Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

oroles

Si asta este un mit al maramuresenilor, descendenti directi din dacii liberi. E celebrul cantec al lui Tudor Gheorghe, "Oltenia, eterna terra nova" unde daca imi aduc aminte eu bine spune: "Maramures neam neingenuncheat". E adevarat ca Maramuresul nu a fost niciodata ocupat de romani dupa cucerirea Daciei. Cel mai nordic castru roman gasit pe teritoriul nostru este in Salaj, la Porolissum. E la o aruncatura de bat de Maramures. Ideea neingenuncherii maramuresenilor mi se pare nu in totalitate adevarata. E adevarat ca sub Pintea Viteazul le-am cam dat de furca conducatorilor maghiari ocupand Chioarul si Baia Mare, insa acest caz este printre putinele de acest gen. Maramuresul nu prea interesa regalitatea maghiara si ulterior pe imparatul austriac. Era o zona slab populata, cu sate rasfirate si greu accesibile unei armate ceea ce a facut ca in aceasta zona institutiile satului sa se faca mai putin auzite. De aici si relativa independenta a maramuresenilor.

Cat despre portul maramuresenilor... Este un port atipic, insa are foarte multe influente din partea populatiilor din sudul Ucrainei. Daca faceti o vizita rutenilor din Ucraina veti vedea ca au aproximativ aceleasi costume (in special la femei). Acum nu stiu cine pe cine a influentat. Cert este ca asemanare cu portul dacilor de pe Columna nu prea exista!

E adevarat ca Maramuresul a stat la formarea statului medieval Moldova. De fapt, transilvanenii in general au contribuit la formarea statelor medievale Moldova si Tara Romaneasca. Orasul Campulung Muscel, daca imi aduc eu bine aminte a fost intemeiat de romani din Transilvania, fiind probabil unul din cele  mai vechi orase ale Tarii Romanesti.

Chiar daca apreciem ca Maramuresul a fost un teritoriu izolat unde au supravietuit dacii, lucrurile nu stau chiar asa. Ciobanii din Ardeal (cunoscuti sub numele de "mocani") si cei din partea Buzaului (numiti "cojani") coborau an de an in transhumanta spre zone mai calde. In Dobrogea aveau facilitati mari din partea Imperiului Otoman pentru a pasuna si a ierna acolo. Au existat si acte incheiate in acest sens intre austrieci si otomani. Chiar daca uneori incepeau razboaie intre cele doua tabere, transhumanta a continuat. Imi  aduc aminte de un caz celebru cand austriecii au starnit vorbe despre turci cum ca ar fi furat oile unor pastori ardeleni, i-ar fi batut si i-ar fi expulzat. Era o forma de manipulare. Au fost anchetati mai multi ciobani maramureseni care au spus ca ei sunt in relatii bune cu autoritatile turce din Dobrogea (si asa si era!). In Dobrogea avem numeroase toponime care atesta prezenta ciobanilor transilvaneni si transhumant: Vadu Oii (pe aici treceau Dunarea mocanii cu turmele lor); Targul de Floci (aici se vindea lana, cuvantul "floci", hilar astazi insemna atunci "lana"; este locul presupus de nastere al lui Mihai Viteazu) etc.

Ce ne face sa credem ca pe timpul romanilor Maramuresul nu a avut relatii economice cu Imperiul Roman? Ce ne face sa credem ca pastorii Maramureseni si Bucovineni nu au mai coborat cu turmele la campie? Dovezi avem ca dacii din Transilvania treceau cu turmele la sud de Dunare si inainte de ocupatia romana. Exista asa numitul toiag de pastor pe care il gasim la populatiile aromana si meglenoromana. Este exact steagul dacilor (un cap de lup cu coada de dragon). Si astazi mai este folosit. Aveti mai jos cateva exemple:





In prima imagine se vede si un model ornamental peste capul de lup. Il gasim si pe portile maramuresenilor, pe biserici de lemn (motivul rotii solare) in mai tot spatiul romanesc. Cum va explicati ca acest motiv se regaseste pe obiecte din castre romane descoperite in Occident (Anglia, Franta). Cred ca e clar ca este o influenta romana... Nu cred ca au ajuns suficienti daci acolo cat sa ii influenteze atat de mult, mai ales pe romani! :D E clar ca si maramuresenii au suferit influenta romana.

Avertizez ca stapanirea romana la nord de Dunare nu se incheie odata cu retragerea aureliana. Au avut loc restabiliri si in timpul lui Constantin cel Mare si al fiului sau Constantiu.

Aveti mai jos o harta cu toate populatiile migratoare care au trecut prin spatiul nostru.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Aveti aici o lista cu monumentele istorice. Veti gasi monumente istorice si situri arheologice din fiecare judet inclusiv din perioada asa-numitului mileniu de tacere.  Spor la studiat!

http://patrimoniu.gov.ro/en/monumente-istorice/lista-monumentelor-istorice
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Si o harta cu Romanii la venirea vecinilor nostri unguri, dupa Gesta Hungarorum (Faptele ungurilor):

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

andreiu

     Multumesc mult, Dan si Oroles. Avem iata o prima documentatie pe care datorita volumului mare de informatii nu am putut sa o studiez in amanunt. Totusi se pot trage cateva concluzii:
      1 . Dupa ultima glaciatiune au existat 3 zone in Europa de unde s-au dezvoltat populatiile initiale, care apoi prin migratii au ocupat treptat restul teritoriilor. Aceste trei zone sunt : Peninsula Iberica, Spatiul Carpato-dunarean si stepa ruseasca in apropiere de Marea Caspica. Deci, pentru a sti cu precizie care este " tara strabunic " trebuie sa facem sapaturi in continuare, sau sa cadem la invoiala cu spaniolii, bulgarii, sarbii, bosniacii, ungurii, sau cu rusii-ucrainienii.
       2. Din analiza partiala a listelor cu monumentele istorice aflam urmatoarele : Pe intreg teritoriul Romaniei exista dovezi de locuire din cele mai vechi timpuri. Am numarat doar asezarile din paleolitic si neolitic din prima coloana a judetelor ( 14 judete ). Exista in patrimoniu un numar de 26 de asezari din preistorie si paleolitic - 2 in judetul Arad, 4 in judetul Caras Severin si 20 in judetul Cluj. Asezarile din neolitic sunt in numar de 63 in aceste prime 14 judete analizate.
       

andreiu

        Sa incercam acum prin eliminare sa ne apropiem putin de zona din care se va putea desemna castigatorul in competitie.
        Vom elimina in primul rand pe unguri, pe motiv ca ei insusi sustin cu probe si documente ca ei au venit pe-aici din est.
        Vom incerca sa-i eliminam si pe spanioli pentru ca se pare ca descendentii populatiilor care s-au format in zona noastra si care s-au deplasat in migratie catre sud si vest au fost mai puternice si pe filiera Grecia Antica, Imperiul Roman au cucerit si asimilat populatiile nascute in peninsula Iberica. De altfel, nu am cunostinta de faptul ca spaniolii ar revendica a fi Tara strabunilor Europei.
        Cu bulgarii iarasi este clar, si ei se considera ca au migrat din est, pe un teritoriu care in perioada de inceput apartinea de poporul din care ne tragem si noi.
        Cu sarbii, croatii, bosniacii este mai greu sa ne intelegem in aceasta privinta pentru ca se pare ca si ei se pregatesc asiduu in a-si promova intaietatea ( descoperirea recenta a piramidelor de langa Sarajevo ).
        Ramane de vazut ce facem cu rusii.  Ei cam de mult se cred buricul lumii.

oroles

Dupa origine, suntem al doilea popor ca vechime din Europa, dupa greci. Acest lucru este recunoscut si de occidentali. Norocul nostru ca nu provenim din vreun  trib migratoriu. :D

Domnule Andreiu, ma asteptam sa cercetati lista si sa imi spuneti daca gasiti pe acolo asezari si dovezi ale existentei romanilor in acest spatiu in sec. III-XII.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ciucur

Citat din: andreiu din Ianuarie 08, 2015, 09:27:50 PM
Ramane de vazut ce facem cu rusii.  Ei cam de mult se cred buricul lumii.
Pe rusi ii dovedim. Pana si in ordinea alfabetica a tarilor suntem inaintea lor.
Dealtfel si ei recunosc ca nu ne pot 'invinge'.  O zicala ruseasca zice ca nu poti ingenunchea un popor deprins sa se taraie.
Trecutul este chestiune sensibila pentru fiecare popor/tara. Fiecare are lucruri pe care le afirma dar nu sunt recunoscute si de ceilalti si atunci chiar daca sunt reale, nu au o valoare prea marepe plan international.
Domnule Andreiu, m-ati 'provocat' sa imi spun parerea. Nu e cea la care va asteptati.
Ma intereseaza doar informativ trecutul, prezentul il evaluam fiecare dupa stiinta si putinta. Sunt interesat mai tare de viitor. Noi avem o imagine destul de proasta in lume care trebuie corectata. Sunt convins ca o imagine mai buna ne-ar fi ajutat si la elucidarea trecutului.
Daca prin absurd am fi 'buricul pamantului', ne vor desconsidera mai tare. Cei puternici pentru ca sunt rude cu unii nu prea respectati, iar cei mai slabuti decat noi ne vor detesta pentru greaua mostenire.

Acum imi vin in minte cuvintele lui Horatiu Malaiele.-'Trecut de căcat am avut, prezent de căcat avem, bine măcar că nu avem niciun fel de viitor !'

Asta de la sfarsit cu 'niciun fel de viitor' trebuie schimbata, nu trecutul. Nu mai postez pe acest subiect intrucat va poluez discutia.


Nimic nu se pierde, totul se transforma.

edward_w92

Oroles, sa nu-mi zici ca ai ceva cu ungurii ca daca-mi zici, promit sa te cinstesc cu un pahar de palinca. Amu' fie vorba intre noi, daca le luam inapoi ungurilor jumatea de tara care o au si care n-o prea merita, MCV-ul dintre noi si unguri se muta pe teritoriul Romaniei, si ala, imediat scapam de el :)). Asta ca tot veni vorba pe la tembelizor despre aderarea la Schengen. Cat despre dovedit rusii, nu cred ca ii dovedim, poate la creier mediu/cap de om....dar la putere de aparare si alte treburi nasoale, nu cred, ei inca au armata obligatorie daca cumva ati uitat, pe noi ne-o scapat de stagiul militar obligatoriu, dar nu doar atat, ci nici nu ne inroleaza voluntar. Pe scurt suntem de tot cacatul. Eu personal m-am dus acum 3 ani jumate sa ma inrolez soldat voluntar, dupa ce am renuntat la facultate din motive "tehnice" am zis ca tot singur fiind in tara, major, vaccinat, soldat ma fac....si sa vezi ce, nu erau locuri alocate soldatilor voluntari la centrul de recrutare Piatra Neamt. Am fost indrumat sa ma pun sa invat pt admitere ca sa intru la ofiteri pentru ca aveam Bacalaureatul luat, 3 ani scoala militara si abia scapasem de 12 ani de scoala. Bineinteles ca nu-ti mai surade cariera de militar cand te duce tot la scoala 3 ani de zile cand, ca si soldat voluntar, faceai intruire cateva luni si apoi urma primul contract de 5 ani cu MAPN. Uite asta e armata la noi, mergi sa te inrolezi de buna voie si ei nu te vor ca n-au locuri alocate. Cam cine sa ne apere in fata unei puteri mondiale cum e Rusia? Jandarmii? Sunt convins si cu jandarmii astia, ii antreneaza sa fie niste mamaligi, serios, se intampla sa am un vecin la scoala de jandarmi, parca asa ii spune, si luni dimineata pleaca la scoala si vine vineri la ora 13-14.....ma scuzati ca o spun, dar ce scoala e aia, te lasa sa pleci la ora 12 vineri spre casa? Astia-s viitorii jandarmi ce ar trebui sa intervina in situatii de urgenta pentru apararea patriei? Ne rad si curcile mai nou, curcanii cand canta, defapt rad de sistemul de aparare al tarii noastre.

andreiu

       Oroles, pana aci stam destul de bine. Zici tu ca suntem pe locul doi. Am analizat doar din prisma documentelor, a izvoarelor scrise si nescrise. Iti propun sa judecam putin si mecanismele ce determina migratia, precum si efectele ce le determina, plecand de la ce observam noi astazi. Ma dau exemplu pe mine. Nu-mi cunosc stramosii mai vechi de 3 generatii. Nu cred ca este onorabil dar nici nu-mi fac probleme. Este posibil ca undeva, candva, sa ma intalnesc cu un individ necunoscut cu care am o altercatie, sa ne luptam si unul dintre noi sa moara, pentru ca la analiza criminalistica sa rezulte ca noi am fost veri de-al 4 lea ?
      Stabunicii mei au avut 14 copii dintre care 8 s-au casatorit in sat iar restul in alte localitati mai mult sau mai putin apropiate. Cei care au plecat nu au mai revenit si nici nu au mai tinut legatura cu cei ramasi in sat. Dintre toti copiii strabunicului, cel mai valoros a fost unul care a ajuns profesor universitar la Drept in Bucuresti dar pe care eu nu l-am cunoscut. Cei care au ramas in sat au ramas la conditia de tarani simpli.
      Parintii mei au avut 4 copii, toti am facut scoala si am roit in 4 directii, iar la un moment dat au roit si batranii ( i-am adus la Deva ). Cam acest lucru s-a intamplat si cu alte familii. Rezultatul ? Satul a ramas pe loc, in sat s-au nascut in continuare copii, care la un moment dat se desparteau: cei mai destepti, mai vigurosi plecau iar cei mai debili intelectuali si fizic ramaneau sa se inmulteasca in vatra stramoseasca.

andreiu

        Si acum ma intorc putin la ce zice Adrian Ciucur: Avem in lume o imagine proasta care trebuie corectata.
   Hai sa admitem ca ce s-a intamplat in familia mea si in satul meu este un fenomen general in toata Romania, ca satele romanesti sunt cum sunt datorita acestei migrari continue spre orase, ca la oras are loc o selectie naturala pozitiva (avand baza de plecare elementele performante ale satelor) in timp ce la sate aceasta selectie este negativa (are la baza preponderent ramasitele si elemente declasate ). Dar lucrurile nu se opresc din pacate aici. Acelasi lucru s-a petrecut si se petrece si la nivel de tara. De la inceputuri si pana in zilele noastre de aici au roit individual sau in grupuri de regula cei mai performanti, mai vigurosi, care au contribuit prin selectie naturala pe masura indepartarii de matca, la dezvoltarea statelor care acum, datorita acestui proces sunt pe o treapta mult superioara din toate punctele de vedere. Noi in cazul macro suntem cei ramasi acasa, cei mai prosti si mai debili, dar nu trebuie sa ne rusineze acest lucru. Dimpotriva ! Noi am pastrat, am ocrotit si am aparat Matca, Vatra Lumii.

mape 48-petru manea

Pana in momentul neinpirat de a citi ultimele doua postari ale tale - :P aveam o parere bunisoara despre mine care am trait cea mai mare perioada a vietii la tara ---acum ma simt ca un handicapat mintal si fizic   :P

andreiu

        Petrica, MEA CULPA ! Am uitat sa precizez un lucru foarte important. Rationamentul si constatarile mele nu se refera si la Apicultori. Ei au fost, sunt si vor fi in vecii vecilor cei mai harnici, mai inteligenti si mai statornici dintre romani ...si prin extensie, din Europa. :razz: ^:)^

andreiu

#2174
       Revenind la rationamentul meu, am schitat didactic in alb si negru, condensat pentru a nu plictisi, fenomenul si consecintele migratiilor din spatiul nostru ancestral. Fireste ca aici a mai ramas si cate o samanta buna, asa ca rectific si spun ca cel care citeste poate sa mai estompeze tusa brutala si sa adauge de la sine cuvintele care lipsesc, cum ar fi: aproape, in majoritatea cazurilor, de cele mai multe ori, nu toti, etc.
      Rezultatul migratiilor initiale, de extindere, de expansiune naturala in spatii nelocuite, sunt inrudiri in lant si intrepatrunse, de grad mai mic sau mai mare intre toate popoarele rezultate din malaxorul istoriei, asa ca acum, simplificand iarasi, suntem in postura de natiune batrana, strabuna, stra-strabuna si asa mai departe fata de alte natiuni de pe trasele de migrare. Hai sa le dam la toate denumirea de stranepoti. Daca admitem ca si corect rationamentul anterior, care-l supara pe Mape, stranepotii sunt mult peste noi ca civilizatie, instruire, forta economica si nu as vedea incorect in a recunoaste acest fapt. Nepotii mei cand vorbesc despre strabunicul lor care traieste inca ( a implinit luna aceasta 99 de ani ) imi spun ca " Mosu batran este urat si prost, in casa la el miroase urat, se impiedica, nu vede bine, ii tremura mainile, nu stie sa umble cu calculatorul, nu aude, trage cate o basina, isi sterge mucii cu dosul palmei ", etc.