• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Imbunatatirea proiectului de lege a apiculturii

Creat de Karpetrusov, Noiembrie 26, 2012, 12:09:19 p.m.

« precedentul - următorul »

roi_ag

"Amplasarea stupinelor aflate in pastoral, la cules de flora spontana,  pe terenul localitatilor, se va face la o distanta minima de 1500 m fata de intravilanul localitatii, masurata  in linie dreapta pe harta digitala  a MADR si doar dupa acordul scris al tuturor apicultorior inregistrati in registrul agricol al primariei."

Trebuie sa fiu naiv ca mai pot face pastoral in zona ta.Sunt multe localitati care nici nu au 1500m
intre ele exceptand zona sudica a tarii.
Puneti pofta-n cui

bucovineanu

Citat din: dumi din Noiembrie 29, 2012, 02:58:17 a.m.
In prima faza in lege ar trebui prevazute clar tiprile de apicultura practicate :
1 apicultura de hobby sau de tip familial 1-25 familii cat suporta lejer baza melifera pentru o vatra;
2 apicultura intensiva peste 25 familii (necesar peste 2 vetre, sau pastoral)

Acum pana la 50 de familii nu e necesara inscrierea ca PFA. Daca noi o sa cerem sa se coboare pragul vor face acest lucru cu placere. Nu vom obtine alte avantaje, dar acesta va fi aprobat.

dumi

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 29, 2012, 09:12:00 p.m.
Citat din: dumi din Noiembrie 29, 2012, 02:58:17 a.m.
In prima faza in lege ar trebui prevazute clar tiprile de apicultura practicate :
1 apicultura de hobby sau de tip familial 1-25 familii cat suporta lejer baza melifera pentru o vatra;
2 apicultura intensiva peste 25 familii (necesar peste 2 vetre, sau pastoral)

Acum pana la 50 de familii nu e necesara inscrierea ca PFA. Daca noi o sa cerem sa se coboare pragul vor face acest lucru cu placere. Nu vom obtine alte avantaje, dar acesta va fi aprobat.


Ok, nu am stiut ca legea prevede ca cei cu peste 50 familii sa detina un PFA - sa cerem ca numarul de familii de albine pentru apicultura de familie sa fie maxim 50 familii de albine (de aceia este bine sa discutam si sa ne consultam -mai multe cunostinte si idei ar trebui sa rezulte o lege mai completa si favorabila pentru majoritari si nu pentru minoritari (mariile explatatatii apicole) care au interesul sa ingreuneze functionarea si dezvoltarea stupinelor celor mici)

stefan1

 
Citat din: Karpetrusov din Noiembrie 29, 2012, 12:02:59 p.m.
Comentariile sunt excelente, dar postati aici  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5655.0 propunerile  concrete , asa cum a facut Kov Iulian si dumi. Stefan 1: comentariul este excelent.  Dar formuleaza propunerile concrete , punctuale, redactate fara echivoc. Prezentati chiar si mai multe variante ,reveniri sau finisari ale propunerii initiale.  Trebuie se depasim stadiul de discutii in agora. Timpul trece. Indiferenta noastra favorizeaza niste grupuri minoritare fara scrupule.


  M-am conformat si am transferat aici discutia:
 
Citat din: stefan1 din Noiembrie 29, 2012, 05:04:46 a.m.
  O reglementare e neaparat necesara. Selectia naturala va afecta si pe cei rai si pe cei buni. Aici nu-i ca in alte cazuri: iti moare vaca  ( sau capra) de foame, dar a vecinului prospera. La albine o familie bolnava poate afecta o intreaga zona, de aceea nimeni nu trebuie lasat dupa cum il duce capul, in speranta ca va crapa odata. Am mai dat exemplu apicultura din Israel. Acea tara are o productie medie pe familie mult mai mare ca la noi si mult mai mare ca in multe tari europene, desi face apicultura intr-o zona cu asa putina flora. Secretul este un control strans al statului in acest domeniu, care se stie ca aduce prin polenizare mult mai multe beneficii indirecte decat castigurile din vanzarea produselor stupului. Acolo numarul de familii este tinut strict sub control, nu poti sa-ti infiintezi o noua stupina decat daca dovedesti ca are resurse melifere nerevendicate de stupinele existente. De fapt acolo si mierea locala este ferita de concurenta internationala, toata productia de miere este achizitionata de un singur operator sub controlul statului, stuparii fiind feriti de speculanti si de manevre murdare facute peste capul lor.


  Propunerea ar fi ca sa se reglementeze nu numai distantele dintre stupine la pastoral intre ele si fata de stupinele stationare, ci si numarul de familii care pot fi amplasate in functie de baza melifera. Daca nu se pot face abuzuri in ambele sensuri. Proiectul spune de ex ca la culturi agricole distanta intre stupine sa fie de 300m. Daca cineva vrea sa inlature alti stupari, amplaseaza cate 5-10 familii la acea distanta si numeni nu se mai poate apropia fara a incalca legea. Ba mai mult, pot amplasa aceste vetre la 500 m intre ele si nimeni nu mai poate sa se instaleze intre aceste doua amplasamente, ca e mai putin de 300m. Invers, nu e acelasi lucru daca pe o vatra se instaleaza 50 sau 500 de familii. In Occident aceste reglementari cu numarul de familii pe vatra nu mai sunt necesare, deoarece stuparii insisi isi repartizeaza familiile in stupine rezonabile ca numar dupa bogatia bazei melifere. La noi, din cauza hotilor, acest sistem de pastoral nu se poate practica. Dar numarul de familii pe masiv melifer ar trebui reglementat pentru a se evita supraaglomerarile.  Sunt stupari care spun ca trebuie doar sa ai familii foarte puternice si densitatea nu mai conteaza. Dar aceasta e doar declarativ. O sa observati ca, desi sunt deschisi sa dea raspunsuri de tehnica apicola, niciodata nu-si declara locul exact de pastoral, tocmai pentru a evita supraaglomerarea.
   
  Referitor la sanctiuni: am vazut multi stupari vehement impotriva sanctiunilor. Orice lege este neputincioasa daca cei care o incalca nu au de ce a se teme. Frica pazeste bostanaria.

  P.S.
  Se spune sa facem propuneri nu comentarii. Eu cred ca si comentariile sunt importante, ca fiecare vedem un aspect al problemei si ne scapa altele. Daca spun "asta da si asta nu" nu stiu cat pot convinge pe unul de alta parere, pe cand argumentele poate il conving sau poate ale lui ma face sa-mi schimb parerea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

viorel55

 Bucovineanu a scris:                                                                                                                            "Acum pana la 50 de familii nu e necesara inscrierea ca PFA. Daca noi o sa cerem sa se coboare pragul vor face acest lucru cu placere. Nu vom obtine alte avantaje, dar acesta va fi aprobat"   

          Nu exista nici o limita pentru infiintarea de PFA. Poti sa ai 200 de stupi si sa nu ai PFA.
          Esti nevoit sa faci PFA atunci cand ACCESEZI O MASURA  (141,112 etc) deci cand vrei sa  primesti bani de la coana Europa.
          Daca apelezi doar la PNA nu este obligatoriu sa ai PFA,obligatoriu este ,in acest caz,sa  fi inregistrat la D.S.V.,la registrul agricol,sa ai calificarea de apicultor si stupii inregistrati (crotaliati).
          M-am ocupat in ultimii ani  de cele de mai sus si stiu ce spun!!

romikele

Citat din: viorel55 din Noiembrie 30, 2012, 12:33:14 p.m.
... Daca apelezi doar la PNA nu este obligatoriu sa ai PFA,obligatoriu este ,in acest caz,sa  fi inregistrat la D.S.V.,la registrul agricol,sa ai calificarea de apicultor si stupii inregistrati (crotaliati).
          M-am ocupat in ultimii ani  de cele de mai sus si stiu ce spun!!


Confirm cele de mai sus!
PNA se poate solicita si daca ai un singur stup inregistrat in Registrul Agricol, si daca ai cateva sute - fara sa fii PFA, II, SRL...!

kiloz

Art 10-3 in cazul stupinelor permanente/stationare bate in cap cu art 6-2 deci esti limitat cu marimea suprafetei de teren.
Sa fii drept si scrie adevarul.

dumi

Conform Hotararii 245 din 2011, la Anexa 1 cap IV
pct 2 - combaterea varozei - pentru medicamente si biostimulatori , achizitionarea de funduri de stupi prevazute cu plase antivaroua etc nu conteaza nr de stupi avuti, dar la pct 3 - sustinerea refacerii septelului apicol (achizitiobare matci , roi , familii pe faguri omologate in Romania) si pct 4 - achizitionarea de stupi in vederea inlocuirii celor reformati datorita practicarii stuparitului pastoral este obligatoriu sa ai minim 25 familii de albine

Nu am auzit de nici o lege care sa prevada ca daca ai peste 50 familiide albine esti obligat sa te autorizezi PFA (50 familii de albine aprox 4 UDE - nici un fermier care are peste 4 UDE -formate din animale sau culturi nu este obligat sa se autorizeze ca PFA)


romikele

Citat din: dumi din Decembrie 01, 2012, 07:33:13 p.m.
...Nu am auzit de nici o lege care sa prevada ca daca ai peste 50 familiide albine esti obligat sa te autorizezi PFA (50 familii de albine aprox 4 UDE - nici un fermier care are peste 4 UDE -formate din animale sau culturi nu este obligat sa se autorizeze ca PFA)


Nu aveai cum sa auzi, deoarece nu exista... inca...

dumi

Daca in viitor (foarte probabil sa se intample) MADR ar obliga fermierii sa infiinteze PFA-uri, ar trebui sa tina cont de un numar de UDE detinute indiferent de speciea de animale sau culturi avute in exploatare 

dumi

Am cautat pe situl MADR noul proiect de lege al apiculturii pus pentru dezbatere publica si nu am gasit nimic
Nu stiu eu unde sa caut, sau se merge pe burta :nono:

bucovineanu

Toata lumea ar fi linistita daca s-ar introduce articolul din legea veche referitoare la impozit:
Veniturile din apicultura sunt scutite de impozit.

stefan1

  M-am uitat in curtea vecinilor sa vad ei cum fac. La nemti si la austrieci reglementarile sunt pe landuri sau districte si difera destul de mult.
  Redau aici cum reglementeaza ei instalarea vetrelor permanente sau de pastoral (aici din zona Burgenland):
§ 4 Aufstellung von Hausbienenständen
Jede Neuaufstellung eines Hausbienenstandes ist meldepflichtig.
Die Errichtung von Hausbienenständen ist der bodenständigen Bienenwirtschaft vorbehalten.
1.   
a.   Bei der Neuaufstellung von Hausbienenständen ist der Eigentümer der Haus-Bienenvölker (Wandervölker) verpflichtet, in dem für den Aufstellungsplatz zuständigen Wirkungsbereich der Gemeinde (Bürgermeister), mindestens zwei Wochen vor der Aufstellung von Bienenvölkern, dies anzumelden.
b.   Die Vorlage einer für das Burgenland gültigen Wanderkarte mit Gesundheitszeugnis beim zuständigen Gemeindeamt gilt in Entsprechung des burgenländischen Bienenzuchtgesetzes als ordnungsgemäße Anmeldung.
c.   Wenn der Aufstellung eines Hausbienenstandes (Wanderbienenstand) veterinärrechtliche oder pflanzenschutzrechtliche Vorschriften entgegenstehen, ist dies dem Bienenhalter vom Gemeindeamt unverzüglich mitzuteilen.
2.   
a.   Der Bürgermeister (Gemeindeamt) hat vor Entscheidung (Bescheid) über Zustimmung oder Ablehnung in Frage Neuaufstellung eines Hausbienenstandes (Wanderbienenstandes) den örtlichen Vereinsobmann für Bienenzucht zu verständigen, ihn zu informieren und anzuhören.
b.   Wenn vom Bürgermeister (Gemeindeamt) nach Ablauf der 8 Arbeitstagen keine Rückmeldung "Zustimmung oder Ablehnung" erfolgt, gilt dies als Zustimmung, und die Völker können aufgestellt werden.
3.   
a.   Werden Heimbienenstände oder Wanderbienenstände entgegen ohne Anmeldung oder Zustimmungsbescheid des jeweiligen Bürgermeisters (Gemeindeamtes) errichtet, können diese betroffenen Bienenstöcke und Völker vom zuständigen Bürgermeister für verfallen erklärt werden.
b.   Der Bürgermeister (Gemeindeamt fordert durch Einschreibe-Brief an den Eigentümer der Bienenstöcke, die nun illegal im Gemeindegebiet (einschließlich Ortsteile) stehen, diesen auf, seine Bienen sofort in die Heimatgemeinde zurückzustellen.
c.   Gegen diese Entscheidung ist kein Rechtsmittel zulässig.
d.   Wenn der Halter dieser Bienenvölker innerhalb von 3 Tagen seine Stöcke nicht entfernt, hat der Bürgermeister für deren Entfernung zu sorgen.
e.   Die Rückstellung der Bienenvölker erfolgt auf Kosten und Gefahr des Bienenhalters durch einen geeigneten Transporteur und unter Aufsicht eines Imkers in die Herkunftsgemeinde.
f.   Der Bürgermeister (Gemeindeamt) wird gleichzeitig die zuständige BH. Und die Herkunftsgemeinde der Bienenvölker von dieser Aktion verständigen.
4.   Bei der Neuaufstellung von Bienenvölkern auf einen Platz, ist die Anzahl von 50 Völkern wegen Bienen-Massierung nicht zu überschreiten. Hierbei ist der Abstand zum nächst-besiedelten Hausbienenstand von 600 m Luftlinie einzuhalten.
5.   Ein geringerer Abstand als 600 m Luftlinie ist zulässig:
a.   wenn ein solcher mit dem Eigentümer des betroffenen Nachbarbienenstandes schriftlich vereinbart wird.
Bei Einrichtung eines Hausbienenstandes mit höchstens 10 Völkern gelten die Abstände nicht.
b.   zwischen den Nachbargrundgrenzen und den Flugöffnungen ein wenigstens 2 m überragendendes zweckentsprechendes Flughindernis wie eine Mauer, eine Planke, eine dichte Bepflanzung oder dergleichen besteht, das beiderseits wenigstens 2 m länger als die Flugfront des Bienenstandes ist oder
c.   die Flugöffnung gegenüber unbebauten Nachbargrundstücken 3 m höher liegt.
d.   Die Flugöffnung der Hausbienenstände muss von öffentlichen Verkehrswegen mindestens 10 m, von Autobahnen 40 m entfernt sein.
6.   Bei der Neuaufstellung von Hausbienenständen, deren Flugöffnungen gegen ein fremdes Grundstück gerichtet sind, ist ein Mindestabstand von 10 m von der Grenze bis zum Hausbienenstand einzuhalten.
7.   Die Aufstellung von Hausbienenständen, Wandervölkern innerhalb des Gebietes der Gemeinde (einschließlich Ortsteile) des Standortes des Hausbienenstandes unterliegt nicht den Vorschriften der Anmeldepflicht.

  Pe scurt, amplasarea unei noi stupine permanente sau temporare trebuie anuntata la Primarie cu doua saptamani inainte de instalare, depunand si documentele necesare. In decurs de 8 zile, primarul sau Consiliul Local trebuie sa dea o aprobare sau respingere a cererii.
  Daca instalarea s-a facut fara anuntarea autoritatilor sau nerespectand reglementarile, primarul someaza proprietarul stupinei sa paraseasca locatia. Decizia nu poate fi contestata.
Daca acesta nu o paraseste in termen de 3 zile, Primaria, cu mijloace specializate si cu sprijinul unui stupar, trece la executarea mutarii, cheltuielile si riscurile fiind suportate de stuparul in culpa.
  Numarul de familii pe vatra nu trebuie sa depaseasca 50, ca sa se evite suprapopularea. Distanta de zbor pana la vetrele stationare vecine sa nu fie mai mica de 600m. La distante mai mici se pot amplasa numai cu aprobarea scrisa a proprietarului acelei stupine. Daca se infiinteaza o stupina de casa (stationara) cu mai putin de 10 familii, aceasta distanta nu mai trebuie respectata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Si acum o reglementare similara din Austria superioara:

  •  •  § 8
Schutz der örtlichen Bienenvölker

(1) Wanderbienenstände müssen in einem solchen Abstand von besiedelten Heimbienenständen und rechtmäßig aufgestellten Wanderbienenständen aufgestellt werden, daß das Halten dieser Bienenstände nicht beeinträchtigt wird; dabei ist auf die Anzahl der betroffenen Bienenvölker Bedacht zu nehmen.
(2) Hat ein aufzustellender Wanderbienenstand mehr als 30 Bienenvölker, so hat der Abstand von diesem Bienenstand zu besiedelten Heimbienenständen und zu rechtmäßig aufgestellten Wanderbienenständen mindestens 1000 Meter zu betragen. Ansonsten ist zu den genannten Bienenständen ein Mindestabstand von 500 Metern einzuhalten.
(3) Die Mindestabstände gemäß Abs. 2 gelten jeweils nur insoweit, als nicht zwischen den beteiligten Bienenhaltern geringere Abstände vereinbart werden.

  Adica amplasarea stupinelpr la pastoral trebuie sa nu prejudicieze stupinele stationare. Pentru asta se se tine cont de numarul de familii.
  Daca stupina instalata are mai mult de 30 de familii, distanta fata de vetrele stationare sau de pastoral trebuie sa fie de cel putin 1000 m. Daca sunt mai mici, distanta minima este de 500m. Se accepta distante mai mici doar daca s-a convenit intre stuparii in cauza.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Este clar ca la noi aceste reglementari sunt prea restrictive, datorita numarului mare de stupari. De fapt si la nemti, dupa razboi, cand totul era in criza, numarul de stupari a fost foarte mare, dar s-a redus foarte mult, dupa ce economia a inceput sa functioneze si au inceput sa se gaseasca locuri de munca cu venit sigur.

Dau aici un link din care am citat:

  http://www.imker-burgenland.at/bienenzuchtgesetz.php

  A se vedea ca si acolo se cere ca la vetrele de pastoral sa se afiseze vizibil numele proprietarului si adresa, numarul de familii deplasate si numarul de telefon al stuparului. (Jeder Wanderbienenstand muss an gut sichtbaren Stellen mit Namen, Adresse, Anzahl der aufgestellten Wandervölker sowie Telefonnummer des Eigentümers der Völker wetterfest bezeichnet sein.)
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)