fund cu plasa antivaroua

Creat de bologanikolae, Mai 07, 2013, 11:22:14 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Citat din: oroles din Noiembrie 13, 2013, 12:06:45 PM
... si ai sa vezi albine innebunite de feromonii de matca si furtisag la greu.
:nudie:

Asta nu are nici fund din plasa, nici folie, nici pereti din poliuretan sau scandura de 3 cm, iar cu toate astea nu a fost atacat, nu a fost furtisag si nici nu a crapat in iarna:

Kışın Altında Kovansız Olarak Arılar Bakın Nasıl Yaşıyor

Hayatımda Böyle Bir Şey Görmedim
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

mape 48-petru manea

sorinnel

Pana la urma cred ca o sa adopt si eu acest model de fund desi, initia,l am crezut ca in zona noastra este prea frig iarna pentru asa ceva. Am inteles ca plasa trebuie sa fie cu ochiuri de 3-3,5 mm iar pe timpul verii nu este o problema daca folosesc si podisor cu plasa. Nu? Pentru ca am discutat cu cineva si zicea ca in partea de sus, stupul trebuie sa fie inchis ermetic dar din cate am vazut pe aici acest lucru este necesar doar in perioadele reci.
Sorin Pop

jenica67

Stupul din film, nu numai ca avea fund AV, dar avea si peretii AV, chiar si capacul era cu aerisire pe toata suprafata !  =))
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Kiwi Bee

Citat din: sorinnel din Noiembrie 13, 2013, 08:05:47 PM
Pana la urma cred ca o sa adopt si eu acest model de fund desi, initia,l am crezut ca in zona noastra este prea frig iarna pentru asa ceva. Am inteles ca plasa trebuie sa fie cu ochiuri de 3-3,5 mm iar pe timpul verii nu este o problema daca folosesc si podisor cu plasa. Nu? Pentru ca am discutat cu cineva si zicea ca in partea de sus, stupul trebuie sa fie inchis ermetic dar din cate am vazut pe aici acest lucru este necesar doar in perioadele reci.

Eu nu asi folosi plasa la podisor daca am pe tot fundul stupului.... dar in pavilion sau in modul.... este oricum cald.

kamy

Citat din: Obombo din Mai 16, 2013, 09:29:27 PM
Scuze, nici macar nu mi-a trecut prin cap ca cineva ar putea sa finanteze fundurile antivarroa, cu toate ca acestea, in comparatie cu siropurile, au intradevar un efect antivarroa,oricat ar fi el de nesemnificativ.
Apoi ,,fundul gol,,e finantat din cele mai vechi timpuri!

sorinnel

Deci, pana la urma, capu' plin (pudisorul) si fundu' gol. :D. Multumesc pentru sfaturi :thanks:
Sorin Pop

jenica67

Kamy ai dreptate, de aceia italienii zic la prietenele lor "mia finantato"   =))
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

bismark

Nu stiu daca in  Turcia o fi asa frig,o fi nins din intimplare pe acolo.Prea erau vioaie albinele.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Stefan Madalin

Am inceput sa vorbim de cat poate indura albina sau care ar fi necesitatile ei? Un om impuscat in cap nu moare de impuscatura ci de alte cauze .....

oroles

Citat

Asta nu are nici fund din plasa, nici folie, nici pereti din poliuretan sau scandura de 3 cm, iar cu toate astea nu a fost atacat, nu a fost furtisag si nici nu a crapat in iarna:

Promit ca il experimentez la anul... Si va dau verdictul! E nu am zis ca moare de frig... Am zis altceva. Cert este ca am vizitat o stupina si mi-a zis ca din stupii lui (peste 200) niciunul nu avea fund antivarroa!

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pharaonu75

Citat din: oroles din Noiembrie 16, 2013, 08:33:02 AM
Citat

Promit ca il experimentez la anul... Si va dau verdictul! E nu am zis ca moare de frig... Am zis altceva. Cert este ca am vizitat o stupina si mi-a zis ca din stupii lui (peste 200) niciunul nu avea fund antivarroa!

Nici eu nu am zis sa iti tii familiile de albine asa. Am aratat faptul ca nu mor de frig. Iar daca roiul acela s-a stabilit acolo, si-a cladit fagurii si i-a umplut cu rezerve, ba chiar a hotarat sa ierneze acolo, inseamna ca nu neste nimic iesit din comun ca in salbaticie albinele sa ierneze astfel. Sau, in caz contrar, albinele alea erau tampite... nu una sau doua, ci mii sau zeci de mii.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 16, 2013, 08:51:55 AM

... Iar daca roiul acela s-a stabilit acolo, si-a cladit fagurii si i-a umplut cu rezerve, ba chiar a hotarat sa ierneze acolo, inseamna ca nu neste nimic iesit din comun ca in salbaticie albinele sa ierneze astfel. Sau, in caz contrar, albinele alea erau tampite... nu una sau doua, ci mii sau zeci de mii.

Am luat intr-un an un roi care s-a stabilit la cca 1,3 m inaltime intr-un stalp electric de beton, din acelea cu gauri transversale. S-a pus in prima 'fereastra' de jos si a stat acolo cred ca cca doua luni. Era chiar in locul nostru de cartofi, am avut un tigan la lucru si nu mai voia sa sape ca il inteapa albinele. L-am trimis chiar pe el a doua zi cu niste cartoane si a inconjurat stalpul, lasand doar o gaura drept urdinis. Spre toamna doar m-am dus cu o lada si l-am luat de acolo. Era construit cativa faguri cu celule vizibil mai mici decat in fagurii artificiali, avea puiet si ceva miere. Suprafata totala a fagurilor nu era cat doua rame de dadant. Am fixat cum am putut fagurii in niste rame, pana a iesit puietul, i-am dat alte rame bune si l-am salvat. Pe urma am vazut ca de fapt regina era cu aripile taiate pana la jumatate. A zburat si asa, eroic, poate 1 km sau chiar mai bine si ar mai fi avut cam 500 m, sa treaca Oltul si sa ajunga la o padure unde sigur intentiona sa ajunga, dar nu a mai putut.
  Asa si cu acea matca din pom, eu cred ca a avut o problema de zbor si nu a mai putut continua drumul. Apis mellifera face rar cuiburi in aer liber. A mai fost o poza cu cineva care a strans pe tavanul unei camere multe familii de albine, fiecare cu fagurii ei atarnand de tavan. Dar si acolo sigur s-a recurs la un artificiu ca sa le oblige sa se fixeze. Dupa ce matca incepe sa oua, nu mai pleaca de acolo.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nisculescu.L

Fiindca am vazut ca s-au linistit apele , mi-am facut curaj sa intreb si eu daca fudulrile fixe ale stupilor pe care i-am cumparat si pe care urmeaza sa-i populez cu albine in primavara,pot ramane ,sau e nevoie sa le schimb cu modelul cu plasa.
Mentionez ca locuiesc in Dobrogea si sant un vechi cititor de literatura de specialitate dar cu experienta zero si incerc sa nu fac chiar toate greselile posibile inca inainte de a cumpara albine.
Multumesc

romikele

Fundul fix este fundul care este fixat permanent de corp.
Cred ca e vorba de "fundul plin". Nu e nici o problema in folosirea sa atat timp cat se respecta tehnologia "tip horn", cu aerisiri pe toata perioada, dar cu obstructionarea cat mai eficienta a curentilor.
Se va evita folosirea foliei peste rame , mai ales in timpul iernarii, pentru evitarea aparitiei mucegaiului.
Podisorul clasic de scandurele este foarte eficient, peste care se pot pune cartoane, ziare si/sau materiale textile care permit trecerea aerului prin ele.