Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

die furrer

Multumim de raspun
daca se poate si un link cu discutiile pe tema asta daca ziceti ca a fost discutat sa nu mai intrebam degeaba si alti sa raspunda iar la acelasi probleme...
Multumim inca odata

Marius-ursulakhe

Dragi colegi am si eu o intrebare si astept si un raspuns de la cei care au incercat:
un domn mi-a spos ca el pt iarna face doua trei gauri cu burghiu de 8-10 la mijlocul stupului pt ca zice ca ajuta la zboririle de curatire al albinelor peste iarna (pt ca dioxidul de carbon iarna coboara jos si este mai rece iar albina cand afara temperatura este mai prielnica pt zboruri ele profita de acele gauri si decat sa treaca prin acel aer rece repede iese prin acele gauri isi fac treburile si intra inapoi)vreau sa precizez ca urdinisul este inchis total pana mai in primavara iar fundul este normal si podisor cu plasa si peste o  :uimit:paturica

mape 48-petru manea

inteleg ca acel domn are urdinisul inchis si in loc de urdinis practica gauri in fundul stupului
pai tot un fel de urdinis sunt si gaurile alea
bioxidul de carbon se elimina la fel de bine si pe urdinisul traditional
acel domn a descoperit gaura la covrig

marius_vfp

salut , fiind o zi frumoasa , azi am facut ultimile impachetari adica doar o folie peste cuib si o paturica ,
peste podisor voi pune un polistiren dar ceva mai tarziu , e tarziu pentru impachetare sa ma grabesc .

spor la treaba iernare usoara la toti
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

dorindafi

Citat din: mape 48 din Septembrie 23, 2012, 02:35:28 PM
inteleg ca acel domn are urdinisul inchis si in loc de urdinis practica gauri in fundul stupului
pai tot un fel de urdinis sunt si gaurile alea
bioxidul de carbon se elimina la fel de bine si pe urdinisul traditional
acel domn a descoperit gaura la covrig
eu cred ca tot la fel de benefic e shi daca folosehte urdinishul in paralel cu ce mai are el pe acolo
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

Cred ca s-a inteles gresit. Ursulakhe cred ca s-a referit la iernarea cu urdinis sus. Si despre asa ceva s-a mai scris pe forum.
  Pentru incepatori, sfatul meu este ca in primii doi-trei ani sa faca toata lucrurile la stupi cum fac majoritatea stuparilor si cum recomanda si cartile. Modificarile si iesirea din regula sa o faca dupa ce au inteles bine ce influenta are fiecare factor asupra vietii albinelor. Din pacate toti incepatorii au cele mai multe idei de imbunatatire a lazilor si metodelor de intretinere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Marius-ursulakhe

va multumesc domnule stefan pt sfat si sa stiti dragi colegi ca despre acest tip de urdinis era vorba scuze ca nu am stiut eu cum sa explic :yes: :beer:

danipowsoft

o intrebare pentru cei cu experienta:
La controlul din data de 15.09 la un stup puiet putin ( o palma), pe data de 22.09 fara puiet (1 sup din 13)
Matca nu am vazut-o (este pe 7 rame  - dimineata la 7 grade)
are tratament facut, miere suficienta, dar nu are piet
Ce o avea? (intadevar matca cam batana)
Ce pot sa ii fac ? (sa il unesc cu roi pe 3 rame sau sa il las pina in primavara)

CORNEL V.

Verifica-l mai bine si gaseste-i matca...daca nu o gasesti si este posibil sa nu o vezi,vezi starea de agitatie a albinelor...un stup fara matca este mai agitat,albinele stau de fund in sus si dau puternic din aripi...ai doua variante,ori il unesti cu altul dar eu i-as baga o matca imperecheata,se mai gasesc in zona noastra
0733691021

Bistriteanul

Citat din: danipowsoft din Septembrie 25, 2012, 10:57:50 AM
o intrebare pentru cei cu experienta:
La controlul din data de 15.09 la un stup puiet putin ( o palma), pe data de 22.09 fara puiet (1 sup din 13)
Matca nu am vazut-o (este pe 7 rame  - dimineata la 7 grade)
are tratament facut, miere suficienta, dar nu are piet
Ce o avea? (intadevar matca cam batana)
Ce pot sa ii fac ? (sa il unesc cu roi pe 3 rame sau sa il las pina in primavara)

Se pregateste de iernare.
Daca nu are puiet nu inseamna ca nu are matca.Matcile reduc ponta iar celule sunt umplute cu miere, spatiul de ouat se reduce.Daca albinele sunt linistite atunci are matca, iar daca e pe 7 rame e bun.
Stupii mei, din 80 de familii, daca sunt 10 care mai au puiet, am doar vreo 3 stupi exceptie care au 2 rame cu puiet capacit(la 24.09.12), in rest nu au puiet deloc sau foarte putin, celule sunt pline cu miere.
Asta in situatia in care i-am stimulat din August cu sirop, lapte praf si drojdie.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

danipowsoft

multumesc de raspunsuri
Albinele sunt cuminti, nu se agita..

G. Iulian

Salutare! Nu te speria că nu mai ai puiet este sfârșitul lui septembrie totuși, multe familii sunt la ultima tură de puiet și se pregătesc de iarnă. Matca sigur o ai dacă acum o săptămână mai aveai puiet căpăcit. Să te uiți mai atent și ai să o vezi. Eu am un roi din mai binedezvoltat și crede-mă nu i-am văzut matca încă  =)), m-am uitat de vre-o două ori și după m-am lăsat păgubaș, am văzut în schimb rezultatul muncii ei: ouă, puiet căpăcit, asta e tot ce doresc de la ea. Pentru liniștea ta mai uită-te odată după ea, este acolo sigur.  :hi:

CORNEL V.

Citat din: danipowsoft din Septembrie 25, 2012, 10:34:04 PM
multumesc de raspunsuri
Albinele sunt cuminti, nu se agita..
Daca-s linistite stai fara frica , are matca
0733691021

Nea Costica din Buzau

Sa va spun si eu cam ce e prin stuparia mea;

zilele trecute a venit la mine ce-l care mi-a pus dalta de stupar in mana, sa faca niste tuica la cazanul meu, si l-am rugat sa se uite si in cutiile mele sa vada ce e pe acolo, eu fiind la serviciu.
I-a luat la rand [de la 13 catre 1], a reusit sa restranga 6. Cand am sosit acasa mi-a ,,raportat ''starea lor. 5 aveau puiet capacit pe cca 3 rame 1/1 si puiet de alte varste, iar 1 [nr 12], puiet capacit pe 4 rame 1/1 si alfel de puiet, si la toti miere cat diferenta de rame pana la 7-8 . Oricum nu se astepta la asa ceva [eu banuiam], la a-i lui a gasit cateva palme de puiet capacit.
Rau este ca a terminat de distilat si pe restul trebuie sa-i migalesc eu.
As dori sa comentati situatia asta, care vad ca e rara la colegi.  :wink2:  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Viorelalbinaru

Ramele care au 2.3 ani sunt bune pt albine sa tepozitese mierea  timp de vara ?