Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

#435

Eu vorbeam de exlicaţii relativ la imaginile "Primul antrenament"...
[/quote]

In poze e o regina de anul trecut, pe care am dorit sa o inlocuiesc (erau foarte rele albinele) si care a servit la a ma lamuri referitor la primele intrebari:
-cat de greu e sa pozitionezi regina ?
-cat de greu e sa o 'deschizi'?
-la ce distanta de microscop se lucreaza?
-daca incap toate lucrurile sub microscop?
-cat timp dureaza fixarea si deschiderea?

Deocamdata lucrez la aparat. Acum imi confectionez suportii si seringa. Carligul acului e cel mai greu de facut, gaura prin care se prinde acul trebuie sa fie 0,15-0,2 mm...
Am tot ceea ce tine de iluminat, microscop si anestezia cu CO2.
Ce se vede in poze nu respecta nimic din ceea ce inseamna lucrul in conditii sterile.
Partea 'grea' pentru mine e ca nu am timpul necesar sa experimentez si sa lucrez la aparat, fac chestiile astea cat apuc si cand apuc.
Urmatorul 'antrenament' va fi cu trantorii....La incercarile mele in stupina reusesc sa fac eversiunea totala la 25% din incercari, asa ca mai am de facut progrese.
Mai am mult pana la incercarea finala.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

yulian


ciucur

In 17/18.06 am incercat sa fac inseminare artificiala.
Am luat o rama marginasa cu miere/polen si am introdus-o intr-o cusca dotata cu gratie hanneman.
Cred ca am avut pe acea rama 100-150 de trantori. De asemenea am luat cu mine si 4 regine virgine eclozionate de 7 zile.

Enumer aici ceea ce a mers prost:
-trantorii erau cam tinerei, putini dintre ei au fost de varsta potrivita, e clar ca trebuiesc marcati sau inchisi pana ajung la varsta potrivita
-mi-a fost greu sa fac eversiunea totala fara sa contaminez pretioasa incarcatura sau fara sa apara 'explozia' ce are ca effect imprastierea lichidului seminal
-procesul de prelevare a durat mult mai mult decat ce scrie in cartea lui Ruttner, deci mai am sa ma antrenez
-prima incercare de fixare in aparat ce am aratat-o in posturile anterioare a fost cu o regina inperecheata muribunda si totul a fost usor. Reginele virgine au fost mult mai greu de fixat (acul a fost mai greu de prins)
-narcoza cu CO2 - ceva nu e ok, reginele inca miscau usor cand incercam sa le fixez chiar la un debit marit de CO2. De asemenea am trecut gazul printr-un vas spalator pentru a putea urmari si regla debitul si acesta s-a umezit ducand picaturi fine de apa in tubul in care este imobilizata regina si udand regina

La trei regine nu am reusit sa fac operatia repede si mi-a fost teama sa nu le fac narcoza definitiva cu CO2.
La ultima am reusit sa introduc putin lichid seminal, majoritatea l-am dat pe afara, asa ca nu am asteptari de la primul experiment.
O sa mai incerc cand voi mai avea cele necesare si cand ma voi mai lamuri de anumite lucruri din cele enumerate mai sus...

Putin ajutor de la cei care au facut inseminare artificiala mi-ar prinde bine.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

tinumaftei

Mult succe!
Narcoza este unul din secretele inseminari artificiale. Cred ca se face in doua etape...

ciucur

Citat din: tinumaftei din Iunie 22, 2016, 08:22:02 PM
Mult succe!
Narcoza este unul din secretele inseminari artificiale. Cred ca se face in doua etape...

Multumesc!
Aveti dreptate, se face narcoza de doua ori pentru ca regina sa inceapa ouatul cam la acelas interval de timp de la imperechere comparativ cu imperecherea naturala.
Ma uit la filmele postate de Dr. Schley si acolo regina 'adoarme' imediat, ba chiar se 'deschide' usor si astfel se poate lucra mai usor. Mie nu mi-a reusit... Mai incerc.
Poate domnul Rotaru sau domnul Nistor imi vor da o indicatie.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

ciucur

Nu am mai postat de ceva vreme, acest an a fost pentru mine pana acum unul foarte greu pe toate planurile. Asta este, mergem inainte!

Acuma, cu albinele nu am facut mare branza (miere, polen, propolis) in schimb am ajuns la un numar cam mare de familii/roi pentru ce pot eu ingriji - 35.
Daca pana acum eram multumit de situatia in stupi (albina, hrana), incep sa fiu ingrijorat intrucat am sesizat si eu depopulari.
O singura familie s-a injumatatit, de la 6 la 3 rame, insa cam la toate a scazut din cantitatea de albina din momentul restrangerii pentru iarna.
Am facut in septembrie/octombrie tratamentele (4 la interval de 7 zile) cu fogger cand cu Varachet, cand cu Taktic. Am gasit de fiecare data varroa cazut pe sibarul de control eu avant toti stupii cu plasa AV. Varroa cazuti in limita normala de anii trecuti.

In 19.11 am profitat de vremea buna si am mai facut un tratament, rezultatul in poze . Pentru cei care cred ca depopularile aparute sunt din cauza pastoralului sau polenului toxic sau altor factori, eu le spun sa se uite bine la tratamentele facute. In 26.11 am mai facut un tratament si o sa mai dau si oxalic.

Am intrat la iernat cu o medie de 6 rame de albina. Sunt curios cu ce voi iesi in primavara...
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

bmdna

Dupa parerea mea sint cam multi paraziti pentru al cincilea tratament... . Probabil la primele tratamente efectuate mai era destul de mult puiet capacit.

Eu nu fac parte din cei care cred ca pastoralul cu atat mai putin polenul ar fi cauza depopularii. Dar nici nu cred ca varroa singur este vinovat. Si aduc doar un argument, paraziti mai multi ca in 2014 eu nu am vazut pe albinele mele, nu au cazut atat de multi la tratamente. Si totusi, in 2014 nu mi-a disparut nicio familie. Anul asta, cu toate ca varroa a fost mai putin, o familie s-a depopulat pana a ajuns la un numar de 50 de albine in stup. In acelasi timp este si o mare diferenta de flora intre 2014 si 2016. In toamna lui 2015 a fost semanata multa rapita. Din cauza secetei rapita nu a iesit. In primavara fermierii au intors rapita si au semanat floarea soarelui in loc. Am fost inconjurat de floarea soarelui. A observat si colegul Oroles ca era floarea soarelui cat vedeai cu ochii. De atata floare nici nu se mai vedeau stupii. Ce insecticide au fost date pe acea floare, cum s-au combinat ele cu cele date pe sementele de rapita ce nu au mai germinat ( secunoaste remanenta insecticidelor in sol)... cine poate sti? Una peste alta, eu admit ca varroa este vinovat si el, dar nu cred ca este singurul vinovat - cel putin in nu cazul meu. Anul 2017 va fi cumva asemanator. Voi avea din nou excedent de floarea soarelui, pentru ca din cauza secetei de anul asta, fermierii nici ca au mai semanat o planta de rapita. Dar nu se va mai concentra insecticidul.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

balasbebe

Trebuie sa crezi si altceva. Eu in fiecare an am fost intepat de capuse. Daca zic capuse asa de la 3-4 in sus. Am avut si 3 intr-o zi. Pana acum nu am nimica. Boala se poate declansa doar peste cativa ani, si sta ascunsa. La albine este altceva deoarece ele nu traiesc asa de mult. Totusi daca albinele au fost intepate, se stie ca o capusa poata sa transmita pana la 18 virusi diferiti. O oarecare combinatie poate sa fie fatala.

bmdna

Daca pana acum eu vedeam utila izolarea matcii mai ales pentru iernarea de roiuri, de acum cred ca le voi izola pe toate, mult mai devreme, cam cum observ ca nu mai sint crescuti trantori. Astfel varroa nu vor apuca sa se inmulteasca prea mult pe albine. Pana se dezmeticesc ca nu mai sint trantori, dispare si puietul de albina. Nu mai zic ca voi avea tratamente in absenta totala a puietului. Cred ca am sa merg aproape 100% pe tactica ucraineanului. El practica numai izolarea matcii si doua tratamente cu acid oxalic 2%, unul la sf de vara si al doilea la inceput de primavara. Am sa incerc si asa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

NYK74

Acum 3ani am pătit si eu la fel cu ceea ce vad cã povestiți unii dintre voi aici în legătură cu depopularea familiilor pînă la dispariție.
Am mai scris asta pe undeva,din 5 familii de bază în primăvară am realizat un total de 12 bucati la început de septembrie,8 roi puternici pe 7si 8rame cu albină iar cele 5 familii de bază bubuiau de albină la început de septembrie.Totul bine pînă la început de dicembrie cînd  2 familii le am gasit moarte, a 3a avea ,50 de albine aprox si matca,erau încă vii,iar alte 2 familii, mai aveau 2 rame de albină acoperitoare fiind vii si acestea. La cele două moarte mai aveau tot așa cîte un pumn de albină si matca,în rest nimic, hrană cîte 8 rame pline cu miere.
Le las mereu la iernat pe mierea culeasă de ele,nu fac completări cu zahăr sau alte substante pe perioada de vară toamnă. Cînd am dat deoparte la cele 2 moarte albina de pe fund,sub ele era varooua moartă ca nisipul.Al 3 lea a murit la început de ianuarie,iar ceilalti 2 iam unificat si a iesit bine în primăvară. Am avut probleme doar cu cele 5 familii de bază.Acum sã vorbim si despre tratamente.Cu un an înainte la intrarea în toamnă 4 tratamente cu VF,(tratament în prezența puietului),în ianuarie anul cu problema dat o tură cu acid oxalic si nimic altceva pînă în septembrie cînd le am dat alte 4 ture de VF.Un alt amănunt ,observasem în timp ce faceam tratamentele cîte un pui mort jos afară cu aripile ca si cum ar fi mîncate,dar nu am dat importanțã de si stiam de CCD si rolul pe care îl are varooua în acest context.In toamnă cînd am facut tratamentele cu VF a fost toate în prezența puietului,fiind cald aici de regulă bagă puiet pînă tîrziu.Aș mai adãuga că nu am putut da vina pe altceva ,fiind în munte nu am alte culturi aici,nici rapițã nici f.s.sau altceva.Roiurile nu sau depopulat si nu au avut nimic.Concluzia tragețio si voi

balasbebe

Stiu ca AO se dadoar la2-3 grade, cand este frig afara.


Citat din: bmdna din Noiembrie 28, 2016, 05:09:17 PM
Daca pana acum eu vedeam utila izolarea matcii mai ales pentru iernarea de roiuri, de acum cred ca le voi izola pe toate, mult mai devreme, cam cum observ ca nu mai sint crescuti trantori. Astfel varroa nu vor apuca sa se inmulteasca prea mult pe albine. Pana se dezmeticesc ca nu mai sint trantori, dispare si puietul de albina. Nu mai zic ca voi avea tratamente in absenta totala a puietului. Cred ca am sa merg aproape 100% pe tactica ucraineanului. El practica numai izolarea matcii si doua tratamente cu acid oxalic 2%, unul la sf de vara si al doilea la inceput de primavara. Am sa incerc si asa.

NYK74

Eu despre AO stiu că se dă începînd de la cel puțin +5grade în sus,eu așa am facut,si sunt de părere că cel mai bun drum e cel cunoscut.Este topic cu AO,nu vreau să poluez pagina lui Ciucur. : :P     :hi:

ciucur

Oxalicul se poate da si pulverizat sau sublimat.
In cazul meu, eu sunt in zona fara culturi agricole e doar faneata si padure.
La tratamentele anterioare nu mi-a lasat nimic impresia ca infestatia e mare, nu am vazut varroa pe albine, am descapacit puiet de trantor la greu si nu am gasit nimic.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

balasbebe

Stiu ca albinele la admin. AO trebuie sa fie in ghem. Da se poate si la 5 grade, dar am inteles ca este mai bine sa fie cat mai rece.
  Nu am folosit AO, si nu voi da. Nu sunt pe BIO si nu are rost.

roi_ag

Eu dau AO când ghemul este afânat și albinele nu sunt în celule. La 4-5gr ghemul este prea strâns.