mutarea sutpilor iarna

Creat de plindemiere, Ianuarie 05, 2013, 05:56:54 PM

« precedentul - următorul »

plindemiere

Din exces de zel, am mutat un roi, de la un loc umbros la soare, pe o distanta de 20 metri, pe timp de iarna, pe data de 3 ianuarie 2013, cand temperatura afara era de 8 grade, si vreme insorita. Din pacate, dupa doua zile, cand m-am uitat la el, am gasit jos, pe fund, cam 90 de albine moarte. Intrebarea mea este, ce se mai poate face acum ca sa il salvez, sa nu mai vad albine moarte jos, ca ma apuca stresul si pe mine, ca si pe ele. Precizez ca am ascultat cu furtunul, dupa ce am scos o parte din albinele de pe fundul stupului, si inca mai traiesc.

Aurel

Parerea mea e sa stai linistit.E posibil ca atunci cand le-ai mutat,sa fi produs usoare socuri si sa fi cazut citeva din gem si nu s-au mai urcat sus din cauza temperaturii scazute.
   Oricum nu toate au murit acuma la interventia ta.Iarna mai mor din albine .
Daca nu le-ai curatat trebue oblgatoriu sa le inlauri usor cu o sirma ceva  si sa observi cum evolueaza lucrurile.

plindemiere

Aurel, multumesc pt incurajare, sper sa ai dreptate, si sa nu mai apara si altele cand o sa le verific. Am scos deja albinele moarte afara, dar nu toate, cele din spate au ramas pt ca n-am vrut sa le deranjez prea rau.

Aurel

Cu atentie trebue sa le scoti pe toate pentru a-ti putea da seama de evolutia situatiei.
Suces ! Sper sa fie bine.

dorindafi

Citat din: plindemiere din Ianuarie 05, 2013, 05:56:54 PM
Din exces de zel, am mutat un roi, de la un loc umbros la soare, pe o distanta de 20 metri, pe timp de iarna, pe data de 3 ianuarie 2013, cand temperatura afara era de 8 grade, si vreme insorita. Din pacate, dupa doua zile, cand m-am uitat la el, am gasit jos, pe fund, cam 90 de albine moarte. Intrebarea mea este, ce se mai poate face acum ca sa il salvez, sa nu mai vad albine moarte jos, ca ma apuca stresul si pe mine, ca si pe ele. Precizez ca am ascultat cu furtunul, dupa ce am scos o parte din albinele de pe fundul stupului, si inca mai traiesc.
:uimit: cate ai zis :90  :P  =))
fa bine shi lasale-n pace  ca au ele angajatzi la salubritate care fac curatzenie

,,ca ma apuca stresul si pe mine, ca si pe ele''

cumpara ASPACARDIN   =))
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

bee_lover

Mai bine le dam la albine aspacardin: "incaseaza socurile fara palpitatii"  =)) acum serios, 90 de albine nu e problema, stai linistit. Da-le pace sa stea in liniste   :hi:

plindemiere

poate vi se par putine 90 albine pt o familie, dar pt un roi ca al meu pe trei rame..... fiecare albina poate conta la un inghet de -15 grade, nu credeti? mai ales ca am vazut tocatura jos de m-am speriat. Cred ca toate au gusile pline.

Aurel

Poti sa protejezi putin stupii la exterior folosind baloti de paie sau snopi de coceni punind peste ei in prealabil o folie de celofan , dar nu exagera. Oricum in zona voastra e mai cald. Fata stupului sa ramina libera.Daca au ventilatie buna si mincare nu-i bai.

francisc

Plindemiere:     La familiile slabe iarna mortalitatea este mai mare , fiindca pentru  incalzirea ghemului,trebuie sa consume mai multa miere.Deci incarcatura stomacala mare , uzura mare .Daca te uiti la o familie mai puternica , tocatura de care zici ca o ai pe fundul stupului este mai putina . Impacheteaza-l un pic si totul o sa fie bine ,daca au destula hrana.       Cu bine si stup Plindemiere!
Daca albina ar sti pentru cine face mierea, poate nu ar mai face-o asa de dulce.( Mihai Codreanu)

plindemiere

Citat din: francisc din Ianuarie 06, 2013, 12:17:42 PM
Plindemiere:     La familiile slabe iarna mortalitatea este mai mare , fiindca pentru  incalzirea ghemului,trebuie sa consume mai multa miere.Deci incarcatura stomacala mare , uzura mare .Daca te uiti la o familie mai puternica , tocatura de care zici ca o ai pe fundul stupului este mai putina . Impacheteaza-l un pic si totul o sa fie bine ,daca au destula hrana.       Cu bine si stup Plindemiere!
Ms, cred ca va supravietui, o sa va tin la curent....

plindemiere

m-am uitat astazi, roiul traieste, dar tocatura e si mai mare. am scos toate albinele moarte de pe fund cu o sarma, iar stupul s-a cam agitat un pic. Bazaiau tot timpul.

dorindafi

plindemiereeee
citeshte cu atentzie shi baga la cap=
fa bine shi lasale-n pace  ca au ele angajatzi la salubritate care fac curatzenie , altmiteri la primavara vei gasii stupii mortzi shi ramele pline de diarie
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

dorindafi

Citat din: Aurel din Ianuarie 05, 2013, 08:37:10 PM
Poti sa protejezi putin stupii la exterior folosind baloti de paie sau snopi de coceni punind peste ei in prealabil o folie de celofan , dar nu exagera. Oricum in zona voastra e mai cald. Fata stupului sa ramina libera.Daca au ventilatie buna si mincare nu-i bai.
aurele , ma baiatule vrei sa faci hotel de 5 stele la shoareci  :nono:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Aurel

Daca  proteja stupii cum am spus eu in toamna ,era posibila  varianta ta cu soarecii si nu prea. La vremea asta daca o face garantez ca nu se intimpla nimic La ora asta soarecii sint deja cazati si apoi la doi stupi de care spune plindemiere  daca sint fara gauri si cu gratii la urdinis ,care-i problema?

dorindafi

fiecare cu alegerea lui
de regula e bine sa invatzam din greshelile altora  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092