starea generala a familiilor de albine la inceput de martie

Creat de gaby, Martie 05, 2013, 07:29:09 PM

« precedentul - următorul »

jenica67

Eu dau acum sirop 2:1, pentru motivul de a nu mai introduce umezeala suplimentara in stup, care ar duce la scaderea temperaturii. Il pun in punga si il servesc deasupra cuibului, pentru ca daca l-asi pune in alimentator, noaptea este prea frig si le poate surprinde frigul si orocum nu pot sa il ia, iar ziua poate provoca furtisag.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Aurel

Citat din: jenica67 din Martie 16, 2013, 06:28:30 PM
      Eu dau acum sirop 2:1, pentru motivul de a nu mai introduce umezeala suplimentara in stup, care ar duce la scaderea temperaturii. Il pun in punga si il servesc deasupra cuibului, pentru ca daca l-asi pune in alimentator, noaptea este prea frig si le poate surprinde frigul si orocum nu pot sa il ia, iar ziua poate provoca furtisag.
Salut Jenica!
  Esti fericit,ai demarat inforta. Spor la treba in continuare! :hi:

Marius-ursulakhe

Eu dragi colegi la fel ca si anu trecut am la rezeva 11 rame cu 1,5 kg de miere din acestea 8 vor fi ca stimulare dupa diafragma iar restul in mai cad se vor face roii bineinteles ca dupa trece valul acesta de frig  :D   :hi:   

stefan1

Citat din: andreiu din Martie 16, 2013, 07:15:30 AM
La inceput asa am crezut si eu. Dar roiul atacat si mort din lipsa de hrana cu albinele in cuib, era situat in alta parte a stupinei. De asemenea, la stupii stanga-dreapta fata de orizontalul suprapopulat totul era in regula, populatie normala.

Nu este obligatoriu ca albinele sa migreze la stupii vecini. In cazul furtisagului, la un moment dat, regina stupului furat este omorata. Albinele stupului in acest caz incep sa 'fure' chiar ele din propriul cuib si zboara odata cu hoatele in familia care fura. Faptul ca sunt pline de miere face ca sa fie mai usor acceptate acolo. Totusi uneori poate ati observat albine hartuite sau chiar intepate in familia care fura. Faptul ca acele albine nu sunt la randul lor hoate (s-ar putea presupune ca mirosul de miere ar atrage si la stupul care fura albine hoate din alte familii) se poate observa ca albinele hartuite sunt incarcate de miere si nu opun rezistenta cum fac hoatele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

istodorescu vasile

atit cit va tine valul acesta de frig este in zadar orice stimulare deoarece albinele stau strinse in ghem pe puiet pentru a mentine temperatura constanta de +35 grade temperatura optima de crestere a puietului asa ca pe acest frig cu temperaturi de sub -10 grade noaptea matcile isi reduc ponta.nu este indicat sa se deschida stupul pe timpul asta friguros, chiar si numai ridicind podisorul scade temperatura in stup,  cind este deschis albinele din ghem se agita , caldura se pierde, pentru a reface temperatura consuma,odata cu consumul creste uzura scurtind durata de viata a albinelor iar in aceasta perioada o zi de viata in plus la albina conteaza. sfatul meu ar fi sa nu deranjati stupii cit este frigul asta ca le faceti mai mult rau decit bine. stimularile de orice fel se fac atunci cind temperatura noaptea este cu plus

Mihai Sergiu

Am observat ca in zona mea nu o sa am temperaturi peste 10 grade in urmatoarea saptamana ar fi recomandat sa le mai administrez turte cu polen? rezervele ce le-au facut pana acum cu polen proaspat nu stiu cat o sa dureze deoarece nu am atata experienta sa pot aprecia
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

mape 48-petru manea

controleaza si pui portii mici la care nu mai au --o saptamana este mult si in aceasta perioada conteaza

Mihai Sergiu

De doua saptamani aduceau polen deci nu le-am mai pus turte cu polen, iar turtele au fost consumate in totalitate

mape 48-petru manea

deci portii mici ----hrana proteica nu trebuie sa le lipseasca

Mihai Sergiu

Citat din: mape 48 din Martie 17, 2013, 05:36:00 PM
deci portii mici ----hrana proteica nu trebuie sa le lipseasca
Va multumesc pentru sfat  :thanks:

andreiu

Citat din: stefan1 din Martie 17, 2013, 01:14:13 AM
Citat din: andreiu din Martie 16, 2013, 07:15:30 AM
La inceput asa am crezut si eu. Dar roiul atacat si mort din lipsa de hrana cu albinele in cuib, era situat in alta parte a stupinei. De asemenea, la stupii stanga-dreapta fata de orizontalul suprapopulat totul era in regula, populatie normala.

Nu este obligatoriu ca albinele sa migreze la stupii vecini. In cazul furtisagului, la un moment dat, regina stupului furat este omorata. Albinele stupului in acest caz incep sa 'fure' chiar ele din propriul cuib si zboara odata cu hoatele in familia care fura. Faptul ca sunt pline de miere face ca sa fie mai usor acceptate acolo. Totusi uneori poate ati observat albine hartuite sau chiar intepate in familia care fura. Faptul ca acele albine nu sunt la randul lor hoate (s-ar putea presupune ca mirosul de miere ar atrage si la stupul care fura albine hoate din alte familii) se poate observa ca albinele hartuite sunt incarcate de miere si nu opun rezistenta cum fac hoatele.

Da, cred ca rationamentul este corect. Nu mi s-a intamplat sa am furtisag vizibil in stupina pentru a observa direct acest lucru. Cateva accidente mici ca cel pe care il comentam acum, le-am constatat postfactum.

istodorescu vasile

cantitatile de polen pe care albinele au putut sa-l culeaga sint nesemnificative trebuie intervenit cu cantitati mici de proteina,daca nu se intervine albinele vor consuma proteina din corpul lor pentru cresterea puietului ,scurtindu-le durata de viata.totodata din lipsa hranei proteice matca nu mai este hranita cu laptisor de matca de catre albine si isi reduce ponta iar acest lucru se vede in dezvoltarea care este necesara pentru primul cules. asa ca trebuie intervenit cu hrana proteica

iosca

Din fericire, in zona noastra, spre deosebire de multi dintre colegi, am avut perioade de vreme frumoasa cu temperaturi de peste 15 grade (cred, pt ca am lucrat in tricou), care mi-au permis in doua reprize, intrerupte de o saptamana friguroasa, sa fac un control amanuntit, curatenie, strangere cuiburi, intoarcerea ramelor acolo unde a fost cazul, chiar am descapacit pe ramele scoase din cuib sau am dat rame cu miere la cele care au avut nevoie.
          Concluzia generala de peste iarna (cu toate ca nu s-a terminat si vine o perioada critica tinand cont de cantitatea mare de puiet), pierderi acceptabile zic eu, 6 la control in ianuarie, 3 acum, insa surpriza este la 4 din familii la care am gasit albina toata moarta pe fundul stupului, fara motive vizibile, fara umezeala absolut deloc, mucegai, diaree, cu hrana suficienta, neloviti (cred eu, pt ca am un carpatin liber), sufocare numai daca s-a sufocat cu albina proprie moarta, dar nici asta nu cred, efectiv n-am o explicatie.
          La celelalte o depopulare peste normal, media cred ca a fost de cel putin un interval de albina pierduta pe timpul iernii, deci seceta din toamna si-a spus cuvantul, am gasit si diaree la cativa, 3 familii fara matca care au si primit alta, puietul se intinde pe 2 - 3 rame, imbucurator aport de polen proaspat destul pt aceasta data.
           In mare, as putea sa zic ca-i bine si sa multumim lui Dumnezeu ca n-a fost mai rau !
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

12 BNR

sunt din maramures si sunt incepator, am 7 fam si am iernat cate doua intr-o lada, m-am uitat acum o luna la ele totul a fost ok, dar de atunci nu mai prind vreme frumoasa peste 15 gr ca sa mut o fam in lada proprie, ce sa fac? astept pana vor fi 15 gr? cand este cald aduc foarte mult polen, incat stau la coada sa intre in stup. o sa fie vreme frumoasa in curand ce stiti? si pot sa le ajut cu miere de anul trecut din borcan? multumesc