Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

bee_lover

andreiu

Tot raul spre bine, Adriane ! Ai platit un pret intr-adevar piperat dar acest lucru te va determina sa-ti faci sculele tale si sa te organizezi din ce in ce mai bine. In ce stadiu esti cu masa de circular-freza de care vorbeai mai in vara ?

ciucur

Va multumesc tuturor pentru recomandari.

Masa de circular/freza e in lucru si ea. La asta lucrez acasa la Deva.
Am decis ca placile de textolit (doua bucati de 90 cm / 60 cm) sa le prind de o placa de PAL dur intrucat au tendinta sa se curbeze.
Pana acum am prins de PAL placa circularului si prima sina de glisare. De asemenea am prins si circularul la locul lui cu suruburi cu cap innecat.
As mai avea de facut picioarele mesei, de prins a doua sina de glisare si placa pe care va fi prinsa freza.
E destul de greu de reglat ca toate lucrurile sa fie paralele cu panza circularului.

Acuma cu tamplarii, ambii la care am fost au lucrat bine. Primul insa nu avea timp de stupi, (el facea usi, ferestre, etc) si din cauza lui mi-am cumparat circularul, freza, compresorul si pistolul pneumatic. Al doilea m-a facut deja sa ma gandesc la abricht/grosime si o presa pentru panouri.
Pentru mine ca problema principala ramane timpul disponibil si apoi distanta pana la stupina. Pe de alta parte nici nu vreau sa ma extind prea tare. Nu vreau sa chinui albinele neglijandu-le.
Eu oricum mierea ce o obtin o dau gratuit celor apropiati.

Pana acum 5-6 ani leneveam toata ziua si ma jucam pe calculator. Acum ajung in situatia in care sunt nevoit sa aman anumite lucruri din lipsa de timp.
Dar viata e frumoasa, asa grea cum e ea uneori.

Cele bune!

Nimic nu se pierde, totul se transforma.

sandupop

Citat din: ciucur din Martie 10, 2014, 07:44:47 PM

Mare dreptate ai aici.... nu trebuie sa fi suparat :nono:, in viata mai facem si greseli.... Toate bune :hi:! Ne vedem la Blaj?
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

ciucur

Citat din: sandupop din Martie 10, 2014, 08:08:30 PM
Citat din: ciucur din Martie 10, 2014, 07:44:47 PM

Mare dreptate ai aici.... nu trebuie sa fi suparat :nono:, in viata mai facem si greseli.... Toate bune :hi:! Ne vedem la Blaj?

Pai eu am fost si la Cluj. Dar dumneavoastra erati plecat deja. Cu ajutorul lui Dumnezeu ne vedem si la Blaj.
As vrea sa vin si cu sotia, eventual sa participam si la intalnirea de seara cum a fost la Sighisoara, daca se tine asa ceva.
Mie mi-a placut mult.

sandupop

Cred ca si eu o sa incerc sa o conving pe a mea....dar sa vedem daca ne primesc la Blaj, ca pe afis e vorba de invitaiti... mai vorbim.
@ciucur PS Te rog sa accepti sa folosim persoana 1-a , doar nu sunt asa de batran.... :roll: :roll:

ciucur

Dragi colegi,
Nu inteleg de ce albinele nu capacesc ce au strans in magazie.
A trecut ceva vreme de cand s-a gatat salcamul, ramele sunt pline dar nu capacesc.
De ce?

bionut

Va salut,

cand aveti timp poate faceti si circularului in lucru cateva poze.
Intre timp puteti viziona acest clip, chiar imi place cum lucreaza baiatul asta:
http://youtu.be/uKIQ2li4eRY
La circularul meu inca nu am facut sina pentru simplul fapt ca am folosit ca masa o placa de metal de vreo 4mm care nu este plana. Trebuie sa il refac.

LE: la mine merge... am schimbat ceva, daca nu merge nici acum aveti aici link https://www.youtube.com/watch?v=uKIQ2li4eRY

Hermannstadt

Bionut nu se poate accesa link-ul, zice ca a aparut o eroare...
Eventual pune direct link-ul.

Multumim!
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

ciucur

Dupa cum se vede in ultima perioada am fost foarte ocupat.
Circularul nu l-am terminat deoarece aveam deja taiate la tamplar lemnele pentru stupi si am amanat finalizarea lui. O sa il pozez cand va fi gata.
Nu sunt cei mai frumosi stupi, dar eu sunt multumit de ei. Tot montajul si vopsitul a fost facut de mine, sotie si fetita noastra de 6 ani (se si vede ca a murdarit o lada ).
Acum ma lupt cu roirea si cu inlocuirea matcilor batrane. Pana acum mi-am imperecheat 3 regine.

Am 10 familii, 8 pe 12 rame si 2 pe 11 rame. Intrucat salcamul a fost foarte slab, cred ca va trebui sa le duc la floarea soarelui. E popor mult si mancare putina.
Ma cam oboseste si naveta catre stupina (la 35 km de casa) mai ales dupa serviciu....

bionut

Arata mai mult decat bine. Eu din lipsa de scule si experienta am fost nevoit sa cumpar initial doi stupi pe 10 rame de la un tamplar din judet... am pus mana si i-am vopsit frumos, si cand sa mut albinele in ei mi-am dat seama ca leatul de jos al ramei ajungea pana pe fundul stupului. Am desfacut fundurile, care erau fixe, si le-am modificat putin. Daca nu il vopseam ma duceam cu ei inapoi la "mester"...dar am fost si presat de imprejurari sa ii folosesc asa. Ori, poate ca se folosesc astfel de stupi si nu stiu eu... In fine, dupa experienta asta m-am rezumat la a-i construi singur din OSB. Sper ca de la anul sa reusesc sa ii fac din scandura, desi aici in sudul tarii scandura ajunge cu pretul umflat datorita intermediarilor. Am fost sa intreb de scandura uscata, mi-a cerut 1500 lei pe mc  :rotfl:

sandupop

Citat din: ciucur din Iunie 11, 2014, 01:09:21 PM
Dupa cum se vede in ultima perioada am fost foarte ocupat.
Circularul nu l-am terminat deoarece aveam deja taiate la tamplar lemnele pentru stupi si am amanat finalizarea lui. O sa il pozez cand va fi gata.
Nu sunt cei mai frumosi stupi, dar eu sunt multumit de ei. Tot montajul si vopsitul a fost facut de mine, sotie si fetita noastra de 6 ani (se si vede ca a murdarit o lada ).
Acum ma lupt cu roirea si cu inlocuirea matcilor batrane. Pana acum mi-am imperecheat 3 regine.

Am 10 familii, 8 pe 12 rame si 2 pe 11 rame. Intrucat salcamul a fost foarte slab, cred ca va trebui sa le duc la floarea soarelui. E popor mult si mancare putina.
Ma cam oboseste si naveta catre stupina (la 35 km de casa) mai ales dupa serviciu....
Felicitari, au ieșit foarte bine. Pana la urma , daca ai ajutoare, se rezolva toate....... :bravo: .

ciucur

In ultima perioada m-am ocupat cu roii artificiali - 5 la numar.
Am facut si eu rost de cateva reginute mai cu pedigree, 3 autohtone si 2 carnica.
Primele sunt bine, deja sunt pe 5 rame foarte bine populate si trebuie sa le mut in lazi mari, nucleele de 6 rame sunt deja mici. Desi sunt din aceeasi sursa pot observa diferente in agresivitate (1 agresiva si 2 mai blande). Per total sunt foarte multumit de cum se dezvolta.
Cele austriece - carnica, par a fi un esec. Le-am introdus in nucleu cu 2 rame 1/1 in care am scuturat o rama cu albine doici si am mai pus o rama cu puiet la eclozionare fara larve/oua. Nucleul este slab ca si populatie insa nu vor nicicum sa o accepte desi nu au vreo alta solutie in a-si trage botci.
Una a fost deja omorata iar cea de a doua stransa intr-un ghem mic. Am salvat-o de 2 ori si am introdus-o in cele din urma cu colivia capac aseara. Albinele batrane au avut posibilitatea sa plece inainte de a elibera regina. Nu am lasat albine insotitoare in cutiuta de introducere....Chiar nu inteleg de ce nu o accepta.
Anul acesta am incercat si transvazarea...Din cel mai linistit stup, cu o regina ce oua bine. Din pacate nu mi-au luat in crestere decat doua larve pentru ca le-am dat direct unui stup cu regina (asa am vrut). O regina am dat-o, una am folosit-o eu intr-un stup care a pierdut regina. Nu este cu nimic mai prejos la ouat decat carpatinele selectionate. Sunt incantat cum se descurca.

Atasat si o poza cu certificatul austriecei, care totusi sper sa supravietuiasca.

ciucur

Ieri am verificat roiul cu regina carnica. Ea este ok, oua insa am gasit pe o rama 5 botci langa latul inferior.
Suprafata ouata nu este foarte mare, am regine care ponteaza mai bine la aceeasi populatie.
Nu inteleg de ce vor sa o inlocuiasca.
Acum e cam tarziu de facut regine. Dar daca insista in continuare sa o schimbe, cat de valoroase sunt acele botci?
Cum se comporta o carnica imperecheata cu carpatina?

TDI

Diferentele genetice foarte mari sau mari pot convinge albina sa elimine matca străină, chiar si după o luna de la acceptare. Poti încerca următoarele: a. Sa faci unul sau mai multe nuclee cu botcile alea sau sa le elimini B. Sa le dai 1 litru sirop 3-5 zile, după care sa ii dai o rama sau doua cu puiet la eclozionare, puietul îl poti da înainte de hrănire, după eliminarea botcilor.