Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

Azi am verificat familiile de albine. Toate au raspuns la apel.
Mortalitatea e in limite normale.
Din cauza frigului ciocanitorile si pitigoii dau tarcoale. Nu am avut astfel de probleme anii trecuti.
De asemenea mi s-a intarit convingerea ca lazile cu falt intre corp/podisor/capac etanseaza mai prost decat cele simple cu coltare.
Doamne cat mai este pana in primavara! Nu mai am rabdare.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

MirceaCalin

Wow, la ce temperatură ?
Pentru azi s-a "prezis" cam frig peste tot !

ciucur

Erau -5 C si era soare, nu batea vantul. Senzatia era de temperatura mai ridicata.
Am ascultat stupii si am evacuat albinele moarte. De sambata se anunta o incalzire a vremii si saptamana viitoare marti/miercuri/joi soare si in jur de 7-8 C. De multe ori la aceste prognoze in locul unde am stupii sunt in jur de 10 C si poate avea loc un zbor de curatire.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Jean Valjean

Citat din: ciucur din Ianuarie 08, 2015, 08:55:40 PM
De asemenea mi s-a intarit convingerea ca lazile cu falt intre corp/podisor/capac etanseaza mai prost decat cele simple cu coltare.

Ce observatii ai facut de ai ajuns la o asemenea convingere?

edward_w92

Ciucur, si eu ca iernez cu sita si PFL in sita care are 3mm grosime sau cat are si o paturica+o polietilena expandata in capac, cum ti se pare? Si dupa ultima cadere de temperatura de la revelion, imi misca si cel mai slab roi, si crede-ma ca nu vrei sa stii ce-i ala slab? Faptul ca familiile mor se datoreaza lipsei hranei, nu a etenseitatii proaste a podisoarelor cu corpul stupului. Atat timp cat stupul are mancare suficienta, si tratamente efectuate corect, n-ar trebui sa existe mortalitate mai mare de 2-3 stupi intr-un efectiv de 30-40 familii. Cineva spunea pe aici bine, si sper sa nu ma insel dar parca romikele( nu mai retin ca daca nu am mai urmarit forumul), oricum, cineva spunea: ochiul nu te inseala niciodata insa auzul poate sa te insele. In zilele cu -2, 0 grade ziua, daca nu bate vantul si stii unde ti-e pozitionat cuibul, ridici podisorul, constati, daca nu e vizibil cuibul, cioc cioc sa vezi daca este, si daca bazaie si n-a urcat, stii cand sa mai umbli iar la el. nu ia mai mult de 30 de secunde operatiunea asta si stupul nu moare de la atat. La multi ani si un an mai bun decat restul ce i-am lasat in urma!

ciucur

Ce am constatat referitor la etansarea stupilor? Ca la stupii in care podisorul (podisor inalt pentru hranitor) se imbina cu corpul stupului in falt la unii ramane o fanta pe partea din fata sau din spate a stupului in functie de cum s-a deformat lemnul. Am folosit o banda pentru a etansa bine si voi renunta la a ierna in aceste lazi. La modelul asta al meu si capacul vine fixat tot cu falt pe podisor deci protejaza doar deasupra nu si pe laterale. La stupii cu fixare prin coltare capacul (telescopic) intra peste podisor si astfel nu am probleme.
Sigur ca familiile adevarate care au hrana suficienta si de calitate nu mor de frig. Alea mai slabe sau roii pot fi amenintati daca mai si bate vantul prin cutie. Mortalitatea va fi mai mare pe intervalele marginase ocupate, albina nu reuseste sa se incalzeasca. Nu am gaurit ramele pentru a le permite circulatia de pe o rama pe alta.
Am roi iernati in nuclee de imperechere de 6 rame 1/1 din OSB de 6 mm. O sa vad ce se intampla cand vor incepe sa oua si vor avea nevoie de temperaturi mai ridicate.
Eu am podisorul fara plasa. Peste rame pun o turta de 1 kg, apoi folie pe toata suprafata, podisorul, polistiren de 2 cm pe suprafata podisorului si apoi capacul.La interior nu am la toti polistiren, la majoritatea am doar diafragma. Nu umplu spatiul ramas gol cu nimic si nu las rame in acest spatiu. Sibarul la fundul antivaroua care are plasa pe toata suprafata il deschid dar nu total, cam 5 cm. Urdinisul cam 2-3 cm lungime si 8 mm inaltime.
De cand am albine am pierdut o singura familie pe 5 rame, anul trecut in februarie cand a venit acel val de frig. A ramas fara hrana pe ramele care aveau puiet. Mai avea ceva hrana insa pe ramele laterale. Am recuperat regina si un pumn de albine. Macar ca am donat regina cuiva in nevoie si asta mi-a mai taiat din suparare. E o imagine oribila sa vezi atatea albine in celule, moarte de foame.
Nu am ajuns in stagiul in care dupa ce vad cat au urcat albinele pe intervale sa stiu cat le mai ajunge hrana. Consumul poate creste simtitor odata cu aparitia puietului si vremii geroase. Din mijlocul lui ianuarie le pun turta simpla si apoi dupa zborul de curatire din februarie le pun turta proteica. Preventiv. In marea majoritate nu imi consuma de tot turtele.
Sunt incepator si am facut o groaza de prostii. Sper sa fi invatat din ele. Eu un singur lucru nu fac. Nu omor reginele pentru unificari.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

MirceaCalin

#111
Citat din: edward_w92 din Ianuarie 08, 2015, 11:26:27 PM
... In zilele cu -2, 0 grade ziua, daca nu bate vantul si stii unde ti-e pozitionat cuibul, ridici podisorul, constati, daca nu e vizibil cuibul, cioc cioc sa vezi daca este, si daca bazaie si n-a urcat...
Urcatul cred că e valabil la stupii cu fund plin, parcă, nu ?
Citat din: ciucur din Ianuarie 09, 2015, 11:16:54 PM
...Eu am podisorul fara plasa. Peste rame pun o turta de 1 kg, apoi folie pe toata suprafata, podisorul, polistiren de 2 cm pe suprafata podisorului si apoi capacul.La interior nu am la toti polistiren, la majoritatea am doar diafragma. Nu umplu spatiul ramas gol cu nimic si nu las rame in acest spatiu. Sibarul la fundul antivaroua care are plasa pe toata suprafata il deschid dar nu total, cam 5 cm...
Şi eu iernez la fel (începător fiind !) mai puţin şibărul pe care nu l-am pus deloc.
Azi am luat turte cu timol pe care aştept momentul prielnic să le introduc.
Un An Nou cu bine !

edward_w92

pierderea mai mare de temperatura eu cred ca ti-e mai mare intre urdinis si fundul antivaroa...nu stiu exact cum arata dar daca ai fanta deschisa pe la fundul stupului si o a doua fanta deschisa la urdinis, ai curent, si s-ar putea mai marele frig sa-ti intre asa. Eu am inchis toate fantele de aerisire, si la fund, si la spate, doar urdinisul fiind accesibil pe cel mai mic mod din fabrica, 1cm inaltime si 3-4cm lungime parca si atat....impachetarea am descris-o mai sus in partea superioara iar lateral, ala cel mai slab are polistiren cat o rama jumate ocupat. Daca da caldura zilele astea sa permita albinelor sa iasa la zbor, e perfect.


Cat despre urcat, eu cred ca e valabil la toti stupii prevazuti cu scara :)) Cum adica cu fund plin, la ala cu fundul gol nu urca sau ce, le-o fi rusine? Fenomenul de a urca ghemul din partea inferioara a fagurilor spre partea superioara se datoreaza consumului de hrana, si stim bine ca sensul de deplasare a ghemului e unul singur: de jos in sus....nu merge lateral, sau fata-spate, ca e stup cu fund antivaroa, orizontal, vertical, cu fund plin sau nu...orice stup ar fi, albinele au acelasi comportament, chiar daca au sita sau podisor, stupul mov sau verde.

MirceaCalin

Nu prea aş dori să comentez pe pagina aceasta DAR la fund antivaroa stup vertical s-ar părea că ghemul se deplasează din faţă spre spate...

ciucur

Azi, o zi trista pentru mine.
Am fost la stupi, toti sunt in viata si desi afara erau 5 C era soare si la toti era activitate la urdinis. Dupa putiinta si vointa.
La nucleul unde am familia cu matca carnica era activitate destul de intensa. Prima data am pus pe seama abilitatii albinei de a rezista si pe temperaturi mai scazute. Mi-am dat seama dupa comportament ca nu e ceva in regula si ca e posibil sa nu mai aiba regina.
Am deschis si am verificat. Pe rama a 3-a am gasit o suprafata ouata. Acolo erau 3 botci in diferite stagii, una aproape de a fi capacita.
Am vazut si alte celule cu puiet larvar. Nu am vazut oua, nu am gasit regina. E drept ca nu am stat foarte mult sa o caut.
Am distrus cele 3 botci, dar sunt convins ca va repeta figura.
Imi pare foarte rau ca am pierdut acea regina.As fi dorit tare mult sa o vad cum se dezvolta in comparatie cu alte doua carpatine de aceeasi putere. Cat erau de agitate nu a sarit niciuna sa intepe in comparatie cu o alta familie la care nici nu am apucat sa feresc blocul de urdinis si m-au si luat in primire.
Acum ramane sa ma hotarasc de unde comand, Austria sau Slovenia dar tot voi avea in stupina carnica macar de observatie. Pacat ca am pierdut un an.

Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvantat !
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

ionel07196555

I mi pare rau de pirderea regina pentru experienta dar vezi sa nu
patesti asa :::::::::::::
mai jos.

ciucur

Respect orice opinie si nu bag in seama micile rautati.
Despre carnica, ori cumpar de la cineva cunoscut in domeniu, ori ma abtin.

Cele bune!
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

dan sebastian

In afara de 2 la care am gasit diarie si a fost obligatoriu sa umblu, la restul nu am spart ghemul. M-am uitat de deasupra cand le-am pus si un pic de miere cristalizata.
Nu stiu de ce ai rupt botcile, pt ca nu roieste acum. Macar familia nu se bezmeticea si o puteai unifica . Daca aveai noroc sa ai trantori si sa prinzi vreme buna puteai sa ai si o surpriza. Eu nu am reusit sa vad botci pana in aprilie niciodata.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bucovineanu

A fost o iarna usoara pana acum cu vreo doua zboruri , cel putin in zona mea. Nu ar avea motive sa aiba diaree. Ce ar fi fost daca nu zburau deloc pana in primavara?

edward_w92

dan sebastian, daca botcile erau din puiet ouat de matca si matca a murit atunci recent, da, erau sanse sa nu se bezmeticeasca dar matca rezultata nu cred ca se mai fecunda cu succes.... Am si eu 2 stupi care ierneaza cu matci noi, dintr-o greseala a mea....le-am dat acelasi miros la 2 stupi, unul cu matca noua si unul cu matca imperecheata, in 5 zile, aveam botci de salvare in cel cu matca imperecheata.....desi acelasi miros, mi-au atacat-o desi au stat despartite cu diafragma, dar degeaba....si era numarul 13 al naibii, ca si in 2013 mi-o facut probleme da' anu trecut reusisem sa-l fac din roi cat de cat o familiuta, roi de la sf de tei aproape, o fost la cules la floarea soarelui, si a mai slabit nitel....si cand am facut manevra o terminat-o. Matca aia tanara putea sa-mi iasa la imperecheat, de la familia cu probleme, dar nu s-a imperecheat, si de ouat n-am vazut nimic in stup....acum aia 2 is roii mei pe cate 2-3 rame de musca, astept primavara, intai ii lipesc intre ei, dupa ii orfanizez si apoi ii unific... Vreau sa spun ca la stupii astia, albina pare nitel mai uzata, ori e doar o impresie, insa la cel care i-am pierdut matca la unificare sunt ceva urme de diaree, si inclin sa dau vina pe faptul ca albina nu a consumat doar miere pana acum. Dar in general timp pentru zboruri de curatire a fost. Iarna trecuta la fel am patit, am avut un roi scos dintr-o scorbura la salcam, din pacate matca ori a scapat din lada, ori a ramas in scorbura respectiva, albina insa am "capturat-o" si la tei era deja cu matca ouatoare, i-am dat repejor niste botcute si a reusit.....pana in 15 august o fost in regula insa cum necum, matca s-a facut disparuta, nu stiu daca s-a umblat in stup insa inainte sa-i aduc acasa, l-am mirosit eu fara matca. Ei, i-am dat sa puna sirop in faguri saracul stup de s-o plictisit nu alta pana o venit "iarna"....i-am pregatit pe toti de iarna da pe el nu, era la 4 rame din 16 cat avea stupul, avea miere ce-i drept, nu multa, ca ramele grase le-am dat la altii nevoiasi, si l-am lasat asa. In decembrie au facut un zbor de curatire, deci cum zbura stupul ala fara matca, nu zbura altu' mai tare in stupina. In ianuarie am gasit oua sub leat unde era pozitionat ghemul, am zis ca o fi avand matca, m-am chiorat ca boul la poarta noua dupa regina, nimic, m-am uitat in cana aia de albina, nimic, nicio regina, zic o fi vreuna ascutita si n-o vad....in primavara vad botcute facute....am zis, aia-i, bezmetic....nici nu m-am mai obosit sa-l unific cu vreun stup sa nu omor vreo regina aiurea ca fiind bezmetic cine stie ce l-o mai fi apucand. Dar n-ai vedea asa zbor vioi in decembrie la stupii tari cum vezi la cate un bezmetic fara matca. De matca tanara de toamna care sa se imperechieze abia in primavara nici nu vreau sa aud, nu cred ca e posibil sa se mai imperechieze la cateva luni din viata, mi se pare imposibil sincer. Adica altfel, ce le-ar fi la matci sa iasa asa din cand in cand sa se mai imperechieze cu 10-15 trantori sa mai faca 2-3 sezoane de pastoral. Cat despre puiet, acum e perioada cea mai vulnerabila dpdv meteorologic, ar fi bine sa stim fiecare cum sa nu lasam matcile sa inceapa ponta acum daca albina nu va efectua un zbor de curatire in urmatoarele 3-4 saptamani de la inceperea hranirii puietului. Daca stie fiecare cum sa controleze familiile, tot respectul insa dupa experienta mea, puietul ouat timpuriu de la 15 dec pana la 25 ianuarie aproximativ, e cel mai pacatos pentru stupi daca nu vor mai efectua zbor de curatire pana la 1 martie, daca nu e mortal, e cel putin bolnavicios, apare diareea, consumul de hrana suplimentar, si fel de fel de efecte daunatoare. abia dupa 5 februarie trebuie facut in asa fel incat sa fie favorizata cresterea puietului in stupi si daca albinele nu ies afara in stupi, sa le fie pusa la dispozitie apa strict necesara. Insa cum spuneam, asta e doar opinia mea de apicultor si observ un mod mult mai diferit in a conlucra cu albina la mine fata de alti stupari cu mai multa si mai vasta experienta. Si un exemplu mic, asa cum eu sunt de parere ca folia etansa deasupra cuibului in timpul iernii nu doar ca este inutila ci si daunatoare familiei de albine intr-o anumita masura, asa alti stupari o iau drept o idee buna si economica afirmand ca e mult mai confortabila decat sa ai site sau podisoare la stupi. Bineinteles, ideile si stilul de lucru difera de la un stupar la altul foarte mult. Maine si poimaine avem ceva temperaturi mai ridicate (adica azi si maine ca deja e trecut de 12). De acum, turta deasupra la care e nevoie, ca urmeaza o perioada mai rece, apropiata de media normala de temperatura a acestei perioade.