Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

Nea Costica din Buzau

Multumesc de aprecieri Stefane!!  :hi:
Recunosc ca le-ai nimerit pe toate, in afara de noroc, norocul si-l mai face si omul.
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Nea Costica din Buzau

ACESTA TREBUIA SA FIE TOT TEXTUL DE LA POSTAREA DE MAI SUS  :uimit:                                                 Multumesc de aprecieri Stefane!!  :hi:
Recunosc ca le-ai nimerit pe toate, in afara de noroc, norocul si-l mai face si omul.
Si eu imi fac griji cu privire la ultimul tratament, dar tinand cont ca patul unde dorm eu e la 40ml de cuibul lor, n-o sa-l ratez.

Acuma as dori sa comentez ceva despre treaba cu norocul; norocul meu a fost si este ca v-am cunoscut[virtual] pe voi, si de la voi am inteles ce vrea albina de la mine si cand sa o las in pace, sa-si faca treaba. Din experienta vietii [am crescut copii,nepoti........pasari, porci etc, am cultivat ciuperci, pomi fructiferi, legume etc], factorul decizional pt reusita,  este sanatatea .
Am observat ca stuparii, de obicei, pun accent mare pe tratamentul antivarooa [si sunt de acord]
dar neglijeaza, niste completari in alimentatia lbinelor cu vitamine si alti aditivi, insuficienti din natura, dar foarte necesari in formarea unei albine sanatoase. Nu sunt adeptul folosirii nutreturilor animaliere [ nu am folosit] in hranirea albinelor.Nu-mi doresc albina grasa si greuae [,,familie de carne'' Janese], ci o albina sanatoasa, activa. Am gasit de cuvinta ca acest lucru il pot realiza prin diluarea zaharului invertit numai cu infuzie de plante medicinale,  protofilul il fac personal, ceapa si usturoiul din cultura propie. Am aplicat acest tip de sirop [tratament intestinal], cand a aparut la urdinis primul polen natural, la hranirea pt stimulare, si va spun ca a avut un efect uluitor. Am repetat tratamentul, in August in hranirea de stimulare [acelasi efect], si l-am continuat cu hranirea de completare, si vedeti efectele.
Asa am considerat eu ca e bine si asa am facut.
Sanatate la toata lumea!
Ps nu am avut timp de glume poate maine cand o sa pun niste poze  :surprised: :wink2:

mape 48-petru manea

cam demult nu am citit o postare de doua ori---din cauza ta Costica a trebuit s-o fac acum
ai dreptate cu ce ai scris ,dar atunci cand ai pana la zece familii--cand ai o suta e mai greu
eu incerc sa merg pe familii puternice pe care le ajut cu protofil,varachet,turte proteice peimavara inainte de aparitia polenului in natura si miere naturala la stimulare si completarea proviziilor pentru iernare
ce spui o fi bine ?  :hi: :hi: :hi:

stefan1

Cand m-am referit la noroc ma gandeam la o baza melifera buna (desi si aici poate intervenii mana stuparului), poate la calitatea solului (care influenteaza cantitatea de nectar secretata de plante), la cum a fost local clima in acest an etc. In nici un caz acestea nu dau automat familii bune. Stuparul trebuie sa-si aduca partea lui de munca si de pricepere. Din ce ai spus si in postarea de mai sus, zic ca ai procedat foarte bine cu acele stimulari. Cum a spus si Mape, la sute de familii acea grija/familie se mai dilueaza, dar cine s-a invatat de la inceput, va face familiilor lucrarile importante cum trebuie si la timpul potrivit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nea Costica din Buzau

:hi:
Imi cer scuze, am probleme cu netul, imi cade , mi se restarteaza singur pc, asta e.
Se pare ca ai dreptate, Stefane, cu norocul meu in sensul spus de tine, dar [mare laudaros mai sunt  :P  ^:)^], tot eu am ales zona unde sa cumpar ,,baraca''[casa batraneasca cu cca 2000mp], cu gandul la sanatatea membrilor familiei, nicidecum al albinelor [ nu eram inca virusat].
Acuma sa descriu putin componenta vegetala din zona casei [ am consolidat baraca, am adaugat, baie, bucatarie, centrala pe lemne etc]; livezi pomi fructiferi, dealuri impadurite, gradini de legume, sute de metri de gard viu[gardurarnita], . Mai adaug, multi lautari  :hippo: care fac repetie pt nunti, oameni de diferite nationalitati si religii. Astept primavara, sa vad iscusinta stuparului  :rotfl: :rotfl:, apoi cat de melifera este zona, pt ca anul acesta am mers pe dezvoltare.
Sanatate la toti!!  :hi:

Nea Costica din Buzau

Citat din: mape 48 din Octombrie 10, 2012, 06:18:35 PM
ce spui o fi bine ?  :hi: :hi: :hi:
]

E bine, bine,...e foarte bine!! zice Mirabela, si asa zic si eu, raspunzand la intrebarea ta Petrica!!
Sunt bucuros ca analizati ,,analiza''  :wink2: mea, privind un element important din cresterea albinelor, si anume calitatea hranei, voi cei care sunteti ,,nascuti mai devreme'' [sa traiesti Dane], ca si mine, dar ma apasa un pic de tristete faptul ca cei tineri nu sunt interesati.

Dar hai sa continuam;
M-am gandit si la situatia spusa de tine, adica ce te faci cand ai 100 de familii sau mai multi?
Pai m-am gandit asa; ce a facut fermierul [crescatorul de vaci, porci etc], cand a constatat ca i-a crescut septelu [cam tarziu, trebuia sa prevada], si nu mai poate sa asigure hrana animalelor?
A apelat la un furnizor[producator] de nutreturi, lucru normal. Altul poate si-ar fi construit, paralel cu dezvoltarea si un mini-FNC, lucru si mai normal  :wink2:.
Revin pe terenul nostru; nea Gica Romanescu [fie-i tarana usoara!] spunea, cand ne-a dat gratis reteta de invertire a zaharului, ca el invertea, cu tehnologia de atunci [un butoi de 200l pus pe chirostrii], 100kg de zahar, intr-o transa, adica 160l sirop 1/1, sau cca 110kg turta 5/1[daca am gresit la cifre sa ma corecteze cineva, salut tizule din Resita  :hi:]
Noi nu putem sa concepem o mini-mare linie de invertire a zaharului  :) ?. Un amanunt, la zaharul invertit proportiile sunt de 5 la 1 si riscul sa se altereze, pe timp indelungat [pana la un an] tinde spre zero, daca-l si pasteurizezi[ incalzirea lichidului pana la temperatura de fierbere si racirea brusca] este chiar zero. Deci il invertezi cand ai timp, pt atunci cand iti trebuie si na-i timp  :uimit: :rotfl:.
Mai ramane sa rezolvam problema plantelor medicinale, nu stiu daca renteaza de la Plafar, cum am spus, vara oriunde sunt cu matizul meu culeg ce gasesc.
Am sa pun niste poze promise, unde avem; urzici,sunatoare, galbinele, menta, pelin,codita soricelului, matase porumb, galos  =)) =)).
Sanatate la toti!!  :hi:

Nea Costica din Buzau

Am impachetat pt iernat [pe 19-20 oct] 7 cuiburi, si as dori, pe scurt sa spun cum am procedat.
Am inlaturat folia si am curatat crescaturile. Am cracanat ramele unde a fost puiet, am tras o rama afara, arata foarte bine , in locul puietului au blocat cu miere [de unde nu stiu]. Am scos hranitoru si rame date la lins, dupa decapacire [unde am gasit cate o palma de miere proaspat pusa], si am bagat o pernita plina cu foi de porumb [stiulete] franjurate. Peste bodisor am pus lavete din panza sau tesute, lasand o fanta cat o carte de joc pe sita podisorului. Impachetarea e de tip horn, tinand cont de faptul ca stupii au fundul plin. Asta-i tot  :hi:
ps am sa va spun altadata,  ce am facut cu ramele cu putina miere necapacita, asta ca sa aveti de cine rade  :yahoo_cry: 

happy

http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Bistriteanul

Citat din: happy din Octombrie 23, 2012, 10:22:02 PM
Citat din: Nea Costica din Buzau din Octombrie 23, 2012, 03:05:10 PM
, in locul puietului au blocat cu miere [de unde nu stiu].

Strugurii sunt tare  dulci... :wink2:

...si altii au zdrobit merele (pt tuica).
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

Nea Costica din Buzau

Am mustit cca 400kg de struguri,  in cateva zile si nu m-a vizitat nicio albina, in alti ani, chiar si cand nu aveam albine, erau gramada pe struguri si vase. Cand era cules mai intens, am observat ca vin incarcate cu polen crem, m-am dus sa ma uit la niste garduri vii din gardurarnita [nu stiu daca asa ii zice] si m-am convins ca aceia e sursa. Oricum fructe nu mai sunt, doar flori de toamna si plante salbatice pe lunca Buzaului. Nu mai conteaza de unde e, bine ca e  :hi:

morozan simion

buna ziua
cam asa i-am impachetat eu pentru iernat pe toti, cu specificatia ca pe fundul stupului am lasat un orificiu de aerisire(de evacuare a bioxidului de carbon) cu diametrul de 35 mm iar sus dupa cum se vede in poze o fanta de 2 mm.

morozan simion

nu comenteaza nimeni acest tip de impachetare?
pareri pro si contra
multumesc anticipat

desprealbine

se pare ca sunt cam despacheti    atat cat se vede

morozan simion

adica?
cum ar trebuii sa fie?
da ceva explicatii! :nebun:

mape 48-petru manea

parerea mea este ca este bine ---folie cu fanta 2 mm ,ziare si presuri
o observatie --eu nu las rame dupa diafragma --este o capcana unde raman albine care vor muri inghetate