CUM FORMEZ ROII???

Creat de C@T@LIN, Mai 28, 2012, 11:14:52 PM

« precedentul - următorul »

C@T@LIN

:hi: Salutari la toti colegii.Scurt si la obiect:am 6 botci care vor ecloza pe 01.06.vreau sa fac 6 roi pe cate 5 rame(3puiet si 2 de acoperire)si sa le altoiesc cate o botca pe 31.05.cu cat timp inainte trebuie facuti roii inainte sa pun botca in ei?? multumesc anticipat  :thanks:

Nelly88

poti sa-i faci si cu o ora inainte.

stefan1

E bine sa treaca macar 3 ore, sau mai bine sa-i faci dimineata si dupamasa sa le dai botcele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

creiveancristi

Astazi am fost la stupii prietenului meu dupa vreo 3 saptamani.Albina multa si miere putina,doar in cuib,in magazie nimic,nici un fagure de cat crescut.Cand ma uitam intr-un stup,vad ca se ridica un roi de la altul si pleaca printre copaci.L-am cautat vreo ora dar nu l-am mai vazut.In alte lazi am vazut botci mari frumoase,cate una pe centrul ramei capacita.Daca de la cele 20 de familii care le are,vrem sa facem roi(vad ca daca nu pleaca singuri),putem folosi aceste botci?
Problema e ca n-am mai facut roi cu botci.Dupa cate am citit,se poate decupa cate 1-2 botci de pe rama si date unor roi dupa cateva ore de la orfanizare.
Intrebarea e daca pot face roii direct cu ramele pe care sunt botcile sa nu le mai decupez.Daca da inseamna ca pun 2 rame cu albina cu cate o botca fiecare sau o rama cu doua botci?ramele le iau din acelasi stup+o rama cu mancare.E bine asa?
Apoi vreau sa scot cate 2 rame de la fiecare familie cu puiet si una de mancare sa mai fac roi,la care in lipsa matcilor sa le dau botci.Aceste botci dupa ce le decupez,le pun pe rame,intre rame,unde anume?

orfan.george

iei rama cu botca o bagi intr o cutie noua mai adugi inca 3 rame de puiet capacit din alt stup si le stropesti cu tuica cu un pulverizator de geamuri in care bagi tuica. si rama care are botcile nu o scuturi de albine o bagi asa dar sa nu uiti sa le stropesti pe toate cu tuica k altfel se iau la tranta prin stup.

apivasmob

Eu cand fac roii sau nucleele procedez asa.
Ridic dintr-o familie(puternica) 1-2 rame cu puiet in toate stadiile ou,larva si capacit si le introduc in roinita , de la alta ridic tot asa ,iar cand le introduc in roinita nu le apropii initial ci las o distanta intre ele de doua degete, dupa care la un interval de timp pana in doua ore le apropii si tot odata le introduc si botca in mijlocul cuibului.
Sanatate tuturor apicultorilor

orfan.george

pai ca sa nu mai intervii a 2 a oara sa le mai apropii le stropesti cu putina tuica sa se unifice mirosul. ( pe urma este veselie se joaca hora unirii)  :rotfl: :rotfl:

creiveancristi

Azi am facut cativa roi cum m-ati invatat,doar ca nu am mai stropit cu tuica pentru ca toate ramele de la fiecare roi proveneau din aceeasi familie.
Azi am prins si un roi,l-am scuturat intr-o lada noua,in care in prealabil am introdus 3 rame cladite plus una cu fagure de cladit artificial,stropite cu miere putin diluata sa fie mai subtire.N-au fost probleme,a fost foarte linistit,sa inserat si a ramas in lada.
Acum ce trebuie sa-i mai fac:
-urdinisul sa-l inchid o perioada?acum l-am lasat deschis cam 2 centimetri
-sa-i pun apa intr-un fagure?
-sa-i pun vreo rama cu mancare?
-sa-l stimulez cu sirop?
-am inteles ca este bine ca sa fi sigur ca nu va pleca,sa-i dai o rama cu puiet capacit,este adevarat?
Un sfat,va rog.

stefan1

Cum sa inchizi un roi natural??? Lasa-l in pace daca s-a instalat bine in lada. Puteai sa-i dai mai multi faguri artificiali si mai putini crescuti, ca sa exploatezi capacitatea roile naturali de a creste faguri.
  Adevarat ca o rama cu puiet fixeaza roiul in lada, dar roii prefera de multe ori sa o ia de la zero. Lipsa totala a puietului permile roiului sa isi faca o igiena perfecta in stup, eliminand probabil anumite vegetatii pe puiet, care desi nu-s patologice, dauneaza. Astfel roii care pleaca de la zero au de multe ori un puiet mai fain si mai mult, raportat la populatie.
  Stimulare poti sa-i dai, mai cu seama daca este o perioada fara cules si daca vrei sa-ti cladeasca multi faguri. Totul insa cu masura!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

eucondruz

Daca vrei sa-l ajuti cu puiet, o poti face dupa ce a inceput sa ponteze matca. Roiul natural e deja fixat.

G. Iulian

Citat din: orfan.george din Iunie 01, 2012, 08:25:24 PM
pai ca sa nu mai intervii a 2 a oara sa le mai apropii le stropesti cu putina tuica sa se unifice mirosul. ( pe urma este veselie se joaca hora unirii)  :rotfl: :rotfl:

Pe unii i-am auzit ca sparg o ceapa tot pentru miros dar cred ca lor le place mai mult tiuca.  :D

G. Iulian

Citat din: creiveancristi din Iunie 02, 2012, 11:34:30 PM
Azi am facut cativa roi cum m-ati invatat,doar ca nu am mai stropit cu tuica pentru ca toate ramele de la fiecare roi proveneau din aceeasi familie.
Azi am prins si un roi,l-am scuturat intr-o lada noua,in care in prealabil am introdus 3 rame cladite plus una cu fagure de cladit artificial,stropite cu miere putin diluata sa fie mai subtire.N-au fost probleme,a fost foarte linistit,sa inserat si a ramas in lada.
Acum ce trebuie sa-i mai fac:
-urdinisul sa-l inchid o perioada?acum l-am lasat deschis cam 2 centimetri
-sa-i pun apa intr-un fagure?
-sa-i pun vreo rama cu mancare?
-sa-l stimulez cu sirop?
-am inteles ca este bine ca sa fi sigur ca nu va pleca,sa-i dai o rama cu puiet capacit,este adevarat?
Un sfat,va rog.

La roii prinsi poti sa le pui numai faguri noi necladiti, acestia au mare pofta de munca. In plus faci asa rost de rama noi cladite.

creiveancristi

Am inteles,multumesc tuturor.
Este bine sa le fac un tratament antivaroua acum,in lipsa puietului?

creiveancristi

Sa-i deranjez acum sa le schimb ramele cladite,introduse aseara,cu FA?
Sau sa-i mai las un timp sa se linisteasca?

romikele

Poti face tratament - chiar e indicat - si poti introduce CATE O SINGURA RAMA la cladit, langa prima rama cu puiet.
Rama cladita pe care vrei sa o scoti, o poti muta dincolo de diafragma, daca mai e spatiu in nucleu, sau chiar sa o dai afara.
Nu neglija insa si extinderea familiei, fie prin adaos de rame cu puiet gata de eclozionat, fie cu rame bune de ouat. Daca matca simte nevoia sa depuna ponta, o va face si in rama pusa la cladit, dupa ce va fi pregatita pentru acest lucru.