CUM FORMEZ ROII???

Creat de C@T@LIN, Mai 28, 2012, 11:14:52 PM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

Roiul l-am scuturat intr-o lada verticala pe 10 rame(nu am avut nucleu).Inainte de a-l scutura am introdus 4 rame pe care le-am bagat in stup departate cam la 10 cm una de alta,ca sa intre albinele in lada  mai bine cand le scutur.Albina a fost foarte multa pe fundul stupului dupa introducere,asa ca ramele au ramas departate in lada de aseara.
Sa merg sa deschid lada sa apropii ramele unele de altele?

romikele

Daca ramele raman departate, albinele vor construi in spatiile libere, asa ca e indicat sa le apropii.
E bine sa te asiguri ca matca e prezenta, pentru a evita bezmeticirea...

Daca roiul e natural - acest caz - nu se va ajuta cu rame cu puiet capacit decat dupa ce matca va incepe ponta. Fagurii artificiali vor avea avantajul ca vor fi claditi rapid si nu va exista suspiciunea ca sunt purtatori de boli. In general roii naturali sunt cu igiena la superlativ.

creiveancristi

C@T@LIN

Citat din: apivasmob din Iunie 01, 2012, 05:39:33 AM
Eu cand fac roii sau nucleele procedez asa.
Ridic dintr-o familie(puternica) 1-2 rame cu puiet in toate stadiile ou,larva si capacit si le introduc in roinita , de la alta ridic tot asa ,iar cand le introduc in roinita nu le apropii initial ci las o distanta intre ele de doua degete, dupa care la un interval de timp pana in doua ore le apropii si tot odata le introduc si botca in mijlocul cuibului.
asa am procedat si eu.ieri am desfacut unul din roi ,am gasit botca roasa la capat.mam uitat dupa matca dar nu am gasito,e adevarat ca matca inainte sa de imperecheze are dimensiuni mai reduse,apropiate de cele ale unei lucratoare???

relutu

Da este adevarat si e si mai '' sperioasa'' ca una inperecheata.

romikele

Matca neimperecheata, de multe ori o poti gasi pe fundul sau peretii stupului, nu pe rame.
Nefiind marcata e practic imposibil sa o identifici rapid, doar din intamplare o poti vedea.

Marius-ursulakhe

Dominilor ieri cand am deschis un roi nu am stiut ce se aude adica matcuta tanara neimperecheata canta intr-o fericire dar problema mea este ca acest luru este normal sau nu?

bucovineanu

Daca regina canta e semn ca in acel roi mai exista cel putin inca o regina in botca.

Ionut Mioveni

Ce fel de regina exista in acea botca mai exact.
Matca ce canta semnaleaza prezenta unei matci care e gata sa roada capacelul sau si a celor ce abia sunt la stadiul de metamorfoza?
Va multumesc anticipat. :hi:

creiveancristi

In dimineata asta am strans cele 4 rame din roiul gasit,mai spre seara merg din nou la el,totul ok,cand il deschid toate cele 4 rame pline de albine plus inca altele foarte multe pe fundul si pe peretii lazii.Am mai introdus inca 2 rame FA.

Cele 2 rame de FA introduse aseara (impreuna cu alte 2 cladite peste care l-am scuturat)astazi erau cladite aproape complect.
Este normal sau posibil sa fie asa mare acest roi,aproximativ 6 rame de albina?

bucovineanu

Citat din: Ionut Mioveni din Iunie 03, 2012, 10:50:48 PM
Ce fel de regina exista in acea botca mai exact.
Matca ce canta semnaleaza prezenta unei matci care e gata sa roada capacelul sau si a celor ce abia sunt la stadiul de metamorfoza?
Va multumesc anticipat. :hi:
E vorba de o regina matura gata sa iasa din botca si numai faptul ca nu e lasata de albine nu eclozeaza.

Marius-ursulakhe

Adevarul a fost ca "da"a mai fost o botca in stup cea de varsta a doua cand am facut diferenta fiind intre ele de cam 7 zile roiul dar atunci am si distruso. Va mutumesc anticipat pet raspunsurile dumnevoastra :beer:  :coffee:

bucovineanu

Regina canta atuni cand in stup mai exista cel putin o alta regina matura, sau aceasta a existat pana de curand.

Mihai Sergiu

doar matca neimperecheata canta?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

bucovineanu

Canta si regina imperecheata atunci cand in stup exista cel putin o regina matura in botca. Atunci roirea este iminenta.