starea generala a familiilor de albine la inceput de martie

Creat de gaby, Martie 05, 2013, 07:29:09 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Poti sa le muti cand nu mai ai loc sa extinzi cuibul ---sau la sfarsitul saptamanii

12 BNR

dar trebuie sa fie peste 15 gr ca sa mut familia in alta lada nu?

bucovineanu

E bine ca atunci cand se face schimbarea sa fie peste 15 grade. Oricum la tansvazarea dintr-o lada in alta regina isi inceteaza pentru 2-3 zile ponta si de aceea e bine sa fie cat mai cald afara pentru ca aceasta perioada sa fie cat mai scurta.

istodorescu vasile

cind vei prinde vreme frumoasa peste 14 grade cu soare poti sa muti una din familiile ce sint adapostite cite doua in lada , dar atentie sa cauti sa pui lada in care vei muta familia cu urdinisul cit mai aproape posibil de vechiul amplasament deoarece albina zburatoare din fam mutata va cauta vechiul urdinis si se depopuleaza

12 BNR

intrebare: daca albinele sunt deasupra ramelor nu mai au mancare? sau cum imi pot da seama daca au sau nu mancare din moment ce eu nu ma pot uita in cuib?

Nelly88

poti sa te uiti la prima rama de la diafragma daca are coroana sau poti sa iei un betisor sa-l infigi usor printr-e rame undeva in partea de sus. (sau astepti 2 zile pana isi revine vremea :bzz:)

istodorescu vasile

daca albinele sint deasupra este posibil sa aibe hrana pe sfirsite ,trebuie sa intervii cu hrana zilele urmatoare caci se anunta o incalzire usoara, altfel risca sa moara de foame.ti-as recomanda sa intervii cu turte proteice  care sa aibe in compozitie si polen sau inlocuitor de polen necesar la puiet . dupa ce se va stabiliza timpul vei putea sa dai sirop

12 BNR

1 daca vremea ramane asa friguroasa sa le dau miere sau apifonda?
2. daca vremea se incalzeste sirop de zahar 1/1 si din cat in cat timp si ce cantitate? multumesc de sfaturi, prind bine.

istodorescu vasile

daca vremea ramine rece este indicat sa pui hrana solida [apifonda, miere zaharisita in punga deasupra cuibului , dar cea mai eficienta in aceasta perioada ar fi turta proteica care sa contina polen sau inlocuitor de polen cum ar fi drojdie de bere inactiva , lapte praf degresat,si protofil 34 ml la kg] .dupa ce se incalzeste sa fie noaptea temperaturi cu plus poti sa dai sirop 2 parti zahar ,1 parte ceai de plante,+17 ml la litru protofil,[daca mai sint coronite cu miere in stupi  si marginasele sa aibe miere aproximativ 6-7 kg pe fam], pentru stimulare , de 2-3 ori pe saptamina300 ml pe fam .

istodorescu vasile

in cazul in care nu mai ai rezerve  de miere aproximativ cantitatea ce am spus mai sus , atunci trebuie sa maresti cantitatea de hrana administrata deoarece albinele cind sesizeaza ca nu mai au rezerve suficiente de hrana intra in panica si dezvoltarea  este mult diminuata cantitatea de puiet redusa , apar probleme. pe linga toate astea sa stringi cuibul la spatiu bine ocupat de albine pentru a avea o dezvoltare rapida

12 BNR

turta proteica de care ziceti se afla de cumparat sau trebuie preparata de mine?

Marius-ursulakhe

Cel mai potrivit pt tine este sa cumperi o turta APILUK P ---ESTE CU VITAMINE SI POLEN UN KG il imparti la 4 fam sau o imparti in doua la doua fam cum vrei

istodorescu vasile

eu personal prepar turtele acasa, dar polenul il am de anul trecut,dar in cazul tau poti sa cumperi gata facute , eu nu prea imi permit sa cumpar pentru 140 de fam , dar daca sint putini stupi nu te complica, le cumperi si nu o sa iti para rau.

Marius-ursulakhe

Domnule    istodorescu vasile pai de asta iam sugerat si eu sa cumpere din mai multe motive:
1-pt ca este incepator
2- pt ca are un nr mic de stupi
3-pt ca este sfarsitul sezonului in care se foloseste turtele iar pana la jumatatea lui februarie anului viitor nu prea acre ce face cu turtele

relutu

Eu am pus Apiluka si nu s-au atins de ele,oare de ce?