Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

Domnule Andreiu,

Da, am afumat puternic, am scuturat albinele la distanta de stupi, si am pus colectorul de polen (am citit ca ajuta intrucat albinele ouatoare nu mai pot intra prin gaurile colectorului). O perioada de timp a fost agitatie maxima la urdinis si chiar la stupii alaturati. Am vazut albine care au ramas pe fata de masa dupa ce le-am scuturat.
Toata perioada din anul trecut dupa aceasta operatie a fost ok, regina si-a intrat in drepturi, am introdus-o la adapostul coliviei capac pe o rama cu puiet in curs de eclozionare de la un stup vecin. Nu am mai avut probleme cu albine ouatoare.
Verific stupii cel mult la doua saptamani.
Numai bine!
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

andreiu

In cazul acesta ramane valabila prima varianta. Eu i-as da o rama cu puiet la eclozionare pentru ca in 3-4 zile sa se echilibreze situatia.

ciucur

Asa cum am scris rama cu puiet capacit i-am dat-o saptamana trecuta.
Este evident faptul ca sunt mult mai multe albine acum si acopera frumos ramele, nu am mai vazut mai multe oua intr-o celula. Ramele sunt ouate frumos, cu albina lucratoare si au si o coronita de miere insa drept cam subtire.
Sunt uimit insa de faptul ca nu prea ies la zbor. O albina la 30 de secunde mi se pare extrem de putin.
Familia are 4 rame bine ouate si acoperite cu albina si una cu pastura.
Care e cauza ?

bucovineanu

Foarte posibil ca albinele sa se piarda inainte de a ajunge sa iasa la zbor. Ce tratamente s-au facut si cand?

andreiu

Este singura familie cu zbor asa slab, sau si celelalte ?

ciucur

Citat din: bucovineanu din Mai 08, 2013, 10:11:52 PM
Foarte posibil ca albinele sa se piarda inainte de a ajunge sa iasa la zbor. Ce tratamente s-au facut si cand?
Anul trecut inainte de iernare am facut cele 3 fumigatii - Varachet cu Varojetul, anul acesta am pus banda cu Mavrirol.
Are aceleasi tratamente ca si ceilalti. La ce va referiti ca se pierd albinele? In fata stupului nu sunt albine moarte, inauntru este curat.
Citat din: andreiu din Mai 08, 2013, 10:32:42 PM
          Este singura familie cu zbor asa slab, sau si celelalte ?
Este singura familie in aceasta situatie, restul sunt vioi, zboara frumos.

Sunt onorat sa primesc raspunsuri de la doi oameni cu o imensa experienta in apicultura.
Domnule andreiu, am apreciat faptul ca mi-ati lasat numarul de telefon insa nu v-am contactat pentru ca stau foarte rau cu timpul. Oricum ma simt dator in acest sens.

andreiu

In acest caz nu-ti face mari griji, inseamna ca inca nu s-a realizat echilibrul normal intre doici si culegatoare. Din pacate acesta se va realiza dupa ce salcamul va fi trecut. Este mult puiet larvar si chiar o parte din culegatoare participa la ingrijirea acestuia. Cred ca nu i-ar strica o rama marginasa cu miere de la unul puternic.
         Referitor la intrevedere, o amanam de comun acord, sunt si eu foarte ocupat. Maine urc iarasi la Dupapiatra.

ciucur

Citat din: ciucur din Ianuarie 29, 2013, 04:11:18 PM

Intrucat anul trecut mi-am construit singur 6 stupi si am inceput sa inteleg cu ce se mananca apicultura, pentru anul acesta imi propun urmatoarele:
-confectionare lazi (am cumparat deja 1m3 de cherestea de 3 cm grosime);
-inmultirea familiilor pana la 20 (achizitionare de roi naturali si formare roi artificiali);
-achizitionarea vetrei de stupina din pozele de mai sus pentru care sunt in tratative mai avansate (deja am convenit ca anul asta sa am drept de folosinta);
-inlocuirea matcilor la roii achizitionati tarziu cu matci crescute de mine cu cutiuta Nicot;
-confectionarea unei centrifuge cu diametru 75-78 cm (6 rame 1/1 tangential si cred 30 rame 1/2 radial);
-transportul stupilor la salcam si floarea soarelui;
Sunt multe lucruri, insa cu ajutorul lui Dumnezeu si sprijinul familiei se pot face.

Dragi colegi,

Mai scriu si eu cate ceva...
Din pacate nu voi reusi sa indeplinesc ceea ce mi-am propus mai sus anul acesta.
Inmultirea familiilor pana la 20 nu este posibila datorita nenumaratelor amanari in prelucrarea lemnului de brad cumparat anul trecut. Am ajuns la 10 familii din ceea ce am avut anterior. Roii care i-am gasit de vanzare i-am pierdut deoarece nu mai aveam lazi in care sa ii bag....
Vatra de stupina am curatat-o si am inceput sa lucrez la ea insa proprietarii imi dau senzatia ca nu sunt dispusi sa faca succesiunea pentru a vinde. Nu pentru ca nu vor, ci pentru ca li se pare complicat. Unul din ei deja vrea dublu fata de cat ne intelesesem...Oricum daca nu reusesc acolo, am o alta oferta. Dar ar fi pacat pentru ca imi place locul.
Cutia Nicot. Din a doua incercare matca a ouat in cupularve. Prima oara am pus dop de zahar praf amestecat cu miere si a fost eliberata inainte de a oua. A doua oara am pus dopul de plastic pentru a tine matca in cutie, operatiune facuta sambata la amiaza. Acum toate locurile erau ouate cateva de mai multe ori. Ouale au fost depuse ieri si azi dupa pozitia lor. Matca folosita este cea mai blanda din ce am eu disponibil si din familia care a consumat cel mai putin peste iarna. Am echipat rama portbotci si am bagat-o in starter. Acesta a fost facut acum o saptamana si azi am distrus cele 7 botci gasite in el. Sper sa ia in lucru botcile de pe rama. Am patit si un lucru nasol, cand am bagat sirop in hranitorul ramei. Acesta a curs tot. Noroc ca am vazut la timp.
Azi am primit confirmarea de la domnul Virgil Dobrota ca in 1 iulie pot sa merg dupa cele 3 regine comandate.
Cu pastoralul la salcam am renuntat intrucat a inflorit in acelasi timp si la Cugir si la Baita. Ramane cel de la floarea soarelui unde vreau sa ma lipesc de un coleg.

Cum am mai spus mai sus din martie si pana acum am tot fost amanat la uscator, la tamplar etc.
De abia ieri tamplarul a inceput sa prelucreze scandura uscata la grosime. Cand a auzit ca vreu sa imi fac lazi mi-a spus ca nu are timp de falturi, el face usi si castiga mai bine. Nici macar nu a cerut un pret, a refuzat direct.

M-am enervat si mi-am cumparat scule si alte cele pentru a nu mai depinde atat de altii:
-compresor Airmaster cu butelie de 50 l si debit de 200 l/min;
-aveam capsatorul Parkside de la Lidl;
-circular Makita 5903 R de 2000W la 4500 rpm;
-Freza Stern 2050 (sper sa mearga, daca nu voi folosi mai mult circularul);
-3 placi de 1m/0,6m textolit de 12 mm grosime pentru a face masa circularului si frezei;
-2m sina pentru glisare cu bagheta de teflon care va fi incorporata in masa.

Sper sa am timp de confectionat toate cele intrucat sunt foarte ocupat si la serviciu.
Numai bine!

ciucur

Inca ceva, era sa uit...
Ce copac e cel din poza?
Sunt multi prin Deva, avem si la lucru si sunt foarte vizitati de albine.
De asemenea sunt si foarte frumosi cand sunt infloriti. Florile cred ca tin 3 saptamani.

pad3

pare a fi catalpa dar imi tb o imagine mai ampla. are partai lungi si subtiri? uscate, dn anul anterior
somnul ratiunii naste monstri

ciucur

Citat din: pad3 din Iunie 19, 2013, 10:02:19 AM
pare a fi catalpa dar imi tb o imagine mai ampla. are partai lungi si subtiri? uscate, dn anul anterior

Da, are. Poza e 'rasturnata' aseara cand am postat eram foarte obosit...
Multumesc de raspuns.

ciucur

In aceasta iarna am incercat sa fac un mic experiment referitor la stimularea glucidica si proteica.
Am riscat putin si am stimulat mai devreme, urmarind si prognoza meteo pe accuweather.com site pe care il consider foarte bun.
Am introdus prima data turte in portii de 0,5 kg de Apiluk V in 11.01 apoi am introdus 0,5 kg BeeFonda cu timol in 20.01 si in sfarsit am stimulat in 08.02 cu o turta/pasta facuta de mine din 5 kg miere de rapita cristalizata + protofil + 800 g polen cules si uscat anul trecut+1 kg drojdie de bere inactivata (nu am gasit lapte praf degresat niciunde in Deva).
Mentionez ca polenul l-am macinat si compozitia am introdus-o in pungi cu greutate intre 0.5 kg si 1 kg.

Ca si observatii, Apiluk-ul a fost inceput de cateva familii. La introducerea BeeFonda, albinele s-au concentrat pe aceasta si nu pot spune ca au abandonat Apiluk-ul insa era clar ce hrana preferau. Cand am introdus hrana proteica, deja BeeFonda era terminata si albinele lucrau pe turta de Apiluk.
Este prima data cand stimulez cu miere cristalizata . De asemenea e prima data cand fac eu o hrana proteica.

Ieri, profitand de cele 17 grade am deschis rapid cativa stupi (familiile sub 5 rame) pentru a verifica. Din pungile cu miere am gasit doar nodul si ceva plastic zdrentuit.
Turtele de Apiluk sunt si ele pe terminate.
La cel mai bun din cei slabi din cele 5 rame erau ouate suprafete diferite pe 3 rame, bineinteles spre partea incalzita de soare. Am estimat puietul capacit ca fiind aproximativ o rama 1/1 in total (de pe cele 3 rame ouate). Ceilalti aveau puiet capacit pe cate doua rame.
Mierea de pe rame o estimez cantitativ mediu spre spre slab. Voi fi atent sa nu ramana fara hrana.
Stupii pe 7 si 8 rame nu i-am mai deranjat pentru ca sunt sigur ca mai au mancare pentru o iarna ca aceasta.

Imi dau seama ca in anul anterior am facut multe greseli, sper sa nu le repet.
Eu am o problema cu unificarile (omoratul reginelor) si am lasat in doua nuclee de imperechere a matcilor cu rama 1/1 cate 2 rame. Unul a murit din pacate inca din ianuarie.
Al doilea nu cred ca are un interval de albina insa are puiet capacit cam 25 cm2.

Toate familiile verificate au strans destul de mult polen. Cand i-am restrans pentru iernare chiar eram ingrijorat de cantitatile scazute de pastura de pe rame.
Din 7.02 temperaturile au permis zborul albinelor.

De abia astept sa infloreasca pomii fructiferi..... Dar mai e pana atunci. Incerc sa recuperez terenul pierdut si sa mai fac 10 lazi si centrifuga radiala.

ciucur

Am debitat la tamplar materialul pentru cei 10 stupi ce ii aveam in plan in aceasta perioada.
Am ales stupii de 12 rame 1/1 si caturile de 1/2 redus. Fundurile vor fi anti varroa cu scandura de zbor care se inchide peste urdinis.
Din pacate se gaseste tot mai greu lemn de calitate. Desi am cumparat un material mai bun (dupa spusele tamplarilor), totusi am avut totusi destule scanduri cu noduri cazatoare. Le-am pus deoparte si vad eu daca mai pot scoate ceva din ele.
De asemenea am fost extrem de nemultumit de pretul platit pentru prelucrarea unui metru cub de lemn de brad uscat.

bucovineanu

Nodurile cazatoare se scot si in locul lor se bat fortat cepuri facute din lemn, potrivite dupa diametrul gaurii. Inainte de a fi batute se ung cu adeziv. Dupa care se taie la nivelul scandurii si se slefuiesc.

romikele

Materialul cu noduri in exces se poate folosi la capace, sub tabla.  :hi: