Andreiu Oprea

Creat de andreiu, Martie 25, 2013, 09:16:15 PM

« precedentul - următorul »

fiug1970

Baci Andreiu,cine era acela din padurea de mesteceni?Printre fragute?Cumva ursu'? =)) =)) =))

andreiu

Este Nicu, un var de-al nevesti-mi, de la Bucuresci, de langa Brad. Dupa cateva ore de munca intensa, ne-am permis o relaxare prin padure, cu fragute.
         Am continuat munca de defrisare pe un teren inscris la APIA. Materialul lemnos rezultat este sortat si prelucrat la circular, pentru a deveni elemente pentru construirea unei imprejmuiri.

andreiu

In timp ce Nicu trage in circular mestecenii pentru rigle de gard, eu decojesc stalpii. Ce nu se incadreaza in dimensiunile pentru aceste doua elemente, se vor taia pentru foc.

andreiu

Scula cu care lucrez este o veche barda de lupta, din evul mediu, de provenienta austriaca. Este foarte indemanoasa si taie perfect.

andreiu

Rumegusul rezultat din lemnul verde de mesteacan, a atras multe albine. La un moment dat, dupa o pauza de masa, s-au adunat sub masa de circular un grup destul de mare. Probabil ca sunt atrase de aspectul rumegusului, care se aseamana cu polenul, dar si pentru gustul dulceag al acestuia provenit din coaja verde plina de seva.

marian_6777

Am inteles ca de pe gramezi de rumegus, decantoare de dejectii animaliere, albinele isi culeg mineralele de care au nevoie.
" Albinele frecventeaza gramezi de rumegus umed, scurgeri de balegar de langa grajduri, ne indica o lipsa acuta de substante proteice(polen).Polenul fiind insuficient ,ele cauta sa suplineasca cumva aceasta lipsa"
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

andreiu

Asa este, Mariane. Dar rumegusul de sub masa circularului este proaspat, neplouat, are doar umiditatea naturala a lemnului verde.
         L-am vizitat pe Baciu Ionut a lui Iacobut, cel de la care, in urma cu peste 30 de ani am cumparat doi stupi cu albine. L-am gasit cosind iarba printre stupi. Are 89 ani. In urma cu cca 5 ani dupa o iarna grea si mai ales ca nu a facut tratamentul antivaroa, a pierdut toate familiile si era foarte amarat. in primavara urmatoare i-am dat 3 familii si in timp si-a refacut stupina din curtea casei si acum este optimist.

andreiu

Ploile din ultima perioada au favorizat dezvoltarea si inflorirea pe campul ramas parloaga la marginea orasului a unor palcuri de sulfina galbena, foarte cautate de albine.

marian_6777

Singurul "beneficiu" al agriculturii "intensive" din zilele noastre. Aici este in favoarea apicultorului.
  Azi am facut o plimbare la circa 500 m de casa :D . Pe acolo trece calea ferata iar pe langa ea cresc rugi de mure,  aproape pe toata lungimea localitatii. Erau ciucure de albine. Dupa linie... terenuri agricole cultivate si necultivate... un curcubeu de flori. La circa 1,5 km pe aceeasi directie este padurea de fag, stejar, dar si mult tei care stiu ca se intinde mult cu infloritul. Asa ca nu pot zice decat Doamne ajuta! Sper ca albina sa-l gaseasca.
  Pentru fapta buna facuta acestui batran vreau sa te felicit. Apicultorii chiar au un caracter ales.
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

andreiu

Cand m-a vazut, fata batranului s-a luminat nespus, nu mai stia cu ce sa ma omeneasca, mi-a aratat, mandru, ce roi a facut anul acesta si s-a aratat ingrijorat ca cei tineri nu prea isi fac timp si pentru albine.
          La Deva am vazut azi si o evodia inflorita. Era dupa ploaie si destul de racoare, dar am vazut cateva albine pe flori.

bismark

Asa de devreme inflorita? stiam ca pe la august. A fi om e lucru mare de aceea unde ne ducem viata oamenii te respecta pentru binele care poti sa-l faci.Dupa cum iti spuneam anul asta am achizitionat si eu 4 evodia,de fapt am platit 3 si unul l-am primit cadou.Unul vad ca merge frumos dar ceilalti 3 mai slabut.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

romikele

Pe la noi, in zona Electrica (RENEL) miroase puternic a floare de tei.
Poate ploile nu vor spala floarea, macar de tei sa se bucure albinele...

andreiu

La munte a fost o saptamana capricioasa. Zilnic, cate 3-4 reprize de ploaie, destul de rece, cu pauze scurte de vreme insorita. In aceste intervale, albinele dadeau navala sa iasa la zbor, aveam impresia unui roi continuu, si atacau imediat orice floare intalneau in cale.
         Singura tufa de mac, crescuta spontan in gradina, este vizitata concomitent de mai multe albine.

andreiu

Culesul este aproape inexistent, doar cateva specii slab nectarifere sunt inflorite, dar din cauza ploilor, si acestea sunt spalate.
          Un rug mare de mur salbatic.

andreiu

Un palc apreciabil de iarba sarpelui, pe marginea drumului