• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Facelia

Creat de fitoconsult, Mai 27, 2013, 06:36:21 p.m.

« precedentul - următorul »

fitoconsult

De luni 02-02-2015 putem incepe livrarile de seminte de facelia am primit marfa pentru comenzi sunati la 0729001760 sau 0722583953

misha

linistete ,am inteles!!! :D

mmacreanu

cat este pretul pe kg? este facelia furajera sau melifera? :D
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

fitoconsult

Magazinul nostru va pune la dispozitie seminte de facelia pentru detalii contactatine la nr de telefon 0729001760
:new:
CULTIVAREA FACELIEI

Flora spontana sau cultivata care prezinta un real interes pentru apicultura este destul de numeroasa. Apicultorii trebuie sa stie ca exista o planta de cultura, foarte valoroasa, care asigura productii mari de miere si a carei cultivare reprezinta un mare beneficiu atat pentru albine cat si pentru apicultori. Acesta planta speciala este facelia.Cei ce doresc formarea unei baze melifere proprii, situata in imediata apropiere a stupinei, trebuie sa cultive facelia, atat pe terenurile propietate personala ,cat si pe cele aflate in propietatea tertilor. Planta, pe langa valoarea melifera, poate fi folosita si ca furaj.

" Specie anuala, originara din America de Nord unde creste si spontan,facelia a fost introdusa in tara noastra ca planta specific melifera dar care poate intra si in componenta amestecurilor melifero-furajere, fiind si un bun nutret pentru animale. Facelia este putin pretentioasa la conditiile de clima si sol, gasind in tara noastra conditii bune de cultura in toate regiunile. Rezistand bine la brumele tarzii de primavara si timpurii de toamna se poate cultiva de primavara timpuriu pana toamna tarziu, furnizand culesuri intr-o perioada deficitara in flora melifera.

Planta creste inalta de 40-60 cm,cu o tulpina ramificata purtand mai multe inflorescente in forma de evantai a caror inflorire incepe cu florile de la baza.Perioada de vegetatie la facelia este scurta,de la rasarire pana la inflorire trecand 45-55 zile, iar durata infloritului este de 30-50 zile depinzand de evolutia factorilor climatici.In zona de campie cu arsite mari, cultura de vara a faceliei are o durata de inflorire de 25-30 zile, in timp ce in zonele mai umede si cu temperaturi moderate durata de inflorire este mult mai mare.

Agrotehnica faceliei
Insamantarea poate fi facuta in pragul iernii (noiembrie-decembrie) sau primavara in mustul zapezii (februarie-martie), in aceste cazuri inflorirea se produce catre sfarsitul infloririi salcamului, prelungind culesul cu 2-3 saptamani.
Pentru loturile semincere sau apicole se recomanda insamantarea in lunile martie-aprilie cand sunt intrunite conditiile optime pentru germinarea semintelor cat si pentru rasarirea si dezvoltarea plantelor.In aceste conditii rasarirea are loc in 6-7 zile de la semanat, iar plantele au un ritm de vegetatie rapid, o dezvoltare viguroasa si o productie de nectar buna.

Avand perioada de vegetatie scurta, facelia poate fi cultivata in miriste dupa culturile ce elibereaza devreme terenul, intre acestea fiind si graul, cultura ce ocupa suprafete mari in tara noastra. Importanta culturilor de facelia semanate esalonat in vara este deosebita asigurand familiilor de albine un cules continuu pana toamna tarziu.
In amestecuri furajero-melifere facelia aduce o sporire cantitativa a masei furajere si constituie o sursa sigura de nectar. Se pot face amestecuri de facelia cu plante leguminoase ca: mazarea, mazarichea, lupin, soia,s.a., dar cele mai bune rezultate da amestecul cu borceag de primavara (mazariche + ovaz). Proportiile de semanat cele mai bune sunt mazariche 100 kg/ha + ovaz 40-50 kg/ha + facelia 3-4 kg/ha.

Pregatirea terenului pentru insamantarea faceliei sa face obisnuit, dar patul germinativ trebuie bine maruntit incat samanta sa fie ingropata la 2-3 cm si in mod uniform. Semanatul se face cu masina, distanta dintre randuri 12-15 cm sau 40-60 cm, folosind o norma de 6-8 kg samanta la hectar.
Intretinerea culturilor cere atentie in prima faza de vegetatie cand plantele sunt mici, pentru a se evita imburuienarea. Recoltarea se face cu combina, productiile de samanta variaza intre 200 si 500 kg /ha in functie de conditiile pedoclimatice si de agrotehnica aplicata.

Caracteristici melifere
Perioada de vegetatie a faceliei este scurta,de la rasarire pana la inflorire trecand 45-55 zile,iar inflorirea dureaza 30-50 zile, influentata de evolutia factorilor climatici, producandu-se din mai pana in octombrie in functie de data semanatului.
Valoarea melifera a faceliei este mare, fapt ce determina albinele sa o viziteze intens in tot cursul zilei. Cantitatea de nectar secretata de o floare si implicit productia de miere la hectar variaza foarte mult sub influenta factorilor pedologici, a evolutiei timpului in perioada de vegetatie,a epocii de semanat si a agrotehnicii aplicate. In conditii favorabile cantitatea de nectar secretata de o floare variaza intre 1 si 4,5 mg cu o concentratie in zahar a nectarului de 28% (Cirnu 1973), dand productii de miere la hectar de 600-1000 kg. In conditii de cultura mai putin favorabile cantitatea de miere la hectar poata sa fie intre 300 si 600 kg."

------------------------------------------------------------------------------------------
In incheiere dorim sa va dam cateva sfaturi legate de procurarea terenului pe care o sa fie cultivata facelia, pentru ca principala problema de aici vine. Sunt cazuri cand apicultorii au in proprietate suprafete mari de teren si pentru ei nu sunt obstacole, decat cele legate de cultura in sine si procurarea banilor pentru infiintarea si intretinerea culturii.
Pentru cine nu are teren exista doua posibilitati :

- Colaborarea cu terti : In anul cand se doreste infiintarea culturii,se incheie contracte de cultivare cu cat mai multi proprietari.In contract se stabilesc clar toate detaliile privind drepturile si obligatiile partilor. O forma de colaborare contractuala este aceea in care apicultorul vine cu samanta pentru cultura, in schimbul careia primeste un procent modic din furaj dupa recoltare si dreptul de a folosi cultura in perioada infloririi pentru albine.

- Arendarea pamantului : Apicultorul arendeaza suprafete de teren de la propietari,infiinteaza cultura, o foloseste in scop apicol, recolteaza furajul si achita contravaloarea arendei din beneficiile obtinute.

Ambele forme de asociere sunt profitabile in urmatoarele conditii : suprafetele de teren sa se afle in aceeasi locatie ; suprafata de teren cultivata sa fie destul de mare pentru a se asigura un potential melifer care justifica investitia.
-- at Magazinul Agricultorului.
0722583953

mmacreanu

as vrea si eu 2 kg sa pun prin livada. Impreuna cu cativa apicultori vrem sa plantam facelia dupa rapita, oare dam banii degeaba sau o sa avem succes?
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

bucovineanu

Eu nu am auzit inca pe nimeni ca ar sti care e gustul mierii de facelia desi unii au semanat hectare.

Eugen B

Facelia are vremea ei. Ca si alte plante. Deci nu totul corespunde cu teoria. Trebuie sa corespunda solul, umiditata, temperatura etc. La fel si salcamul in unele masive da mult nectar in altele sa putin. La fel si cu evodia si alti copaci e multa fantezie. Trebuie sa gadim ceva ce merge cu zona noastra

MirceaCalin

Citat din: bucovineanu din Februarie 09, 2015, 11:16:34 p.m.
Eu nu am auzit inca pe nimeni ca ar sti care e gustul mierii de facelia desi unii au semanat hectare.

Aveţi dreptate !!! M-am uitat şi eu prin târguri, fără succes însă...
Citat din: Eugen B din Februarie 09, 2015, 11:30:29 p.m.
...Trebuie sa gasim ceva ce merge cu zona noastra

Adevărat; lucru valabil şi în cazul reginelor ! (părere personală !)

happy

Eu am semanat facelia in gradina cam 10mp si era destul de vizitata.Florile au tinut cam 3 saptamani.Au cazut semintele asta toamna si au germinat pana sa vina iarna.Acum era un strat frumos de facelie care in martie pe la sfarsit va inflori.Eu cred ca se merita,anul trecut am gasit o parcela de 1 ha langa un sat .A inflorit cam odata cu floarea soarelui.Din pacate era plina de iarba ,cred ca era pusa pt. masa furajera.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

mmacreanu

multumim pt sfaturi, totusi tb sa mergem pe parerile din practica ... de teorie este internetul plin, cineva tb sa testeze :D
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Eugen B

Din practica am pus facelia si nu am avut grija de ea si au inghitit-o buruienile. A iesit foarte putina. Cred ca daca o punem pe randuri e mult mai bine. O sa pun anu asta pe randuri si o sa revin si cu poze.
Sunt curios de ceva productie ca de cativa ani tot se baga facelia si nu am vazut pe nimeni sa se laude, sper pe viitor sa ne laudam si cu facelia.

mmacreanu

am mai discutat azi pe facebook cu un grup de oameni. am studiat despre facelia si am gasit urmatoarele:
- se seamana in randuri rare ca sa poata face ramificatii si automat mai multe flori
- se da ierbicid dupa rasarire sa creasca inaintea buruienilor
- are nevoie de apa
- sigur da miere dar tb insistat pe subiect :D
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

RazvanTi

subscriu la ce a zis mmacreanu
se seamana ca lucerna si se ierbicideaza imediat dupa semanare.
apa muuuuuulta si faci treaba;)
mierea de facelia e amara. ma rog... aroma de dupa dulcele care se disipeaza.
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

edward_w92

Tre' sa insistam pe subiect direct cu planta de facelia poate, sa o indemnam sa dea mai mult nectar. Cum zicea un coleg mai sus, da, depinde de conditiile de clima si sol... Am auzit care au pus hectare intregi de facelia si o scos miere de numa.....da nu era miere de facelia, deci, care vrea sa incerce, sa incerce pe spinarea proprie sa vada daca se obtine recolta de miere la facelia.

Da, semanarea se face pe randuri obligatoriu.

Fabian

Am pus si eu in livada, unde tin stupii (am doar opt). Intr-adevar albinele sunt interesate. Decum ies din stupi, direct in facelia. N-am habar cat de productiva e. Oricum n-as sti cu ce s-o compar, fiindca sunt incepator. Doar am observat ca-i zumzet mare, efectiv se aude cand te apropii.
Personal am vrut sa imbin utilul cu placutul (2 în 1). Sa n-am buruieni, sa se justifice sistemul de irigat prin benzi de picurare, sa aiba albinele de lucru, sa fie un mic Paradis (flori, pomi albine si multe pasarele) si totodata sa am si ceva productie (fructe, familii mai puternice, furaj pt. cele cateva caprite din gospodarie). Sa vedem ce-o iesi...