Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

yulian

Apoi depinde cand da la tine salcamul. Daca mai ai 3 saptamani, un 8 rame din care 5-6 cu puiet pentru cel de 10, ar trebui sa fie suficient ca sa nu dea pe dinafara. Daca culesul la salcam este bun, nu cred ca roiesc...daca va fi un an slab... Aici depinde si de genetica matcii...cat este de rezistenta la roiala... Eu am avut doua varfuri care erau pe 9-10 rame pe 10 si 11-12 rame cel de 12 si le-am taiat elanul si i-am dus si la rapita... O sa vad saptamana viitoare cum stau  :cool:

ciucur

Multumesc yulian.
Un raspuns de acest gen asteptam.
Acum sigur ca sunt multe lucruri ce pot face diferenta.
Eu ma gandeam ca de la timpul de inflorire sa vin inapoie si la fiecare saptamana o rama minus.
Adica acum sa fie la 9-10 rame pentru a avea 12 rame foarte bine ocupate la momentul potrivit - saptamana 20 (11-17 mai).
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

yulian

Daca acum este pe 9-10 rame, in saptamana 20 o sa fie o magazie plina de albina...care va produce in conditii favorabile. E important ca in momentul in care ai declansat dezvoltarea sa nu-i lasi fara obiectul muncii si daca vin zile mai ploioase sa stai cu sirop pe ele ca altfel...se apuca de crosetat.  :D. Eu ma pregatesc cu ei pentru rapita...deci sunt decalat cu vreo 3 saptamani ca sa nu plimb lazile degeaba in pastoral. Cand o sa am destule familii, o sa tin de experiment cateva pe vatra...sa ma dumiresc eu daca merita sau nu sa-i plimb...pana atunci hop in lan cu ele

NYK74

Citat din: yulian din Aprilie 24, 2015, 03:04:02 PM
Daca acum este pe 9-10 rame, in saptamana 20 o sa fie o magazie plina de albina...care va produce in conditii favorabile. E important ca in momentul in care ai declansat dezvoltarea sa nu-i lasi fara obiectul muncii si daca vin zile mai ploioase sa stai cu sirop pe ele ca altfel...se apuca de crosetat.  :D. Eu ma pregatesc cu ei pentru rapita...deci sunt decalat cu vreo 3 saptamani ca sa nu plimb lazile degeaba in pastoral. Cand o sa am destule familii, o sa tin de experiment cateva pe vatra...sa ma dumiresc eu daca merita sau nu sa-i plimb...pana atunci hop in lan cu ele
Yuliane cele ținute pe vatră nu pot combate in productie pe cele din pastoral, e adevarat că pastoralul presupune costuri in plus , dar dacă stuparul e priceput albina își plătește stăpânul.

ciucur

Citat din: yulian din Aprilie 24, 2015, 03:04:02 PM
Daca acum este pe 9-10 rame, in saptamana 20 o sa fie o magazie plina de albina...care va produce in conditii favorabile. E important ca in momentul in care ai declansat dezvoltarea sa nu-i lasi fara obiectul muncii si daca vin zile mai ploioase sa stai cu sirop pe ele ca altfel...se apuca de crosetat.  :D.

Din pacate, vad ca le place sa croseteze. Unele vor sa coseteze a doua oara (au crosetat si anul trecut). Nu-mi vine sa cred cum ponteaza regine din 2012 si 2013 (am si de astea).
In majoritatea am gasit boci cu laptisor in ele. Chiar nu inteleg de ce pentru ca le-am dat de lucru, fiecare au cladit 2-3 rame noi si au cules din natura. Merii inca sunt infloriti, ultimii pruni mai au floare si e plin de papadie si alte flori.... Pe ramele proaspat cladite au coronite frumoase si daca scutur ramele sare nectar din ele. La 5 le-am pus magazia.
Acum stupii sunt:
- 2 pe 6 rame (nuclee de 6 rame si sunt full, vor fi transvazati in lazi mari)
- 1 pe 8 rame din care 5 cu puiet- cel mai slab
- 1 pe 9 rame din care 6 cu puiet
- 7 pe 10 rame din care 7 cu puiet
- 3 pe 11 rame din care 8 cu puiet
- 3 pe 12 rame din care 8-9 cu puiet
Eu am o manie cu ramele doar cu celule de lucratoare. Au bagat trantori in celule de lucratoare pe marginile ramelor. Multi trantori.
Nu prea stiu ce sa fac. Cred ca dau drumul la cresterea de regine. Ma gandeam sa elimin matcile si sa pun in locul lor betisoare de feromon de matca (QMP) pentru a nu-si trage botci pana la iesirea matcilor transvazate. Totusi e cam mare perioada fara regina si cred ca va influenta negativ familiile.
Saptamana ce urmeaza trebuie sa fac suporti pentru inca 10 lazi. O sa am nevoie insa nu cand vreau eu ci cand vor ele. Voiam sa le divizez la sfarsitul lunii mai. Si mai e ceva pana la salcam, anul asta cred ca va fi mai tarziu decat anul trecut in zona mea.

bmdna

Domnule Ciucur, un lucru e sigur, aveti albine sanatoase si asta trebuie sa va bucure. Se stie ca familiile cu probleme nu roiesc decat atunci cand ajung la disperare, si asta se intampla la sfarsit de sezon.

Din pacate pentru noi, inca nu s-au descoperit toate elementele care aduc o familie in pragul roitului. A le da de lucru este una din metodele care contribuie la intarzierea roitului, dar aceasta metoda singura, nu ofera prea multe garantii. Pe langa la a da de lucru, eu mai aplic un principiu: Separarea pe cat posibil a albinelor doici de matca, sau sa duc cat mai multe doici din zona in care este matca. Cu aceasta tehnica eu am avut un procentaj de intrat in friguri de 25%. Bine, eu nici nu am multe familii asa ca procentul asta poate nu este corect. Acum, se stie ca si vremea poate contribui la intratul in friguri. Si teama mi-e ca vremea de anul asta exact de aia este, cu ploi si perioade reci. Deci e posibil ca si vremea sa-si fi adus aportul in cazul dumneavoastra.

Va urez sa le aduceti pe calea cea buna pe cat mai multe!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

yulian

Apoi au facut trantori ca sunt cu regine batrane...mai ales cele din 2012...se mai termina rezervorul. Daca ti se pare ca sunt prea mari unii, echilibreaza-i cu cei mai slabuti. O rama cu puiet capacit de la cei puternici contra unei rame cu puiet proaspat depus de la cei slabi. Ti-au construit deja cate doua rame? Scoate-le, lasa-le pentru roiuri si pune alte rame la crescut. Eu la cei slabi pe care i-am lasat acasa nici nu au reusit sa isi construiasca o rama intreaga ca a si venit matca cu oole. Nu incerca sa faci matci in stupi fara regina...vor regresa degeaba. Doua gratii hanneman de plastic pe rama portboca si e acolo, sau separi corpul de jos de corpul de sus cu gratie hanneman. Daca s-au apucat de facut botci in prezenta matcii, asteapta pana capaceste botca si te apuci de facut roiuri. Si eu am gasit botci la o familie de la rapita...matca batrana pe picior de plecare. Data viitoare iau un stup mai slab de acasa si o las pe baba din stupul ala fara obiectul muncii.  :wink:

ciucur

Citat din: yulian din Mai 04, 2015, 07:35:04 AM
Apoi au facut trantori ca sunt cu regine batrane...mai ales cele din 2012...se mai termina rezervorul. Daca ti se pare ca sunt prea mari unii, echilibreaza-i cu cei mai slabuti. O rama cu puiet capacit de la cei puternici contra unei rame cu puiet proaspat depus de la cei slabi. Ti-au construit deja cate doua rame? Scoate-le, lasa-le pentru roiuri si pune alte rame la crescut. Eu la cei slabi pe care i-am lasat acasa nici nu au reusit sa isi construiasca o rama intreaga ca a si venit matca cu oole. Nu incerca sa faci matci in stupi fara regina...vor regresa degeaba. Doua gratii hanneman de plastic pe rama portboca si e acolo, sau separi corpul de jos de corpul de sus cu gratie hanneman. Daca s-au apucat de facut botci in prezenta matcii, asteapta pana capaceste botca si te apuci de facut roiuri. Si eu am gasit botci la o familie de la rapita...matca batrana pe picior de plecare. Data viitoare iau un stup mai slab de acasa si o las pe baba din stupul ala fara obiectul muncii.  :wink:

Batranele au ouat bine. Mijlocul ramei e doar cu albina. In zona coronitei de miere si lateralele ramei spre laturile de lemn a depus trantori in celule de albina. Ramele crescute sunt insamantate. Reginele inca oua, dar sunt surprins ca au tras botci si cei mai slabuti desi au primit cate o rama pe saptamana. Nu cred ca sunt asa de inghesuiti si lazile sunt cu fund AV. Ori sunt roitoare de fel si vremea urata le-a ajutat, ori nu stiu eu sa apreciez corect cantitatea de albina raportata la numarul de rame.

Pentru regine, am cusca metalica in care bag rama portbotci si e cu hanemann deci vor creste in stup cu matca. Trebuie insa sa startez undeva, nu folosesc metoda cu falsa orfanizare.
Ideea e ca nu prea voiam sa fac roiuri acum. Anul asta schimb toate reginele din stupii mei. Am 4 nuclee de 3 compartimente a cate 2 rame 1/1 si un nucleu de 4 compartimente a cate 3 jumatati de rama 1/1. Le bag in lucru.
Planul pe anul asta era sa cresc de la 12 la 24 de familii. Dar dupa salcam....

ciucur

Ieri am fost la stupina si am pus caturile pe toti stupii. Acum toti au 12 sau 11 rame in functie de cutie.
La unul a fost nevoie de a doua magazie. Prima era 70% plina, probabil cu miere de la frasin si flora spontana.
Salcamul a inceput sa infloreasca .

Am reusit sa ii tin sa nu roiasca insa a trebuit sa le 'operez' botcile din 3 in 3 zile. Am deja 12 regine facute cu ajutorul Nicot-ului si capacite ieri, pe care le voi folosi la inlocuirea celor batrane. Am urmarit sa le creasca pana in salcam. Botcile sunt mari si frumoase, sper sa nu le roada in timpul culesului.
Mi-am dat seama ca am cam fortat familiile in debutul primaverii. Cel ce l-am considerat slab a ajuns sa fie foarte bine populat si el, e singurul care nu si-a tras inca botci. Din pacate nu am magazii sa pot pune cate doua fiecarui stup.
Am doi stupi EXTREM de rai. Ataca fara motiv, si la peste 30 m distanta de cutie.
Intrucat voi fi plecat saptamana viitoare, am montat si 'capcana pentru roi' -o lada in care am pus 4 rame crescute si 2 doze de feromon artificial QMP.
La un moment dat am vrut sa elimin matcile batrane si sa pun feromon in locul lor si apoi sa folosesc botcile Nicot cand va fi momentul. M-am gandit ca fac un dezechilibru prea mare familiei, insa acum imi pare rau ca nu am incercat macar la doua familii pentru experienta.

Sunt uimit cum pot oua 'reginele rosii' - din 2013. Compact, ramele pline, unele oua chiar pe ultimele rame ale cuibului pe fata ramei de catre cutie unde au gasit loc...Eu cred ca cei ce considera o regina terminata dupa 2 ani gresesc. Sigur ca vorbim de stationar nu de pastoral. Partea negativa e ca au ouat mult puiet de trantor si in zonele unde a fost coronita de miere si au consumat-o.

E greu cand nu ai ce iti trebuie si esti in criza. De magazii, de rame, de gratii Hanemann, de TIMP. De exemplu, in Deva nu erau gratii Hanemann Nicot la niciunul din cele doua magazine apicole. Cand mai ceri si de 12 rame ii injuri. Ei au avut saptamana trecuta cateva, dar doar de 10 rame. Nu aveau nici macar capse pentru insarmarea ramelor (aveau doar din acelea foarte scurte),nu aveau protectii pentru introducerea botcilor, nu aveau cusca de introducere si acceptare matca (cutie capac). O sa ajungem sa comandam totul de pe net....
Daca am invatat ceva in aceasta perioada, e ca necesarul de echipamente difera mult de la un an la altul si nu ma mai las eu pe ultima suta de metri cu cele necesare.
Sper doar ca 9 cutii pe 12 rame si 4 roinite de 6 rame imi vor ajunge pentru roi.
17 familii acum cu inca 13 roi,  e maxim ce pot duce in momentul de fata, desi ma ajuta si sotia din ce in ce mai mult. Pentru mine e totusi un hobby si e vorba si de spatiu pentru inventar.

MirceaCalin

Bravo !!! Bună treabă !!!
=D>

bucovineanu

Prin distrugerea botcilor e greu de stopat roirea. Chiar daca nu roiesc, dar pentru asta trebuie distruse periodic absolut toate botcile, familiile intrate in friguri se gandesc la "nunta" si nu prea le arde de cules. Referitor la inlocuirea reginelor, o famile intrata in friguri accepta foarte greu o alta regina.
O metoda care da rezultate foarte bune pentru prevenirea roirii este descrisa aici: http://teoalbina.bluepink.ro/p.htm#_Prevenirea_roirii . E vorba de metoda Vasenko.

ciucur

Am incercat sa aman momentul roirii in speranta ca un cules bunicel le va face pe unele sa se razgandeasca. Stiu ca odata ce vor sa roiasca e greu sa le opresti si ca nu prea le mai sta gandul la cules. De lucru le-am dat, chiar mai uitam ieri ca fiecare familie a construit 3 sau 4 faguri primavara aceasta.
Metoda Vasenko am aplicat-o anul trecut si a reusit la 3 din 5 stupi. Anul asta nu pot sa o fac la 16 familii, voi fi si plecat din tara pana joi seara.

Daca nu roiesc pana vineri 22 mai, le elimin matcile, le distrug botcile si le pun cate o botca gata de eclozionare protejata cu staniol.
Sambata 16 mai botcile erau proaspat capacite sau mai aveau foarte putin pana sa fie capacite. Asta inseamna ca vor ecloza sambata 23 mai.
Sper sa nu roiasca pana atunci si reginele ce se vor naste sa rezolve problema. Daca roiesc, le inlocuiesc regina batrana cu botca si le 'arestez' 2 zile la pivnita sau le pun feromon QMP sa nu paraseasca lada.

Multumesc de raspunsuri domnule bucovineanu.
MirceaCalin, treaba nu e asa buna ca le-am cam scapat in roit, e usor ratata insa cred ca am acumulat experienta. Oricum voiam sa le inmultesc, insa dupa salcam.
Succes tuturor!

MirceaCalin

Citat din: ciucur din Mai 17, 2015, 07:36:50 PM
...Am reusit sa ii tin sa nu roiasca insa a trebuit sa le 'operez' botcile din 3 in 3 zile. Am deja 12 regine facute cu ajutorul Nicot-ului si capacite ieri, pe care le voi folosi la inlocuirea celor batrane. Am urmarit sa le creasca pana in salcam. Botcile sunt mari si frumoase, sper sa nu le roada in timpul culesului...
...Sper doar ca 9 cutii pe 12 rame si 4 roinite de 6 rame imi vor ajunge pentru roi.
17 familii acum cu inca 13 roi,  e maxim ce pot duce in momentul de fata, desi ma ajuta si sotia din ce in ce mai mult. Pentru mine e totusi un hobby si e vorba si de spatiu pentru inventar.

Eu asta am apreciat, cu atât mai mult cu cât eu n-am reuşit decât parţial să încerc să opresc roitul şi de la un stup mi-au plecat şi roiul primar şi cel secundar (mă bucur însă că am reuşit să le prind pe amândouă !)

bucovineanu

Citat din: ciucur din Mai 17, 2015, 10:22:20 PM

Daca nu roiesc pana vineri 22 mai, le elimin matcile, le distrug botcile si le pun cate o botca gata de eclozionare protejata cu staniol.
Sambata 16 mai botcile erau proaspat capacite sau mai aveau foarte putin pana sa fie capacite. Asta inseamna ca vor ecloza sambata 23 mai.
Chiar daca vei distruge botcile si le vei da botca gata de eclozare nu vor accepta acea regina ci vor trage botci din propriile larve. Ca sa fie acceptate, trebuia ca reginele batrane sa fie inlaturate cu 7-8 zile inainte de a fi gata de eclozre reginele din botcile respective si inainte de a le da acele botci mai trebuie distruse inca odata toate botcile de salvare aparute pe rame.

ciucur

Cred ca si in zona noastra a trecut salcamul. Din pacate am avut la dispozitie doar perioada 18-23 Mai dupa care au venit ploile si furtunile.
Pana acum mi-au roit 3 familii - in 19, 20, 24 mai. In 23 Mai la control, doar o familie nu avea botci. Pe 24 mai mi-a roit familia care abia a trecut iarna intr-un nucleu cu 3 rame acoperite cu albine. Ajunsese pe 12 rame si avea matca tanara. Cine crede ca matcile de un an nu roiesc, se insala. Daca au conditii, roiesc.
Nu toate familiile au binevoit sa stranga miere. Unele asteptau/asteapta momentul roirii. Altele au avut chef de munca, caci aveau si armata suficienta chiar de  aveau si botci....Am avut si familii care au avut nevoie de a doua magazie. Preponderent cele 'rosii'-2013.

Pentru mine aceasta perioda a fost grea. Am avut si probleme cu masina, deci nu am avut libertate de miscare. M-am organizat prost, nu am anticipat corect dezvoltarea familiilor si am 'operat' la botci de m-am saturat. Nu am avut suficiente magazii (cate 2 la fiecare familie), nu am avut rame. Imi este foarte clar ca nu doresc sa depasesc 30 de familii.

Cred ca am castigat insa multa experienta in aceasta primavara. Cam in fiecare familie am crescut cate 3-4 rame.
Mi-am produs cateva regine, si am strans si ceva miere. Dupa tratamentul a 2 roi nu am gasit decat 4 paduchi, ceea ce ma bucura, inseamna ca am tratat corect. Nu las insa garda jos, mai ales dupa infestatia din anul 2014. Capsele cu feromoni sunt bune, insa nu suprima total comportamentul albinelor fara matca.
Dupa ce storc mierea, le evaluez performantele si termina cu roitul, vad ce regine mai am de inlocuit si din ce familie aleg sa multiplic.
O poza cu familiile si una cu lazile pregatite pentru roi....