Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Citat din: bucovineanu din Martie 07, 2016, 08:36:29 PM
Eu nu-i inteleg pe cei care aduc regine din alte zone. Ce spera cand fac acest lucru? Cele aduse de afara zboara si culeg cumva si noaptea? Nu va dura mult si nu vom mai putea vorbi de albine din rasa locala. Cine credeti ca va avea de castigat atunci cand vom avea numai niste corcituri? In mod sigur nu apicultorii. Vor castiga cei care vor vinde regine aduse de aiurea si care beneficiind de o reclama agresiva vor face multi bani. Oare de ce trebuie sa distrugem tot ce este romanesc si sa cumparam tot ce vine din afara? Se pare ca in aproape 30 de ani nu am invatat nimic.
Sunt de acord cu cele spuse de dvs. şi chiar am şi scris asta aici, în acest topic.
Nu neaparat din patriotism local dar pentru mine e evident că "băştinaşele" sunt mult mai bine adaptate condiţiilor climatice decât "veneticele".
Sper că nu l-am supărat pe iniţiatorul topicului !

tinumaftei

Citat din: MirceaCalin din Martie 08, 2016, 12:07:47 AM
Eu nu-i inteleg pe cei care aduc regine din alte zone. Ce spera cand fac acest lucru? Cele aduse de afara zboara si culeg cumva si noaptea? Nu va dura mult si nu vom mai putea vorbi de albine din rasa locala. Cine credeti ca va avea de castigat atunci cand vom avea numai niste corcituri? In mod sigur nu apicultorii. Vor castiga cei care vor vinde regine aduse de aiurea si care beneficiind de o reclama agresiva vor face multi bani. Oare de ce trebuie sa distrugem tot ce este romanesc si sa cumparam tot ce vine din afara? Se pare ca in aproape 30 de ani nu am invatat nimic.
Sunt de acord cu cele spuse de dvs. şi chiar am şi scris asta aici, în acest topic.
Nu neaparat din patriotism local dar pentru mine e evident că "băştinaşele" sunt mult mai bine adaptate condiţiilor climatice decât "veneticele".
"Bastinasele" sunt pentru supravietuire, iar albina adusa de aiurea chiar daca nu zboara si noaptea culege de multe ori de trei ori mai mult decat cea locala, este mult mai blanda si in general nu roieste. Acestea sunt motivele pentru care unii aduc alte albine. Asta spune experienta practica. Problema este altundeva!!!

xvader

daca ai niste bastinase cat de cat selectionate...ehee...

tinumaftei

Bastinasele nu se selectioneaza intr-o generatie de apicultori. Trebuie sa fi facut asta si tata si bunicul si strabunicul. Selectia este una si consolidarea caracteristicilor selectionate este alta.
Nici 20 % din ficele unei recordiste nu se ridica la nivelul mamei!!
In RO nu s-au adus regine nici de pe Pluto nici de pe Marte, nici chiar din Africa sau Indonezia. S-au adus regine de la max 2000 de km din zone climaterice foarte putin diferite. Si asta din cauza ca in RO nu exista nici un program serios de selectie. Aproape fara exceptie cresterea de matci in RO este o chestiune negustoreasca!

ciucur

Citat din: tinumaftei din Martie 08, 2016, 05:19:28 AM
Citat din: MirceaCalin din Martie 08, 2016, 12:07:47 AM
"Bastinasele" sunt pentru supravietuire, iar albina adusa de aiurea chiar daca nu zboara si noaptea culege de multe ori de trei ori mai mult decat cea locala, este mult mai blanda si in general nu roieste. Acestea sunt motivele pentru care unii aduc alte albine. Asta spune experienta practica. Problema este altundeva!!!

Dragi colegi,

Nu ma deranjaza niciun comentariu din partea dumneavoastra. Dimpotriva.
Dupa cum ati vazut am aratat si partile negative ale albinelor carnica ce le am. Am si albina locala care e la acelasi nivel cu carnica. Eu consider 'carpatina' tot un fel de carnica insa mult mai putin slefuita. Cel putin cea din zona noastra.
Am luat de curiozitate 5 regine carnica - din care mai am 4, pentru a face o comparatie cu albina locala atat cat stiu eu sa compar. Mie imi plac albinele mai inchise la culoare. Dar, am avut si surprize ca dupa o transvazare din regina bastinasa 'neagra' sa iasa fiica 'blonda'.
Eu raman la nivelul meu, cu 30 de familii de albine. Nu cred ca impurific albina locala cu 4 familii carnica.
Vecinii mei ce au albine, nu cred ca au auzit de transvazare. Cea mai buna familie a lor e cea care roieste prima. An de an.

Despre crescatorii de regine din Romania, cu care am avut de a face, unul singur mi-a lasat impresia ca e iubitor de albine (nu exploatator). Restul ma luau ca si cand as fi vazut prima data albine si isi supraestimau albinele.
Nu sper ca albinele mele sa ajunga sa culeaga noaptea, si nu fac reclama unuia sau altuia.
Trebuie sa ma priviti ca pe un om care practica apicultura de hobby, fara vreun buget (daca era pe profitabilitate abandonam demult) si care are o doza mare de curiozitate.
Este foarte probabil ca la 'sfarsitul zilei' sa nu sesizez diferente mari intre albino locala si cea dinafara. Dar poate fi si cu diferenta, asa ca eu le voi observa in continuare.
Va multumesc tuturor celor ce ati scris pe acest topic, acest gen de discutii imi plac.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

bucovineanu

Depinde cu ce facem comparatia atunci cand comparam productia de miere la familiile cu regine din import si familiile cu regine autohtone. Daca se compara cu familii  a caror regine nu ajung sa duca familia pe 10 rame si se urca in pom, atunci rezultatul va fi clar in favoarea celor importate. Dar daca se face si la "maidanezele" noastre selctie, altul va fi rezultatul. Intrebarea care se pune este ce va rezulta din reginele din import la a doua, a treia sau generatiile urmatoare?

stefan1

Eu zic ca dintre toate rasele, carnica este cea mai apropiata de albina noastra. Incrucisarile cu carnica nu produc surprize mari. Fiind o rasa consolidata, urmasii nu pot fi mult diferiti de parinti. Chiar incrucisarea cu ligustica creeaza urmasi mai diferiti si mai diversificati, insa totusi in niste limite rezonabile. Buckfastul, eu, dar si alti stupari din multe tari il consider o amenintare foart mare, chiar inacceptabila, pentru toate vechile rase europene. Doar cine pretuieste doar orezentul dar nu se gandeste deloc la viitor, poate introduce cu seninatate aceasta rasa in mijlocul stuparilor autohtoni.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Din pacate tocmai la Buckfast se reped majoritatea celor care cumpara regine din import, amagiti de reclama care se face acestui hibrid.

ionel07196555

Citat din: bucovineanu din Martie 08, 2016, 09:11:58 AM
Intrebarea care se pune este ce va rezulta din reginele din import la a doua, a treia sau generatiile urmatoare?
Pina la a 3 generatie va spun eu cu toate ca sa ajuns din gresala la a 3 generatie e foarte bine aproape din or ce punct de vedere .
La mine eu sint multumit .

ciucur

Saptamana asta mi-am luat concediu in ideea de a avea putin grija de albine...
Vremea a fost un dezastru, foarte frig, lapovita si in zona stupinei s-a pus si un pic de zapada.
Pomii inca nu au inflorit. Pacat ca nu au putut zbura albinele, este mult polen ce nu va fi fructificat.
A fost asa de urata vremea incat nici lazile ce mi le-am facut aceasta saptamana nu am putut sa le vopsesc. Am dat doar o mana de grund luni, si am chituit imperfectiunile.
Saptamana viitoare pare a fi mai cald. Dupa calcule, ar fi saptamana de aur daca salcamul infloreste in 10-15 mai. DACA.

ciucur

Ieri am facut o vizita albinelor pentru a le stimula cu sirop deoarece prognoza meteo indica o incalzire.
Comparand situatia din stupi cu cea de la inceputul lunii e clar ca vremea rea nu a favorizat dezvoltarea. Spun asta deoarece stupii sunt de aceeasi putere aproximativ ca in prima saptamana din martie (se vede ca s-a facut schimbarea albinei ce a iernat) cu observatia ca suprafetele de puiet capacit sunt vizibil mai mici insa sunt mult mai mari suprafetele cu puiet larvar/oua. Eu cred ca in perioada 14-25 martie reginele au redus mult ouatul pe fondul temperaturilor scazute ce nu au permis zborul. Este foarte putin polen pe rame, intrat probabil de sambata.
Am restrains unde a fost cazul si ma gandesc chiar la doua unificari.

MOTANUL

Citat din: ciucur din Martie 25, 2016, 03:22:03 PM
Saptamana asta mi-am luat concediu in ideea de a avea putin grija de albine...
A fost asa de urata vremea incat nici lazile ce mi le-am facut aceasta saptamana nu am putut sa le vopsesc. Am dat doar o mana de grund luni, si am chituit imperfectiunile.

Se poate si mai rau - eu nici macar nu am cumparat lazile. Basca ca vreau si nuclei de imperechere anul asta. Sper sa gasesc la targ si sa rezolv acolo.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Dan Pașca

E clar,ca vremea rea a dat prin toate zonele familiile inapoi,la inceput de Martie la un control la ce puiet aveam mam speriat,imi era frica sa nu se apuce de roit prin Aprilie ,dar natura mi-a luat frica cu mâna :(. Aveam puiet si pe cinci rame,si albine 7,8 rame acum maxim 3 puiet si 6 rame albina

ciucur

Citat din: Dan Pașca din Martie 31, 2016, 08:09:30 AM
E clar,ca vremea rea a dat prin toate zonele familiile inapoi,la inceput de Martie la un control la ce puiet aveam mam speriat,imi era frica sa nu se apuce de roit prin Aprilie ,dar natura mi-a luat frica cu mâna :(. Aveam puiet si pe cinci rame,si albine 7,8 rame acum maxim 3 puiet si 6 rame albina

Noi suntem 'vecini' asa ca vremea a fost cam la fel.
Frigul a facut ca reginele sa nu accelereze ponta si le-a terminat bateriile albinelor ce au iernat. Eu stau mai rau ca anul trecut.
Azi au avut zbor cu adevarat si au adus polen. Desi erau 18 C batea foarte tare vantul.
Tot siropul administrat a fost luat, azi am complectat si o sa le mai dau o portie si sambata. Acum au inflorit timid piersicii.

ciucur

Sambata 2 aprile am dat din nou sirop la fiecare familie.
Marti 5 Aprilie, am verificat familiile si m-am speriat de cat polen au strans in cateva zile. Si cei amarati au umplut 2 rame full cu polen. Marea majoritate au blocat ramele cu polen si reginele nu aveau pe unde ponta. Am bagat rame cladite la fiecare si am extins cuiburile pentru a avea reginele spatiu.

M-au pedepsit stupii puternici care de sambata pana ieri au cladit faguri in spatiul liber din lada...
Pun o poza cu cel mai frumos care era fix cat o rama Dadant 1/1.