caba stefan

Creat de caba stefan, Iulie 31, 2012, 06:32:58 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

botcile care apar in aceasta perioada sunt "de schimbare linistita "
albinele stiu de ce trebuie schimbata matca
Nu inteleg de ce este puiet de albina pe ramele oarbe----da-le spatiu pe rame construite si insarmate,altfel vei avea probleme
:hi:

caba stefan

Citat din: mape 48 din August 12, 2012, 05:39:06 PM
botcile care apar in aceasta perioada sunt "de schimbare linistita "
albinele stiu de ce trebuie schimbata matca
Nu inteleg de ce este puiet de albina pe ramele oarbe----da-le spatiu pe rame construite si insarmate,altfel vei avea probleme

puiet pune in toate locurile unde nu este miere,m-am uitat si am vazut ca dupa c ies pui din capaceala ,matca oua imediat locurile libere.De ce e asa rau ca a ouat si alea oarbe?
si care e treaba cu matcile de schimbare linistita?

mape 48-petru manea

cand pregatesti familia pentru iernare si pe ramele oarbe ai puiet --ce faci il lasi in cuib toata iarna ?
matcile din schimbare linistita sunt cele mai bune matci,daca si familia din care provin este cu calitati deosebite
in presa de specialitate gasesti mai multe informatii despre "schimbarea linistita a matcilor "

Kiwi Bee

Citat din: mape 48 din August 12, 2012, 05:39:06 PM
..............Nu inteleg de ce este puiet de albina pe ramele oarbe----da-le spatiu pe rame construite si insarmate,altfel vei avea probleme

Nu este albina suficienta in stup. Regina incearca sa mareasca efectivul pt spatiu. Stupul are 2 rame claditoare si cred ca ar fi suficient doar una.

Eu as lasa ramele claditoare in stup(au deja fagurii frasi) si albinele sa le blocheze cu cit mai multa miere pt iarna.

balasbebe

Eu am alta parere despre matcile de schimbare linistita. Da sunt bune, dar nu toate. Am avut o situatie in care in decursul unui an a fot schimbata matca de trei ori. Stiu ca sunt si exceptii, dar cel mai bine este sa o schimbam noi la timp, sa nu pierdem vremea cu ele. In momentul in care faci polen se stie ca matca iese prin placa dar nu mai intra la loc. Este un motiv pentru care am renuntat la aceste matci de schimbare linistita.

caba stefan

voi ce ma sfatuiti,sa las sa-si schimbe matca acum sau e prea tarziu si la o scimb la primavara?

stefan1

Sansele de reusita ale unei regine acum sunt mai mici. Pe de alta parte am avut si experiente contrarii. Adica am impiedicat o familie sa-si schimbe regina mai tarziu, ca oua foarte bine si avea o familie puternica. Primavara am avut surpriza sa constat ca familia a pierdut matca peste iarna. Noroc ca am avut cu ce sa o inlocuiesc, dar mi-am dat inca o data seama ca albine stiu de multe ori mai bine decat noi ce le trebuie.
   O varianta ar fi sa formezi cu matca batrana , inainte de a iesi matca noua, un nucleu foarte mic (pe faguri redusi) si sa lasi familia sa-si faca noua matca. Daca reuseste e bine, daca nu ii dai iar matca veche sau il unesti atunci cu altul. Lucrurile nu-s foarte simple, imperecherea ar putea sa intarzie mai mult din cauza trantorilor mai putini sau a vremii nefavorabile. Riscurile de pierdere sunt mai mari. Se poate si ca matca sa se imperecheze dar sa nu mai oua in toamna, iar tu sa nu-ti dai seama daca este imperechiata sau nu. Am avut un asemenea caz, dar matca formata la sfarsitul lui septembrie, care doar primavara a inceput sa oua, dovedindu-se o regina buna.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Citat din: stefan1 din August 15, 2012, 12:12:38 AM
  Sansele de reusita ale unei regine acum sunt mai mici. Pe de alta parte am avut si experiente contrarii. Adica am impiedicat o familie sa-si schimbe regina mai tarziu, ca oua foarte bine si avea o familie puternica. Primavara am avut surpriza sa constat ca familia a pierdut matca peste iarna. Noroc ca am avut cu ce sa o inlocuiesc, dar mi-am dat inca o data seama ca albine stiu de multe ori mai bine decat noi ce le trebuie.
   O varianta ar fi sa formezi cu matca batrana , inainte de a iesi matca noua, un nucleu foarte mic (pe faguri redusi) si sa lasi familia sa-si faca noua matca. Daca reuseste e bine, daca nu ii dai iar matca veche sau il unesti atunci cu altul. Lucrurile nu-s foarte simple, imperecherea ar putea sa intarzie mai mult din cauza trantorilor mai putini sau a vremii nefavorabile. Riscurile de pierdere sunt mai mari. Se poate si ca matca sa se imperecheze dar sa nu mai oua in toamna, iar tu sa nu-ti dai seama daca este imperechiata sau nu. Am avut un asemenea caz, dar matca formata la sfarsitul lui septembrie, care doar primavara a inceput sa oua, dovedindu-se o regina buna.

Ca de obicei D-ul Stefan 1 a stiut sa explice mai bine   ^:)^

caba stefan

aceasta e regina de la familia care tot face botci

caba stefan

o frumusete

caba stefan

mi s-a intamplat o chestie,si c mi-a venit sa fac:
am dat albinelor sirop in funduri de peturi taiate si cu toate ca am pus plutitoare o gramada,s-au inecat o gramada ;asa k ce idee mi-a venit,pt k la familiile puternice unde nu am loc de hranitor uluc o sa fac un sentulet p fiecare rama  sa pot pune sirop in ele.

voi  ce parere aveti e buna idea?

bee_lover

Sirop se poate da si direct in rama, turnat in celule, nu trebuie hranitoare.

ceausescu95

eu astazi mam uitat la cel mai puternic roi pe care l-am avut anul acesta si am gasit in el 2 regine imperecheate.M-am speriat cand am vaut ca si cea de a doua regina a fost la fel de mare ca prima deci cred ca era imperecheata.De ce nu a omorato pe prima matca mai repede?

tassevasi

Inseamna o coabitare  :)  cea tinara cu cea batrina .
  Numai bine .

caba stefan

ieri cand m-am uitat p la ele si le-am dat niste sirop cu startovit am vazut ca la fiecare familie inca mai dau drumu la botci,cu toate ca de ouat, oua foatre bine si uniform.oare sa stie ele mai bine k noi?le-am stricat p toate mai putin una care mai are un pic si inchide botca in ideea sa va intreb p voi ce sa fac cu ea,ar avea sanse sa ierneze  matca actuala  si cea care o sa iasa(care iese nu cred ca o sa mai aiba cu c sa se imperecheze)impreuna?
daca ma gandesc bine,nici cand era perioada roitului nu dadea drumu la mai mult de 5-6 botci de familie,asta inseamna ca nu am familii cu instinct mare de roit,nu?