Incepator ALBINIST

Creat de Tamu, Aprilie 27, 2013, 11:46:50 AM

« precedentul - următorul »

mihai.vr

Scuze ca intrerup discutia despre varojet, dar am o curiozitate: Ce fel de colector de polen folosesti? Eu am cumparat unul de pe un site, dar nu e prea eficient si am vazut ca a tale au dat mare randament intr-o perioada foarte scurta de timp. Am vrut sa vad si alte modele inainte de a investi in 4 colectoare. Multumesc

Tamu

mihai.vr: Colector de polen tip Zalau.
Aici vezi anuntul http://www.tocmai.ro/colectoare-de-polen-7937975.html Mare atentie, eu am stupii cu scandurica de zbor demontabila si apoi montez colectoarele!
Imagine din fata:

Imagine din spate:
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

Tamu

Revenind la "aparat", am gasit pe net o pompita de ulei 250ml. fabricata in Polonia http://www.sculeserviceauto.ro/eshop/index.php?productID=8871:sad: Din imagine ar pare foarte buna mai ales ca are rezervorul transparent. Este si varianta de 350ml.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

davcosti

:hi: Sunt multe modele, dar mai bine le căutați pe cele din tablă. Sunt mai rezistente, de exemplu când am cumpărat unul din Furetto avea rezervorul din plastic și dacă-l folosiți cu Petrol-Gaz și nu Ulei de Parafină, cele din plastic, dacă lăsați Gazul în ele se topesc în timp-cedează! SE GĂSESC PE NET PRIN TÂRGURILE APICOLE și alții care vând pompe și pompițe de Ulei! Sănătate!
http://davcosti.sunphoto.ro/ Tot timpul învățăm!

Tamu

davcosti: Multumesc de sfaturi. Am o pompita metalica dar mi-ar placea una cu rezervor transparent. Am reusit sa fac comanda pentru cea din imaginea de mai sus marca YATO Polonia de 350ml., e dedicata pentru ulei, iar eu folosesc ulei mineral. Sa vedem poate o sa tina. Daca nu, o voi folosi pe cea de tabla.

RazvanTi

cu o pompa de-aia de ai pus tu poze tamule am apucat de am facut FIX 4 tratamente la 12 stupi si s-au dus dracului garniturile... acum dozez cu o seringa de 2ml infipta pe furtun.
de fapt au fost 3 tratamente ca al 4-lea l-am facut cu seringa...
metalica ar fi singura varianta fiabila dar stau si ma gandesc... alea nu au si ele garnituri tot din cauciuc?...
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

Tamu

RazvanTi: de care pompa vorbesti mai exact? Modelul folosit chiar la inceput sau de asta Poloneza?

Mihai Sergiu

Citat din: Tamu din Septembrie 23, 2013, 10:56:36 AM
mihai.vr: Colector de polen tip Zalau.
Aici vezi anuntul http://www.tocmai.ro/colectoare-de-polen-7937975.html Mare atentie, eu am stupii cu scandurica de zbor demontabila si apoi montez colectoarele!
Domnul este din Mesesenii de Sus unde am si eu stupina:) Daca treceti prin zona puteti veni in vizita  :welcome:
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

marius_vfp

yato e firma buna , ca si chei vorbesc , am folosit chei yato si pot zice ca nu sunt dezamagit de calitatea lor , dar de pompe nu pot sa zic nimic ,

tamu , ziceai ca vrei sa modifici spirala ca a rams lichid in ea , poi daca ramne lichid e grav tu stii cat ai dozat dar nu stii cat sa pulverizat in stup , spirala ca forma si numar de spire  nu e devina , mai mult ca sigur e alta treaba si lasama sa iti explic , atunci cand un lichid rece intra in contact cu un alt corp incins ,lichidul preia din temperatura corpului cald si il raceste , la randul lui lichidul se incalzeste , astfel se produce o egalizare a temperaturi intre cele doua corpuri  , daca temperatura rezultanta e mai mica temperaturii de fierbere a lichidului ,lichidul va ramane in spirala , el nu se evapora instantaneu nu produce vaporii . poti sa incalzesti tu cat ai vrea teava sa fie incandescenta , ea va vaporiza doar o parte din lichidul introdus , asta pana cand caldura tevii scade sub temperatura de vaporizare a lichidului ,totul tine de inertie termica , trebuie sa maresti raportul intre cele 2 corpuri , iti trebuie o teava mai groasa in carne , teava va fi ca si corp mai multa in volum si va avea o inertie termica mult mai mare , iar temperatura nu va scadea brusc pana la egalizarea temperaturilor , sper ca ai prins ideea.

un alt aspect , daca ai observat spirala la cazanele de tuica , axul spiralei e in pozitie vetricala . daca tii drept aparatul nu vei injecta lichid decat in prima spira lichidul neajungand la urmatoarele spire el raceste spira respectiva si trage o parte din caldura celorlalte spire nelasandule sa se incalzeasca puternic . tine aparatul cand faci tratamen in pozitie verticala astfel incat chiar si cu spirala rece sa nu raman lichid cand introduci in ea ,  la iarna te rog sa incerci sa pui pe o tabla incinsa pe aragaz un bulgare de zapada bine compactata sau gheatza , vei observa ca desi tabla e foarte fierbinte  arunci o picatura de apa si apa se evapora instantaneu la punerea bulgarelui pe tabla se va auzi la inceput un fasait scurt apoi nimic bulgarele topindu-se  iar apa rezultata nu se evapora instantaneu ci pur si simplu asteapta pana toata gheata sa topit apoi urca pana la punctul de fierbere si apoi fierbe , desi la o distanta mai mare spre coltul tablii daca pui o picatura de apa ea se va evapora instantaneu , sunt aici cateva legi ale fierberii lichidelor care trebuiesc intelese.
sper ca nu team bagat in ceatza , sfatul meu e sa ai multe spire la serpentina chiar si 9 dar teava ceva mai groasa in carne.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Tamu

Cradle: ma bucur sa aud asta. Probabil in curand voi mai apela la el ptr. in cateva colectoare. Sunt multumit de calitatea lor.

marius_vfp: Teoria ca teoria dar practica ne omoara.  : ^:)^
Folosesc teava de cupru de 6mm. cu perete de 1mm. Teava folosita la sistemele de franare e mai subtire.
Am facut initial 9 spire pe un diametru de aprox. 40mm. Cu distanta intre spire de cca. 4-5mm.
Acum o sa incerc cu 6 spire pe diamtru de 30mm. in forma conica. Distanta intre spire am sa o las la vreo 3 mm.
Intentia mea este ca aparatul sa functioneze la flacara cat mai mica.
Scula functioneaza si se pot face tratamente f. usor cu ea. Dar pentru un randament ridicat necesita ajustari.
La vechea serpentina probabil spirele de catre arzator nu erau f. incinse si atunci aveam un anumit nivel de lichid fierbinte acolo. Acesta e si probabil motivul ptr. care la primul dozaj nu scotea fum mult. Pana se corecta nivelul pierdut intre timp prin evaporare.
Oricum nu ma las pana nu o fac sa mearga asa cum i-mi place mie.  :)
Am conceput-o asa ptr. ca arzatorul sa-l pot folosi independent si sa se poata inlocui orice piesa cat mai usor si repede.
Multumesc tuturor ptr. ajutor.

marius_vfp

nu tocmai teoria e teorie , dar ce am scris mai sus e din practicca , si precum bine stii batranul 2n3005 avea nevoie de o racire buna ca sa-si faca treaba , prima pasiune fiind tot :hi: electronica
incearca sa incingi mai bine spirala si vezi daca e alt rezultat

spor .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

sandupop

Daca tot e de dat cu parerea...hop si eu, consider ca si teava de la serpentina pina la dozator (pulverizator) ar trebui mai scurta, ramane mult lichid pe ea, .....dar daca e mai scurta se incalzeste si nici asa nu e bine, ......eu nu am avut vreme sa ma ocup de proiect asa ca urmaresc incercarile tale. :bravo:
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

RazvanTi

@Tamu:
pompa de-aia albastra din poza ta (doar ca a mea e galbena).
ideea e ca lichidul de aprins carbunii ataca foarte puternic cauciucul.
trebuie incercat si cu ulei de parafina desi e mai scump
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

Tamu

Pompa aceea are o calitate mai slaba la filetul rezervorului si nu ma atrage deoarece nu e transparenta. E ultima varianta, deocamdata. Azi primesc pompita Yato. Am s-o desfac sa vad cum si cu ce e facuta in interior. Oricum am s-o testez cu uleiul.  :D
Ulei de parafina nu am gasit pana acum la mine in oras. De aceea folosesc ulei mineral. Teoretic tot ulei e si unul si altul. Nu ar trebui sa distruga cauciucul si nici rezervorul deoarece e vandut in pet.

Tamu

Am primit pompa de ulei YATO. Spre surprinderea mea nu are componente de caucic! Rezervorul este PET. Diametrul tevii rosii este tot de 6 mm. ca si teava de cupru ce o folosesc la serpentina.
Am facut teste cu apa si dozajul la o apasare are 0,7-0,8 ml. TREBUIE TINUT CONT DE VALOAREA DOZAJULUI CAND SE FACE CALCULUL PTR. AMESTEC LA TRATAMENTE! Cu ulei e posibil sa fie mai mare nitel. Un alt inconvenient minor, teava nu ajunge pana pe fundul rezervorului.
Am sa o testez cu prima ocazie, totodata voi experimenta si o alta varianta de serpentina.
Poza cu componentele pompitei de ulei.