caba stefan

Creat de caba stefan, Iulie 31, 2012, 06:32:58 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: caba stefan din Septembrie 14, 2012, 04:32:24 PM

m-am uitat acum in 13 sept si am vazut ca la fam aia care am bagat rama cu puiet de o zi acum ii capacit si si-a tras vreo 3 botci,oare sa aiba deja regina si d aia sa nu fi tras asa multe botci ca data trecuta sau ce?
iar la fam care am primit-o  si la care nu are nici gram de puiet ultima data i-am pus o botca si acum cand m-am uitat am vazut ca era roasa in lateral si nu mai era nimic in ea,oare ce sa insemne asta?

Daca imi amintesc bine, ai spus ca atunci cand i-ai dat fagurul cu oua, i-ai rupt botcele, dar tot atunci ai vazut ca o botca mai veche parea iesita normal. Daca era iesit o matca, nu isi mai facea botce din fagurul cu oua dat. Inseamna ca atunci cand i-ai dat fagurul fie nu avea matca, fie avea matca nefecundata care in zilele urmatoare s-a pierdut la imperechere si albinele au mai putut sa-si traga botce din puietul necapacit. Faptul ca ai vazut oua de trantori pe fagurul dat, inseamna ca deja s-au format unele matci false, deci este un inceput de bezmeticire. Ma tem ca la vremea asta va fi greu sa se redreseze.
  La celalalt, la care a ros botca, iarasi pot fi doua situatii. Nu totdeauna o familie primeste o botca, chiar daca nu are matca. deci se poate totusi sa nu aiba matca. S-ar putea insa sa aiba matca in regula, dar sa fi incetat cresterea de puiet. Daca albinele sunt linistite si nu si-au tras botce (fara ou), s-ar putea ca totul sa fie in regula.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

caba stefan

am primit matca comandata

:bzz:

Karpetrusov

Cine si de unde ti-a trimis asa tarziu? De ce intr-o cutie asa de mare?
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

caba stefan

:happy_birthday:
Citat din: Karpetrusov din Septembrie 22, 2012, 05:15:57 PM
Cine si de unde ti-a trimis asa tarziu? De ce intr-o cutie asa de mare?

ing Balteanu ,de pe langa iasi,
cutia e asa mare probabil pt ca le-a confectionat mai demult si  le-a facut asa sa poata trimite mai multe intr-un pachet

caba stefan

azi am luat dopul de ceara de la cusca si astept sa o elibereze ele ,sa speram ca totul va fi bine

Karpetrusov

Citat din: caba stefan din Septembrie 23, 2012, 09:42:15 PM
cutia e asa mare probabil pt ca le-a confectionat mai demult si  le-a facut asa sa poata trimite mai multe intr-un pachet
[/quote]
Interesanta rezolvare. Cat timp a durat transportul de la Iasi la Cluj? Spune-mi un pret pe MP. Referitor la urari: sunt pentru mine? Oricum multumesc!
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

caba stefan

Citat din: Karpetrusov din Septembrie 24, 2012, 09:14:23 AM
Citat din: caba stefan din Septembrie 23, 2012, 09:42:15 PM
Interesanta rezolvare. Cat timp a durat transportul de la Iasi la Cluj? Spune-mi un pret pe MP. Referitor la urari: sunt pentru mine? Oricum multumesc!
[/quote]

in 24 de ore mi-au ajuns pretul a fost cam mare 40 lei matca si 50 lei transportul si coletu,pentru o salvare tarzie de o fam f puternica merita dar .......

caba stefan

mi s-a intamplat o chestie bizara,la o familie care are matca de o saptamana juma am vazut ca o ouat 2 rame aproape complet,dar problema e ca albinele le-a capacit ca si trantori,si au facut cateva botci si am vazut ca matca a pus in ele in jur de 3 oua de fiecare.
oare de ce sa faca trantori in perioada asta?

dorindafi

avand celulele capacite cu trantori shi botci trase ai mai vazut shi matca?
daca da matca e trantoritza shi trebue eliminata
deaca nu are matca e besmetic
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

tassevasi

Citat din: caba stefan din Septembrie 28, 2012, 08:14:14 PM
mi s-a intamplat o chestie bizara,la o familie care are matca de o saptamana juma am vazut ca o ouat 2 rame aproape complet,dar problema e ca albinele le-a capacit ca si trantori,si au facut cateva botci si am vazut ca matca a pus in ele in jur de 3 oua de fiecare.
oare de ce sa faca trantori in perioada asta?

Daca are matca de o saptamina  acea matca nu a pontat inca pe ramele ce spui tu , probabil  acolo ai oua de la albine ce s-au bezmeticit  si au tras si botci in care ai cite 3 oua .
   De regula o matca nou introdusa  nu se apuca sa oua din ziua aceia ,mai tec  celputin 3 zile  si inca 3  s-a facut saptamina  ,tu treb sa ai oua  in stadiu de larva  nicidecum  capacite .
   Daca situatia e mai veche de o saptamina  sunt de cord cu Dorin , matca trintorita (sa nu fie cea cumparata )  si treb eliminata  si stupul e terminat , scutura-l  si nu mai pui cutia acolo , albinele se duc pe unde apuca prin apropiere .
   Inainta de a-l scutura ( daca e nevoe )  sa bati de mai multe ori in el pt ca albina sa-si incarce gusa cu miere si sa fie primite mai usor in alt stup .
  Numai bine .

stefan1

Citat din: caba stefan din Septembrie 23, 2012, 09:45:51 PM
azi am luat dopul de ceara de la cusca si astept sa o elibereze ele ,sa speram ca totul va fi bine

Tizule, daca este vorba de acest stup, cum cred eu, fa socoteala ca inca nu poti avea puiet capacit de la o matca eliberata in 23-24 septembrie. Este clar ca ai avut la acel stup un inceput de bezmeticire si puietul capacit (sigur de trantori) este de la matcile false. La fel si botcele. De la matca data, puiet capacit ar aparea cel mai devreme in 23+9=32, adica in 2 octombrie. Problema este daca ti-a primit sau nu matca, tinand cont ca familia are un inceput de bezmeticire. Tu ai vazut-o in ultimele zile? Daca e cumparata, probabil e marcata si o poti detecta usor. Chiar daca ai matci false, nu-i exclus sa-ti fi primit matca si aceasta sa oua o vreme in paralel cu matcile false. Deci cauta sa vezi daca matca mai exista si dupa 2 octombrie sa vezi daca apare si puiet de albine capacit.

caba stefan

Citat din: stefan1 din Septembrie 29, 2012, 01:42:55 AM
Citat din: caba stefan din Septembrie 23, 2012, 09:45:51 PM

Tizule, daca este vorba de acest stup, cum cred eu, fa socoteala ca inca nu poti avea puiet capacit de la o matca eliberata in 23-24 septembrie. Este clar ca ai avut la acel stup un inceput de bezmeticire si puietul capacit (sigur de trantori) este de la matcile false. La fel si botcele. De la matca data, puiet capacit ar aparea cel mai devreme in 23+9=32, adica in 2 octombrie. Problema este daca ti-a primit sau nu matca, tinand cont ca familia are un inceput de bezmeticire. Tu ai vazut-o in ultimele zile? Daca e cumparata, probabil e marcata si o poti detecta usor. Chiar daca ai matci false, nu-i exclus sa-ti fi primit matca si aceasta sa oua o vreme in paralel cu matcile false. Deci cauta sa vezi daca matca mai exista si dupa 2 octombrie sa vezi daca apare si puiet de albine capacit.

sa va explic situatia,am avut 2 fam fara regina,in prima mai aveau oua dar in al doilea nu avea de loc(al doilea l-am primit de la cineva care s-a mutat din tara si asta nu l-a putut vinde ca nu avea matca si mie mi la dat pe gratis),cum in fam 1 si-a tras botca ,asta a eclozat si a iesit la imperecheat si cred ca a intrat chiar in fam 2 care nu avea nici oua si nici matca si s-a imperecheat cu trantorii de acolo (in fam 2 mai erau trantori).martea trecuta cand m-am uitat in fam2 am vazut oua de o zi,m-am bucurat ca macar la o fam am matca si ca tre sa cumpar doar  una,dar ieri cand m-am uitat am vazut 2 rame pline doar de puiet,cel care era capacit era de trantor,ramele sunt rame obisnuite cu celule de lucratoare si ele, le-au alungit sa le faca de trantori.si o chestie ciudata,doua rame sunt ouate aproape complet,nu doar un cerc in mijloc cum fac astealalte familii.
tot ce era capaceala de trantor am omorat

fam1 la care am cumparat matca au acceptat-o si deja a ouat

stefan1

Inca mai ai de a te pune la punct cu teoria. Spui ca matca de la primul a intrat in al doilea sa se imperecheze cu trantorii de acolo. Trebuie sa stii ca imperecherea matcilor se face doar in zbor si nu in stupi. Indiferent daca familia cu regina neimperechiata are sau nu are trantori, daca in stupina ta sau in alte stupine mai sunt trantori, matca se poate imperechea.
  Daca in stupul 1 ai vazut matca neimperechiata, ea nu avea cum sa ajunga in cealalta familie, dacat daca s-ar fi ratacit. Si atunci putea fi omorata de albinele acelui stup. Sunt cazuri, dar foarte rare, cand totusi o matca straina, ratacita, sa fie adoptata de alta familie. Te-am mai intrebat: matca cumparata a fost marcata? Esti sigur ca cea din stupul 1 este cea cumparata? Ai riscat oricum mult, ca ai dat matca cumparata familiei unde ai vazut inainte o matca nefecundata. Daca aceasta mai era in stup, ti-ar fi omorat regina introdusa. Deci ori acum ai matca ta, care s-a imperechiat si oua, sau matca iesita s-a pierdut si atunci matca data a fost primita.
  A doua familie, care stiai ca nu are matca si nici botce, era cea mai indreptatita sa primeasca o matca. Nu ai mai avut sa-i dai si dupa o vreme au aparut albine ouatoare si albinele ti se uzeaza crescand trantori. Era absurd sa te gandesti ca familia si-a obtinut o matca asa de nicaieri! Cred ca va trebui sa desfiintezi aceasta familie.

caba stefan

ajutorul meu

pharaonu75

Sa-ti traiasca ajutorul, iar peste ani sa devina intr-adevar un ajutor de nadejde!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube