Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

Fane

da misto poze dar, nu e frig pentu puiet daca ai dat subarul jos de tot deacuma?

jenica67

Sibarul este dat jos din primavara, nu de acum.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

die furrer

acuma nu mai am doar o mina de puiet nu cred ca e oproblema
in primavara cind e mult puiet si noaptea variaza temperaturile inspre jos nu stiu da ca e bine fara fund

Fane

Da ceva interesant, la controlul facut acum 2 zile am puiet pe 3 ,4 rame la majoritatea stupilor, pot spune ca am unul care mia ouat matca pe 3 rame si in cat si mia fost teama sa le dau subarul jos de finitiv, dar intenționez ca pe iarna sa-i las la fundul gol.

jenica67

die furrer

Fane cred pe vremea asta cu 3 rame puiet suberul trebuie sa ramina ca fund.parerea mea noptile deja sunt reci.
Veterani tot nu vor sa dea un sfat la cum am pregatit stupii :) :P

Fane

Jenica eu am avut pus subarul tot timpu doar pe caldurile alea de 40 de grade a fost dat jos cateva zile si am am si folie pusa deasupra pe toata suprafata stupului,am stupii facuti din blana de 3 cm si sunt f mulțumit cred ca asa vor ierna fără nimic pe margine doar sub capac o sa le pun niște paturici sau poliester si vreau sa le dau subarul jos de tot in iarna dupa ce ramin fără puiet,daia cer sfaturi sincere de la oameni sinceri, care au mai iernat cu stupi ,''la fundul gol,,.

Fane

si eu sunt de aceeia-si părere cu tine, die furrer nopțile sunt f reci si imi e teama sa nu răcească puietul,iar veterani ne așteaptă la cotitura învață și ei din greșelile noastre.

Fane

cam asa arata modelu meu de stupi

die furrer

Exact asa am si eu pe tot fundul plasa dupa cum ai vazut si in poze.
Doar ca taticiinu mai zic nimik :)

Fane

dar de ce oare? Poate sunt ocupati cu tratamentu de toamna.

mape 48-petru manea

Robert si Fane ---problemele ridicate de voi au mai fost discurate pe forum --parerile au fost inpartite
eu am facut asa :

-acum 2 ierni am iernat fara sibar--rezultatele nu m-au satisfacut
-iarna trecuta am inchis sibarul in 15 ian. atunci cand este posibil ca matca sa inceapa ouatul--odata cu inchiderea sibarului am realizat o fanta de 2 cm la folia de deasupra si peste fanta am pus ceva textile pentru a usura eliminarea excesului de umiditate din cuib---fanta am facuto in partea opusa urdinisului
conditii pentru o iernare buna sunt ; -fam.puternice ,hrana de calitate si suficienta (minim12 kg )  si nr.de rame atat cat sa fie acoperite bine de albine si nu in ultimul rand fam.sanatoase tratate cu varachet si protofil
iernare usoara  :hi: :hi: :hi:

jenica67

Eu am iernat pana acum, cu un sibar, de dimensiunea unei jumatati din cel normal, pe care l-am introdus prin noiembrie si l-am scos in aprilie. Peste folie etanse si capacul, care este facut dintr-un placaj (sau podele laninate de 8), polestiren de 2 cm, alt placaj si tabla. Nu am avut condens decat la un stup putin, dar din cauza ca folia nu era destul de etansa. In rest, eu nu pun sibarele, numai cand fac tratamentul AV. Uite cum arata fundul meu de stup.

Fane

multumesc pentru raspuns d-le mape noi am lipsit de la lectia aia  de discutii  ideile sunt impartite dar apreciez raspunsul dumneavoastra.

dorindafi

citat de la fane-
,, am stupii facuti din blana de 3 cm si sunt f mulțumit cred ca asa vor ierna fără nimic pe margine ''

shi daca peretzii sunt numai de 2cm crezi ca e mai frig?
principala caldura e in interiorul ghemului  :nod:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092