca te complecteaza valter.
Si asta e selectioner cu renume la fel ca Ceausasca si apicultura cunoaste tot atat cat cunostea aia chimie.
Cica face selectie insa el nu e in stare nici sa selecteze posturile tv. :rotfl:

Selectionerul de piei de closca a luat si el niste matci de la icda Moara Vlasiei si in anul doi era mare selectioner. :rotfl:

Vorba lui Guist.
-Unii fac selectie in zeci de ani insa valter a fucut selectie in ani.
Binenteles ca Guist vorbeste cu subanteles cum sa faci selectie in catva ani ,numai un dibaci ca valter poate sa faca bici dintr-un rahat si sa mai si trozneasca cu el.

Cum declara altul ,unii fac matci in zona buna de matci insa valter a ales sa faca matci intr-o zona buna de miere.

Si ce selectie in aceasta zona,va imaginati cand a luat valter pancarda cu''Atentie stupina lui valter sunt nebun".
Va dati seama cand a infipt el pancarda in pamant si a scrutat pe urma orizontu cu privirea aia a lui fixa uitanduse in crucis,toti trantori straini care zburau pe cer au cazut la pamant si s-au pitit fiecare,care dupa un fir de iarba ,altii dupa copaci sau dupa ce au gasit si ei la indemana .

Cand sa intors valter tiu a zburat fiecare de unde au venit spunandu-si ca mai bine raman virgini decat sa zboare pe dasupra prisaci unuia care se declara nebun.

Ce sa mai zic de apicultori care a trecut prin zona si au vazut pancarda cu declaratia de nebunie.

Asta e selectia lui valter ,o selectie nebuna .

Norocul lui e ca unii au produs startovitul astfel a putut sa mai puna si el cate opoza cu cate o rama mai acatari. =))

Nu e de mirare de ce in ultimul timp a c-am  stopat vanzarea de matci.

Valtere , arata ma pancarda aia pe care te autointitulai nebun ,e cea mai moderna tehnica de selectie ,tehnica profului de mate e ramasa in urma fata de tehnica ta :rotfl: =)) =)) =))

dan sebastian

Religia ta nu te invata sa ierti si sa nu jignesti lumea ?
Trimite-le injuraturile pe privat si revino la subiect.
Multumesc !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marian sima

Daca unul i-si afiseaza scris pe o pancarda ca e nebun si tu ii spui nebunule unde e jignirea?
E purul adevar ,intreaba-l si intreaba si pe altii ca sa aflii ca individul s-a declarat singur nebun ,ba a facut si afirmatia "FERITIVA"adica e grav nebun.

dan sebastian

Tata are o vorba: Nu pune paie pe foc !
Fi mai cerebral si nu intra in joc. Pt. ca ajungi sa jignesti la randul tau si isi schimba lumea parerea despre tine.  Priveste un pic " mai de departe " sau " din alt unghi ".
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marian sima

Pai cum sa nu ei foc cand esti atacat de unul care nu stie dimensiunile optime ale unei botci si te jigneste aiurea .
Am luat 200 de botci de la ovisan sunt jeg pe langa botcile din bulgaria,dar el vorbia de parca in Romania nu ajung botci chinezesti si turcesti,insa ai impresia aceasta cand esti limitat.

Spune ca am o parerea eronata de stupul starter insa nu vine cu nimic concludent ca sa dovedeasca eroare,apicultorul lui peste nu stie ca albina culegatoare se transoforma in doica in situatii de urgenta.

Are ifose de mare producator de matci dar nu cunoaste apicultura.

Eu la astia cu coloana asa vertebrala va zic de ce ma acuzati pe mine care ma apar si nu-l acuzati pe ala care jigneste prosteste.

Si va spun eu de ce,aveti doar coloana va lipseste muschi ,suflati la Marian ca e baiat bun insa la altii pauza.
Coloana vertebrala au si morti ,muschi au doar vii asa ca nu mai fiti morti .

Fii tu facut idiot si in toate felurile nevinovat si sa vezi cum intri in foc ,traim intr-o lume in care bunatatea e asociata cu prostia si a nu schita nimic nu e considerat tocmai cerebral.

pharaonu75

Mariane, incearca sa fii mai putin "caustic" in afirmatii, iar ceilalti nu vor mai intelege eronat ceea ce ai vrut sa spui, iar pe tine nu te va mai percepe ca pe o persoana certareata.
Eu personal iti dau dreptate in ceea ce priveste dimensiunile botcilor, intre 8,6 si 9 mm. Iti mai dau dreptate si in ceea ce priveste transformarea albinelor lucratoare in doici, in caz de necesitate (pentru cine nu este de acord, se arunce un ochi asupra metodei de inmultire a familiilor de albine, denumita inmultirea prin mutare simpla, unde este posibil asa ceva.)
Orgoliul probabil nu iti da voie sa renunti la "cuvinte mari", dar in felul asta nu faci decat sa escaladezi un conflict.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marian sima

Doamne stiu ca omul fara valoare in lume dusmani nu are.
Te rog eu sa-mi dai mai putini dusmani ca nu am o valoare asa de mare ca sa am atatia dusmani .
Te rog eu nu ma mai omora cu atatia sfatuitori care nu intervin decat la mine si celui nevinovat nu-i zic nimic.
Stiu ca ma iubesti dar te rog mai scuteste-ma de asemenea oameni si fa-i doamne sa inteleaga  cea ce eu vreau sa zic.
Le arat un lucru care e in folosul lor si ei gata ,inventatorule si alte alea,le explic ceva despre apicultura si ei sar in sus ca arsi de parca ce le explic nu e in folosul lor.

Stiu ca sunt pacatos dar speranta mea este la tine si nu in inteligenta mea de a rezolva lucrurile.
Amin. ^:)^ ^:)^ ^:)^

filip

"Doamne, da-mi puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, rabdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea de-a distinge intre cele doua." (Marcus Aurelius, imparat roman, 121d.H – 180 d.H., "Meditatii"
^:)^ ^:)^ ^:)^
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Da si e valabila si aceasta;
Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur.

Intradevar poti schimba multe dar nu poti schimba atitudinea vanzatorului.

In fata te numeste prieten drag , in spate te vinde si te jigneste si intradevar trebuie sa ai intelepciune ca sa distingi intre cele doua,de acea eu nu l-am considerat niciodata prieten.

Dar desigur ca de schimbat trebuie sa schimbe cel lovit si nu iuda.
Cunosc aceasta mentalitate ,de fapt schimbare exista in toti deoarece ce nu te omoara te face mai puternic.

un OM

Este adevarata afirmatia ca albina batrana se poate reprofila sa cresca puiet, sa secrete ceara etc. Problema este daca face aceste lucruri la fel de bine ca o albina de varsta potrivita rolului de doica sau ceresa. Intotdeauna albinele tinere vor fi preferate de stupari in popularea starterilor si finisorilor. Tocmai de aceea sunt adaugate rame cu puiet capacit in apropierea eclozionarii, pentru ca viitoarele matci sa beneficieze de o hrana de calitate.

marian sima

Stii dumneata unele momente din viata stupului sunt hotarate de albina matura.

Roitul.
Tragerea de botci,de salvare ,de schimbare si de roire.
Preluarea pontei in locul matci la stupi bezmetici.

Am spus si ma repet daca acea familie nu are in caracteristica buna-ingrijire a botcilor poti sa adaugi cate rame cu puiet vrei,albina matura decide daca vrea botci sau nu vrea.

A-ti vazut ca unii stupi buni se sting fara ca sa-si traga botci de schimbare linistita sau i-si trag foarte greu cand familia s-a diminuat mult.

Eu nu vorbesc de preferatele stuparilor (in general) ci am raspuns la subiectul topicului .

stefan1

Nu stiu de unde stii ca albinele batrane iau acele decizii. Eu ma indoiesc. Pe de alta parte, daca o familie nu creste botci eu suspectez alte cauze. Principala, dupa mine, este aducerea substantei de matca de catre unele albine (tinere in special), care au capatat acces intr-o familie vecina si fac o naveta intre cele doua familii. De aceea cazurile cele mai frecvente de nereusita a matcilor se intalnesc la stupi 2 in unu sau in pavilioane. O familie care genetic nu are instinct sa-si creasca matca noua la disparitia celei vechi eu cred ca nu exista, ca in mii de ani purtatoarele acelor gene ar fi disparut daca nu-si cresteau urmasi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Si totusi anual intalnim 1 sau 2 fam. care ne scot peri albi. Daca nu sunt familii sunt 2 roi, etc.

marian sima

Nea Stefan si eu pot spune ca ma indoiesc ca polul nord este cartografiat gresit insa trebuie sa explic si de ce.

La o roire in care mai multe matci au eclozat ai vazut cine tin matcile departe una de alta ca sa nu se omoare?Iti spun eu,albina batrana .
Stii cine sisteaza culesul albina batrana.
Stii cine nu mai lasa matca sa ponteze,albina batrana.

Spui ca albina tanara face naveta intre doua familii ,cand de Rusalii cand se merge cu imparteala?
Eu te-am mai vazut sustanand bazaconii pentru a apara tampeniile altora,dar nu te-am vazut sa sustii o cauza dreapta cand un apicultor e jignit doar pentru ca a prezentat niste botci in dimensiunile din grafic.

abeja

No sa stii domn Marine ca suferi de victimizare generala :bravo: