Producerea de miere marfa in cantitati foarte mari conform normelor U.E.

Creat de pharaonu75, Decembrie 08, 2012, 08:42:26 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Citat din: edy din Decembrie 08, 2012, 08:39:57 PM
...
Cine are rasa carpatica si vrea sa faca mai multa miere decat cu Buckfastul va voi spune cum daca de asemenea veti fi interesati si nu doar a ma ataca si lua la misto!!!

Eu am carpatica... sunt numai ochi si urechi!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

edy

Dar dupa atata gargara sau oracaiala cum cheama cineva din voi aceste discutii inutile sa vedem cum putem produce mai multa miere cu albina carpatina cum cerea d.ul pharaonu 75 mai sus.
Dupa cum multi stiti marele secret in apicultura de a produce mai multa miere este inainte de rasa pe care o folosim -caliatate matcii. Aici este ca si in agricultura,nu se poate ara intr-o zi un ha de teren cu o martoaga pusa la un plug cu un brazdar,este aproape imposibil,deci si noi apicultorii nu putem si de-ar fi sa ne dam si peste cap sa producem mai multa miere daca folosim in stupina ,-ele noastre matci de proasta calitate adica matci produse de noi din botci de roire,matci cumparate de la alti apicultori care nu au o anumita specializare si experienta in a produce matci,matci imperecheate in mini -nuclee tip APIDEA,matci cu defecte fizico-morfologices.a.m.departe.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

O metoda foarte buna pentru a mari deja productia de miere-marfa cu peste 30 si chiar 40% este urmatoarea: sa presupunem ca avem 50 familii de baza in acest an si suntem la sfarsitul lunii mai,deci dupa culesul de la salcam,di aceste familii facem 50 de roi pe care-i ii intarim pe tot sezonul activ cu rame cu puiet (capacit ar fi mai bine) astfel ca pana la intrarea in iarna vor fi niste roiuri foarte puternice sau chiar familii pe 6-7 rame ,in anul urmator aceste roiuri inainte de inflorirea salcamului cu 2-3 saptamani se vor unifica cu familia de baza(aceasta este metoda familiilor ajutataoare-pe care o cunoasteti f.bine dar nu aici sta chestia),si din unificarea acestor doua unitati biologice se va mentine regina cea mai tanara in general a roiurilor formate in anul trecut ,astfel ca acesta regina va "spinge" la maxim familia de albine sa culeaga o cantitate mult mai mare de miere si sa construiasa ceara intr-un ritmf.accelerat,de fapt aceasta familie rezultata din unificare cu roiul se va comporta exact ca un roi natural de mari dimensiuni pe care am reusit sa-l recuperam de pe vreo creanga de copac,deci va avea o dezvoltare si un randament exploziv chiar si in conditii nefavorabile de timp din luna mai.

edy

O alta conditie esentiala in a produce mai multa miere-marfa este DERIVA, si f.multi apicultori nu dau o prea mare importanta acesteia,deoarece sustin ei ca daca isi vopsesc toti stupii ca pe ouale de SF.Pasti (dupa cum se poate vedea in mai toate filmuletele voastre,stupi colorati ca la gradinita) i culori cat mai vii si mai diverse s-a rezolvat problema-TOTAL GRESIT  , acesta mentalitate inca a ramas si persista inca la noi in tara dar cine a avut ocazia sa calatoareasca prin Occident ,sa nu mai vorbim de America,Australia sau Noua Zeelanda a vazut ca acei stupi sau aproape toti stupii lor au aceeasi culoare sau se folosesc doua culori ,si nu toata gama de parca ar fi curcubeul.DE CE ACEASTA??? Culoarea este si nu este importanta,insa esential este orientarea stupilor,in tari precum Italia ,Francia si altele se folosesc mult asezarea stupilor pe randuri lungi chiar de 45-60 de stupi,o mare greseala,chiar daca stupii nu sunt asezati aproape unul de altul,in timpul culesului si nu numai ,in special cand bate vantul albinele fac deriva.

edy

Ca urmare a acestei derive aceeasi stupi pusi in aceleasi conditii de clima si de flora ,de aceasi putere  d-au recolte total diverse,de ce ?asta nu inseamna insa ca daca se face deriva si un stup la culesul de la salcam spre exemplu produce 4 caturi si cel de langa el doar doua mierea media pe stupina este oricum buna,absolut gresit-daca un stup da 4 caturi evitand deriva ,vecinul sau trebuie sa dea daca nu 4 caturi macar 3 si jumatate sau de ce nu 5 caturi ,atunci media pe stupina este alta,deoarece in apicultura profesionista se vorbeste pe media pe stupina si nu pe cat a produs un stup intr-un an,am avut familli care doar la salcam au dat 100 kg miere dar media pe stupina a fost de 25-30 kg,deci o diferenta uriasa.

bucovineanu

Nimic nou. Aceste lucruri ssunt cunoscute de marea majoritate a apicultorilor. Sunt bune totusi, pentru incepatori.

edy

Una dintre cele mai bune metode pentru a evita deriva este asezarea stupilor in grupuri de cate doi sau in grupuri de cate patru ,in care fiecare stup este orientat catre unuyl din cele patru puncte cardinale-orientarea stupilor doar catre directia sud-est este total gresita,un stup orientat cu urdinisul catre sud sau nord va produce in timpul culesului aceeasi cantitate de miere ca cel orientat catre sud-est sau chiar si mai mult deoarece albinele sale nu vor face niciodata deriva.Aceasta orientare a stupilor catre nord este benefica si iarna cu conditia ca stupina sa fie protejata de curentii reci de aer din acesta directie,dimpotriva va spun chiar ca fam.de albine orientate catre directia nord pe timpul iernii cor trece mult mai bine iarna deoarece vor fi mult mai linistite,vor consuma mai putine rezerve de hrana si se vor uza mai putin(eu nu vreau sa va fac sa credeti ca vreau sa rescriu apicultura,doar va spun ca apicultura nu este matematica si deci orice principiu,teorie sau lege a ei se poate adapta si shimba -in folosul nostru).

edy

Iata de ce pavilionul romanesc nu a avut nici un succes in Occident,in special si faptului ca anumite rase de albine sunt mult mai inclinate de a face deriva decat albina romaneasca si deci este imposibil sa se adopte un asa fel de utilaj pentru a face o apicultura de redit.
O alta conditie esentiala este si tipul e stup,am vazut si la noi in tara o puzderie de modele care mai de care mai fistichie si cu zorzoane dar in a cauta perfectiune intr-un stup asa zis modern nu trebuie sa fie cautata intr-o proiectare cat mai complicata co o multime de dispozitive ,de imbinari si alte chestii ,dar al contrariu stupul modern trebuie sa fie extrem de simplu in orice cat mai mic detaliu.
Cu cat mai repede si cu mimim de efort se vor putea urmari toate operaziile de sezon,cu atat stupul va rezulta perfect.Si intr-adevar este uimitor cum se poate vedea ca se poate produce miere folosind stupi si utilaje improvizate si  cat mai simple posibile.Degeaba stupul are poate si ghirlande la exterior sau-si interior daca el nu are ceea ce este cel mai important -capacitatea totala de cuib, si aici parerile ca de altfel in toata apicultura parerile sunt contradictorii-stupul orizontal este bun dar prea mare pentru albina carpatica si nu se poate obtine o miere de calitate,deoarece se extreg ramele de cuib(ceea ce in toata lumea apicola nu este de admis asa ceva)iar stupul Langstroth pentru o matca prolifica doar un cuib nu este suficient,si cine vrea sa faca multa miere si de caliatate ii mai ramane doua posibilitati
.stupul de 10 si 12 rame Dadant.

edy

Dar poate capacitatea cuibului unei familii de albine este atat de importanta ca si cum este calitatea deci proloficitatea matcii,si intr-adevar un cuib mic care va limita puterea de depunere(ovodepozizione) a matcii va impiedica in ultima instanta ca acea familie sa ajunga la forta ei maxima ceeea ce va influenta in mod decisiv cantitatea de miere pe care acea familie ar fi putut sa o produca, cu o marire excesiva a instictului de roire in timp a acelei familii .Este o diferenta mare sau chiar foarte mare in a intretine familii de albine in stupi de 10 rame si a intretine familii de albine in stupi de 12 rame (desigur de tipul Dadant in ambele situatii)-numai ca si aici este un NUMAI intretinerea famillilor de albine in stupi de mare capacitate comporta in acelasi timp ca regula de aur avere ia aceste familii regine de maxima calitate ,deci nu regine de mana a doua sau martoage,altfel vom arunca totul in fum.

edy

80% din mierea romaneasca pe care Romania o exporteaza este extrasa din caturi si nu din cuiburi iar nemtii "se bat" hai sa nu exageram!!!- pe mierea romaneasca -stii de ce??? daca tot esti asa de destept cum vad????!!! ,deoarece voi o vindeti la nemti la un pret de mizerie ,nu va da mai mult nici de 4,00 euro la kg si ei si-o vand in tara lor de aproape trei ori mai scump,iata de ce o vand,degeaga te umflii in pene ca curcanul ca asta este adevarul,mai bine Dragos mierea ta ti-o cumpar eu la 5,0 euro la kg-ce zici stai??? nu o mai da la nemti,da-mio mie -faci afacere nu gluma!!!!

ANITEI

5. Atacul la persoană, jignirea sub orice formă a membrilor forumului sau membrilor echipei tehnice, folosirea de cuvinte obscene, amenințătoare, abuzive sau indecente, rasismul, comportamentul nepotrivit sau ofensator sunt total interzise.

6. Nu scrie 2 mesaje unul după altul (consecutive), în caz de nevoie editează mesajul anterior.

De la regulament citire...
'' Pot totul in HRISTOS , care ma intareste.'' Filipeni 4:13

stefan1

Domnule Edy, nu cred ca ati inteles ce am vrut sa spun. Eu am incercat sa atrag atentia ca jignirile determina jigniri si mai mari din cealalta parte. Sa stergem ce a fost si sa discutam doar despre stupi. Dragos este mai slobod la gura cu toti, dar nu e rau si jignirile nu au fost chiar asa mari. Sa nu uitam ca un anumit aer de superioritate pe care l-ati afisat din primele postari  (in primavara), v-au atras pe buna dreptate ostilitatea unor forumisti mai sensibili. Si faptul ca ca nu dati poze si ca nu spuneti nimic concret despre D-voastra, mareste suspiciunile unora. Amenintarile cu represalii fizice  la care ati trecut sunt cu totul neacceptabile. Eu zic sa ignorati pe cei care nu va plac sau daca vedeti prea multa ostilitate sa renuntati la forum. Cel mai bine este sa va cereti reciproc scuze si sa RENUNTATI LA ATAC LA PERSOANA!!!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

edy

DA d.UL Stefan aveti mare dreptate si eu personal ma scuz daca am jignit aici pe cineva si ma scuz si fata de d.ul Dragos care am inceput incetul cu incetul sa-l cunosc mai bine,imi cer scuze si fata de domnia sa si sper ca si el ma va ignora total de acum incolo pentru a nu reactiona din nou ,este spre binele la amandoi. Acest aer de superioritate Da recunosc ca l-am avut candva datorita faptului ca eu am o foarte mare experienta practica cu albinele (peste 30 de ani)si m-am specializat la nivel industrial in mai multe tari din Europa lucrand an dupa an cu mii si mii de stupi,crescand zecii de mii de matci si obtinand zeci de tone de miere pe stagione apicola,dar pe moment mai multe nu va pot spune si prefer ca aceste suspiciuni sa ramana inca printre forumisti.Insa vreau sa ma repet din nou,eu cand va scriu nu va scriu din carti dar din propria mea experienta,ca o fi buna sau rea asta e -dar nu accept si nu voi accepta niciodata pe nimeni sa ma ia la misto cand cel care ma ataca vorbeste din carti sau ca a descarcat de pe interenet un file cu domeniul in care se dezbate o tema a apiculturii si-o face pea interesantul ,si mai ales ca el nu este in contact sau mai bine zis NU TRAIESTE EXCLUSIV DIN APICULTUTA ASA CUM O FAC EU DE PESTE 10 ANI DE ZILE AICI IN ITALIA, cand va ajunge la acest nivel ii dau eu voie sa ma atace,pana atunci sa-si vada de serviciul lui .

Calin Bondaru

va balacariti inutil!
vreau sa aud asta:
-pentru o buna ameliorare si selectie, urmatiti aceste aspecte.....
-pentru o productie mai mare...
....
...
..
sunteti oameni maturi ce naiba!
e clar ca fiecare trage pentru osul lui, dar daca cineva vrea sa isi spuna parerea, zic ca ar fi normal sa-si expuna opinia dar cu atentie pentru a nu jigni!!!
am vazut la fel si cu domnul dan margarit...nu spune omul...(faceti ca mine ca asa e bine)!!!
nu iau parte nimanui dar sa nu credeti ca daca va certati intre voi, o sa fiti mai populari!
e jenant...asta-i opinia mia!
:stop_the_war:

D006

Citat din: edy din Decembrie 10, 2012, 10:54:06 AM
si inca ceva pentru DOMNUL??!!! DRAGOS- nu crede ca daca eu sunt in Italia si tu in Romania iti poti bate joc de mine cum vrei tu-eu daca vreau in 5 ore sunt in tara si nu  numai sunt in fata portii tale de la tara unde iti tii marea ta stupina,si vreau sa vad cum vei mai rade cand ma vei privi in ochi ACEASTA NU ESTE O AMENINTARE CI O PROMISIUNE daca vei continua sa mai rizi de mine,eu am prieteni peste tot in lume si nu-ti convine  sa te ei de mine si sa ma tratezi ca pe o carpa,oricum astept scuzele tale publice in fata tututror apicultorilor romani!!!!

Avantajul anonimului ! poate ameninta pe oricine ...  eu de cand am intrat prima oara pe un forum apicol intai m-am prezentat si apoi am postat , bun sau rau. Faptul ca la umbra anonimatului ma ameninti pe mine si familia mea de desconsidera total atat in fata mea cat si a majoritatii stuparilor de pe aici . Daca esti barbat te prezinti si stai in fata mea ca UN OM.
  Nu este prima oara cand un anonim ma ameninta cu 'prietenii " sai , inca o dovada de micime omeneasca . Dar ai grija ca toate postarile de aici sunt citite de multa lume inclusiv de baietii care stiu exact pozitia de unde postezi , asa ca ai grija ca nu esti prea anonim...daca mi se intampla mie ceva sau familiei mele sau stupilor mei sa stii ca "lumea e prea mica ".