Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

Si eu am dat cu oxalic anul trecut prin metoda prezentata de domnul Petre Manea (picurare cu seringa si ac cat mai mic).
Inteleg ca.mai sunt apicultori care mai dau si prin pulverizare la temperaturi mai mari cand albinele nu sunt in ghem.
Si sigur, sublimarea oxalicului care necesita un aparat special, si care din ce am citit e cea mai eficienta metoda de utilizare a acidului oxalic.
Deja am oxalicul pregatit pentru prepararea siropului (foarte fin mojarat si cantarit pe balanta de laborator) si o sa dau cu proxima ocazie macar pentru confortul meu psihic. Da' porcul la Craciun nu se mai ingrasa....
Eu nu traiesc din apicultura si am incercat sa bag cat mai putine chimicale in stupi posibil pentru produse cat mai curate.
Probabil asta e pretul platit pentru ca nu am facut mai multe tratamente.
Si eu ma gandesc ca izolarea reginei urmata de tratament si apoi de cresterea generatiei de albine ce va ierna poate fi o buna metoda de lupta. Sunt acele custi in care poti baga o rama 1/1 cu hanemann pe laterale si folosite la cresterea matcilor. Nu ar fi bune ca izolator pentru regina ca sa nu suprimi ponta deodata?
Adica sa bagi regina acolo, ponteaza, are mai mult spatiu in care se misca, mai strangi si varroa pe acea rama si apoi cand ai eclozionate toate celelalte rame scoti aceasta rama (ce poate fi distrusa ) si faci un tratament familiei care nu mai are puiet. Apoi eliberarea reginei, stimulare si cresterea generatiei care va ierna.
E gresit ce zic?
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

bucovineanu

Interesul este  sa putem face tratament in lipsa puietului. Ori daca in izolator punem o rama unde regina va ponta, varroa va migra in foarte mare parte in acea rama. In acest caz e foarte bun izolatorul prezentat de bdna.

bmdna

Parerea mea este ca ar putea fi folosit si un izolator de tipul cutie in care se introduce o rama cu totul. Ar avea un mare avantaj, cred ca daca se va izola regina astfel, se va evita aparitia de botci de salvare (daca se izoleaza in sezonul activ matca intr-un izolator fara rama, la unele familii apar botci de salvare). Dar acea rama, la introducere trebuie sa fie goala, fara niciun fel de puiet. Astfel, pana la eclozionarea primului puiet din rama din izolator am avea vreo 20 de zile. Cred ca acea rama ar trebui scoasa inainte sa apuce sa iasa puietul din ea si pusa la eclozionat in alt stup sau intr-un incubator. Oricum, eu ma gandesc foarte serios sa fac din izolator un instrument cu care sa scap de o parte din varroa.

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

NYK74

Aici în Italia sunt multi apicultori care aplică această metodă cu izolarea reginei,de fapt am vazut că au la tîrgurile de prezentare unele sisteme de izolare a mătcii,inclusiv izolatorul din oțel inoxidabil port ramă.Doar că din ce stiu se practică izolarea în sezonul activ,nu si pe timp de iarnă ,cum este prezentat de Bmdna,(Care cred că este mai valid,sistemul prezentat de Bmdna.)

tinumaftei

Si eu m-am gândit la această izolare în rama cu hanneman. Dar ținută la izolare doar până eclozioneaza tot restul puietului. Asta undeva prin luna septembrie. Rama ouata pusă la congelator si apoi descapacita. Trei tratamente la 4-5 zile și apoi matca eliberată. Succesul operațiunii tine de densitatea de stupi din zona!! Pentru zona mea unde mătcile oua până în noiembrie, mă tem că sa nu fie omorâtă de albine.

NYK74

Izolatoarele port ramă cu gratie Hanneman,le vindeau împreună cu un calendar care explica perioadele si zilele în care matca trebuia izolată,eu nu am avut timp să aprofundez,dar dacă interesează pe cineva,pot căuta calendarul prezentat de ei.

stefan1

Citat din: NYK74 din Noiembrie 29, 2016, 07:43:49 PM
Izolatoarele port ramă cu gratie Hanneman,le vindeau împreună cu un calendar care explica perioadele si zilele în care matca trebuia izolată,eu nu am avut timp să aprofundez,dar dacă interesează pe cineva,pot căuta calendarul prezentat de ei.

In Italia calendarul apicol e cu totul altul decat la noi. Chiar si la noi difera dupa zona dar si dupa rasa de albine. Orientativ insa acele indicatii cred ca sunt utile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Si eu cred ca ar fi interesant calendarul respectiv. Din ce am studiat eu, izolarea se face la inceputul culesului iar eliberarea matcii se face cam in 2 saptamani. Astfel, se obtine o maximizare a productiei de miere, pentru ca multe din albinele care ar fi ingrijit puietul sint eliberate si participa la cules.

NYK74

Din ceea ce vad că spun despre aceast izolator,un beneficiu este si acela spus de Bmdna.

NYK74

bmdna

Multumesc NYK74!

Imi permit sa fac o mica ajustare linkului, pentru a se deschide pagina linkul complet este http://www.mielebianchi.it/gabbia-GB.php

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

NYK74

Citat din: bmdna din Decembrie 01, 2016, 07:47:13 AM
Multumesc NYK74!

Imi permit sa fac o mica ajustare linkului, pentru a se deschide pagina linkul complet este http://www.mielebianchi.it/gabbia-GB.php
Ai făcut bine cu ajustarea,linkului,se vede că din greșeală am sters ultimele 3 litere,atașez mai jos si o discuție despre această "cușcă", :hi:
Foarte bun si linkul video atasat de Pistol 28, :bravo:

ciucur

Multumesc pentru informatiile postate.
:hi:
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

romikele