mutarea sutpilor iarna

Creat de plindemiere, Ianuarie 05, 2013, 05:56:54 PM

« precedentul - următorul »

costinelblagniceanu

Citat din: plindemiere din Ianuarie 05, 2013, 08:00:46 PM
poate vi se par putine 90 albine pt o familie, dar pt un roi ca al meu pe trei rame..... fiecare albina poate conta la un inghet de -15 grade, nu credeti? mai ales ca am vazut tocatura jos de m-am speriat. Cred ca toate au gusile pline.
Plindemiere lasa te rog stupul in pace asa cum ti-a spus si dorindafi tot stresindu-l ele vor consuma si mai multa miere si nu este chiar indicat.
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu ramine prost o viata.http;//costinelblagniceanu.sun photo.ro

Aurel

Citatfiecare cu alegerea lui
de regula e bine sa invatzam din greshelile altora
Eu daca e sa invat din greseli , invat din greselile mele si nicidecum ale altora .Oricum in speta de fata nu era vorba nici de greseli nici de -nvatat ceva anume .Plindemiere a prezentat o stare de fapt si a solicitat o parere.Daca o sa citesti cu atentie postarea lui, vei constata ca stupii in cauza sint doi roi pe trei rame si i-si facea probleme ca a vuzut albine moarte,punindu-si problema ,ce va fi la o eventuala temperatura de -15 grade.
Intrdevar fiecare cu alegerea lui .Eu am fost in aceasta situatie si am ales sa le protejez cum i-am spus lui plindemiere.Am iesit din iarna foarte bine .Sa tinem cot totusi ca iarna pot fi temperatur si mai scazute de - 15grade.

dorindafi

aurele nene , consider ca ai dreptate , poate nu shtiu eu sa ma exprim .
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Aurel

Nu am zis eu asa ceva .Numai bine. :hi:

plindemiere

Am lasat stupul in pace, sa zicem, pana azi cand a fost soare si frumos afara, si m-am uitat sa vad daca mai au mancare. Terminasera toata mierea, desi ramele erau pline de miere capacita, au mancat si apifonda de sus. Am pus o fotografie cu stupul in cauza aici: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=dlattach;topic=5891.0;attach=92086;image

adriann

esti sigur ca sunt albine inauntru si nu termite?
Din ce se vede au mancat cam mult.... au matca? ramele mai aveau miere capacita pe ele? temperatura la cere ai faucut poza???

dorindafi

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

die furrer

Acuma nu mai ai ce face dale de mincare si lasale in liniste

Aurel

CitatAm lasat stupul in pace, sa zicem, pana azi cand a fost soare si frumos afara, si m-am uitat sa vad daca mai au mancare. Terminasera toata mierea, desi ramele erau pline de miere capacita, au mancat si apifonda de sus. Am pus o fotografie cu stupul in cauza aici:
Capacul acestui stup etanseaza bine? Intre acea plasa si capac spatiul ramine liber ?Daca ramine liber parerea mea e ca nu e bine.Posibil ca in acest spatiu sa patrunda cureti de aer rece si de aici si acel consum mai mare de care spuneai si celelalte neajunsuri.Daca deasupra plasei ai numai acel ziar ,eu zic ca e putin.

plindemiere

Aurel, podisorul nu este etans, si de aceea il acopar cu punga de plastic, pentru a nu intra curentii de aer rece. M-am gandit si la varianta sa iau podisorul si sa pun direct carpe peste rame, dar am inteles ca mai mor albine daca trec deasupra carpelor, nu se mai pot intoarce inapoi.

Aurel

Nu pune material textil direct pe rame.Punel pe plasa si bine ar fi daca intre plasa si rame distanta ar fi de max. 1 cm.iar materialul sa fie de preferinta sac de cinepa ,monton , postav, bumbac

Nea Costica din Buzau

Am si eu o intrebare  :sad:
Un frate al meu a infiintat o livada la cca 1000m aerian de stupii mei si m-a rugat sa duc si la el macar o familie sa-i faca polenizarea, tinand cont de faptul ca primavara albina nu zboara la distante mari.
Daca pot face aceasta mutare, si daca da cateva lucruri de care sa tin cont.
Multumesc anticipat  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

dorindafi

nu pricep , poate sunt greu de cap
ce inseamna cca 1000 aerian , cum adica ,,    AERIAN''   :roll:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

G. Iulian

Stiu că te prefaci dar traducerea este simplă: în linie dreaptă  :rotfl:  :hi:  :hi:

Obombo

Citat din: Nea Costica din Buzau din Martie 01, 2013, 12:22:00 PMDaca pot face aceasta mutare, si daca da cateva lucruri de care sa tin cont.
Poti sa muti un stup (e suficient unl?) fara probleme, orientezi urdinisul in alta directie fata de cum era, pui niste crengute pe scandurica de zbor ca sa se impiedice albinele de ele si sa se uite prin prejur si nu o sa ai probleme. Se prea poate ca vreo doua sa se intoarca acasa, nu zic nu, dar o sa gasesca ceilalti stupi unde sa intre si nici nu vor fi atat de multe incat se se depopuleze stupul mutat. Cel mai bine e sa deschizi urdinisul dimineata devreme, ca sa nu se buluceasca toate afara.