Producerea de miere marfa in cantitati foarte mari conform normelor U.E.

Creat de pharaonu75, Decembrie 08, 2012, 08:42:26 PM

« precedentul - următorul »

edy

Asa este si Dul Valter are perfecta dreptate,tot secretul in apicultura este experienta fiecarui apicultor deci nivelul la care a ajuns el cu cunosatintele sale,sau mai bine zis cum spunea frate Adam la ce nivel a ajuns acel apicultor sa-si cunoasca albinele din ograda sa,multa munca si perseveranta,si in plus o matca recordista-DAR NU NUMAI UNA-avem 10 50-1000 de stupi -atunci trebuie sa avem 90%din stupina matci recordiste si doar in 10-12 zile putem avea aceste rezultate.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

ioanardelean55

bucovineanu

Rezultate bune avem numai dupa ce cunoastem cat mai multe din viata plina de secrete a acestor minunate vietuitoare. Cand putem "citi" starea unei familii fara sa deschidem stupul, ne putem astepta la rezultate care sa ne multumeasca.

ioanardelean55

antiopa din ardeal

Citat din: sfantul spiridon din Decembrie 16, 2012, 12:26:36 PM
nu pricep cum as scoate la salcam atat cu toate ca salcamul la mine tine 12 zile/ 7-8 zile bune si f. bune

Asta vroiam sa spun si eu d-le Spiridon. Nici la mine salcamul nu tine mai mult de 2 saptamani in cel mai bun caz. In general pot sa ma bazez pe salcam in stationar pe o saptamana. Hai sa pun in plus vreo 4 zile care conteaza la pregatirea familiei si cresterea interesului pentru culesul respectiv. Nu am lucrat pentru selectia reginelor productive si recunosc, am un minus din acest punct de vedere, dar nu pot sa inteleg o diferenta atat de mare intre media per familie de albine (25-30 kg) si recolta stupului record    ( 100 kg ). Daca doriti pot sa fac niste calcule bazate pe logica mea (care poate sa fie total sau partial eronata) si apoi sa analizam. Este un forum deci cred ca nu este o problema. Teoria este importanta dupa parerea mea indiferent daca este in minte sau pe hartie :hi:

edy

Cand cineva spunea ca teoria ca teorie dar practica ne omoara asa este. Albina romaneasca (si aici nu vreau sa starnesc anumite polemici sau contrarietati dar este purul adevar )deci A.M.Carpatica ca de altfel toate rasele de albine de pe Pamant are un anumit "potential melifer "cum il chem eu in carte mea(sper ca intr-o zi sa poata fi tiparita si citita de cati mai multi apicultori din toata lumea) potential ce eu i-am dat o valoare de la 5 la 10 pe aceasta scara a valorilor,iar albina noastra din pacate fata de alte rase europene (fara a o derfavoriza sau mai stiu eu ce altceva)are de abia numarul 6 spre 7 pe aceasta scara,deci pusa in aceleasi conditii de cules si clima cu alte rase cu un potential melifer mai ridicat nu poate produce mai mult-asta este adevarul gol-golut,pentru a ajunge spre exemplu la nivelul valorii de 8 unica strada de a parcurge este aceea a unei intensii selectii de rasa pura,pe care din pacate la noi ca de altfel si aici in Italia nu s-a mai practicat la nivel superior si cu simt de raspundere,sa fim onesti!!!

edy

Si poate ca intr-o zi cand voi veni in tara(nu vin de peste 11 ani din pacate!) vom face o masa rotunda si va voi explica cum se poate face acest "miracol" adica de a transforma albina noastra care este de o valoare imensa intr-o super-rasa de invidiat in toata lumea cum un timp era considerata A.M.Ligustica,pe timpul cand traia marele Dadant.

abeja

OPSERVATIE!!!!!!!!!!  APICULTORI!!!!!!!! INOVATIE!!!STIINTA SI  IMAGINATIE!!!!!
Un stup  bun  si  plin  de  rame,un  tratament  ca  atare si  suntem  apicultori in vigoare............
Si  zicem :daca  ai  camp(CULES) si  prostu  face  miere...........
Deducem: stupi  sanatosi,miere  cu deriva  si  fara  deriva,inmultire,sex si  bunastare  in toate  casele.
Nu  ai  camp........taci  ..inghiti ....te-n  trebi .....asculti..pacalici.cu  lapte  prins......si  asa  mai  departe.
Raspuns....stii  ...nu  stiii.ramane  de  vazut si  prost  sa  fiii  ...noroc  sa  ai .
Va  saluta "" Lupul  tanar  plecat  cu  vaca  batrana ""

marian sima

E cu dus si intors,norocul si-l mai face si apicultorul cu mina lui,poti sa ai cimp si sa nu scoti nimic ,o productie buna este rezultatul la o suma de factori,i-ti scapa citiva papa productie ,stiu zone unde poti sa ai floarea-soarelui cit vezi cu ochi dar de acolo nu a scos nimeni miere de la floarea-soarelui baga stupi acolo si sa vedem daca mai este valabila expresia;prost sa fii noroc sa ai. :)

edy

abeja

Scuze,da  cred  ca  nu  m-am exprimat  bine.Oare  stie  cineva  sa  traduca  ce-am  scris ,ca  vad  ca nu m-am  facut  inteles. :lol:

edy

marian sima

Colegule Abeja ce ai tu in mina in poza de la avatar este o inovatie ,pentru a folosi aceasta inovatie trebuie sa cunosti cite ceva ,acea putina stiinta te ajuta te diferentiaza de unul care habar are la ce se foloseste acea cutiuta. :)
Apicultura chiar este INOVATIE ,STIINTA si IMAGINATIE.

I-ti mai dau un exemplu ,ma duc cu un apicultor mai in virsta in recunoastere la o padure de salcim ,acolo  eu ma uitam unde sa amplasez vagonul el spune nu cauta loc ca nu stam aici eu mirat nu mai intelegeam nimic deoarece acolo se asezase multi apicultori ,il intreb de ce nu stam in acea padure i-mi spune uitete la salcim ma uit pe poale boboci nu aveau nimic dar el i-mi spune uitete mai spre virf si de la jumatate in sus salcimul era calamnitat probabil de o bruma mai usoara,am plecat de acolo la o padure cu 10-15 km mai departe ,am scos miere pe cin cei din padurea cu pricina nu prea au scos.

Asa ca pentru apicultura trebue sa cunosti multe inclusiv biologie.
Tot ce folosim noi in apicultura  acum e rodul studieri ,imaginatiei si gindiri inaintasilor nostri.

Pe la mijlocul lui ianuarie am sa pun citeva filmulete pe aici cu ceva inovatii ,pe urma sa-mi spui daca te ajuta sa fii mai norocos. :wink: :)

Kiwi Bee

Citat din: edy din Decembrie 09, 2012, 08:00:11 PM
O metoda foarte buna pentru a mari deja productia de miere-marfa cu peste 30 si chiar 40% este urmatoarea: sa presupunem ca avem 50 familii de baza in acest an si suntem la sfarsitul lunii mai,deci dupa culesul de la salcam,di aceste familii facem 50 de roi pe care-i ii intarim pe tot sezonul activ cu rame cu puiet (capacit ar fi mai bine) astfel ca pana la intrarea in iarna vor fi niste roiuri foarte puternice sau chiar familii pe 6-7 rame ,in anul urmator aceste roiuri inainte de inflorirea salcamului cu 2-3 saptamani se vor unifica cu familia de baza(aceasta este metoda familiilor ajutataoare-pe care o cunoasteti f.bine dar nu aici sta chestia),si din unificarea acestor doua unitati biologice se va mentine regina cea mai tanara in general a roiurilor formate in anul trecut ,astfel ca acesta regina va "spinge" la maxim familia de albine sa culeaga o cantitate mult mai mare de miere si sa construiasa ceara intr-un ritmf.accelerat,de fapt aceasta familie rezultata din unificare cu roiul se va comporta exact ca un roi natural de mari dimensiuni pe care am reusit sa-l recuperam de pe vreo creanga de copac,deci va avea o dezvoltare si un randament exploziv chiar si in conditii nefavorabile de timp din luna mai.

Deci sa inteleg ca numai la salcim se va face recolta mare cu aceasta metoda?

Eu inteleg asa:
-se unifica roiul balshoi cu familia baza in primavara si se recolteaza miere la greu la salcim
-dupa salcim se scoate un roi mai mic decit cel unificat pt a avea si la anu un roi balshoi
-pe tot restul sezonului see mai tot scoate puiet de la familiile baza ca sa intarim roiurile noi care sa fie puternice inainte de iarna

Cum se comporta familia dupa ce ii scoatem un roi? Si mai tot scoatem putin puiet ca sa ajutam roiurile.
Ce mai produce familia de baza pina la sfirsitul sezonului daca o slabim in continuu?

Sau nam inteles eu ceva bine?

tassevasi

Nu uita ca la noi mai sunt  si alte culesuri ,la fel de inportante ca cel de salcim  si daca din 50 mai facem tot atitea  si ii intarim cu puiet ,inseamna ca la  tei, fl soarelui ,fineata nu mai facem  mare treaba .
  Eu asi prefera sa fac din 50 inca 10 buni si sa cuprind si celelalte culesuri .
  Numai bine .