• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Imbunatatirea proiectului de lege a apiculturii

Creat de Karpetrusov, Noiembrie 26, 2012, 12:09:19 p.m.

« precedentul - următorul »

Karpetrusov

1. Obiectiv: Prezentarea unor propuneri concrete de modificare, optimizare, completare, a articolelor de lege sau de introducere - eliminare a altora.
2. Restrictii: A nu se face comentarii.  Acestea se vor face in cadrul  subiectului anterior: Noua lege a apiculturii.
3. Aprobare prin vot la finalul dezbaterii (15 dec).
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

dumi

In prima faza in lege ar trebui prevazute clar tiprile de apicultura practicate :
1 apicultura de hobby sau de tip familial 1-25 familii cat suporta lejer baza melifera pentru o vatra;
2 apicultura intensiva peste 25 familii (necesar peste 2 vetre, sau pastoral)

La prima categoriie legea sa prevada inscrierea in registrul agricol (acelasi lucru este prevazut si pentru celelalte animale din gospodarie)

In a II -a categorie sa se impuna niste norme mai stricte (deoarece in acest caz stuparul produce pentru comercializare)

O alta problema este subventionarea productiei de miere si nu subventionarea numarului de familii de albine (sunt ,,stupari'' care au sute de familii de albine, care nu produc nici 5 Kg miere/familie/an, ale caror familii de albine traiesc la limita subzistentei datorita siropului primit, marid riscul aparitiei epidemiilor de boli contagioase)
In perioada colectivizarilor in CAP-euri se cresteau sute de stupi fara respectarea normelor de intretinere, astfel a aparut loca americana care a decimat aproape toate familiile de albine din Romania

Kov iulian
1) Aplicarea de avertisment si/sau sanctiune celor care se aseaza pe directia de zbor a altei stupini ( cu obligatia parasiri zonei ) .


a) Avertisment si/sau obligativitatea parasiri locatiei cand abaterea se face in pastoral departe de localitati orase etc .( sanctiune la 2-3 abateri  )
b) Sanctiune atunci cand apicultorul se aseaza pe directia de zbor a altor stupine stationare din localitati, orase ( intre localitate si cultura entomofila).
Daca in pastoral se poate gresi si trebuie intelegere, oboseala, timpul  ploios, poate celalalt sa mutat doar cu o ora inainte .


Dar in situatia in care diversi apicultori se aseaza in preajma localitatilor intre culturi si localitate la 200-1000 m  lucrurile sunt clare, au venit la furat albina culegatoare .


( de obicei in fiecare localitate exista stupini stationare iar mare parte din acei apicultori cunosc zona si vin la sigur )


2) Crearea acelor comisii de stuparit pastoral si repartizarea fondului melifer in functie de norma de familii la hectar ca sa nu se mai inghesuie sute de stupi pe un petec de cultura .( exceptia fiind in ani calamitati cand nu exista fond melifer suficient )


3)Trebuie puse lucrurile la punct la nivel de Directii Agricole in asa fel incat fermierul sa nu se mai streseze sa caute apicultori sa-i polenizeze cultura, fermierul sa faca o cerere in acest sens la directia agricola, iar cei de acolo sa repartizeze stupinele .a) E necesar acest lucru pentru a elimina acest obicei pacatos romanesc, unde apicultorul merge spasit cu caciula in mana la fermier si il roaga frumos sa il lase si pe el  sa vina cu albinele .

De ce e nevoie de asta?
Pentru ca fermierul stiindu-se curtat  nu ii va pasa cum, unde si cind aplica tratamentele cu insecticide, iar cei ce comenteaza pe viitor nu li se va permite accesul, in felul asta sunt incurajati apicultori ce tac iar stupinele sunt expuse excesiv insecticidelor, mierea rezultata fiind contaminata, iar acele toxine ajung in hrana oamenilor a copiilor etc .

cristipep

Imi permit sa fiu destul de pragmatic sa intreb si eu cine a inventat chestiile astea sa le zic asa? Din punctul meu de vedere ar trebui facuta o lege a bunului simt , in primul rand , dupa care ....astfel de propuneri , la noi nimeni nu poate obliga pe nimeni sa faca apicultura dupa dimensuni, trasee, repartizari etc........nu poti aplica legea la albine...ca ele nu stiu ce este aia, ele au legea lor , legea naturii.mi pare rau ca sunt atat de pesimist dar ucrurile nu or merge spre bine in domeniul asta  apicol.

Kov iulian

Citat din: cristipep din Noiembrie 29, 2012, 04:04:13 a.m.
Imi permit sa fiu destul de pragmatic sa intreb si eu cine a inventat chestiile astea sa le zic asa? Din punctul meu de vedere ar trebui facuta o lege a bunului simt , in primul rand , dupa care ....astfel de propuneri , la noi nimeni nu poate obliga pe nimeni sa faca apicultura dupa dimensuni, trasee, repartizari etc........nu poti aplica legea la albine...ca ele nu stiu ce este aia, ele au legea lor , legea naturii.mi pare rau ca sunt atat de pesimist dar ucrurile nu or merge spre bine in domeniul asta  apicol.Mai ales acum cu fondurile astea europeene ne-am inmultit, am inmultit efectivele de familii si daca nu se reglementeaza cumva aceste treburi si reguli sa fie clare pt toti, vom ajunge sa ne dam in cap uni altora . ( cea ce sa si intamplat in unele zone ale tari )

cristipep

Ai auzit de selectia naturala? Asta se va intamplasi cu stuparii multi dintre ei facuti pste noapt numai ca li sa dat bani , nu ma reer la toi , unii dintre ei muncesc si isi vad de treaba  dar majoritatea sunt lichele.Un an doi hai 3 de stuparit si upaia ....faliment ca de ....ai sa vezi sau o sa vedeti .

stefan1

  O reglementare e neaparat necesara. Selectia naturala va afecta si pe cei rai si pe cei buni. Aici nu-i ca in alte cazuri: iti moare vaca  ( sau capra) de foame, dar a vecinului prospera. La albine o familie bolnava poate afecta o intreaga zona, de aceea nimeni nu trebuie lasat dupa cum il duce capul, in speranta ca va crapa odata. Am mai dat exemplu apicultura din Israel. Acea tara are o productie medie pe familie mult mai mare ca la noi si mult mai mare ca in multe tari europene, desi face apicultura intr-o zona cu asa putina flora. Secretul este un control strans al statului in acest domeniu, care se stie ca aduce prin polenizare mult mai multe beneficii indirecte decat castigurile din vanzarea produselor stupului. Acolo numarul de familii este tinut strict sub control, nu poti sa-ti infiintezi o noua stupina decat daca dovedesti ca are resurse melifere nerevendicate de stupinele existente. De fapt acolo si mierea locala este ferita de concurenta internationala, toata productia de miere este achizitionata de un singur operator sub controlul statului, stuparii fiind feriti de speculanti si de manevre murdare facute peste capul lor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Karpetrusov

1 Tratamentele medicale si analizele medicale, vor fi subventionate in proportie de 80 %
2 Familiile bolnave de L. E sau L A vor fi distruse prin incinerare iar proprietarul stupinei , va fi despagubit in totalitate la un pret ce va fi stabilit de MADR in cursul lunii ianuarie a fiecarui an .
3.Despagubirile vor fi acordate doar apicultorilor inregistrati la Primarie si la DSVA.
4.Nedeclararea focarelor de boala mentionate mai sus se va sanctiona cu suma de.....
      Argument: Existenta unor focare de LA si... aduc prejudicii majore tuturor apicultorilor din zona ......
               Se poate completa , modifica...

A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

romikele

Nimeni, nicaieri, nu va despagubi apicultorul care are familiile bolnave de LE sau LA, deoarece asta e neglijenta sau neprofesionalism.
Doar asigurarile - in caz ca exista - pot face asta.

dumi

@ Cristipep
Legea trebuie data pentru apicultori si nu pentru albine
Numai masurile coercitive vor face stuparii , populatia (din jurul stupinelor) , autoritatile locale , institutiile statului sa aiba ,,bunul simt''(o definitea abstracta care poate fi interpretat de fiecare cum vrea)

Din auzite au fost stpari care se plang ca le-au fost otravite albinele culegatoare cu zahar si siropuri otravite de vecini, care la randul lor erau nemultumiti de nesimtirea stuparului (zeci de stupi tinuti langa curtile si gradinile lor de nu pot iesi afara din casa -15 m distanta intre stupina si vecin mi se pare o distanta buna atata timp cat in zona nu sunt mai  mult de aprox 10-25 stupi - de aceia este buna si masura cu gardul de 2 m)
Sunt stupari care nu selectioneaza de nici un fel albinele (sunt foarte agresive) de aici si nemultumirea oamenilor

Mi se pare corect si varianta de a nu se face stuparitul pastoral langa localitatile unde sunt familii de albine crescute pe vetre fixe

Pentru impiedicarea furturilor de stupi este bine sa se marcheze o parte din rame

De asemenea termenul de familie de albine ar trebui strict catalogat la o anumita greutate /familie (macar 1,5 kg de albina pentru o familie) in functie de anotimp
Daca stuparul are 3-4 rame 1/1 cu albina le considera familie in loc de roi (asta pentru a determina stuparii, aviz celor care i-au subventii, sa tina familii puternice = sanatoase)

Sunt deacord ca medicul veterinar din circumscriptie sa poata oricand verifica daca familiile de albine sunt corect intretinute (si nu numai familiile de albine -orice animal din gospodarie)Karpetrusov

Citat din: dumi din Noiembrie 29, 2012, 02:23:53 p.m.
Mi se pare corect si varianta de a nu se face stuparitul pastoral langa localitatile unde sunt familii de albine crescute pe vetre fixe
De asemenea termenul de familie de albine ar trebui strict catalogat la o anumita greutate /familie (macar 1,5 kg de albina pentru o familie) in functie de anotimp
Daca stuparul are 3-4 rame 1/1 cu albina le considera familie in loc de roi (asta pentru a determina stuparii, aviz celor care i-au subventii, sa tina familii puternice = sanatoase)
Sunt deacord ca medicul veterinar din circumscriptie sa poata oricand verifica daca familiile de albine sunt corect intretinute (si nu numai familiile de albine -orice animal din gospodarie)

Acestea sunt comentarii. Redacteaza-le sub forma de articol. De ex:
art 1.Dumi . Este interzis sau admis....
art 2 Dumi . Se considera stup ..... compus din... si o regina.
Art 3 Dumi . Medicul veterinar  in circumscriptia caruia se afla stupina.....
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

dumi

Art 9
a) sunt deacord

b)   înregistreze/autorizeze stupina la circunscriptia sanitar-veterinară a comunei/localitatii/orasului unde se afla vatra de stupina (multi apicultori ,,amatori'' nu au posibilitatea sa piarda timpul pe holurile institutiilor ANSVA judetene);

c) nu sunt deacord

d)   aibă stupii identificaţi de către circunscriptia sanitar-veterinară a comunei/localitatii/orasului unde se afla vatra de stupina , în Sistemul unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, conform legislaţiei în domeniu (acelasi lucru este valabil si pentru crotalierea animaleor din gospodarii);

e)   trateze cu medicamente familiile de albine deţinute conform unui grafic stabilit - este bun si graficul din Manualul de bune practici in apicultura (care ar trebui tiparit si distribuit tuturor stuparilor la un pret de achizitie real si nu umflat cum se procedeaza in Romania);

f) deacord cu adaugarea unei obligatii pentru primariile locale : vatra de stupina sa nu se amplaseze pe directia de zbor a albinelor din localitatile cu vetre stationare (este de bun simt dar rebuie prevazut obligatoriul acest lucru in lege)

g)   amplaseze panoul de identificare a stupinei pe care vor fi trecute următoarele date: numele apicultorului, adresa vetrei permanente, numărul de stupi şi numărul de înregistrare/autorizare sanitară veterinară acordat de Circumscriptia sanitară veterinară locala unde isi are domiciliul;

h-i)  sunt deacord;

Aliniat (2) deacord

dumi

De asemenea cred ca ar trebui introdus un nou articol sau aliniat care sa faca distinctia intre apicultorii amatori (cu un nr mic de familii max 25, cat pot intretine pe o vatra fixa) si apiculorii profesionisti cu un nr mai mare de 25 familii (cu un grad diferit de sarcini - nu poti obliga amatorii sa faca parte din asociatii, sa aiba carnete de stupina completate la zi, sa se inscrie la Directiille Judetene ale DSVSA sau cum se mai numesc ele corect)

dumi


Karpetrusov

Noiembrie 29, 2012, 04:48:05 p.m. #14 Last Edit: Noiembrie 29, 2012, 04:53:29 p.m. by Karpetrusov
Art. 10. (1)
(3) Numărul familiilor de albine amplasate pe teren, conform obligaţiilor prevăzute la alin.(1) şi (2), nu este limitat. Nu sunt de acord
Reformulare Numarul familiilor de albine amplasate pe o vatra situata in intravilan este limitat la 80. Numarul familiilor de albine amplasate pe o vatra  situata in extravilan este limitat la 120 cu exceptia urmatoarelor tipuri de masive melifere: paduri compacte de salcam cu suprafata de minim ....... paduri de tei........etc , unde numarul familiilor ce se pot amplasa este nelimitat, si doar in timpul infloririi.
Amplasarea stupinelor aflate in pastoral, la cules de flora spontana,  pe terenul localitatilor, se va face la o distanta minima de 1500 m fata de intravilanul localitatii, masurata  in linie dreapta pe harta digitala  a MADR si doar dupa acordul scris al tuturor apicultorior inregistrati in registrul agricol al primariei.
Definitie masiv melifer?????????? Atentie aici!
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.